Moh Kite Follow Sesame...

Tuesday, September 4, 2012

OH ISTANBUL EVIM! NYONGKET PANTAI TIMUR WEH!

Istanbuuullll, Oh..Istanbuuullll!


Assalamualaikum dan Salam Hormat Mengkome,

pe kabor?
Haisyyy mintak mahap lama teman tak ziarah blog kome dan bertanya kabor.
Blog teman ni pung dah berhabuk dan bersarang lelabah...khokk, knokk, khookkk!!!



Mana ropa apartment kami di Basaksehir.
Adakah tunggang-langgang selama teman tingge?
Mr T kalau balik dari Iraq dia dok semalam dua jer, pastu cabut ke Iraq. Harap-harap dia tak sepah dan campak merata baju, suar, kot dan satnika mende sesuka ati dia!



I'm missing you
Selat Bhosporus!



Teman sibuk sikit minggu ni sebab baru balik dari KB dan KT.
Di KB jumpa Pn Salina, rakan blogger dan FB.
Teman antor tempahan tasbih. Dia jugak bawok teman lawat Sekolah Maahad Tahfiz wal Qirra An-Nur di mana dia bertugas sebagai Pengetua. Ni masjid dalam kampus yg separa siap. Kalau kome nak bersedeqah boleh jer contact Puan Salina ni.



Di sebelah malam Salina dan suami bawak teman gi dengor tazkirah dan solat hajat untuk para pelajar yg nak amik exam.
Semoga deme semua berjaya dgn cemerlang!


Dua malam di KB, teman berlepas pulak ke KT jumpa kawang lama masa sesama ngajor kat universiti di Shah Alang, Ustaz G.
Ustaz G bawak temang gi lawat sebuah istana lama dekat kampong dia...



Corridor
dia...



Taufiq merenung jauh...



Bapak Mithali, Ustaz G.
Sesi makan malam dan bermesra di sebuah restoran Kuala Terengganu.



Sayang Abi!
Sabor jer Ustaz G weh!



Projek tasbih yg menyibukkan teman sepanjang minggu.



Close-up
.
150 utas tasbih diorder oleh blogger Puan Salina Kadir utk hadiah cenderahati kenduri sepupu dia.
Sesapa nak tempah tunggu 3 bulan lagi yek...



Pepagi Salina dan suami bawok teman makan, Kelate style.
Demo banyak kuih dan penganan.
Ada yg teman tak penah jupe!
Kecek Kelate weh!



Ni gapo dio?
Supo mini murtabak dan laksa.



Kat Ganu Ustaz G bawok temang makang seafood dekat pantai, di restorang erport.
Sedak sungguh makang seafood yang fresh!


Pagi kedua, temang makang meehoong sup.
"Cok lezzet!" kata orang Turki.
Tessekurlar Salina canim ve Ustaz G kardesim!




55 comments:

  1. Terbaekkk,,,, taukey SIBAHAH... hebat sungguh minah ni hahahhahahah

    ReplyDelete
  2. waaah pegi klate rupanya akak!seronok jalan2 raya..=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Cikgu Wan,
      Kebetulan jalan-jalan...

      Delete
  3. huwaaaa.... awat tak singgah kerteh...????? awat tak roger2...

    lama sungguh tak ke KB... rindu nak ke sana lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      tak boleh, masa dah suntuk. Singgah KT tu pung di luar jangkaan! Len kali eh?

      Delete
  4. DeeDee MK...

    Hahaha... miker makan kat ICT yer kat KT tue... hahaha... yang kat Airport tue kan... orang sini panggil ICT (Ikang Celup Tepung).... hahahaha

    Awat tak singgah Kemamang... antor jer mesej kat gua... gua mesti tunjuk tempat best kat Kemamang nih.... hahaha

    C++
    CipanTapirTenuk.Blogspot

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,
      Ohh ICT namanya. Tapi kat tepi sungai di bandar dah ada lampu2 kat pokok macam I-City Shah Alam!
      Len kali akak roger2 bila sampai Kemamang! terima kasih!

      Delete
  5. salam kak yongggg
    ke KB dan KT ghupenya
    cantik tasbih tu kak..
    ikan celup tepung tu...menggoda sungguh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Antor tasbih mulanya, pastu nyongket. Tapi dpt jugak jumpa teman blogger dan kawan lama, Alhamdulillah!

      Delete
  6. Salam Yong

    Amboi...sekelip mater nukor sleng nyer....

    ReplyDelete
  7. As-Salam,

    Hok aloh bakpo tok royak nok gi klate? Kalu tidok bulih singgoh rumoh ambo. Klate gak meme terkenal laa dengan makane hok sedak-sedak. Segalo mace jenih ado belako, pilih jah gerenti sedak belako. Tapi bilo ambo dok Kedah ni susah nok cari makane masokan klete hok ori, kalu ado pong hok tiruan , sebab tu ambo loni turun berat bade banyok benar la loni sebab rindu ko masokan dan kuih-kuih klate terrrr.....hehehehe

    Lama tak speaking, tu yang beterabur ter...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yob Dina,
      woah pekat loghat tuh, berpeluh nak mahamnya!

      Delete
  8. mesti akak windu turkey kan...cantik tasbih tu kak..nape kena tunggu 3 bulan..mesti busy ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      sebab nanti sibuk dlm 3 bulan tuu...

      Delete
  9. lame tak nyebok kat sini. yong sihat ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob, Alhamdulillah sihat. Miker cam ne?

      Delete
  10. kecek kelate mu ni Yong wei... oh... rupa2 nya Yong ni amik tempahan tasbih pulak, memang sah sah Yong ni kreatif orang nyer!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam KakNi,
      Kecek jange tak kecek!
      Amik tempahang bila kebosanang!
      Terima kasih!

      Delete
  11. salam yong..

    kecek kelate buleh...ganu buleh...pey-rock lagi lah buleh...turki pun pandei...ish ish...bini sapa la ni...hehe...

    seronok jalan-jalan nooh....chek berkenan jugak tasbih tu..kena tungguh 3 bulan lagi eh...okey2...kita tunggu lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Siti,
      Bini Mr T lah!
      Berkenan yek, tunggu akak tak bizi dalang 3 bulang naa!

      Delete
  12. Replies
    1. Salam Yong,
      haa ni akak kecekk kelate ni suko dok?

      Delete
  13. Assalamulaikum kak,

    Rindu weh lama x baca celoteh akak! Pandai sungguh akak gu kelate kecek kelate, gi ganung cakak ganung ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Ruby,
      Waah akak pung windu gok kat mung, tp cam tak sempak jer ni jalang2 gi blog saing ning, sibuk sokmo! Sehak ke dik Ruby?

      Delete
  14. speking Ghanu pula kak halima ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Yong,
      masuk kandang lembu mengembooo!

      Delete
  15. Salam Yong Halima

    ...lama sungguh yong tak bersiaran...rhopanya pegi berjalan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      nk buat cam ner, kaki nyongket...tapi ni nyongket cari makan!

      Delete
  16. Kak yong..saya dah belik tiket ke istanbul..pasal baca entry kak yong selalu2 lah menaikkan semangat saya nak ke sana neh....;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      ehh bila tu nak gi? Bagitau, kot akak ada sana masa Farikica mai!

      Delete
    2. Farikica..wow da beli tiket dah..tuan rumah masih kat mesia lagi nii...sure you are going to have a nice holiday there!!!.tol tak yong????

      Delete
    3. Assalamualaikum Nekcik, betoi...bilalah dia nak gi, tak dan dan nak kabor kat kita!

      Delete
    4. Kak yong, saya nak p december... masa tu suhu cam ne ek..? kene berbaju tebal2 ker..? Nekcik: saya nak p kejap jer... cuti tak lame..he..he...

      Delete
  17. Assalamualaikum kak..

    Wei la gi teganu rupanya, teringing pulak nak makang ikang celup tepung tu kak.
    Kak..jom beraya di Bangi pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Ummi,
      Tersasul ke Ganu dari Kelate...tak plan pung!
      InsyaAllah bila ada peluang nak gok gi Bangi nung! Terima kasih!

      Delete
  18. Replies
    1. Salam Chenta,
      he he he...caca-marbahaya!

      Delete
  19. Salam Yong..
    Dulu cekak ni dah jadi saudagar tasbih pulak dah.. Serba boleh yong ni.. if bukak kedai kena boh nama "MACAM MACAM ADA" . hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ayang,
      he he he udah ada company Ayang...nama Comel Istanbul! Meh add akak kat FB!

      Delete
  20. assalamualaikum kak,
    ukk aloh..mu doh lupo langsung loghat peghok nih..panda mu kecek kelate dengang ganu deh..kembalikan loghat perak mu..hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Hajjah Asma,
      tak lupe, tak lupe...tukor angin jer jap!

      Delete
  21. assalamualaikum kak..
    selamat Hari Raye...

    wehhh.....kemain speaking ....panda beno! hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Yana,

      Serlamat Hari Raya.
      Bolehlah sesikit, tapi bunyi luculah, tak real he he.

      Delete
  22. saya ada kut add akak guna id blog page punya..Tihara AB..tp kalo tak nak approve pun takpe sbb saya dah friend dgn akak guna yg personal Siti Mai..sowy kak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong, saja nak kepastian. Haa tu akak terpikir sapa pulak Siti Mai ni yg aku add, nama lain kat blog, kat FB lain, akak jadi confuse!

      Delete
  23. Salam Yong...
    Berjalan sakan nampak..Rindu pulak tengok makanan kelantan..lama tak balik sana...rumah terengganu tu cantiknya....agak2nya sekarang kalu nak buat rumah kayu dan berukir macam tu berapa juta tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Li,
      Org rumoh ore Kelate ko?
      Huhu rumoh Ganu tu mau juta gak, sempoi dia punya design tapi ada reput sikit sana-sinun!

      Delete
  24. Assalam yong..kalau pi kelantan..tang makan2 tu la yang acik suka sangat..macam2 kuih dan nama2 kuih yang muncul..sedap2 pulak tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong,
      ajernya yaaa...tapi akak tak sample kuih2 tu, yg macam akak kenal je akak makan he he he!

      Delete
  25. patut le senyap sunyi rumah sis ni..sebok berjalan rupe nye deme..miss u lah sis hehehe

    sblom g KB saya x suke..tp bile dh 2-3x gi terjah wahh heaven nye makanan demo..byk pilihan..kenyang tekak hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum,
      tulah kata ore, tak kenal maka tak cinta, dok gitu?

      Delete
  26. assalamualaikum kak...

    comel nyer tasbih tu....

    behoon sup lagi best

    ReplyDelete
  27. wah ronda2 pantai timur ya... mesti seronok nyongket kat sana

    ReplyDelete