Moh Kite Follow Sesame...

Monday, April 9, 2012

TARUNA PILIHAN TURKI, YONG MUSTI PILIHHH!!!

Ropa cuaca pagi tadi dari balkon apartment Mr T, Basaksehir, Istanbul.


Assalamualaikum dan Salam Ceria,

Pagi kat Basaksehir ni tak ceria sebenornya...ujan renyai dan suhu jatuh ke 7 Celcius. Ikut laporan coca hampir seluruh negara Turki sedang alami coca seakan winter semola. Walhal ni dah masuk musim bunga!


Romah Mr T di Kg Deredebi semalam.

Hari khamis lepas teman balik Istanbul dr Kg Deredebi kan. Pastu petang jumaat tu Mr T kabor dia nak balik kampong sebab dah lama tak balik kampong, dah sebulan.
Malam tu gak, pas isyak teman ngekor dia balik Kg Derdedi semola!



Romah jiran di Deredebi.

Nak ke sunga kena tempoh rumoh tu. Bunga-bunga putih belah kiri ialah bunga pokok erik (buah plum).
Gambor diamik dr laman rumoh mertua.


Pokok hazelnut kat ladang hazelnut milik Kak Emine.

Kalau teman datang musim petik memang teman tolong dia petik. Ladang kat lot ni lebih kurang 1/2 ekar. 3-4 ari jugak kami berdua memetiknya. Abis petik kat sini, kami tolong mertua dan Nevin petik kacang hazelnut kat ladang bukit kami yg lebih 8 kali besor padang bolasepak.



Oklah, oklah...tajuk lain, citer lain.
Ni nak berkisah pasa pemuda Turkilah. Ada Yong-Yong yg tak sabor nak meminang taruna Turki ni. Antara calon-calonnya: classmate cucu tiri teman si Zeynep. Nama taruna ni Bilal, mak dia guru agama kat sekolah...umur 8 tahun.
Simpan dia 15 tahun dulu yek...cop dulu, tempah, order...whateverlah!



Ni pun classmate Zeynep...nama lupa nak tanya. Tapi berani jumpa teman tanya "What is your name?"
Boleh order gak, no prob punya...nanti teman kabor kat Zeynep suruh dia cop utk Yong-Yong yg berkenan kat dia nih!



Ni anak kepada sepupu Mr T.
Umur 13 kot dan dah masuk sekolah menengah. Dia ni suka senyum dan rajin nak praktis BI dengan teman.



Errr...ni lembus idaman.
Sori, terupload...buleh jer delete, tapi nak buat cam reklam (iklan), don't go away...we'll be right back!
Lembu kak Emine si Kara Kiz dan anak dara dia baru kuar dr banglo deme.
Tu imej Kak Emine kome dpt tengok dr jauh jer, cukup ler!


Kan teman kata dia ni suka tersenyum.

Ehh nak buat contest terkejut lagilah.
3 orang yg memola buleh teka nama dia dgn betoi, dapat cenderalimpa dr Turki.
Clue dia...nama dia mola dengan huruf 'Y'!
Cepat, teka dan jawab kat ruang komen kat bawoh yek!



Nilah pemuda yg sesetengah Yong tak tido siang tak lena malam berangan nak memenantukan...ehh nak berkenalan dengan dia.
Si Ahmet yg cedera kat dahi.
Sian dia...
Yang pompuan tu bakal mertua kome ler!
Dia ni cucu kepada uncle Mr T.



Tak cukup lagi!?
Ahmet yg baru abih universiti dgn mak dia dan Nevin.
Sesapa berkenan, buleh minta borang kat teman.
Jangan malu, lambat melepas!



Taruna paling hot stuff dalam kalangan kuarga Mr T - si Ertugrul Hamza, cucu sulung Mr T yg dok di Eregli tapi tiap minggu balik kampong!
Dok sebelah Dede (atuk) dia, kena behaves elok-elok!



Ertugrul yg nak masuk 13 tahun ni dah menunjukkan ciri-ciri kebapaan yg mithali!
Ni sedang mendukung adik-beradik semoyang dia si Mursel Taha!
Ada gaya tak, Yong?



Memang jauh beza umur Ertugrul dgn adik bongsu dia si Yusuf.
Yusuf pun ada ciri-ciri hensom extreme tapi teman nak masukkan dia dlm kategori kekanak.
Lepas balik sekolah, Ertugrul akan bermain dgn Yusuf.



Yusuf beruntung kedua-dua abang dan kakak dia bebesor dari dia dan kalau mak deme sibuk, abang atau kakak buleh mengasuh.
Ok, udah tu...sila isi borang order sekarang Yong-Yong oiii!



Semalam otw balik ke Istanbul singgah di R&R dan teman order salad dan pide.
Ngaaapppp!
Errr jangan lupa jawab soalan terkejut kat ataih kalau nak cenderalimpa Turki yaaa!
3 orang pertama jer taw!

P.S Si 'Y' tu bukan adik-beradik Ertugrul, deme adik-beradik semoyang jer.

57 comments:

  1. salam yong...
    nak jawap soklan ni
    Yusof bukan....Yassin kot.

    Ohhh..dah ada gambo Ahmet..sure anok dare tergode..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Yassin yaa...OK kıta simpan dulu.
      Eh bukan ke Yong yg nak memenantukan dıa?

      Delete
  2. Assalamualaikum Kak..

    Hehe takde can lah nak pilih calon menantu, anak kita lelaki dua-dua, kalau tidak boleh jugak nyongket ke Turki, ziarah besan, hik!
    Yusuf kot namanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      ater anak2 sedara pompuan takde ke?
      Yusuf yaa...

      Delete
  3. Assalamualaikum kak,
    nak teka la buleh ke...hehehe..YUSOF, si Bilal tu comei nya kak..hmmm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Hajah Asma,
      Yusuf jugak...err mınat ya dgn sı Bilal tu!

      Delete
  4. salam yong..acik pun tak boleh isi borang..kalu ummiross dua lelaki acik 3 lelaki..memang tak de can
    acik tak panda nak teka..kalau dah adik dia yusuf abang pun sama nama kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha Acik erna, nampak gayanya gambar bakal besan yang kak halima bagi tu bukan bakal besan kita lah ye , hik!

      Delete
    2. Salam Yong Acik,
      Takde anak pompuan, anak sedara pun buleh!
      Takkan dua beradık nama sama Yong!

      Delete
  5. assalamualaikum kak...

    kalau tak silap nama dia yusuf kan...

    errr....
    nak ambik borang kat kaunter mana hah?
    hahhahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Eita,
      Ye ke nama dia Yusuf, tak kabor pun.
      Ehh borang berkenalan belum print, tunggu naa...

      Delete
    2. alamak!!!..salah ke?...

      laaa...tak print lagi...
      lambatnye kak..
      hahahhaha

      Delete
  6. As-Salam...

    Mak aihh..lembu pong ade banglo..dasat orang Turki nih...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob Din,
      Ater...lembu kat Msia dok kondo!

      Delete
  7. Salam Yong,

    uih..hensem bebenor si Ahmet tu yer..ehem2..borang nye mana Yong..??
    kekeke...ate teman bagi can lah kat oqang lain meneka nama si Y tu...janji dapat borang Ahmet...kesiannn...cedera kat dahi...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Siti,
      Amboi terpikat dgn si Ahmet langsung tak mau amik bahagian. Borang belum print, tunggu taw...

      Delete
  8. salam
    ish ish ish...cheq ada 3 anak daro...boleh ka nak booking 3 org sekaligus..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      issyyy apa salahnya, bela jer anak2 dara tu elok2, kena rajin koje rumoh sbb itu kriteria utama surirumoh Turki...hıksss!

      Delete
  9. Assalamualaikum Kak, xkan calon menantu lelaki je...dua2 ni I tempah dulu ye! Wah...encem taruna idaman tu...buat calon anak sedaralah kalau mcm ni (anak sendiri kecik lagi) hihi...I teka nama dia yassin. Main tembak je ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong,
      Ater calon jantan dulu, calon tine belum kuar lagi!
      Yassin yaa...sedap gak nama tuh!

      Delete
  10. Salam Yong. Sah2le kakcik tak boleh buat tempahan. Anak2 kakcik pun semuanya TARUNA. :)

    Nak teka Yusuf, dah ghamei neka nama tu. Yassin pun dah ada yang meneka. Kakcik teka Yunoes la ... hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kakcik, İ say...kalau tak dah buleh berbesan kita, kaaannn?
      Glam gak nama Yunoes, siap ejaan berbelit lagi tuh!

      Delete
  11. salam kak,

    wow cumel2 adik2 turkey ni...tp kena bela bg beso dulu nk wat nantu..jauh la plak, payoh nak balik raye.. :)
    saya teka yaakob..lama dah tak jumpa orang nama gini hehe :)..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Haa bela leklok anak2 dara tu. Laa sekali-sekala cuti raya gi Turki ler Yong!
      Yaakub pun comel nama dia!

      Delete
    2. Salam Yong,
      haaa elok tu bela elok2 anak2 tu. Takpa sekali-sekala Yong beraya ke Turki.
      Hmm comel gak nama Yaakub nih!

      Delete
  12. Assalam Kak Yong, ada teka teki lagi yer kak..nak teka apa yer..yunus atau yob kot..haha agak jer lah.comelx2 jer betul anakx2 turki tu kan kak..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong,
      Memang comel2 deme ni. Yunus yaa...takpa kita KİV!

      Delete
  13. Apa nak teka yek, hehehe

    Yahaya, yasir, yaaqub, Yunus, Yusuf, Yasin... Ok dok yong? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah...dah ghamei yang meneka....meh nak cuba pulak

      Yigit...Yaakub...Yaman...Yasar...Yagmur...Yahya...Yalman...Yasin...Yekta...Yavuz


      haaa kak...panjang dah list ni..takkan takde yang sangkut....kekekeke

      Delete
    2. Salam Yong Melati,
      ehh main tembak-tembak yaa..oh, tak sebut pun suruh teka sekali jer!

      Delete
    3. Salam Yong Ina,
      Ehhh Yong pun main tembak-tembak, kot ada yg mengena!

      Delete
  14. salam yong...si ertugul tu - teman nak buat reservation (dah mcm reserve table nak makan je)...nak book utk anak dara teman le..
    dah beso tu ada gaya macam matt damon..
    nak teka le.... Yagmur,ya’qub, yaarub, yassin, yassir, yadi,yahya, yafiq, yaqin, yamin,yusuf, yazid,yusri - haa..dah byk ni...bagi chance kat org lain list down nama plak.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Farah,
      Ertugrul yaa...nanti teman sms dia kabor ada bakal mak mertua dah book dia, he he he...berbesan kita nanti!
      Haah lagi sorang suka main tembak2, mana tau kena ye dak?

      Delete
  15. ensem2 taruna turki ni yer.. insyaALLAH, hujung mei ni nak ke istabul.. bolehlah cuci2 mata.. he..he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Hanis,
      Hosgeldeniz dan selamat datang!
      Ohh nak melancong ke Turki yaa. Elok tu bulan Mei tak sejuk sangat dan tak panas cam Msia. Kalau rajin baca entry akak yg lama2 buat program familiarisation gitu! Cuci mata jgn lama sangat, nanti rabun!

      Delete
  16. alaaa... lambat la pulok meneka... yusuf rasanya... bior le dah ramai neka..

    ater taruna tu mcm teruna kan.. hensem2 ni dah besor..

    nipih nya pide tu. teman buat tebal seropa pizza.. kot2 lagi tebal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Mulan,
      Tak kısah nama sama tp elok kalau first 3!
      Kalau deme tak berjambang, hensem kot nantı!
      Pide ni mmg pizza deme, tp kalau lamahcun lagi nipih Yong!

      Delete
  17. Alahai, hensem dan comel2nya boys kat turki ni. Sayang Kaz takdak anak perempuan, kalau tidak boleh Kaz booking buat menantu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Kaz,
      yang pompuan tak kuar lagi Cikgu!

      Delete
  18. Replies
    1. Salam Nieda,
      Teka nama boy yg t-shirt putih tuu..

      Delete
  19. Assalamualaikum,

    Memang hensem2 la anak2 teruna Turki nih he.he.he....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      He he tak nak book sorang?

      Delete
  20. org turki nih hensem2 & cantek2 yer...;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Papa Mıfz,
      Yang pompuan cute sangat!

      Delete
  21. salam , menyinggah jap kat Turki nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,

      Singaah, singgah...hosgeldeniz!
      Pe kabor kite?

      Delete
  22. Salam Yong..
    Teman tak tau nak teka....tapi memang diorang ni hensem2 belake...tapi macam muke anak2 teman ngan anak2 sedare teman je....hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob',
      Tak teka rugi, bukan kena bayor atau buat link atau tag apa2 Yob. Ye ke hensem cam anak2 dan anak2 sedare Yob, ye ler kot he he...orang Perak mmg hensom!

      Delete
  23. Si Yusuf jugak yang cute..geram tengok, rasa nak cubit2 pipi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Nohas,

      Ajerneyr ye...dah jenuh pipi dia kena gomoi! Lunyai!

      Delete
  24. salam kak,

    tingginya budak2 sana...hehe.putih belaka.hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob Azhan,
      Ajernye tinggi, ye putih gak dan ada yg gelap cam kite nih!

      Delete
  25. turki n bunga tulip....
    cantik sesangat bunga2 tu...gewammmmmmm...cam nak gigit jer kelopak2 bunga tuh....subhanallah...indah sungguh ciptaan Allah...

    ReplyDelete
  26. lupe nak tanya..
    emmm....ade ke dvd al-fetih? ;)
    xsabor teman ....hehehe

    ReplyDelete