Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
Dalam ucapan beliau di Brussels, Timbalan Perdana Menteri Britain Nick Clegg telah memuji Turki sebagai 'satu contoh kepada masyarakat lain' dan jugak sebagai model kepada kuasa-kuasa demokratik baru di Timur Tengah. Kononnya terdapat debat yg berapi di Barat dan di dunia Arab sama ada Turki buleh jadi sumber inspirasi pada masyarakat Islam yang telah menamatkan pemerintahan diktator yang berdekad dan memulakan sistem demokrasi di negara deme.
Britain yg secara konsisten memberi sokongan pada Turki masuk EU, turut mengucapkan terima kasih kerana Turki telah membantu membawa keluor rakyat Britain dari Libya. Ankara turut membawa keluor lebih 3,500 rakyat asing dari 52 buah negara terutama rakyat Eropah. Beliau turut menghargai peranan Turki yang menjadi wakil gomen Britain bila kedutaan deme di Libya terpaksa ditutup baru-baru ni.
Yob Clegg turut menyentuh peranan Turki yang menghantor bantuan kemanusiaan ke Libya. Ucapan beliau ni datang pada waktu Turki menghadapi saat-saat kritikal dalam perbincangan mengenai keahlian dalam EU yang hampir gagal kerana isu-isu Cyprus dan bantahan dari roti Perancis. Baru-baru ni Erdogan telah menghentam negara-negara EU, "Kome nak kami join ke tak? Kalau nak, cakap nak; kalau tak mau, cakap clear-clear...jangan jadi cam lidah bewak! Is EU a Christian Union?" Tu teman paraphrase cakap Erdogan...kat Turki mana ada bewak, toke ada ler.
Ater...Britain pun kritik gak polisi lapok EU sebab memikiorkan pengaruh Turki yang makin meningkat di Asia Tengah dan peranannya di Eropah. Ater...tunggu apa lagi kome, negara-negara Barat yang karat?
Rumah sepupu Mr T dirakam dari gate rumoh.
Ater...balik ke citer Kg Deredebi pulak. Udah takder matahari ari ni kome. Balik mendung berarak...nyarih tak ujan. Kalau dak, sejuk lagi ler keme kat bukit ni!
Mr T di Kurdistan, utara Iraq.
Semalam Mr T pun tepon teman dari Iraq.
"Where are U?"
"Village..." (aje teman malas nak kabo kat rumoh sapa...maroh ler konon.)
"Are U boring?" dia tanya lagi.
" No, I'm not boring...but yes, I'm bored!" (Bape kali teman ajor dia camner nak bezakan 'bored' dengan 'boring').
'Ok, U can go back to Istanbul...or U can stay there until I come and take U back," dia pesan. Dia perasan tu teman jawab sepatah, sepatah.
"Where are U?"
"Village..." (aje teman malas nak kabo kat rumoh sapa...maroh ler konon.)
"Are U boring?" dia tanya lagi.
" No, I'm not boring...but yes, I'm bored!" (Bape kali teman ajor dia camner nak bezakan 'bored' dengan 'boring').
'Ok, U can go back to Istanbul...or U can stay there until I come and take U back," dia pesan. Dia perasan tu teman jawab sepatah, sepatah.
'Ok...' teman jawab. Jawaban yang tak clear.
Teman maroh sebab dia exile teman ke Kg Deredebi ni sampai dekat 3 minggu, sampai dia balik minggu depan. Dia bimbang teman dok sorang-sorang bila dia takder. Teman idok ler berniat balik Istanbul, walaupun dia dah izinkan. Nanti apa pulak kata Kak Emine dan mertua, nanti deme ingat teman tak suka dok kampong dengan deme. Bior dia datang amik.
Teman maroh sebab dia exile teman ke Kg Deredebi ni sampai dekat 3 minggu, sampai dia balik minggu depan. Dia bimbang teman dok sorang-sorang bila dia takder. Teman idok ler berniat balik Istanbul, walaupun dia dah izinkan. Nanti apa pulak kata Kak Emine dan mertua, nanti deme ingat teman tak suka dok kampong dengan deme. Bior dia datang amik.
Meh teman ajor, eh panda nak ajor orang,...cara-cara deme buat keju. Ada 2 versi ni. Satu dibuat dari yoghurt dan satu dibuat dari susu. Yang dari yoghurt deme pangge kesy; yang dari susu deme gelor kasyar, dua-dua tu peynir (keju). Satu mertua buat, satu lagi Kak Emine buat. Yang ni kat dapur mertua, dia buat kesy peynir.
Memula rebuih semula yoghurt yang dia dah buat dari susu Fistig beberape ari lepas. Dah masam ler. Ni poyok besor, ada dekat 20 kg berat isi dia nih!
Bila dah panas, tuang dalam kain muslin. Jangan kome biorkan ayor lebihan terbuang! Buleh gune ayor tu, buat minum! Tadoh ler.
Tos-toskan. Ikat kekuat kain tu cam kome ikat kain nak buat nasi himpit. Panas sikitlah nih.
Pastu letak buntil tu atas tapis, tu tapis yang besor-besor lubang dia. Opps sebelum tu dia boh garam bagi masin sikit.
Yang ni kat dapor Mr T. Kak Emine baru pas masak balik susu yang dah jadi curd (cam curd taufu fa tu) tapi tak cukup lama untuk jadi yoghurt. Kalau buat yoghurt mau lebih sehari semalam.
Proses yang sama cam kat dapur mertua tadi, pas ikat buntil dia boh atas penapis, ada lagi ayor menitik dalam bekas. Yang dalam poyok ni lebihan ayor masa dia tuang curd tu tadi, tak buang ler, guna buat minum. Poyok tu dihempap atas buntil tadi. Teman nampak dia simpan sebahagian ayor ni dalam bekas lain. Buat ayran kot (sejenis minuman masam).
Back to Mum-in-law's kitcehn, pas agak abis ayor menitik, dia bawok buntil peynir dia ke balkon. Kendian dia hempap buntil tu dengan batu sungai seberat 10 kg. Ngape dia boh kat balkon? Sebab kat luor ni sejuk dengan air-con semulajadi. Jadi gamoknya kalau nak buat keju ni, kena negara dingin kome...
Keju dicelah batu...
Pagi tadi Kak Emine bawok kuor keju kasyar yang dia buat semalam. Backtrack jap. Keju kasyar pas dihempap dan sejuk, Kak Emine potong-potong kasor seberat 200 gram gitu dan dia boh dalam bekas yoghurt dan direndam dengan ayor lebihan susu. Btw, yang ni tak boh garam. Masin semulajadi.
Ni ropa keju 200 gram yang direndam dengan ayor lebihan dia. Cam kita rendam tauhu ler gitu. Pastu Kak mine simpan dalam peti ais. Kalau keju kesy deme gantung kat luor rumoh beberapa ari. Cam tulah buat keju. Takder perasa tiruan atau pewarna atau pengawet!
Pagi tadi untuk kahvalti, Kak Emine rebuih kulit buah epal yang kami makan semalam. Sampai lembut kulit tu dah bulih minum. Rasa dia masam-manis (ikut rasa asal epal tu), dan kalau kome nak boh gula ikut suke ler. Warna asli teh ni sama dengan warna sofra. Sonang jo nok buek teh epal ni Jang, kato orang Ghombau!
Kak Emine potong kasyar peynir ni sebesor kita potong nasi himpit. Ada dekat 400 gram ni. Kami berdua makan cam makan nasik jer untuk sekali makan! Meh kome...
yes! dlm2 byk yg kak ajar, 1 jer yg rs mcm reti nak buat. Teh epal hehehhe
ReplyDeleteMenarik ni Yong, berkhasiat dari ladang...
ReplyDeleteSalam Ali, memang payoh org jantan buat keju ni...buat teh epal senang yerk. Tp elok cari kulit epal yg tak diboh wax, bersihkan betoi2 taw!
ReplyDeleteSalam Ummiross, ya...harap2 menarik, buleh buat sendiri Yong! Masih nak swap barang dgn akak?
ReplyDeleteemm..
ReplyDeletesume best.. tp sume tu x mungkin TK buat..
payoh le..
makan mmg sedap..
kena ada tok guru ngajo depan2 ni, baru leh paham..
Salam Kiut, memang kita perlu guru ngajor depan baru nak clear...faham tu he he! Kalau sapa penah buat nasi himpit dia senang buat kot!
ReplyDeletewuuiihhh yong.. macam senang je yek buat cheese tu.. tapi tau la coaca sini tak sama darjah nya dgn sana... takut jadi mende lain..
ReplyDeleteeeyy, dapat cheese yg fresh tu sedap nya...
Bagusnya dapat belajar bermacam resepi di negara orang,bertuah badan Kak Yong..
ReplyDeletePsst...11-20 mac 2011 kita n husband nak ride di Indonesi so tak dpt nak jengok blog kwn2...kalau akak tersinggah blog kita harap tggalkan jejak kekal nti kita balas balik lah...
salam kak
ReplyDeleteater ngape pulak nak merajuk ngn Mr T..isk2..kak pun..hihihi..kak, keju tu blh tahan berapa lama sbb xde pengawet tu..mmg ori betui ye keju deme..kak, keju tu makan rupa tu je ke?
ape kabo kak halima yang saya hormati.. selepas Iran, saya mengharapkan Turki pula menjadi negara kedua yang lantang mempertahankan maruah negara Islam..dan saya yakin ini bakal berlaku..hanya sedikit masa saja nanti.. tp kaso yaamat yoep Erdogan ta belabun dlm base melayu yak hihihi..
ReplyDeleteSalam Yong Mlan, buleh kot. Masa pas tos tu, awak gantung dalam bilik ayor, tinggi sikit dr kena percikan sabun atau bahan kimia. Bila dah kering buleh simpan dlm peti ais. Deme pun simpan dlm peti ais pas kering tp tu yg kasyar, sbb dia jenis lembab. Yg kesy tu kena gantung berhari2 kat suhu luor.
ReplyDeleteSalam Yong Zmah, OK selamat meronda ke Indonesia dgn selamat, semoga tiada apa yg buruk berlaku. Amik gambor menu yg best2. mInsyaAllah nati akak tinggalkan pesan...take care, jgn rempit laju sangat!
ReplyDeleteSalam Asma, bukan merajok, maroh... Ia tahan lama gak sebab deme simpanm dlm peti ais. Tp deme makan tiap ari dan buat selalu, tak sempat nak buruk! Kami makan dgn roti atau ratah cam makan kuih! Dahb email alamat?
ReplyDeleteSalam Yob Mad, Alhamdulillah sihat, semoga kuarga Yob pun sama. Turki pun lantang tp tau ler media Barat, dia lebih suka provok Iran, cari pasa! Erdogan jadi kasor cam tu sejak dia kenal dgn akak...hikkks!!
ReplyDeletesalam kak,
ReplyDeletealamat dah email..alamak kak tak dapat ke?..nti saya fwd lagi sekali..saya guna email address yahoo..thanks ye kak kerna bermurah hati nak bagi cendera hati...
teman tak suka makan keju..huhuhuh....
ReplyDeletetapi kalau dapat belajar best jugak kan kak...
Salam Asma, dah dapat...akak yg lambat bukak email. Sama-sama, its my plezer to give!
ReplyDeleteSalam Eita, haa takpa tak kena makan keju, sini makanan harian tu. Belajor takper...tak rugi!
ReplyDeletesalam yong, teman nengok deme buat keju seghonok beno, ghase macam nak buat sendighi tapi itu le, cuace kite nie idok le mengizinkan. Tapi yg ayor epal tu nampak senang.. nanti teman nak cube buat.
ReplyDelete