Moh Kite Follow Sesame...

Tuesday, July 24, 2012

RAMADHAN AROUND THE WORLD...JANGAN MEMBAZIR KOME!

Mr T bina kilang penjana letrik di Iraq


Assalamualaikum dan Salam Ramadhan Al-Mubareq!

Semoga mengkome semua sihat-sihat belake.
Teman kurangkan blogging dan blogwalk, sebab mata letih ngadap laptop.
FB teman baca sikit-sikit dan tekan 'like' atau komen pendek jer.

Sejak dia koje Iraq semola, payah nak contact Mr T.
Kekadang dekat 2 minggu tak dengor kabor, idup ke mati tak tau!
Line kat fadang fasir langsung takde.
Bila dia ke bandar Basra berurusan baru dia contact teman, tu pun putuih-putuih line dia.
Subuh tadi dia call kata nanti anak dia si Asim, anak tiri teman, akan antor duit, beli tiket kapaiterobang.
Tima kasih, Mr T!



Errr nak nyelit sikit.
3-4 ari sebelum posa terserempak dgn blogger WalkWalkFindEat Pendragon yg tingge di Doha. Tak plan nak jumpa, tetiba dia antor SMS kata nak ke Kompleks PKNS, meh kite jumpa.
Kuasa Allah, memang teman ada kat kompleks masa tu, dapat ler kami bertemu buat pertama kali dan berfoya-foya!
Alhamdulillah jumpa lagi sorang rakan blogger.
Sekarang Ruby dah balik Qatar.
Selamat berposa Ruby.
Nice meeting you and the kids!



Moh usyar cam ner sedara kita nyambut Ramadhan di negara-negara lain. Di tengah-tengah panah ni, orang Turki solat di luor masjid Mimar Sinan, Istanbul.
Kat Turki sekarang musim panah, kul 8.30pm baru berbuka!
So kome jangan komplen lambat nak berbuka!

Imej google


Muslimat bersolat tarawikh di Jakarta.
Dari jauh boleh nampak cantik-cantik telekung deme.

Imej google


Ifftar di Pakistan.

Imej google lagi!



Ngaji ler walaupun sepotong ayat.

Hah imej google lagi


Menggoreng maruku manis untuk berbuka di Kabul.
Panah ni sebab musim panah di negara belah utara sekarang.

Googlelah, apa lagi!


Juadah berbuka di Kaherah, Mesir.

Imej google jugak.



Hmmm comey-comey sokmo sedara kita di Bosnia.

Yaaah imej google!



Ramazan pide
- roti istimewa yg hanya dibuat di bulan ramadhan di Turki.

Huh, google some more!



Errr apa pulak ni?
Nilah bakal jadi menu utk ifftar teman petang ni.
Limo dibawa oleh blogger Salam Borneo Yong Ummi Ross dari Bangi - 4 bulan lepas, masih elok lagi!
(Yong Ummi sedang buat umrah lagi kot).

Tamar dibawa oleh blogger Anakrusenanie.blogspot.com Yong Zura dari Shah Alam, 3 ari lepas.

Serunding dipos oleh blogger Antara Budaya Yong Salina Abdul Kadir dari Kelate, sebulan lepas.

Cempedak dibawa oleh kawan dari Kedah, dan epal dan pear pun dia yg bagi semalam.

Terima kasih semua kawan-kawan, semoga Allah membalas ganjaran pahala pada mengkome.

Sepotong ayam dan sepotong sardin simpan minggu lepas, akan dimasak jap gi.
Alhamdulillah, ari ni tak kuar satu sen pun!
Jangan membazir!



Sila jamu selera dengan menatap imej siput sedut masak lomak!

Imej Kelab Anak Perak Jati FB!

38 comments:

  1. salam yong..kalau nak nganto duit buat beli tiket tu..yong nak beraye di sana ke..

    ReplyDelete
  2. Salam Yong Erna,
    idak, posa dan raya sini, InsyaAllah. Tu duit tiket coming soon, InsyaAllah. Selamat berposa Yong!

    ReplyDelete
  3. Salam kak Ima, Kiranya akak ada kat Malaysia sampai rayalah ya? Bila nak turun ke utara ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Kaz, InsyaAllah sampai Raya.
      Ntahlah Kaz, nak nyongket rumah mak pun dpt sekali-sekala. Seronok dpt baby gurl? Dah cukur dia ya.

      Delete
  4. Salam Yong, aduh jgn cuti blogging lama sgt Yong...rindu teman dgn celoteh kome!

    Yong, di masa2 depan buat ler lg homestay tuh....teman la ni anak kecik, payah nak tinggal....hihihihi...tringin jugak nk pi Kg Deredebi tuh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      ntah mata akak cepat letih membaca kat laptop, tu yg malas nak update dan blogwalk tu.

      InsyaAllah, baru nak try dgn first grup in November. Kita tengok cam ner. Boleh jer bawak budak2 tu nanti, InsyaAllah!

      Delete
  5. napa tak sms gua masa kat pkns...ater

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob Brutal Tak Solo,

      Ater miker bawak 2 bodyguards, takut teman kena perambat!

      Delete
  6. Replies
    1. Salam Cikgu Mah,

      Selamat jalani ibadah puasa Ramadhan, semoga amalan kita diterimaNya!

      Delete
  7. Yong, apa ke he nyer gambo google semedang, gambo yong x de ke? hahahah.... teman berbuke makan lauk beli kat pasar ramadhan jer. ater, dah penat koje. Selamat berbuka/berpuasa/bersahur ye Yong.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Ater nama pun Around the World, kenalah google, bukan teman gi Afrika, Mongolia, Zimbabwe semua-semua tuh he he he!

      Huh rajinnya bersedeqah kat PARAM ya. Yeler faham, org berkoje, mana ada masa memasak. Tapi dulu teman bekoje, balik kul 5 pm, msak jugak Yong, walaupun sorang sbb lauk kat PARAM tu ntah apa-apa!
      Selamat berposa jugak kat Yong dan kuarga!

      Delete
  8. Salam Kak Yong,

    Saya berbuka jam 9.25malam..lagi lama huhuhuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob Khairul,

      sabor ler...semoga puasa miker afdhal dan diterimaNya!

      Delete
  9. assalamualaikum kak halima..

    suka tengok yg kat bosnia je... hahahaha..

    ReplyDelete
  10. Kedai makan di Sultan ahmet meriah di siang hari...suami saya sempat berpuasa di Istanbul...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Salina,
      Area SultanAhmet mesti meriah siang malam di bulan Ramazan. Usah balik ke Yob nya?

      Delete
  11. assalam kak halima..

    nanti kalau singgah lagi kompleks tu, roger2 la saya. Dekat je pun dari opis ni ha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yana,

      Oh gitu, tengoklah bila rasa nak berfoya-foya, tima kasih!

      Delete
  12. Selamat berpuasa akak...akak masih di malaysia lagi kan??

    alhamdulillah cendera limpa akak beri dah sampai..terima kasih..seronok seronok seronok...

    amboih siput sedut tu..teringat dulu first time masak siput sedut ni..biarkan kejap..sekali tengok habis dapur dia merayap..haha..jenuh kutip...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Alhamdulillah selamt sampai cendera limpa tu. Sama-sama. Ya akak masih di Malaya.

      Ehh gitu ganaznya siput tu ya, melarikan diri!

      Delete
  13. Murah rezeki murah rezeki murah rezeki... alhamdullillah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ayang, Alhamdulillah. Bila nak berbuka dan landing umah akak? Sleepover?

      Delete
    2. wslm... insyaAllah kalau ada keizinanNya. Jam sgt la jln bulan2 posa ni. Balik keje lewat lak tu.. sabtu ahad balik kpg.. akak tu bila nak mai KL?? lama dah tunggu.. hehehe

      Delete
  14. Assalamualaikum kak,

    fuhhh...baru lega sikit..semua dh back to normal! Happy sgt dpt jumpa akak walaupun x dirancang lebih awal...secara kebetulan sampai kt PKNS tetiba teringat kt akak. terus SMS ajak akak jumpa. mmg rezeki kita nk jumpa hari tu kan...selamat berpuasa kak! raya kt Turkiye ke nnti? psst...kalau akak nk nyongket kt qatar ni, inform ye...homestay je kt rmh I ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Ruby,
      Alhamdulillah dah selamat sampai. Yaa rezki kita nak jumpa, mana tau, dah diaturNya!
      InsyaAllah raya kat Malaysia. Tima kasih nak lepakkan akak kat Qatar tu, InsyaAllah.

      Delete
  15. sedapnyerr gulai lomak... rasa nak makan plak....lapor nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong, posa ke dok ni? Tunggu ifftar naa.

      Delete
  16. salam yong halima.Slmt berbuka puasa...syiannya berbuka sorang2 ya.Abis tu sok raya kat mana?dah beli tiket kapalterbang tu..raya kat sana la ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Apa nak kesian, perkara lumrah pd akak.
      InsyaAllah raya di Perak. Beli tiket utk booking jer.
      Selamat berposa dan berbuka!

      Delete
  17. salam yong halima...

    alhamdulillah..murah rezeki yong :) teman numpang hepi tengok rezeki kawan2..

    and thanks for the lovely photos..ramadhan around the world..nice entry, yong! i loike! :-)

    ReplyDelete
  18. Assalamualikum Siti,
    Alhamdulillah, berkat bulan yg mulia ni.
    Sama-sama, glad you enjoyed them. Masak apa ari ni? Atau beli apa ari ni he he he!

    ReplyDelete
  19. assalam yong...tengkiyu (jazakhallahukhairankhathiro) atas kiriman cendeghe jantung yang mike bagi tu. Teman ijok simpan...teman pakei buat nyedok kanji taim bebuke. Teman ni aje peminat baghangan kayu (seni kayu...peghabot dan seknike keghoje seni kayu hanyut..hutan)
    Moge2 Allah beghekati idup kita dan nyemedang je moghoh ghejeki...amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yob Ngah,
      Alhamdulillah sampai udoh. Sonok dengor Yob suka guna paka sudu tu, bila makan tu ingatkan teman yek.
      Aamiinnnn, semoga rezki kita dipermudahkan dan diberkatiNya!

      Delete
  20. oohhh sempat jumpa ruby... seronok nya kan..

    waahhh waaahhh... ramazan pide tu mesti best...!!!

    semua makanan tu sgt menggoda..!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Yong Mulan,
      terserempak Yong, kami tu, tak plan langsung, Alhamdulillah.

      Ramazan pide roti spesel, dibuat di bulan ramadhan jer.

      Delete
  21. Salam.. Kak Yong, tentu seronok dapat jumpa ahli keluarga di tanah air kan.. Moga Mr T selamat bekerja di Iraq tu..

    ReplyDelete