Moh Kite Follow Sesame...

Friday, April 13, 2012

MOH BELAJOR MAKAN SUCUK GIANT TURKI WEH!


Assalamualaikum dan Salam Ceria,

Memola nak kabor keputusan teka nama next entry yaa...dah dapat 3 nama yg neka betoi tapi teman nak simpan dulu yek.
Harap maklum!

Ari ni ikut Mr T ke Anadolu (Istanbul belah Asia) sebab ada jemputan makan-makan dari kawan dia Mr Ramazan. On the way, nampak banyak bunga-bunga liar tumbuh tepi jalan.



Yang rendah tu Ramazan Bey, kira 'boss' Mr T. Sebenarnya Mr T ni freelance, orang minta dia koje dgn deme.
Kami gi kejap 'ofis' perumahan Ramazan Bey. Dia ni ada satu blok apartment, satu unit dia jual 145,000 Lira (kome kali dgn RM1.72) gitu.



Kendian dia bawok kami ke satu restoran yg jual kofte dan sucuk yg paling sedap, kata Mr T.
This I've got to see!
Pertama kali teman naik keta yg buleh buka atap dia.
Kalau kat Malaysia, ngelejat hangat pijor kome!



Mr T seperti biasa tepon kat telinga, ngalahkan Ramazan Bey yg kaya-raya tuh!



Masuk restoran tu nampak sucuk besor bergantungan.
Dalam gambor ni kome tak buleh agak besor mana.
Sat gi...


Antara side-dish - cili ijo dan tomato yg digrilled...



Haa dah siap pun kofte...haa memang sedap - kenyal-kenyal dan takde rasa urat!



"Nak banyak mana, Abi?" waiter tu tanya Ramazan Bey.
Dia tengah timang sebatang sucuk yg Mr T kata nak beli untuk teman bawok balik Malaya!


Haa ni dia kalau tengok dedekat, lebih 3 kilo sebatang!
Teman kata,"Wuihhh banyak tu, Yob!"
OK, Dahling, bawok separuh, Mr T kata.



Ni pinggan kofte dan sucuk yg dah dihiris. Rega sekilo sucuk ni 40 Lira atau RM68.80 gitu.
Kami idak ler order banyak yg digrill, cuma beli mentah 2 kilo utk teman. Sapa nak makan banyak ni weh?


Pas makan daging-maging (termasuk secucuk kambin grill, mak oiii sedap pulak tu), Ramazan Bey order ekmek tatlisi (roti manis).
Eeeee manis ni, teman tak bape lalu...


Tapi Mr T laju jer abiskan pemanis dia...



Nilah hidangan tradisonal Turki yg Ramazan Bey jamu Mr T dan bini Malaya dia.
Anak dia makan dekat 10 ketul kofte!
Teman buleh makan 4 ketoi jer.
Alhamdulillah rezki kami suami-isteri ari ni...

53 comments:

  1. Kak Yong,rasanya macam mana? Nampak macam sedap je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Cikgu, rasa daging cincang tp berempah! Tp kat restoren ni dikatakan buat sucuk yg high quality, tak campur lemak dan urat2!

      Delete
  2. acik tak boleh bayangkan apa dia 'sucuk' dan 'kofte.' tu.sucuk tu kemain beso lagi..masak lomak cili api boleh ke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      sucuk cam sosej dan kofte cam pegedil daging. Ntah, cer try buat masak lomak! Macam2 idea Yong nih!

      Delete
  3. Yong, besor tu sucuk dia.....btw lps tgk entry yong yg psl sucuk dulu kan baru teman perasan @Brunei ni rupenya ada gak style sucuk ni tapi rupe & packaging dia lain..... bentuk mcm sosej besor tu sama tapi yg @Brunei ni dia wrap (vacuum wrap dalam plastik & frozen)....kalau tgk bahan2 dia tu dr daging & segala organ2 dalam lembu yg di kisar bersama rempah ratus. Nanti teman ambik gambor next time ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong, sucuk ni kira sosej ler tp ada rempah. Mungkin omputih pinjam perkataan sucuk utk sosej tak! Yang kat restoren ni dikatakan sucuk yg paling high quality - tak bubuh urat dan lemak, kecuali daging dan rempah semata!

      Delete
  4. Assalamualaikum Kak..

    memang giant betul sucuk tu,tengok masa timbang tu, besar lengan agaknya,hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong, lebih besor dr tangan akak memang ajernyer!

      Delete
  5. Salam Yong. Sucuk tu ghope sosej ya? Tapi beso gedabak! Goreng berlada boleh? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam KakCik, sosej berempah Turki, ater besor ikut stail tuan punya pengusaha. Rasanya cam ngam jer kalau buat goreng berlada KakCik punya menu!

      Delete
  6. salam kak
    kalau bawa balik malaya
    sure org malaya terperanjat
    ada sosej giant :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      He he lepas terperanjat dia nak mai rumah akak nak rasa sepotong!

      Delete
  7. salam..amboi sedapnye cikgu...siap nek keta leh bukak atap lagi :)..confirm berangin je dalam tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Amy,
      berangan apa...asyik layan anak Ramazan yg DS tu!

      Delete
  8. Amboi sedapnyaaaa.....Kalu teman, confirm buleh habis punya....hhehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,
      buat berkelah dgn anak cucu Haji Amir gerenti sekelip mata abih!

      Delete
  9. salam yong...macam sedap je sucuk tu?macam rasa sosej ke?
    eh..gambo yg last tu dlm pinggan tu macam ada rupa "orang-orang" je...yong saje je susun2 jadi camtu ye... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Sosej Turki ler tu, mungkin opmuteh pinjam perkataan sucuk utk sosej!
      Ehh bila diperati mmg cam orang2 tp bukan cikgu buat, tak sengaja pun, he he kuat perati awak ni yaa.

      Delete
  10. Ya ampunnnn.....besarnya sucuk!!! Larat ke akak angkut sucuk tu balik Malaya nnti sorang? Suka la tgk makanan penuh meja. Bila akak nk ajar I mkn sucuk ni???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,

      He he kalau pos kat Doha pun best kan? Sesapa yg ada rezki, ada ler tuh!

      Delete
  11. Alhamdulillah murah rezeki akak hubby n wife :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Alhamdulillah, Dia Maha Pemurah. Nanti ada rezki org lain pulak merasa sucuk ni! Takkan akak nak makan sorang!

      Delete
  12. Salam Yong...

    Alhamdulillah...ni boleh panggil 'rezeki rimau' ni..maksudnya..melimpah-limpah rezeki nyer.

    Beso bebenor sucuk tu...tgk pic memola tu idak ler nampak beso sgt2.
    isinya daging kamben ye, yong?huih panaih tu...

    yang pemanis tu nampak menarik jugak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Siti,
      Ohhh rezki rimo ke gitu, bukan rezki gajah?
      Isyyy, isi daging lembu ler!
      Pemanis tu sedap Siti, lemak dan manis melentin!

      Delete
  13. Replies
    1. Salam Yong,
      buleh buat sendiri, nanti-nanti akak ajor!

      Delete
  14. Replies
    1. Salam Yong,
      nama pun Giant, he heh heh!

      Delete
  15. Salam hjh Yong,
    woooiii,besonya..kalau ada jual kat sini mcm tu..agaknye,hari-hari kederah yang tu je..tak caya tanya paklong din..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,
      Ajernyer besor, tak caya akak tengok memola! Issyyy larat ke makan daging tiap ari, nak peninlah Pak Long Din tu!

      Delete
  16. As-Salam...
    Meleh ayaq liuq saya nengok daging tuh,,,emmm nyumm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob Din,

      Hmmm makan daging mmg best kat Turki Yob! Daging kamben deme pun lezzet!

      Delete
  17. Salam Kak Yong,

    Besor bebenor yer sucuk tu. Kat sini teman ade nengok kat kedai Turki..tapi takde sampei sebesor gitu. Half size jer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,
      ajernyer ye besor bebenor dan pure daging jer! Sedap tak sucuk kat Jermang?

      Delete
  18. Assalamualaikum kak hajjah..

    besonya sucuk tu..sedapnya kofte tu..blh tahan juga hensemnya si waiter tu..heheheh..ngapa tak bwk balik je sucuk yg 3kilo tu kak, blh difaraidkan pada kami kat sini sorang sikit...hehheh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Hajah Cute,
      Sambe kenen2 akak ni, sempat ngorat waiter tu yaa!
      Sesapa ada rezki, merasalah sucuk tu Asma!

      Delete
  19. Replies
    1. Salam Papa Mifz,
      memang susah nak caya memola tengok sbb sucuk atau sosej ni kita tau standard size dia kan!

      Delete
  20. terliur teman nengok sucuk tu..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Cikgu,
      buat grill piknik best tau! Hi hi hi!

      Delete
  21. assalamualaikum kak..
    owoh kak...
    besar nye..
    memang takleh nak makan ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Eita,
      owooh memang pun!
      Buleh makan, tapi slow-slow he heh!

      Delete
  22. Assalam Yong,

    Bestnya mcm Chef Anthony Bourdain, jalan2 makan2 lain dari yg lain, gastronomical adventure..dapat tengok dan baca cerita pun seronok juga..dpt sucuk tu, boleh buat kenduri, 3kg tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong,
      Anthony Bourdin ada crew, kita sendiri berlakun, sendiri amik gambor, sendiri upload...haisyyy penat!
      Ingat nak buat kendurilah nanti!

      Delete
  23. Salam kak Yong.besarnya sucuk tu...lebih 3 kilo sebatang.belum jumpa lagi yg sebesar itu kat tempat saya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Mamasya,
      ajernye saiz giant tp sedap! Kat mana tu tempat Mamasya?

      Delete
  24. Assalamualaikum Hjh Yong

    penuh le beg mike dengan sucuk tu...he he

    ReplyDelete
  25. Waalaikumsalam Tuan Haji,
    He he mujur banyak space sbb yg lain kebanyakan stokin, penggosok badan, tak ler berat sangat, InsyaAllah. Stokin Tuan Haji ada!

    ReplyDelete
  26. hohooho Salam Kak. Rindunya blog neh. Dan seperti biasa, sentiasa membuka selera saya hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ali,

      Hooo hhoooo, Ali lama tak blogging. Sihat ke? Semoga sihat. Meh rasa sepotong sucuk tuh!

      Delete
  27. adei... kalo teman kat sana, mau teman ngendeng ikut sekaki.. teman kabor kat ramazan, ni anak sedara dari malaya.. hahaa..

    nak kirim 1/2 kg sucuck buleh ka..?? masuk buku utang 555 ya..!! heheh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Mulan',
      Tu dia aihhh...1/2 kilo...mau patah tangan akak nanti!

      Delete
  28. sucuk tu beso gedabok tuh.. lebih beso dari kek pisang yg dijuei kat kedei mamak kat sini hahaha..

    dapat makan gulei soun ngan pucuk bersantan pun jadi le kak halima...

    ReplyDelete