Moh Kite Follow Sesame...

Monday, September 10, 2012

WELCOME BACK TO ISTANBUL...HOMESTAY FREE JER KOME!

Welkang to Stambul (loghat Ganu ning)!


Assalamualaikum dan Salam Hormat,
Pe kabor mengkome...mintak mahap lagi, teman dok senyap tak balas ziarah kawan-kawan blogger.
Kalut mengemas luggage, lagi 2 jam nak terobang baru nak kemas makanan!
Biase ler!
Yaalah, teman hangkut makanan jer, baju tak bawok!


Pelancong Arab tanya, "which floor go to train?"

Alhamdulillah penerbangan berjalan lancor, takde pusing-pusing kat udara 4-5 kali nak landing macam tahun lepas! Alhamdulillah Mr T dapat pelepasan dari Boss dia, nak sambut bini Malaya.
Bini punya pasei, orang Turki OK jer!
"My Boss is nice" dia kabor semalam.



Waahh cantik pokok-pokok 'Krismas' di luor airport!
Cuaca 'bright n sunny' dan suhu sekitar 20 Celcius.
Ni baru awal musim luruh.



Mr T bagi keta dia ke anak bongsu, si Alper; dia pinjam keta anak tengah, si Asim yg duduk di bandar Gebze.
"Keta orang pompuan, sebab ni yg bini dia nak kot!" kata Mr T.
Kami tinggekan Ataturk Havalimana menuju rumah di Basaksehir, lebih korang 15 minit jer.



Trafik agak lengang sebab baru kul 8 pagi.
Flight teman sampai 6:40 subuh.



Cerahhh...dan angin nyaman!
Teman gemor ler cuaca gini, tak paneh dan tak sejuk benor!



Hmmm tempuh sebuah cami (masjid) dekat satu kawasan perusahaan. Tiap kawasan perusahaan mesti ada satu masjid untuk pekerja deme.
Ni masjid baru, mungkin tak sampai 10 tahun, dan tiru senibina Uthmaniah.



Mr T ajak kahvalti/sarapan kat satu restoran dlm kawasan perusahaan tu. Kalau sarapan deme, mesti yg bosan...tapi sehat dan berkhasiatlah! Borek tu sejenis lempen berlapis diselang-seli dgn keju putih.
Kak Emine dan Mertua selalu buat!


Mr T tengah mintak order...



...pekerja kemain suka gambor dia teman rakam.
Yg lebor cam dulang tu borek, yg lain pelbagai jenih roti.
Deme ni kaya dgn pelbagai bentuk roti...lezzet kome!



Teman order roti bun berisi kentang dan ada biji bijan kat luor.
Sedappp!!!
Sepertia biasa mesti dgn cay paneh!
Meh kome!



Antara aktiviti ari tu, Mr T beli SIM kart baru utk teman.
Dan topup yg boleh antor 500 mesej.
Eh heh ada pulak imej teman terpancul kat ceromin kedei telco tuh!
Abaikan!


Teman bawok buah pelam utk Mr T.
Buoh anggur tu beli kat supermarket deme!
Manisss bebenor dan muroh! Tak sampai RM3.50 sekilo!

Balik apartment, surprise...surprise...rumoh bersih dan tersusun! Ropanya Mr T dah kemeh, vacuum dan menyimpan dalam setengah hari! Tahniahlah Yob, dik kerana bini pemalas selalu tanya,"Rumoh bersih ke?" Dia kemeh lagi bagus dari apa yg teman buat!

Btw, 3 orang pelancong udoh mintak teman jadi guide deme ujung bulan ni. Deme dok hotel sebab ada yg lelaki, teman tak dapat terima tetamu lelaki masa tu.
Bagi yg lain, kalau nak numpang apartment kami, persilakan...idak teman caj apa-apa.
Nama pun homestay, stay jerlah, makan apa yg ada - ikan bilih goreng, sambal sardin, mee meggi, roti borek...he he he!



Dondurma, dondurma!
Ice cream Turki yaa amat sedap!



Mr T beli satu paket dari MADO; teman mintak pelbagai perasa.
Ada rasa cikolata, perasa pistacio dan yg plain.
Teman makan 3-4 sudu, macam gambor kat ataih tuh!
Ada lagi teman simpan dlm freezer utk kome!



Untuk lunch, Mr T bawok makan kat satu lagi restoran dalam kawasan perusahaan jugak.
Salah satu menu teman order - patlican berselang-seli daging kofte dipanggang bersama cili ijo dan domates. Kome belajor-belajor ler bahasa Turki yek...buleh agak maksud deme kan?
Meh rasa sikit pilav meroh tuh!

62 comments:

  1. Assalamu'alaikum Yong..

    Dah sampei ke Turki semola ghopenye, ya? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumslam Kakcik, ya gitu ler nampaknya!

      Delete
  2. Assalamualaikum kak!

    I pulak yg seronok bila akak kembali semula ke turkiye. leh sambung kisah dr turkiye lagi! I pun nk amik akak jugaklah jadi tour guide jugaklah kalau pergi turkiye!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Ruby,
      Boleh jer InysaAllah!

      Delete
  3. Salam Kak,

    wah wah patutler senyap sunyi ajer, kome terbang ya kak.....syokkkkk tuuu dapat lepaih rindu kt Mr T ye dakkk....heehhe

    Jangan lupa bersiaran dari sana ya kak, rindu lah pada karabas, si ucop, dan lain-lain watak.....

    Kim salam kt Mr T kak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Alhamdulillah dpt jumpa Mr T sekejap. Karabas yaa? Hmmm sedihlah!

      Delete
  4. Assalamualaikum Yong...

    Selamat kembali ke Turki..:)
    Borek tu nampak best jugak..ekekeke

    Cantik gila design masjid kat kawasan perusahaan tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yob,
      Memang cantik2 rekabentuk masjid deme, yg baru tiru reka Uthman iah pun cantik!
      Boreq rasa cam roti canai, cuma ada inti keju putih! :-P!

      Delete
  5. Assalamualaikum Kak..

    hehehe..welkang, welkang, dah sampai Turki pun masih ada loghat Ganu lagi ke Kak.

    Dah balik Turki rupanya akak. Tentu seronok Mr T menyambut kepulangan akak yang dirindui,hik!.
    Bab makan2 yang tak tahan ni kak, semuanya nampak sedap bangat. Ummi kalau dapat eskrim tu je pun ok, ok sangat2, hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Ummi,
      yaa dah sampai, Alhamdulillah Mr T ada sambut akak, tp kejap jer. Memang eskrim deme sedap Ummi, lain rasa dia dr yg Mat Salleh punya!

      Delete
  6. salammmm kakkk yonggggg
    kak yongg kite dah sampai turkiye semule dahhh
    bestttnya dapat jumpe suami tercinta.
    Selamat berbahagia kakkk
    saya tunggu cerita akak dari turki yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Kasih,
      yaa...dpt jumpa suami jap, Alhamdulillah. Dah cabut semula dia...

      Delete
  7. tgk ais krim terus rasa gigi ngilu ;)
    teringin nak gi istanbul

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Irfa, salam kenal!
      InsyaAllah ada rezki Adik sampai sini.

      Delete
  8. assalam yong..dah balik kampung lagi ye yong..nanti ambik gambo usop banyak2 ye yong..suke beno teman kalau dapat tengok gambo usop yang comel bebeno tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Acik,
      InsyaAllah nanti akak ikut dia ke mana2 amik gambor. Sekarang dah boleh jalan kot dia!

      Delete
  9. tulis lagi yer..
    nanti kalau saya nak ke sana, saya cari kak yong yer.... kita pi pompuan2 jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam NP, InsyaAllah boleh jer, tapi kena dgn tarikh akak free dan kat mana. Jadi kena selalu follow blog dan email akak taw!

      Delete
  10. Salam Yong

    Wahhh...udoh mendarat di Basaksehir ghupenyer
    Selamat memulekan business baru Yong...
    Homestay free ? Aish.... kena selongkar tabung terbang ke istanbul ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Sekampong,
      ni mesti banyak tabung bawoh katei tuh!

      Delete
  11. salam cikgu..wah hari pertama sampai dah byk cite menarik...ce lg 3 bulan? hehehe...hari2 cite tau cikgu sebelum tido...;0...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Amy,
      boleh jer, tp kena jimat berukband ni...takut terover guna, cepat abis!

      Delete
  12. alhamdulillah kak dah selamat sampai ke sana.....bestnya....brp lama pulak stay kat sana kali ni?semoga akak hepi selalu dan rajin2 hapdet blog...suka baca pengalaman akak kat sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Ina, lazimnya dekat 3 bulan ikut visa. InsyaAllah kalau tak sibut akak hapdet sekerap miungkin!

      Delete
  13. Salam Yong Halima
    ...bila yer buleh ikut yong jalan2 kat Turki?...ni tengah mencongak ongkosnya...bertahun lagi kot...doa2kan ye!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      InsyaAllah, akak doakan semua yg teringin datang Turki, dpt datang nanti!

      Delete
  14. terbaekkkkkkkk ,,,,,,,,,, hujan lebat la kat ghombau hahhahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob PO,
      elok tu ujan, sini redup, panas, tp ujan takde!

      Delete
  15. Salam Kak Yong,

    Selamat kembali menjadi perantau. Tahun depan rasanya teman nak pegi Istanbul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Khairul,
      terima kasih. Hosgeldeniz Turkiye'de!

      Delete
  16. wahh bestnya,,sape dia yg folow akak ke sana bertuahnya...nt snap pic byk2 lagi ek kak tak sabo nak cuci mata :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      takde org ikut. Sapa nak homestay kena urus sendiri penerbangan dia, akak jdi host jer.

      Delete
  17. salam kak halima...

    wahh...dah selamat sampei Turki. Nanti amik gambo byk2, tepek kat blog ye. Ada rezeki, teman join le ke Turki..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yana,

      InsyaAllah, nak tepek ler ni!
      Yob Hati Muda, pasang umpan ke ni?

      Delete
  18. salam yong halima...

    masyallah...kecur air liur tengok kahvalti bun kentang dan cay panas tu. rindu seh! tu...cili bako tu pun peberet tu..haih..lapo perut di buatnya...

    sungguh seronot balik istanbul jumpe mr t ek...kekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Siti,
      jumpa Mr T kejap jer...dia dah cabut ke Iraq pagi tadi, tp Alhamdulillah, no komplen!

      Delete
  19. haha.. yong buat geram nak gi turki. lama dah teringin nak ke sana. budget lom mampat.

    ReplyDelete
  20. salam kak

    selamat menturkikan diri hehehe
    kirim salam kat endorgan kalau jumpa dia ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,
      menturkikan diri mengambil masa he he. Nanti akak nampak gambor Encik Tayip Erdogan, akak kabor yek?

      Delete
  21. La.. patut lama sonyap. torobang rupanya. Sampai ati akak tinggalkan ayg.. Cedih..

    emm... aiscream tu sungguh mengancam jiwa & raga ku... heheheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ayang,
      dulu sempat tak menerai eskrim deme tuh?

      Delete
  22. isshhhh..sonok mike yong yekkk....kulu-kelo2 kat malaya ni...udoh ghase jemu....piunnnnnggg...tobang ke teghuki pulok....kulu-kelo2 kat sana....piunnnngg....tobang balik ke malaya balik.....ate udoh takedir Allah bagi kat mike ghope itu....koghang2nye mike antaghe insan yang Allah bagi kelebihan sebagei "duta maklumat" dan "ceghomin mata" pada kume2 yang duduk megahte ceghuk kampung ni....tengkiu le yong...tak kedekut maklumat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob PakNgah,
      ha'ah, ialah rezeki teman kot. Syukur Alhamdulillah! Maklumat kena kongsi Yob, kalau simpan bkn boleh jadi emas intan berlian!

      Delete
  23. looorrrrr.. dah sampai turki semula ghupernya....!!!!

    moga sihat & gumbira sokmo2 nya...

    tunggu kami sampai sana ya.. entah bila lah tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Mulan,
      gitu ler ropanya! Nanti akak tunggu!

      Delete
  24. laa yong dah terobang balik ke...alahai rindu nya kat istanbul..kalau kenai yong dulu boleh mnum mnum cay ngan yong kat isketambola dolu...kwawan kawan..nekcik suggest mereka yang kaki jalan tu masukkan istanbul dalam list...bersih and wunnerful utk model negara islam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Nekcik,
      tempat jatuh lagi dikenang, ni kan tempat minum cay panas!

      Delete
  25. Assallammualaikum Puan
    Alahai, rindunya pada Istanbul.. Bila lagi la ada rezeki nak ke sana
    Teringat ice cream pistachios tu, memang sedak sungguh! huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Adik Lovely,
      dah pegi sekali, mesti rindu-rinduan kaan? Tulah penangan Istanbul!

      Delete
    2. Hik2, rindu2an sungguh ni Puan.. tengah dok memujuk cik abang pegi sana lagik tahun depan.. heheheheh

      Delete
  26. icecream tuh nampak special la..pasti sodap kan...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, memang sedap pun Papa Mifz, lain dr icekrim omputeh yg kita biasa makan!

      Delete
  27. Makanan kat turki ni banyak beno sayur nyer ek... memang bagus untuk kesihatan... makanan melayu pun banyak tapi kita je yang tak berapa nak gemar, terutamanya anak2 (abih tu mak nyer pun tak gemo sayur, camne anak nak gemo sayur)

    ReplyDelete
  28. udah selamat sampai ye yong.. mengancam tul ice kream tu.. suka baca kisah yong ni..
    ayat tak leh tahan "Balik apartment, surprise...surprise...rumoh bersih dan tersusun! Ropanya Mr T dah kemeh, vacuum dan menyimpan dalam setengah hari! " memang seronok kalau dapat hubby cam ni.. mmg seronok tak leh kata, bila balik umah dah siap dikemas.. lepas tu kita kasi selerak balik.. hehehe.. sian hubby yong...

    ReplyDelete
  29. udah selamat sampai ye yong.. mengancam tul ice kream tu.. suka baca kisah yong ni..
    ayat tak leh tahan "Balik apartment, surprise...surprise...rumoh bersih dan tersusun! Ropanya Mr T dah kemeh, vacuum dan menyimpan dalam setengah hari! " memang seronok kalau dapat hubby cam ni.. mmg seronok tak leh kata, bila balik umah dah siap dikemas.. lepas tu kita kasi selerak balik.. hehehe.. sian hubby yong...

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum Kak Yong,

    Saya ada hantar emel kepada kak yong nak tanya, kak yong punya homestay available tak untuk 19 September- 2 october. Kalau tak alamatnya kami kene tido tepi jalan la..huuhu

    mekasih kak yong..
    Lots of love from Morocco.

    ReplyDelete