Moh Kite Follow Sesame...

Thursday, September 13, 2012

MUSIM LURUH DI ISTANBUL...ALONE AGAIN!

Blok jiran...


Assalamualaikum dan Salam Bahagia,

Terima kasih pd mengkome yg masih rajin jenguk blog teman, walaupun teman tak sempat nak balas ziarah. Rasanya memang jarang teman dpt balas ziarah selama teman menturkikan diri ni (pinjam ungkapan sorang kawan blogger dr Johor).
Mintak mahap yaa kome.



Masa teman tinggekan Basaksehir bulan April ari tu, deme baru korek asas bangunan ni, ni dah 3/4 siap.
Deme nak bina Ana Okul atau Tadika, projek gomen ni.


Kat balkoni...

Serba sikit apa yg berlaku dlm apartment sepanjang Mr T dan teman membawa diri.
Waaahh pokok halia dan kunyit teman tanam menjadi, walaupun tak dijaga berbulan!
Teman bawok halia dan kunyit lalu tanam dlm pasu masa musim sejuk bulan Januari.
Alhamdulillah subur pulak!



Sepanjang 5 ari ada kat Stambul, kami berjalan sana-mari tapi bila kat rumoh Mr T ngadap laptop.
Dia berurusan dgn Boss dan kontraktor Arab di Baghdad via internet dan handphone. Tu yang teman payah sikit nak guna laptop. Tapi idak pulak Mr T conquer berukband tu. Ada masa dia bagi teman guna.



Pagi tadi Mr T drop teman kat Eminonu, yang femes dgn Selat Bhosporusnya dan Grand Bazaar. Kat sini teman selalu turun dan amik bas balik ke Basaksehir, kalau teman guna baslah. Yg tinggi kat background tu Galata Tower.



Teman tak sempat nak ronda-ronda, bila Mr T pangge balik.
Dia tak jadi tinggekan keta pd anak dia, sebab anak dia ada meeting. Teman pun lalu semula kat dataran dan tempuh kiosk jual jeruk ni.
Ada motif ukiran Uthmaniah nih.



Sebelum naik bas, teman topup kad atau tiket bas elektronik kat kiosk. Sekali naik bas kena 2 Lira lebih, dekat RM5, tak kira jauh dekat!



Masa teman tinggekan Istanbul, Dewan Bandoraya Istanbul tanam bunga tulip.
Meriah masa tuh!
Ni dah masuk musim luruh, lain pulak bunga dia, tapi masih cantik arr.



Kalau kome nak cuci mata tengok tulip, meh datang musim bunga, Mac-April.



Teman sampai bulatan di Basaksehir tak jauh dr blok apartment kami. Taman ni diberi nama Tayyip Erdogan.



Bas berkembar Dewan Bandaraya Istanbul. Bas double-decker pun ada. Kat belakang masjid besor taman kami, senibina Uthmaniah.



Sebenornya pagi tadi Mr T bersiap nak balik Iraq, nak antor keta ke anak dia. Macam kat Shah Alam pulak, dok sorang semula teman ni.
Takpalah dia cari rezki!
Selamat Jalan Yob!



Semalam sempat penuhi jemputan kawan dan juga jiran kami, kuarga Mr Halil. Orang biznes tekstil ni.
Adalah teman sok-sek, sok-sek pasal biznes tekstil ni...
Tu Mr halil dan cucu dia.



Sebab datang pukul 10 pm, kami dihidang makanan ringan dan cay panas!



Ingatkan nak balik.
Tapi bini Mr Halil kata, "Nanti dulu...makan buah pulak!"
Haissyyy...ni ziarah stail Turki, makanan dihidang berperingkat-peringkat sampai berjam-jam!



Lepas kul 12 malam baru kami balik.
Yang ni kahvalti teman masak.
Sebelah telur ditabur keju, dan beberapa potong sucuk.
Meh rasa kome!

57 comments:

  1. Salam Yong Halima
    ...yang tu kiub gula ke nasi impit?...hehehe manatahu kot orang Turki dah pandai buat nasi impit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong, gula. He he, gempa bumi kalau deme mula panda makan nasi hempit!

      Delete
  2. Assalamu'alaikum Yong.

    nanti waktu balik, bunga tulip ada lagi tak? Kalo ada bawak le sekuntum dua untuk teman... ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Kakcik,
      Dah lama takde Yong. Kena tunggu musim bunga lagi sekali baru ada!

      Delete
  3. salam kakkkk yong
    halia dan kunyit boleh tumbuh kat turki ye.
    selamat nyongket di turki kembali ye kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      nath , tak sangka pulak leh tumbuh, lhmadulillah.
      Tima kasih, ni masih keja di ladang hazelnut!

      Delete
  4. salam kak halima..

    nyongket jgn x nyongket. Seronok tengok gambo... :)

    ReplyDelete
  5. ish Yong nih, camne nak rasa, nengok jer boleh, terliur teman nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala siannya kak....baru je bertemu dah berpisah pulak, Mr T kene balik iraq...aduyai....

      Delete
  6. Laaaaaaaaaaaaa..... tak sempat nak bermanja lebih2 dgn Mr T dah torobang lak.. Ater pesal tak ikut jejln sana.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ayang, takde koje nak jenjalan kat fadang fasir tuh!

      Delete
  7. Assalamualaikum Kak..

    waa bestlah dah start nyongket, bilalah ummi dapat nyongket ke Turki pulak ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, one day InsyaAllah Yong Ummi.

      Delete
  8. Salam Puan,
    Bestnya jalan2 kat Eminonu sambil makan berangan @ balik ekmek.. huhu.. rindu sangat2 suasana di sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,
      tempat jatuh lagi dikenang, nikan pulak tempat brcuti!

      Delete
  9. sempoi je kan menu diorang tak payah buh kerisik bagai... :)

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum kak,

    yumsss!!! sedapnya menjamu mata kt rmh akak ni...ok esok I nk try buat kahvalti mcm akak. telur + potongan salami/pepperoni (sucuk xde), pastu bhn2 tabur kt atas tu apa ye kak? oh ye, herbs yg akak bagi dulu, mmg berguna. dh habis dh pun I guna utk buat salad setiap hari...sedap kak...skrg dh beli lain ganti. kalau xde herbs tu, salad kurang keenakannya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Ruby,
      sedap kan herb tu. Btw, akak dah borong skaf renda, nanti akak upload atau email gambar, saiz macam ari tu. Pilih jangan tak pilih!

      Delete
  11. Salam Kak Yong,

    Kat Turki dah start sejuk ke? Ke dah lama sejuk? Kat sini baru mula sejuk ni. Suhu dah drop dari 23-27degree kepada 12-13degree.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Khairul,
      kat Laut Hitam baru 2-3 ari drop tp tak berapa sejuk, baru 24-25 gitu kot. Last week panas bebenor!

      Delete
  12. Seronoknya cuaca dah makin sejoks gitu... Adei tengok kahvalti tu rasa nak terkam je..

    Bunga tulip kluor musim bunga yek... Sampai ke idok teman ke Turki ni heheeeee.. Kalo le buleh naik bas yg top up tiket, rasanya buleh sampai esok ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mulan,
      baru jer suhu turun sikit sejak 3-4 ari lepas.
      Sabor jer, InsyaAllah sampai ler Yong nanti!

      Delete
  13. dah lah musim luruh..yong lak tingge sesorang...hati jangan bagi luruh yong..gi nyongket kat spice market..bagi poket luruh sikit !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      mana ada ati luruh ditingge suami, duit luruh di Grand Bazaar ada!

      Delete
  14. salam kak

    rindu nak lepak2 kat Eminonu , saya suka persekitaran dan suasananya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob, betoi kan....ada laut, ada sandwich ikan, ada ezan yg merdu dari masjid-masjid...

      Delete
  15. salam yong halima,

    kahvalti jugak yang berkenan di hati..hehehe.
    mr. t nanti balik jugak sesekali..kan yong..? dont worry be happy...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Siti,
      tak jugak, dia pun tak tau bila boleh balik. Tak worry, Alhamdulillah!

      Delete
  16. Masakan ala Malaysia deme makan ke Yong.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob, deme tu assobiayah tegor....mana yg asing susoh nak terima!

      Delete
  17. Ala Yong.main teringin nak ke Turki tengok tulip.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Cikgu,
      kita simpan sikit2, nanti jadi bukit boleh mai!

      Delete
  18. Makan selalu kalu, boleh besar kakak aku ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,
      makan selalu tapi sikit...kat ladang langsung susut badan!

      Delete
  19. Salam kak halima..waah dah 'menturki' kan diri dh ye..hehe

    ReplyDelete
  20. tenang aje suasana turki ye. musim luruh dia berapa degree kak limah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,
      yg tenang kat dlm utan jer Yob. Baru 3-4 ari ni suhu turun sikit, ikut wilayah Yob, ada yg cepat turun ada yg lambat. Nanti tengah bulan Oktober lagi turun.

      Delete
  21. hujan emas di negara org,hujan air dinegara sendiri...errr rasa mcm nak pilih hujan emas je hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      ujan mas lah, mas dpt beli ayor!

      Delete
  22. assalamualaikum kak...
    lama benar x singgah sini...

    kalau alone leh nyongket banyak sikit..xde sapa nak larang kan kak..
    hehehhe....

    kalau berperingkat macam ni mau pagi esok x habis lagi makan ni hah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam,
      sibukkah Eita?
      Ikut kan deme ada 4-5 courses, sib baik bukan dinner!

      Delete
  23. Assalammualaikum,Salam perkenalan. Saya dari bolg Ayam Didik Qoyyum. Suka baca blog moh kembara ini sebab mak dan ayah selalu tengok blog ni. Qoyyumpun rajin baca. Kat turki banyak tak orang bela ayam kampung. Beso-beso ke ayamnya. Sori le kalu qoyyum panggil 'opoh yong'je, tak marah kan???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Qoyyum,
      haa pangge jer Opah Yong, kat Turki deme pangge Helime Baba Anne.
      Ayam deme gebu2 jer sebab sejuk, tapi ayam serama tak mandang!

      Delete
  24. assalamualaikum kak yong
    tentu kak yong byk pengalaman kt istanbul.
    bleh bg idea hotel bajet yg sesuai utk 4org...
    sewa kereta di sna mahal x?. kami plan ke sana bln jun 2013.
    tq for reply.

    ReplyDelete
  25. Assalammualaikum kak yong Helima, saya dan keluarga plan nak gi istanbul bulan jun ni, InsyaAllah...homestay kak yong untuk disewakan ke? Kami semua 9 org...InsyaAllah akan berada di Istanbul dari 1 Jun - 5 Jun...nak tau berapa harga nak sewa homestay tu...or kak yong ada tempat lain (apartment/flat/rumah utk disewa) yang boleh direcommend kat saya. Terima Kasih

    ReplyDelete