Moh Kite Follow Sesame...

Sunday, October 14, 2012

NATANG JURRASSIC TURKI!

Assalamualaikum dan Salam Bahagia, ni satu lagi entry kalut. Teman buat entry tak ikut kronologi, ikut apa teman nak sampaikan taw. Kome pe kabor? Nampaknya teman masih tak sempat balas ziarah kome yaa. Harap mahap! Ni semalam teman dan kawan FB org Ganu ni gi lawat expo atau pameran yg turut disertai delegasi Msia serama 200 orang kat World Trade Centre, Istanbul. Lain kali teman citer detail naa.

Masa Mr T ada lagi kat Istanbul, sibuk dia beli ration utk teman. Takut bini Malaya dia lapor kot. Dia beli sucuk daging kat sebuah butcher di sebuah kampong. Kami penah datang sini dulu. Dia beli 2 gulung sucuk dan kofte.

Kawan-kawan si arwah yg dah jadi sucuk. Kamben deme bulu panjang-panjang...bangsa apa deme nih?
Penjual sucuk petik 2 tayar sucuk utk kami. Berat lebih setengah kilo satu tayar tu, dia seropa sosejlah lebih korang tapi berempah dan berherba.
Dagin yg dah dikisar digaul herba dan rempah, pastu sumbat dlm usus natang lembu tu. Sebelum nak potong, buang kulit tu, usus tu, cam plastik. Pastu Yob ni hiris-hiris utk teman. Yong Mulan dan Yong UmmiRoss penah merasa sucuk nih masa deme ziarah teman kat rumoh Shah Alam!
Yang Mafia ni kena gari, takut nyondoi orang. Ropa natang zaman Jurrassic pun ada!
Kelebek apa tu, Yob!? Sebelum teman sampa, Mr T dah kemeh dan vacuum apartment. Sari lepah tu, dia bersihkan bahagian freezer peti ais! Bravo, bravo Yob! Teman nolong tengok; penat jugak jadi pemerhati nih kome!
Empat ari pastu, Mr T balik koje ke Iraq. Sementara belum gi Laut Hitam, teman usyar Grand Bazaar, melepaskan rindu! Tapi idok beli apa-apa, buat survey jer dulu lepas tinggekan Turki 6-7 bulan dulu.
Sorang kawan FB yg kawin orang Turki jugak, berpindah tak jauh dari pusat bandar Istanbul, jadi dapat kenal dan ziarah dia tanpa melaui alam siber lagi. Yeni nama dia, yg gambor kat ataih sekali tu. Dia berniaga tudung dan sejadah. Kalau ada yg kenan, teman terus amik kat dia, malas nak pusing Grand Bazar, penat kome!
Bila sempat dan rajin, teman nerai buat sesuatu menu yg baru. 3 ari lepas teman menerai buat jeruk cili padi. Cili padi deme pedeh jugak weh. Amik sebotoi cuka epal, sikit garam, sikit bawang putih dan cili ler. Buatlah apa yg patut, jadiler sebotoi jeruk cili, Turkish-style! Err kat belakang tu sedulang hazelnut teman bawok balik, ni gambor lepas teman balik dari Laut Hitamlah.
Sebab Mr T takde, teman menyibukkan diri beli fridge magnet yg kenkawan pesan, yg kat FB dan kome-kome pun ada order. Meh order sementara teman tengah rajin ni. Sekeping dari seramik RM10, yg gambor ataih dari plastik, besor sikit dr yg seramik, sekepin RM20, sebelum tambah postage naa.
Ada dari kome yg dah pesan brooch; teman amik yg Made-in-Turkey jer. Saiz dan harga memacam. Order cepat, nanti teman sibuk nak balik beraya kat Kg Deredebi pulak!
Citer-citer eksotik kat Laut Hitam, cam dlm gambor ni...anak tiri teman yg sulung si Tahsin dgn anak dia si Yusuf; kendian-kendianlah yek! Weehhh kredit berukband teman tahan 14 ari jer...baru topup tadi (4 GB)! Lari bajet!

43 comments:

  1. Assalamualaikum...kak Yong
    nanti maklumkan apa-apa saja di email tau...CANTIK

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Yong.

    Seronok teman mmembaca catatan Yong ni. Ate, bila nak balik ke Malayanya? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Kakcik,
      InsyaLLAH awal Disember.

      Delete
  3. kambing bernama mafia tu...takde pulak kat mesia yg rupa mcm tu hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Haaa ni jenama Turki jer kot he he!

      Delete
  4. Kambingnyer memang bulu panjang2..sejukkan kat sana...ala2 winter clothing.. he..he..

    kak yong, nak tanya, kat sana baju2 winter murah x...? lagik satu, ada tak post pasal bursa dan uludag.. saya carik search box kat blog kak yong ni, x jumpa la... tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Yaa baju bulu kat sini jauh lebih murah dr kat Msia nuu. Ahh akak takde buat citer Bursa atau Uludag sbb belum gi sana lagi walaupun kawan kat Bursa dah ajak berkali2, sibuklah Yong, rumah kuarga Mr T pun kena gilir2 ziarah!

      Delete
    2. Kak yong,....kat istambul nak belik baju winter murah, kat ne...? nak belik 1 ja pon, malas nak bawak dari sini...he..he.. asya dok kat area sultanahamet nanti

      Delete
    3. Kalau nak murah, jgn cari kat dalam atau luar Grand Bazar, gi kawasan jauh sikit dr area Sultanahmet atau Beyazit. Naik tram gi Aksaray, Yusufpasa atau Findikzade. Beli kat kedai2 atau kalau nasib baik jumpa pazar atau pasar.

      Delete
    4. Findikzade ni satu line ngan sutanahamet kan..? Aksaray saya nampak ada dua....line merah satu, line biru satu... yusufpasa saya x jumpa kat mane... findikzade ni kawasan kediaman ke shopping2 ke?

      Delete
  5. saya nak cop lah satu fm tu kak..adik saya bekenan..nanti saya pm akak kat fb k :)
    sucuk tu tahan lama ke kak..tgk duk bergantungan je tu ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong, OK satu fm, yg mana tu? Sucuk ni tahan berhari2 jugak tp kena cuaca cam Turki ni yg tak lembab. Dia ada herba dan cepat digunakan. Kalau beli masuk dlm peti ais.

      Delete
  6. Assalam Yong,

    teman kalau baca N3 miker ni, YA ALLAHHH teringin sangat nak ke ISTANBUL.. but now ok ke? safe?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Azian,
      Takpe plan pelan-pelan, InsyaAllah sampai.
      Takde masalah kat Istanbul Azian, problem kat sempadan Iraq dan Syria jer.

      Delete
  7. Assalamualaikum Kak..

    Kak 1st time makan sucuk rumah akak tu,memang sedap,mengalahkan sosej,tq kak.

    Alamak,nak juga fb kak ye,yang seramiklah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Ummi,
      Sama2.
      Bapa biji nak FM tu Yong, yg mana?

      Delete
  8. Assalamualaikum kak,

    berkenan pulak jacket labuh yg akak pakai tu...hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Ruby,
      Berkenan cakap, boleh akak usyar dan belikan, jenama Armine sedang buat sales sampai 50%! Kabor kaler dan design. Yg sales tu keluaran last sezon yg dia nak abiskan, akak beli last sezon punyalah tu. New sezon mahal!

      Delete
    2. Ohhh...akak plis...nakkkk...nnti I email kt akak!

      Delete
  9. Hahahahah yong, dah mcm kucing siam teman nengok tambin tuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Beb,
      sian kambin tu kena gelak dik Yong Beb!

      Delete
  10. Salam Yong,

    amboi tergezut teman nengok.si sucuk tu...beso yg amat, siap buleh gantung cenggitu jerj yek...

    Kak, nak.pesan jugak 1 FM, yg tulisan ISTANBUL tu. Tak.kisah saiz apa, asalkan tulisan ja, pasai yg gambo teman ada dah.

    nanti kalau apa2 kak emel teman : diniehasnor@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong, nak bukan sucuk yg besor, ada lagi besor akak penah citer dlm entry last trip punya, besor peha akak...hampir2!
      Ok, satu Fm ISTANBUL!

      Delete
  11. salam yong
    besarnya sucuk tu
    macam tayar jer kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong, yg besor lagi ada Yong. Ada akak buat entry masa last trip, dekat besor peha akak! Ehhh Yong nak brooch cam ner? Kalau tak tau pilih, kabor bentuk atau ropa, bunga ka, bintang ka, batu beosr ke, atau bagi estimate harga, akak carikan.

      Delete
  12. Assallammualaikum Puan,

    kalau tak keberatan, nak mintak Puan tolong belikan fridge magnet yang bertulis ISTANBUL tu, nak 2 biji, nanti puan balik kita boleh jumpa di Shah Alam ye.. Tapi kalau tak sempat tak apa tau.. Terima kasih Puan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Dik, ehhh kan dah pegi Istanbul dulu? Lupa nak beli eh? OK, 2 Fm ISTANBUL 2 biji. InsyaAllah sempat jumpa. Ehh nak gi mana tak sempat ni, jenjalan lagi ya?

      Delete
    2. Hari tu tak jumpa yang macam tu Puan.. huhu.. lagipun beli FM masa last day kat sana, kalut sungguh! huhu
      Tahun depan lak la gi jenjalan lagik, dah tak ada budget! muahahah
      Nanti balik Puan roger2 yek.., Insya-Allah saya gi ke rumah Puan :)

      Delete
  13. assalamualaikum kak...

    ingat roda kete lembu tadi..

    alahi comel nyer duk dalam guni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Eita,
      besor kan sucuk tu, tapi kan ada besor lagi, akak penah buat entry pasal sucuk besor peha dlm last trip.

      Delete
  14. Assalamualaikum Opoh Yong, wahhh...Qoyyum suka le dengan kambing hitam tu, bulunya panjang-panjang. Orang lain beli permata hiasan, tapi Qoyyum nak beli kambing hitam tu, boleh tak. Nanti suru ayah bayar. Qoyyum boleh naik belakang kambing tu,buat macam kuda. ok Opoh Yong bye.

    ReplyDelete
  15. Salam Qoyyum,
    tak OK...yg ni buat semelih kurban, bukan nak tunggang-tunggang he he he.

    ReplyDelete
  16. as salam...
    seronoknya membaca pngalaman aunty di turki. saya tinggal di Makkah. suka tengok jemaah turki. mereka sungguh kuat walaupun gak berumur. :) hehe... n kalau kita bgthu kita orang malaysia. mereka suka sangat cuma masalah komunikasi.. xfaham lgsung bahasa yang digunakan... dan sgt jrg jumpa turkish yang boleh berbahasa english. :) salam perkenalan dr saya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam perkenalan Masnira,
      hosgeldeniz! Terima kasih ziarah dan baca blog akak.

      Delete
  17. salam buat kak halima tersayang..

    sebenarnya, saya sendiri agak lama tak berblog .. ntah apa yang disibukkan ntah la hihihi..

    sucuk tayar tu agak 'menggerunkan ' saya.. hahaha..

    ReplyDelete
  18. yaaaa bebenor nya rasa nak import je sucuk ni... sedap gila..!!!!

    grand bazaaaarrrr... bila la dapat nyongket sinun...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mulan,
      payah nak bawak balik sucuk ni, cepat berkulat dlm cuaca kita, kena boh dlm freezer, tp dia tak elok difreeze, dia makanan yg kita consume cepat, tak elok simpan lelama.

      Delete
  19. Salam kak, kawan akak Yeni tu ada kedai di Istanbul? Boleh saya bawa jemaah saya beli belah kat sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam yob, dia tak de kedai, tp dia cam supplier, beli kat dia, dpt murah dr beli kat Malaysia. Ramai ke jemaah?

      Delete
  20. Salam kak, kawan akak Yeni tu ada kedai di Istanbul? Boleh saya bawa jemaah saya beli belah kat sana.

    ReplyDelete
  21. Salam Yong Halima,
    Teman nak oda lagi. Nak FM juga.Istanbul 1 dan yang seramik 1.

    ReplyDelete