Moh Kite Follow Sesame...

Monday, April 16, 2012

KOME DEMO BERSIH DI KL, TEMAN DEMO DI ISTANBUL, BULEH?

Pegang sepanduk tapi sepatah haram tak faham apa yg ditulih!


Assalamualaikum dan Salam Bahagia,

Memola nak kabor pemenang teka nama TARUNA TURKI. Nama jejaka Turki tu Yunus!
Tiga orang pertama neka betoi, dgn pelbagai ejaan tak kisah ialah:

Yong Kakcik Seroja!!!!!!
diikuti Yong Nieza dari Finland!
dan Yong Melati Qistina!

Tahniah, tahniah kerana menembak dgn tepat!
Yong Kakcik dan Yong Nieza dah bagi alamat romah, minta Yong Melati antor nama betoi dan alamat romah ke hellibra2@hotmail.com.
Yang tak pandai nembak, lain kali buleh try lagi yek...banyak peraduan ngejut teman nak buat nanti.


Yob-Yob bukan dari TV3/4 atau bukan dr RTM datang buat rakaman.

Ahad baru ni Mr T ajak teman gi demo kat fasa tak jauh dr taman kami. Dia diminta berucap bagi pihak penduduk yg bantah binaan Mega Mall. Memola ada ler 50-70 org dewasa dan kekanak berdiri berlonggok pegang sepanduk nunggu...


Sementara nunggu VIP, deme bersorak dan chanting. Yob ni salah sorang tukang sorak!
Orang Turki kalau buat demo atau protes mesti ada lagu, irama dia sama jer!


Ehhh 'Khalid samad' pun ada!
Sorang ahli parlimen dari parti Saadet (parti arwah Erbakan) sampai...



Diikuti dgn gangster-gangster dr parti nasionalis MHP, parti Mr T.
Teman ingat yg paka shade tu bodyguard, ropanya dia MP!


Peserta Malaya menyelit!

Lepas beberapa minit VIP sampa, kami pun berarak ke arah square tempat berucap nanti, ada ler kira-kira 1/2 km berjalan.
Sambe tu deme bersorak dan bersiul. Penduduk kiri-kanan lereng bukit turut tengok dr apartment deme.


Taman ni ada sunga buatanlah...tapi idok ler dalam ayor dia.



Ada 3 ketul polis terhegeh-hegeh kuar dr keta peronda deme.
"Deme ni hari Ahad takmo rehat dok romah ke?" kata yg botak.
"Yor ler...Yob pun dok romah bukan buleh memantopkan ekonomi negara!" balas kawan dia.



Sampa kat medan depan restoran, deme berkumpui.
Mafia-mafia Parlimen dok depan sekali.
Parti Saadet dan MHP adalah parti pembangkang di Turki.
Yong Malaya buat tak malu ke depan amik gambor.
Tak sapa berani tegur. Mr T pun sibuk dgn pihak penganjur.


Memola berucap Mr T, dalam 10-12 minit.
Dia baru pagi tu tengok skrip tp ada ketika dia cakap tak guna skrip. Pasa ape deme pangge dia berucap teman tak tau, dia pun tak tau tapi ada orang kenei dia.



'Khalid Samad' pun nak labun jugak.
Pong-pang, pong-pang 3 minit.
Parti Saadet ni ada iras-iras cam parti PAS kita gitu.



Gangster dari parti MHP (Motherland Party) pun tambah garam belacan lebih korang 3 minit gak.
Memasing hingor gomen Erdogan galakkan pembangunan yg merosakkan persekitaran!



Oopsss silap, ni bukan dr Majlis tempatan tapi wakil parti CHP, parti pembangkang sosialis. Agak lama gak dia sembang, 5 minit lebih!


Best
jer ada bebudak. Polis pun buat relaks. Tak kose main siram-siram. Masa ni jumlah yg datang berlonggok dah cecah 300 orang lebih, semua penduduk taman berdekatan.


Dalam sejam abih ler sarkas.
Mafia jumpa Mr T ucap tima kasih dan tahniah.
Mr T kenei kot deme ni, satu gerombolan katakan!

Peminat ke ni, Yob?
Teman perati ada gak deme-deme yg tak kenei Mr T datang jumpa dgn dia nak kenei lebih dekat.
Mujur takde yg minta sain otograf!


"Bukan ke Yob dulu bertanding utk Datuk Bandar Eregli?" tanya gansgter.
"Ya ler tuh!" gamoknya labun Mr T.
Teman bukan faham apa deme labun.
Errr Mr T dulu penah masuk politik bertanding jawatan Datuk Bandar.
Tu lain story...


Sebelum balik, posing jap dgn cocuklar nih!
Tak dapat demo Bersih 3.0, teman demo kat Istanbul jer lah!
Program Turki mudah jer, pas berucap dan salam-salam, balikkk!
Tak yah nak makan-makan atau kompang-kompang!


Mr T glamer jap malam tu, kuar kat saloran Benguturk TV, saloran TV parti MHP, apalagi!

Issyyy gangster pun kuar TV gak!

Teman sembang kat Mr T, muka Mafia Parlimen dr MHP macam gangster.
Memang pun kami parti gangster, dia kabor!

Malam tu makan sandwich bakor...kita bakor, bakor!

45 comments:

  1. kjat malaysia tuan blog ada berani ke nak demo sama ???? saja nak tanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob PO, demo-demo ni dah jenuh akak buat waaayyyyy back tahun 80an dan 90an, sampai kat obersee pun ada. Kat Msia suami takde jangan nak pepanda gedik!

      Delete
  2. Hebatlah Mr T & bini Malaya dia! Mr T ni org penting tu pasal org jemput Dia berucap. Relax je polis Turki, xde pun kecoh2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Ruby,
      Ehh berdemo dan protes tiap ari deme buat kat Turki Yong, biasa jer. Demo kat Turki takyah polis permit!

      Delete
  3. assalamualaikum kak...
    waaa....caya lah kak...
    buat demo tu..
    siap kuar tv lagi...
    ni yang jeles ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Eita,
      Jgn tak caya!
      Buat demo kecik jer, perkara biasa kat Turki!

      Delete
  4. yeayyyy
    oppsss lupa kasi salam
    salam kak..
    yeayyyyy (sambung bersorak) Mr T masuk TV..

    Yong Malaya macam ghupe orang turki dah..sure org x sangka akak dr Malaya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,
      yeeeahhhhh Mr T gelak Yong kata yeeaahhh!
      Yong dah jangkit jadi org Turki kot!

      Delete
  5. Yong Kembara,
    Moh ikut Bersih 3.0 untuk "bersih"kan baju dengan ayor FRU. Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Sila, sila...suami teman tak bagi teman berkejor-kejor ni ha ha ha! Tapi dulu dah biasa ke jalan Yong, bior yg kuat berlari pulak main kejor ngejor dgn FRU!

      Delete
  6. Assalamualaikum Kak..

    Amboi hebatlah akak join demo kat Turki, comelnya je yang berdemo tu, takde basah kuyup ye!

    Akak Mr T dah nampak macam ahli parlimen dah, ada gaya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Ummi,
      Ni demo kecik jer lagipun berdemo dan protes perkara biasa kat Turki, org pun tak heran.
      Mr T gaya memang lebıh!

      Delete
  7. Assalam kak, terima kasih...tak sangka boleh dapat hadiah lagi yer...hehe suka main teka teki kat blog akak ni.

    hebat betul akak join demo tu..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Nieza,
      sama-sama. Rezki tu.
      Tak hebat mana, berdemo ni asam garam harian kat Turki.

      Delete
  8. Assalamu'alaikum, Yong..

    Awei dah berdemo, tak tunggu 28/4, ni perhimpunan haram ke halal? hehe..seronok berdemo kat Istanbul, tak yah minta permit polis..YDP Majlis Perbandaran tu berdemo ke juga? Bukan ke dia yg lulus projek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,
      Tak sabor! He heh!
      Kat Turki sesapa buleh buat demo dan protes bila2 masa pun, tak yah polis permit. Cuma buat pecah rumah dan bakor-bakor baru polis deme bertindak! Arrr sori yg tu bukan dr Majlis Perbandaran tp wakil parti CHP! Silap maklumat!

      Delete
  9. salam kak....

    weeee.... x sangka betul gak tekaan kami tuh...heee
    mekasih yek kak, nanti abby email kat akak details :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Melati,
      Sama-sama, ater teka pun banyak nama, cam tak aci, tapi akak tak buat syarat bape kali buleh teka, Yong kira menang ler jugak. Rezki kan!

      Delete
  10. salam yong..walau pun deme buat camtu..tapi elok aman je..polis pun tak kacau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Acik,
      Kat Turki buleh buat demo dan protes tanpa halangan sbb deme amal demokrasi. Kalau kome baling kotel, pecah banguanan, baling batu, bakor-bakor baru polis bertindak!

      Delete
  11. ihik ... best gak sekali sekali buat demo ni erk ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Chenta,
      Ah-haa tp demo ni demo aman, tak de kejor mengejor, sbb isu biasa jer tp penting utk penduduk Başakşehir ni.

      Delete
  12. salam yong...fuiyooo...dasyat tu yong...mr t siap kuor tb lagi...glamer gituw! abis tu..jadi ke dema nak buat mega mall tu...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Farah,
      Biasa jer masuk TV ni, deme ada banyak stesen TV private, tak macam kat Malaysia, dua tıga ketoi jer.
      Pasa projek tu, masih dlm pemerhatian, kata Mr T.

      Delete
  13. wah smbil ber'demo smbil siap berposing deme di sinun yer sis..chomel jek..hehe

    salam singgah..salam ukhwah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Greenjade,
      Selamat datang, hosgeldeniz!
      Yg comey tu akak ke bebudak tu?
      Salam ukhwah dr Istanbul!

      Delete
  14. alamak saya teka yaakob..keh3 :D

    mana muka akak kat tv tu..patut ade le datin menyelit kat situ kak..lawo la akak pakai baju tu..supe anok dara la kak.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Tie,
      Ehh bukan akak VİP kat situ, akak yg sibuk-sibuk rakam gambor jugak! Waah baju kot denim buat akak nmpk cun ke?

      Delete
  15. Teman nak tengok ada logo beghesih 3.0 ghone kunin di Turki Yong weh. Haghap mike le oghang petame yang ngibo logo beghesih. Tak kighe kat mana mike buat janji ada. Teman udoh siap baju kunen beghesih 3.0, nunggu haghi je nok DUDOK BANTOH....ate nok melawan 'spesis bantoh biut"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,
      Amik bagian ni pun mengejut jer Yob, dlm 2 ari gitu. Akak ngikut jer Mr T tak tau ujung pangke!

      Delete
  16. Assalam Yong..
    tak tau nk komen pe..cuma nk ckp bertuah yong dpat merasa pengalaman di tpt orang..semoga Yong sihat sentiasa dan menulis entri2 best..buat travelog best ni

    tak sabar tunggu entri ttg kamal atartuk ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Fawwaznuha,
      Alhamdulillah akak sihat. Tima kasih rajin menyinggah!

      Delete
  17. Assalamualaikum kak,
    alaaa kakkk....ngape nama dia bkn yusof..tak nk bwk yunus blk bercuti ke malaya..:)muka Yang DiPertua Majlis Perbandaran tempatan tu mcm takut2 je rupanya..kira demo secara aman la ni ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Hajjah,
      Dah nama dia bukan Yusuf he he!
      Ehhh sori, akak dah berbetoikan, yg tu bukan org Majlis perbandaran tp MP dr parti sosialis CHP!

      Delete
  18. Alhamdulillah. Tak sangka sungguh tekaan kakcik tu mengena walaupun kakcik sengaja eja ghope itu sebab tak yakin dengan tekaan sendighi!
    Syukur. Nampak tahun 2012 ni, banyak juga kakcik dapat cenderamata/ cenderahati/cenderajantung dari kawan2 blogger.

    Eh! gambo Yong takde kluo tv ke? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kakcik,
      Tahniah, rezki kita mana nak tau, ye dak?
      Mana gambor akak nak ada, akak dok berdiri sebaris dgn cameraman amik gambor!

      Delete
  19. mr T pernah bertanding..?? waahh, tumpang bangga ni..

    alaaa, bertanding la lagi.. nanti kami ramai2 pi tolong berkempen..

    ater sandwich bakor & bakor tu sangat simple tapi mantap..!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Mulan,
      itu sejarah lama masa dia masih muda dan bergaya tahun 80an dulu. Belum jumpa akak lagi!
      Akak boh 4 jenih cheese tuh!

      Delete
  20. sungai buatan tu cantik,bersih...
    ohhh peserta demo hensem2 belaka..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      tang hensom2 tu ckp pelan-pelan sikiiittt....kang ada yg cemburu!

      Delete
  21. ado wakil Malaysia disitu...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Papa Mifz,

      He he wakil tak rasmi....

      Delete
  22. Salam Hjh Yong,sorile lambat ngoyeng,ketinggalan bas.
    Apapun nanti nanti MrT dah terkenai,Yong pun tekenaile jugak,tak gitu...heh..heh..heh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob, lain kali beli tiket bas awei sikit, idok ler tertingge!
      Idok ler teman nak nempek muka teman yg hensom ni depan lensa tibi, abis ler jatuh rating Kak Ros nanti!

      Delete
  23. dalam sejam habislah sarkas !! hahaha.. ayat yg best tuh !

    tentu mr T itu hebat orgnya.. saya tertarik dgn sungai buatan tu.. harap dapat diambil gambar yg lebih jelas..boleh ye kak?

    ReplyDelete