Moh Kite Follow Sesame...

Friday, April 20, 2012

SAMBUNG CITER KEMAL ATATURK DAN MOH CUCI MATER!

Tulih nama ataih saljuuuu...khas utk Hajjah Asma, Ipoh mali!
Semoga bahagia dgn kuarga tercenta...bila nak makan nasi beriani, Hajjah?


Assalamualaikum dan Salam Ceria,

Pe kabor semua? Sihat belaka?
Alhamdulillah teman dah selamat landing kat Shah Alam, syukur dpt makan ikan goren!
Idok rasa jetleg pong.
Minggu ni sibuk nak kemas dan mop romah (eleh...ye ke, Yong!), dan balik kampong kat Parit ziarah Mak.
Ater teman ada kampong dan Mak lagi kaaannnn!



"Mana kome dengor citer Kemal Ataturk mati tak terima bumi ni? Pepanda jer mengkome nih!" labun Mr T sambe gelak-gelak!


Ukiran Ataturk teman rakam satu pagi gelap (2 ari sebelum balik Malaya) di satu taman, Istanbul.

Kata Mr T, antara tahun 1919-1924 gitu, sejarah Turki dlm gelap,
"Nobody knows what happened during this period."

Masa ni belum ada Republik Turki, yg ada empayar Uthmaniah yg dah retak sana-sinun. Padishah atau Sultan yg terakhir dok di Istanbul.
Sapa control Padishah?

British laknatlah!

Kemal dan tentera dia bermarkaz di Ankara. Sultan ikut arahan British yg berkuasa di Istanbul. Tentera Uthmaniah dah berterabur, tingge yg dinamakan batalion Erzurum (kalau teman tak silap dengor).

Orang-orang Kristian Armenia, Roman, Greek bermaharajalela di Istanbul. Wanita-wanita Turki dirogol. Mr T kata antara tahun-tahun tu, rama wanita Turki menggugurkan kandungan sebab deme tak tau janin-janin tu anak suami deme atau perogol Kristian tu.

"I'm not sure about the fact coz it was only talks, rumours. But I met a woman in 1978, at that time she was 78 (Mr T masa tu pelajar universiti kat Istanbul). She told me about the bad situation when Istanbul was controlled by the British. The Sultan was a slave to them! She cried and made dua (doa) that Mustapha Kemal came and rescued them!

So, tak betoilah yg ada mengatakan Mustapha Kemal halau Sultan keluar dari Istanbul?

"How could he? He was not in control of the empayar, he was based in Ankara, hundreds of kilometer away. It was the British that exiled the Sultan, to Italy!" citer Mr T.

What about the story that his body could not be buried when he died?

"Where did you hear this story?"

"Everywhere, since forever!" teman jawab.

"In Turkey nobody heard about this. I went to Afghanistan I heard this story, I met Pakistanis, Indians, Arab people they said the same story. Where did they read this story? Where did they get the source from? You must do research before you believe!" Mr T hingor.

Sebenornya teman dah tanya perkara yg sama pada Tahsin, anak tiri teman yg sulong. Dia pun heran, dia kata "Taklah!"
Kemal Ataturk mati macam biasa dan ditanam di makam, itu jer.


"These wild stories about Ataturk were all lies. Made up by the British who hated him coz he defeated them!, " sambung Mr T lagi.
Ehh biasa ler tu orang British, bukan kita tak kenei. Kat Malaya pong deme buat gitu...


Tapi pasa Kemal ni keturunan Yahudi dan ahli Freemason tu teman tak tanya Mr T lagi. Tapi dulu penah Mr T cemuh kata dia ni Yahudi, ejen Crusaders bla bla bla...

Errrr sambung lain entry pulak ya kome.
Penat arrr....


Moh cuci mater!

Ringkas-ringkas...letih tak hilang lagi ni. Bunga tulip werner...dark pink ke, atau...?
Issyyy tak tau teman!



Haa ni purple dan putih, di luor sebuah muzium. Istanbul ada banyak muzium, tak larat nak layan!


Kunin ler...memang cantik kunin ni, kat luor muzium gak.



Light pink
dalam taman, Istanbul...
Sepi jer taman ni sebab belum kul 8 pagi lagi!



Werne akan-akan oren sepanjang jalan di Eminonu, diselang-seli dgn bunga putih kekenit!

Ni yg dihias kat taman tak jauh dari apartment kami di Basaksehir. Belakang tu masjid besor taman kami.


Cuci perut.

Nasi Melayu asli.
3 bulan teman tak makan nasi sebab takde gulai, ikan goren, ulam dan sambe belacan di Istanbul.
Tengah ari tadi nilah menu teman, moh kite...!

67 comments:

  1. Assalamualaikum kak hajjah,

    selamat kembali ke tanah air tercinta..
    akak dah buat saya terharu nih..thank you2 kak..nasi beriyani, nasi tomato, nasi minyak?..buleh2 sebut je bila..hihi..

    org putih suka manipulate cerita, bagi yang ambik bulat2 tak buat research ini akan percaya la jugak bulat2..penat ye kak cerita, saya rasapun dah macm baru habis kelas sejarah..

    menu yg last tu nampak simple tapi pastinya menyelerakan...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Hajjah,

      Tima kasih! Nak nasi minyak jugaaaak!
      Buku sejarah banyak yg kelentong termasuk yg kat Malaysia!

      Delete
    2. Betul tu,sejarah kita pun banyak yg kena kelenton,macam siapa yg menjumpai P.Pinang..

      Delete
    3. Salam Yob Joyiman,

      He he ngape nyelit kat sini Yob...hampir terlepas pandang. Sejarah ni tak semuanya berdasar fakta. Lazimnya ditulis oleh deme yg mau persepsi deme diterima dan diabadikan!

      Delete
  2. salam


    oooh ye ker,,tq sis atas info ni,,CM ni cikgu sejarah,,,macam2 versi dengar tentang Mustaffa kamal ni,,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam CM,
      Bukanlah info sangat tp apa yg diberitau dlm perbualan santai dgn suami...dr perspektif orang Turki!

      Delete
  3. salam kak
    yong peghok dah balik malaya ye
    sedapnya ikan goren ,samba belacan + ulam + gulai :)

    Oooo selama ni kita tertipu lah ye
    mati2 ingat artatuk tak diterima oleh bumi
    sambung kak...kalau dah tak letih.
    Saya tunggu ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Yaa dah landing.
      Wallahualam Yong, tak tau mana yg betoi tp citer dia tak diterima bumi tu lagi far-fetched bunyinya. Deme pun tak penah dengor, cam ner kita yg dok beribu batu boleh dengor, kaaaannnn? Oklah nanti akak sambung bila ada mood "Hari Ini Dalam Sejarah"!

      Delete
  4. Assalamualaikum kak..

    Selamat pulang kak,kalau free nanti jomlah nyongket ke Bangi.

    Bulat2 kita percaya pasal kisah Kamal Ataturk tu kan,dahsyat betul British,macam real dia punya cerita.

    Akak..nasi orang Malaya tu boleh kecur airliur dibuatnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Ummi,
      Tima kasih, nanti bila akak ada driver!

      Kan org Inggeris ni peranga deme sama jer kat pelusuk dunia. Kalau tak nipu, membelit dan manupulate cam ner deme boleh conquer separuh dr dunia, walhal negara deme kecik jer, sumber asli takde. Membelit ler koje deme!
      Sekali-sekala akak buat menu ori tu Yong!

      Delete
  5. Salam yong...

    amboi..kemain cantik si tulip turki...kaler maler gitu!

    terlanjur yong cerita pasal kemal attaturk ni..baru je sudah kan membaca 'secangkir teh pengubat letih' tulisan ustaz hasrizal. yong..u should baca the book lah...it's totally a different story abt kamal attaturk. yang menghalau sultan dari istanbul sehingga dibuang negeri tu berbangsa yahudi..bukan british.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      He hehh, tulah banyak buku yg ditulih tapi kita dah baca ke buku yg ditulih oleh bangsa Turki? Akak hanya sampaikan apa yg suami dan org Turki lain labun. Mana betoi akak pun tak pasti.

      Delete
    2. Errr tambah sikit lagi...Yahudi tu agama jer, tp bangsa Inggeris. Tapi masa tu memang pemerintah Inggeris yg bermaharajalela di Istanbul sampai deme ada kuarkan duit kertas sendiri (check balik entry pasa pameran perang di Canakkale beberapa entry lepas).

      Delete
    3. yong..
      makin interested pulak dengan citer kemal attaturk ni..nanti yong risik2 dgn mr t lagi eh...ape ke betul kemal tu keturunan yahudi..yg saya baca pun mcm tu...hehe..awas..jgn sampai mr t hingor pulak yer...tanya bebaik..ekekeke..

      Delete
    4. Salam Siti,
      He he kalau dia tak sibuk dan tak penat dia rajin layan soklan akak yg bertubi2. Kalau dia sibuk sian nak kaco! InsyaAllah nanti korek-korek lagi. Tapi Mr T pun ada penah ckp dia ni Yahudi dan ejen Barat...Wallahualam!

      Delete
  6. salam yong....laaa, dah smp malaya rupenya. blk bcuti ke trus ni? btw cerita sejarah ni mana2 negara la byk yg dah di ubah& tokok tambah...sebab tu xleh nak percaya bulat2. kena percaya bujur2 je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Yaa Alhamdulillah dah sampai semalam. Akak balik sini, nanti balik sana ha ha!
      Pasa sejarah ni susah nak cakap sebab dia interpretasi sesuatu bangsa dan dr kajian atau persepsi penulis. Pasa Kemal Ataturk ni memang banyak ditulis oleh berbagai bangsa tp bila akak tanya org Turki, lain citernya. So mana betul?

      Delete
  7. Slmt kembali Kak, ni xtau la bape lama dok sini yek, Kang ke sana lagi ye Kak, hehehehe
    Cantik2 nye tulip tu, kalau kat sini, mahal...

    Terus lapor nengok menu akak pepagi neh, :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Qistina,
      Tima kasih! Ha'ah akak ni bebila masa jer boleh ke sana balik tp lazimnya akak suka posa dan beraya kat sini.
      MasyaAllah kalau tengok bunga2 tu, mmg rasa takjup, gatei jer tangan nak petik!
      Pagi ni akak masih makan menu yg sama!

      Delete
  8. Assalamu'alaikum Yong. Dah balik ghopenye. Kalo teman tahu Yong 'jumpa' tulip, mau teman mintak bawakkan balik sekumtum untuk teman. Selamat mengemas... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Kakcik,
      udoooohhh! Ehh jgn ler buat cadangan yg menyeramkan tu. Kalau akak 'amik' sekuntum, mau masuk ke dalam!
      Tima kasih ucapan ikhlas, tengah mengemas ler nih!

      Delete
  9. Salam,
    menarik info nie. Walaupun dulu tak minat sejarah tapi tau lah sket2 dan bila baca this info memang salah fakta yang diberi sebelum nie and yes i'm not wrong,kah kah..

    eh kat Shah Alam? Dekat dah tue..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ezzard,
      Kita kena tau sejarah Dik sbb boleh kenal jati diri, belajar kesilapan, kejayaan, kegagalan, kegemilangan dan segala mak nenek apa yg berlaku dulu supaya kita tak mengulangi yg buruk dan maintain yg baik. Banyak sejarah dunia, termasuk sejarah kat Malaysia ni bukannya 100% pure, banyak yg dimanupulate, putaq-belit, yg terselit, menyelit dan yg dihimpit! Yang tersorok dan bawah carpet kita tak tau!
      Dekat mana tu duduknya Adik Ezzard nih?

      Delete
    2. Salam kak,
      betul tue, mmg kalo nak harapkan buku je sah2 senang untuk kena tipu sbb penulis hentam saje mana yang logik.. kita sendiri kenalah rujuk lelain buku supaya fakta yang disampaikan boleh kukuh.

      sorry ler lambat reply, tak perasan lak sbb xde notification kan..
      saya dok kat denai alam sebelah highway guthrie. akak di mana? sampai bila di Msia?

      Delete
  10. owwhh.. cenggitu citer sebenornya ya..

    welcome home..!!! nanti kita jumpa ya insyA...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Mulan,
      Owwww...gitu ler yg diciter dik Yob Turki kat rumoh akak tuh!
      Tima kasih....InsyaAllah ada rejeki kita jumpa.
      Kalau nyelam jumpa Mr Jaw, kim salam yaaa!

      Delete
  11. alahai akak nyuruks balik tulips..hehe
    welcome to Malaysia :)

    menarik cerita kamal atartuk ni...byk baca dalam blog2 kata, seblom dia mati meraung2 kepanasan..bumi tak terima laa..minat nak tau tp terus jd fenin2 lalat..
    kuhkuh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Tie,
      akak ni sebenornya pemalu...
      Ntah ler citer pasa arwah Kemal ni, tp betoi bila akak tanya org Turki pasa dia susah nak ditanam, deme heran! Tak betoilah kot isu tak terima bumi ni, yg lain teman baru nak korek-korek!

      Delete
  12. sala yong..acik minat beno ngn gabo bunga tulip ni..kalau terjah blog kawan2 yang dari luar negara..gambo bunga tulip dan bunga ros le yang acik cari

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Acik,
      haa tengok puas2...nanti akak upload lagi!

      Delete
  13. Assalamualaikum kak,

    ooo...kisahnya....nnti sambung lagi kisahnya bila akak free. Alhamdulillah akak dh selamat balik malaya. sedap tu nampak lauk pauk kampung! Bila pulak next trip ke Turkiye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Ruby,
      Alhamdulillah dh selamat landing, dan dah selamat makan nasi berulam dan bersambal belacan!
      Bukan semua kisah Ataturk akak dpt korek, setengah tu Mr T pun tak sure, sbb sejarah deme ada masa kabur. Pasa jasad dia tak diterima bumi tu yg deme pun tak tau, lawak lah kite ni!

      Delete
  14. welcome back cikgu :)
    tu la dari dulu dgr cite pasal kamal attarturk rupenye diseleweng ish22....kijam tol penipu besar tu...tak pasal2 plak bg ramai org keliru...
    pose n raye kat malaysia lagi best kan cikgu..kang nanges cikgu kalau raye kat sinun..salji turun berkurung jek cikgu nanti heeee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Amy,
      Tima kasih!
      Mungkin ada fakta tentang dia diseleweng atau ditokok tambah bagi lemak masin terutama pasa jasad dia tak diterima bumi, sbb org Turki sendiri tak penah dengar!
      InsyaAllah selalu mmg cikgu suka posa dan raya kat Msia, tp tak tau ler, cikgu ni passport selalu meronta2!

      Delete
  15. Salam, Yong..Alhamdulillah, selamat sampai di M'sia. Ikan goren, ulam & sambal belacan memang sedap dimakan dgn nasi panas2..edisi membalas dendam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Tima kasih, memang dah balas dendam, sampai terjelir lidah kepedasan!

      Delete
  16. Bila nak balik Turki nak ukut lah, boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Nieda,
      Tak tau lagi Yong tp akak suka posa dan beraya kat Msia, so InsyaAllah lama lagi kot he he!

      Delete
  17. assalam Yong, dah ada kat Malaysia yer...bestnyer bercuti. saya sangat suka bunga tulip teringat masa saya ke Istanbul bln 5 thn lepas memang byk bunga tulip kat taman tu rasa mcm tak nak blk jer tgk bunga kat situ..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Nieza,
      Yaa dh selamat sampai, Alhamdulillah. Akak tak rasa macam cuti, rasa cam balik kampong jer, cuma lain suasana dan cuaca.
      Memang yaa sungguh cantik bunga tulip diorang, kalau tak kerana takut masuk lokap, dah kena petik dah! Mesti rindu nak datang lagi yaa?

      Delete
  18. assalamualaikum kak....
    tengah syok2 baca sejarah...
    akak tunjuk plok gambar bunga tulip...
    comel giler lah kak.....
    rasa macam nak terbang gi sana je.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Eita,
      Ah'ah ya kan Eita suka bunga sesangat! Semoga Eita sonok menikmati entry kali ni!

      Delete
  19. Tak pernah tahu tentang Kemal Ataturk... You made me Google about his private life :D

    Nisa'

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Yong Nisa,
      Ye ke? Hmm bagus jugak kita membaca ni kan, tak rugi. Selamat datang!

      Delete
  20. Salam Yong

    Wah....udah kembali ke Malaya....balik Parit jgn lupe samba tempoyak, ikan kerin, pucuk ubi rebus dan nasik panas...Ooo...sedapnye sehingga menjilat pinggan...lupa keju turki sekejap....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Udahhh. Dah balik Parit dan balik Shah Alam semola tadi. Haa samba tempoyak makan dgn jerin semalam, dan juga samba kuninn! Memang tak pandang dah keju-meju nih!

      Delete
  21. Assalam Hjh Yong,ketinggalan bas lagi...
    cite kamal attartuk dimesia ni,memang lagu tu,seingat saya,ustaz-ustaz yg dok berceramah dari dulu sampai sekarang sebut,bumi tak terimale,masa nak mati tu panas sepanasnye,dahaga minum ayo sampai kembungle,tapi versi mrT,yang duduk disana lain,jauhnya menyimpang.

    Yang mana betul entah....tapi saya lebih condong yang tinggal dan duduk membesar disana..

    Apapun tima kasehle nama atas saljutu,nama orang umah teman...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob 44,
      Ater kite dengor jer leh cite tu, betoi tak betoi bkn urusan kite. Mana yg baik jadi teladan, mana yg buruk jadi sempadan.
      Apa2 pu elok kite consider persepsi org yg duduk dan membesor kat sana.
      Ye ke nama org rumah miker tu? Kim salam yaa...

      Delete
  22. Salam Yong

    Cantik dan segar!
    Selamat pulang. Saya pun akan pulang Ipoh dan ke Lumut ghumah anak. Hajat nak jumpa Manjong Mari tapi belum hubungi dia lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,
      Tima kasih!
      Waah jumpa org kuat kat sana!

      Delete
  23. cantiknya tulip2 tu...meriah,berbagai kaler...mcm nak landing ja kat atas tu,bergolek2 mcm heroin hindustan...
    Yong,terimakasih keran aberkongsi sejarah dan fakta..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Kamsiah,
      Ajernyer yaa Yong, amat cantik dan mengujakan.
      Sama2, akak pun suka berkongsi maklumat. Tp sama ada betoi atau tak, wallahualam!

      Delete
  24. eh main nyorok2 belakang bunga yer...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Papa Mifz, kekadang pemaluuuuu!

      Delete
  25. wah..dari zaman sekolah dh disogokkan citer kamal ni mati x diterima bumi..sampai kena bubuh ais banyak2 la sebab panas dia jerit2..hmm
    byk benda kat dunia ni dah dimanipulasi..
    entah2 org negara lain pon dpt info pelesu ttg sejarah negara kita..sdg kita sndri kat ngara ni pon byk perkara @ sejarah yg benar disorokkan..eh..yong balik join B3.0 Ke? hee

    p/s:sonok kan bila lidah lama x jumpa lauk kita hehe

    p/s; yong, boleh x setting komen open URL? hehe yg open id tu sy xleh letak link sy la..ngengada pula huu..kalau x jadi masalah n ada masa harap yong penuhi ..baru sonok nk komen2 ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      biase ler manusia suka nokok nambah citer dan sejarah, lagi sedap tambah garam belacan dan ajinomoto!
      Idok ler niat nak jenjalan masa 3.0 tu Yong, Mr T bkn kasi!

      Eh bukan dah ada open URL tu? Akak tak pandai nak setting2 ni, mana yg dah diset akak ikut, mana yg akak tak tau, mmg tak panda weh. Rasanya open id tu sesapa boleh komen, kalau takde blog, bukan gitu?

      Delete
    2. hihi..ada lg setting lain, sy pon xreti nk bgtau..xpelah..takut yong x cam saya je huu

      Delete
  26. salam kak....
    dah balik msia ye...alhamdulillah selamat sampei parit....
    seronok dengo citer ataturk tu..at least dengo both sides of the story...selalu dengo pasei dia yg tak best je..
    akak...si asma tgh flattered tu...!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Farah,
      Alhamdulillah, selamat sampai!
      Elok kita baca dan dengor dr banyak sumber, yg sohih dan separa sohih. Mana yg betoi kita tak tau, bkn urusan kite!
      Asma is in cloud 9!

      Delete
  27. Bila melihat gambar2 yg disertakan teringat sewaktu bertugas selama 3 tahun di Kedubes Malaysia di Ankara antara tahun 1997-2000.Negara besar yang banyak menyimpan sejarah.Tentang Kemal Ataturk tuu, oleh kerana beliau dianggap sebagai bapa Turkey moden,beliau begitu disanjung dan sejarah kehidupannya telah dijadikan sebagai satu "ism" seperti juga Maoisme, komunisme, federalisme.. "Kemalisme" telah dijadikan sebagai satu mata pelajaran wajib dari peringkat Tadika sehingga ke peringkat U.. Ini diberitahu sendiri kepada saya oleh "anak-anak angkat" saya yang merupakan kumpulan-kumpulan pelajar "medik" Malaysia yang belajar di Ankara.Mereka turut dipaksa untuk mengambil mata pelajaran tersebut.Sebagai satu 'isme', sudah tentu perkara-perkara yg buruk 'diselindungkan'. Seperkara lagi, Kemal Ataturk boleh disamakan dengan Raja Adulyadejh, Raja Thailand, yang tidak boleh disentuh (khasnya dari sudut negatif) keperibadiannya.Mereka yang berbuat demikian boleh diheret ke mahkamah dan dijatuhkan hukuman (penjara) apabila thabit kesalahan, waima rakyat negara asing sekalipun.Mayat Kemal Ataturk telah dipindah dari Istanbul dan disemadikan semula di Memorial di Ankara. Setiap tahun, sempena HUT Kemerdekaan Turkey atau hari-hari kebesaaran yang lain, kami dianjur untuk sama-sama ke memorial tersebut,untuk bertafakur kepada Kemal Ataturk, satu-satunya perkara yang telah tidak dilakukan lagi di Malaysia. Tentang mayatnye yang tidak diterima bumi, ada juga dengar cerita.Tapi biarlah kita sembunyikan aib orang, apatah lagi dia sudahpun menjadi aruah.Biarlah Allah swt menentukan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Yob Ben,
      Hosgeldeniz dan selamat datang! Tima kasih sudi nyinggah sini!
      Memang ya sejarah Ataturk subjek wajib dan beliau tak boleh disentuh dan dikritik openly. Tentang perkara negatif, betoi, elok kita hindari, manatau dia sorang Islam, dan abis pahala kita pegi kat dia.

      Delete
  28. Salam Yong.....slmt bercuti di Msia .Cantiklah bunga tulip pink tu..kalau pergi cuti Istanbul masa musim bunga ni tentu bestkan...dpt lihat byk bunga....
    re; Yong, sy kat Cairo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Dah balik ke belum? Ni otw dari atau nak ke Makkah atau sesaja nak tengok kubur Firaun tu?

      Delete
  29. salam, saya setuju dgn tulisan "ben sungib" tu. Kadang2 bila kita dah taksub dgn seseorang tu kita hanya melihat dari sudut positive aje. Kita sanggup bertegang urat semata2 untuk "mempertahankan" pemimpin yg kita sanjung. Buat demo la, buat khemah la...Err..kat Msia pun ramai mcm tu kan? hmm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob Nash,
      He he, semua org ada sudut positif dan negatif tp yg positif dan negatif ni pun subjektif. Malaysia kan demokrasi, sesapa boleh buat demo dan berkehmah, jgn ganggu org sudah.

      Delete
  30. ahh.. saya keliru sudah ! saya banyak membaca tentang kamel attartuk/ataturk.. saya juga pernah mendengar kisah saat akhir kematiannya dari satu ceramah ust Kazim elias suatu masa dulu.. gambaran yg amat menghinakan..

    benar.. saya setuju bhw sejarah byk yang diputar belit.. dan saya akui bhw saya belum berpeluang utk membaca kisah dari penulis turki sendiri.. dan saya cuma tetap khuatir jika bias tetap berlaku atas kekaguman rakyat turki kpd ataturk.. apa2 pun, tulisan ini membuka kembali mata fikir saya.. tk kak halima..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob Mad,
      Banyak bebenor diperkatakan tentang Kemal Ataturk ni. So dia dah akhiri pemerintahan Khalifah di Turki. Ngape kita nak riso apa yg berlaku kat Turki. Yor ler, benda dah lama berlaku. Turki pun dah menuju ke ciri2 Islamik.
      Ni negara kita ni cam ner pulak?

      Delete