Moh Kite Follow Sesame...

Sunday, February 6, 2011

Terkini Krisis Mesir!!! Deme Dah Mula Dok Meeting!!!


Assalamualaikum dan Salam Hormat,

Sebelum kome tepuk-tepuk bantal dan pasang kelambu nak tido tu (kecuali Yob PO kot), meh baca laporan terkini dari TV France24 yang dipancor dari Gay Paree!!!

Gambor atas imej terkini ari ni, gamoknyer ler. Kekadang deme suka ulangtayang imej ni berkali2, kome tau kan? Nampak gayanyer protestor masih bertahan. (Cayalah kome!).



Hah, pertemuan pertama antara pihak gomen Mesir diketuai oleh VP Suleiman dan kumpulan 'pembangkang' termasuk Muslim Brotherhood, wakil protestor (!) dan wakil El Baradie (Laa antor wakil jer Yob ni!). Mubaraq yang ada, 'power but no authority' hanya diwakili oleh gambor portrait dia. "He is a lameduck!" kata sorang komentar. (Bukanlah... He's a lame horse!).



Yob ni kata, "Mubaraq must go! That's the only reason why we are here! We want him to go!" (Ok, we heard you loud and clear, Bro!).



Yob smart ni pun tambah, "We don't want chaos. But certain quarters are provoking chaos and blame the people!" (Sapa tu Effendim? Usyar deme sampai dapat).



"Who are these oppositions? Why is the Muslim Brotherhood in the meeting? They are not a political group. They are a religous group..." ngomel Encik Jean Maher, sorang pangkat tinggi dalam pertubuhan Coptic Christians France and Europe. (Cemburu pulak dah. Ater kome tuntutlah hak kome...).



Baru ler nampak sikit-sikit imej protester pompuan. Bebaik Yong. Elok pakai helmet, takut kena missiles, pecah pala tu kang.

Sementara itu Makcik Hillary kata dia 'supportive' dengan penglibatan Muslim Brotherhood dalam pertemuan dengan pihak regim.

Manakala Russia pulak menggesa regim mencari jalan keluar bagi menyelesaikan krisis yang dah berlarutan 13 ari ni. (Deme dengor pun letih. Hey Putin, bila miker nak kuor dari wilayah Caucasus? Sibuk jaga rumohtangga orang!).

Dan Ketua Biro Al-Jazeera dan pemberita telah dibebas dari tahanan. (Elok sihat ke lagi deme ni?).

Sekian laporan headlines teman dengor dari TV France24 jam 4 petang Ahad ni waktu Malaysia. Kalau teman rajin, ada lagi hapdate lepas tengah malam masa kome dah tido nanti. Kalau malas, takder ler!



Untuk entry kembara ari ni, tadi teman nyongket ke pasar Ahad. Usyar stokin untuk sorang kawan blogger yang pesan belikan corab (stokin ler). Ni teman pilih werne ungu lembut. Sori arr Numara, cikgu try check dulu tengok elok ke idak, bocor ke, longgor ker... dah try cikgu bukak dan simpan. OK tak werne ni?




Haa ari ni idok ler akak telan karipap lagi, Yob Samad weh. Akak masak kofte daging, fries dan salad. Kofte baru beli kat supermarket tadi, sedap yaa amat!

Meh makan kome!

22 comments:

  1. lama sangat mubarak pegang mesir.
    sampaikan rakyat tak rebel macam ni sekali.

    macam2 kan kak yong.

    kak yong, nak kirim cardigan boleh ke?

    ReplyDelete
  2. hehehe..suka sy baca..adik sy selamat smpai ke jordan..setelah 2 minggu bercuti dan seminggu terperangkap di mesir..

    ReplyDelete
  3. Kak Halimah.... stokin tu comel nor. Kofte daging, fries dan salad tu buat rasa lapo pulak.

    Orang putih mmg mcm tu kak Limah. Macam deme lah yg paling bijok di alam maya ni....

    Mak x sihat sejak 2 ari ni.... mcm ada nyucuk setiap sendi, mungkin kesan kimo tu agaknya.

    ReplyDelete
  4. adeih..oghang ghumoh teman pun ade!!!.. idok puaih teman macenye kak halima.. teman daghi satu belog tadi..katenye horse-ni ta udoh letok jawatan..isk.. mane yg betui ni ??

    ReplyDelete
  5. Salam Yob Nazar, senyum takper...jgn mengilai, takut org rumoh dengor kang.

    ReplyDelete
  6. Salam Nina, dah lama sngt buleh jadi cendawan. Err Nina email akak, cari email akak kat entry bulan Disember 18hb, and give details camner ropa cardingan.

    ReplyDelete
  7. Salam CikMimmie, Alhamdulillah adik Mimmie selamat. Ramai students Msia ni bercuti, kat Istanbul akak jumpa 7 orang.

    ReplyDelete
  8. Salam Fuzjee, sedih dengor keadaan mak Jee. Ya ni masti radiasi tu yg bagi kesan kat badan dia. Semoga Allah ampun kesalahan dgn dugaan ni.

    Mmg lawor barang buatan deme. Makanan pun best.

    ReplyDelete
  9. Salam Yob Mad,kome suami isteri ni dok bilik lain2 ke? Ha'ah ada tajuk dia letak jawatan, memang betoi. Tapi Yob baca laju kot. Slow2 sikit mace tengok detail he he!

    ReplyDelete
  10. slm. terima kasih kak betulkan ralat tu.itu bukan bahasa apa2, itu tersalah bahasa namanya..huhu..

    btw, pertama kali baca blog yg agak pekat loghatnya..belit2 juga nak paham..( nanti sy nak tulis blog pakai loghat kelate laa..ok x..hehe:)

    ReplyDelete
  11. Salam Hafiz, memang silap bahasa ke? Akak ingat mmg gitu bahasanya,. Haa pekat? Ni takder ape2 Hafiz. Nak tau pekat tak pekat gi blog Yob Samad kat atas ni. Klik kat nama dia. Atau gi blog D-08, Waghih Kuale, dan seumpama. Itu baru piyor Bahasa Perok!

    ReplyDelete
  12. haru keadaan mesir sekarang..

    ReplyDelete
  13. kikikikikiiiii... comel gilerrrrr... heee.. suke2... :p
    terima kasih daun keladi,
    xsabor saye nak pakai ni!
    gembira gembira si hati,
    cemane nok bayor ni! (o0,)

    makan jambu ngan colek cuke,
    aiii gembirenya rase.. :p

    ReplyDelete
  14. Salam Yong....
    Teman bab ghonden2 ni ijok beghape haghap sangat. Nyemedangnye ade setan dan ibelih amareka kat celoh2 deme. Tu puok2 yang ada meting tu 80% talibaghut us ngan yahudi. Kalu ikut teman bio wakil ikhwal muslimin je yang memegang Mesir lepeh ni. Baghu le bantuan makan , ubat senjata sampei ke Pelastin.
    Apa pun tenioh le mike yong... teghuih le ngabo daghi salughan sana pada kume kat sini...moga Islam teghuih teguh dan telaksana di Mesir dan Mesia ini yang pentingnye.
    Ate gambo2 penganan mike tunjuk tu tergeliat kat anok tekok ayo lio teman nengoknye... sedap gamoknye ye....

    ReplyDelete
  15. Salam Numara, pagi-pagi dah pantun-pantun, kalau pakai mesti cun melecun!

    Nanti kita jumpa kat Shah Alam!

    ReplyDelete
  16. Salam Yob Kider, selamat dtng ke blog teman yg merapu ni. Tu dia teman org Parit pun kna baca slow2 nak faham apa Yob tulis tu. Mmg pun ghonden2 tu tak datangkan hasil yg mencerahkan masa dpn masa ada tangan2 ajaib kat belakang! He he makanan tu sume masakan org bujang Yob!

    ReplyDelete
  17. Salam Admin, haru tapi harap berkurang. Hosgeldeniz ke blog teman!

    ReplyDelete
  18. kofte... kofte..!!! ada yg frozen ke? best nya... takleh export mai malaysia ke yong.. buat tak jadi dulu.. hampeh.. apa kata yong bawak balik jual kat sini... mesti laku nya.. teman jadi pembeli yang ulong.. hehe...

    apa nak jadi HM tu.. ater takde sedor2 diri nak turun.. eksen sunggoh..

    ReplyDelete
  19. salam akak..

    suke baca n3 akak..best..hhehe

    ReplyDelete
  20. Salam Mulan, yg frozen kat sini adalah tapi tak tau ler deme export ke tak. Alaa senang jer, awat tak jadi? Tak boh roti dan telur kot? Sini ada rempah dia, nanti akak bawak. Sikit lagi dia turunlah , deme nak kira bape pencen dia nak dapat.

    ReplyDelete
  21. Salam Cikceria, akak tak buleh tulis serius sangat, nanti org sakit kepala. Lagipun dah banyak site dan blog yg tulis pasal Krisis Mesir ni, jadi akak tulis stail akak tapi ikut fakta jugak. Thanx for keep coming!

    ReplyDelete