Moh Kite Follow Sesame...

Sunday, July 8, 2012

FIFA KATA PAKAI HIJAB BULEH MAIN...SANTAI-SANTAI DI LAUT HITAM, TURKI!

Team Iran yg dihalang oleh peraturan FIFA bermain beberapa tahun lepas...


Assalamualaikum dan Salam Ceria,

FIFA dlm mesyuaratnya baru-baru ni telah membenarkan sistem teknologi garisan-gol atau goal-line technology dlm penentuan gol tika perlawanan bola utk perlawanan akan datang di Club World Cup di Jepun.

Lagi satu keputusan yg dicapai ialah membatalkan larangan pemakaian tudung di kalangan pemain bola wanita. Dengan itu tuang-tuang dan puang-puang, sesapa yg bertudung/berhijab minat nak main di World Cup, buleh start paka boot.
Jom kita mainnnn!
Baca seterusnya kat sini!

Gambor Hurriyet Daily News


Almost heaven...



...patut ler teman tengok kampong-kampong di Turki tak kena tingge. Ada jer penghuninya.
Lawor bebenor!



Gerenti tak stress kalau dapat dok kampong cam ni!



Ni salah satu kampong di Wilayah Karadeniz atau Laut Hitam.

"Country mountain highhhhh!" kata mendiang John Denver dlm salah satu lagu country dia.


Weeeeeee....kampong ataih awan!



Deme bela anjing sebagai guard-dog (bukan Cat-dog ehh).
Dalam mazhab Hanafi, deme buleh sentuh anjin, tapi kalau kat kampong anjing dok luor rumoh jer.
Orang kat bandar yg ada bawok anjin masuk dlm rumoh...set-set moden cam Barat tuh.


Rumoh anak tiri teman diziarahi Pak sedara, di Eregli.
Sonok Yusof kena timang!

Orang Turki gemor berziarah, terutama kalau lama tak jumpa. Malangnya bila deme berziarah mau 3-4 jam lamanya!
Dari makan utama, bawok pada pemanis/kuih dan teh panas, pada buah-buahan dan dilanjutkan dengan sok-sek, sok-sek...
Huuuu letih nunggunya!



"Gurrrrlllll...keeerrrr....pffftttttrrr...kuuuuurrrr?" labun si Ucup T!



Orang kampong ataih bukit beriadah!
Tanah deme luas dan takde ladang, senang bela kuda.
Kampong Mr T di Duzce tak mandang gini sebab deme ada ladang hazelnut.
Ni mungkin di negeri Trabzon, Rize atau yg sekitarnya!



Kekadang ada anak beruang tersesat, deme bela buat pet.
Beruang deme bukan jenih Grizzly.



Deme sayang hewan, hewan dok sayang deme!



"Balik cepat taw!" Puan lembu pesan.
"Miker jangan beromen taw!" Teyze pulak pesan.



Kalau anak lembu betina deme pangge "Kizim", Anak perempuanku, kalau jantan deme pangge "Oglum" atau Anak jantanku!
Tapi lazimnya deme bagi nama cam Kara Kiz, Yildiz, Muharrem etc!


Gi mana tu Oglum?



Ada ketika deme buat festival makanan Laut Hitam, siap paka baju tradisional!



Kalau musim sejuk, koje pertanian tak banyak, deme main salji...buat cami!...

...main boyan!
Tak puas main, kekecik hangkut kayu, jaga lembus etc!



Bercanda bagai nak rak!
Kome ada?



Musim bunga dan musim panah berkelah-kelah outdoor...


...indoor



...buat lempen dari tepung jagung kasor!
Sonok kan?
(Setengah gambor dr FB sedara-mara).



35 comments:

  1. salam yong..memang cantik bebeno yong..betuoh yong boleh sapa kesana.
    nasib ade gambo dak ucup lagi..acik suko bebeno tengok dak ucop ni comel bebeno..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      kita berangan jer nengok kampong ataih bukit deme nih!
      Ucup memenang comey, harap2 dia tak baran cam Abang dia si Ertugrul masa kekecik dulu!

      Delete
  2. salam yong Halima,

    subhanallah..cantik la yong..very country living gitu.. i loike! tenang dan mendamaikan.

    takjub tengok gambor yong turki tu dok bebaik dengan bear bagai...boleh buat kawan eh...hmm..risau lak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Siti, bela dr kecik bagi manja2, jadi jinaklah bear tu! Ehhh Siti teh bunga ros berlambak kat Turki!

      Delete
  3. salam cikgu..
    cantik tol kg kat turki sane kan...memang mcm heaven dah...;0..
    bila la nak sampai sana ;0..dream..dream..;0

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Amy,
      dream, dream dulu...mana tau rezki!

      Delete
  4. salam yong...
    patut la kulit depa cantik2,gebu gebas....kg depa udaranya bersih..tak tercemar...cheq pun teringin nak dok sana...:)
    pic bercanda bagai nak rak tu...hehe romantis betul

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      veteran pun romantis kan!

      Delete
  5. Salam yong Halima
    ...cutenya pasangan dua sejoli itu...bercinta hingga ke ujung nyawa ..bear kat atas jambatan gebunya rasa nak peluk2 tapi diorang tak menerkam ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      baguih kan pasangan romantis di usia veteran. Kita mesti ikut!
      Kalau dah jadi pet, idok ler bear tu menerokam kot!

      Delete
  6. Replies
    1. Salam Yong,
      berusaha ke arah itu, InsyaAllah sampai!

      Delete
  7. Assalamualaikum Akak..

    Seronoknya ummi tengok gambar2 ni, cantiknya kak.Mereka sangat 'dekat dengan alam'. Yang best,beruang pun boleh buat pet, comel !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Ummi,

      memang comey anak beruang, tapi besor nanti nak buat cam ner? Larat ke nak bagi makan he he he!

      Delete
  8. salam yong

    syoknya kalau dapat beruang sekor.
    ucop tu bukan main sukanya tetamu datang.
    dia jadi tumpuanlah ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      masa kecik mmg comey baby beruang tu...besor nanti cam ner?
      Baby Ucup pun masa kecik jadi tumpuan, besor sikit dia baran!

      Delete
  9. subhanallah cantik nya... apa nama kampong ataih awan tu? rasa nak terjah je nanti (dlm mimpi.... kot2 satu hari nnti jadi.. amin ya Allah)...

    nak book yusof buat cucu menantu la.. geram nengok nya..

    waduh waduh grandpa & grandma bercanda..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Mulan, idak akak tau nama kampong2 tu...amik gambor FB sedara-mara, tapi jauh dr negeri Mr T. Yong cita2 ler dulu, InsyaAllah sampai!
      Cucu menantu, advancenya? Bila Misha nak nikahnya?

      Delete
  10. salam kak...

    Ya Allah heaven sungguh kg kat turki kan...super duper beautiful...

    kak, yg duduk kg ni mostly diorg ni kurdish ke??? or turkish???

    p/s - cumel tol beruang kat sana...Ucup yg tercomel skali...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam FatihaNur,
      Memang, SubhanaAllah!
      Yg dlm gambar ni kebanyakan orang Turki, kaum Kurdish kat belah selatan sempadan Syria dan Iraq dan di tanah rata. Ada juga yg dipangge orang Laz tp akak tak kenal.

      Delete
  11. Assalamu'alaikum Yong.

    kakcik suka tenghok semua gambo2 tu. Bagaikan gambo itu bercerita dengan sendirinya. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kakcik, ajernyer yaa... a picture tells a thousand words!

      Delete
  12. salam yong halima..

    comey kemain si ucup. Kampung kat atas gunung tu mmg menarik hatilah! dah mcm switzerland pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yana,
      Switzeland is over-rated, walhal banyak negara lain pun ada alam yg cantik2, malah lebih cantik, kan?

      Delete
  13. cantik betul kampung kat sana.
    seronok dpt tahu budaya mereka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Lain kali Yong mai Turki, jalan2 sendiri gi kampong2 deme, jgn ikut pakej!

      Delete
  14. Lahaii Yong..buat teman ngelitek nak mnyongkiit ke sana lagi..take me highhhh...country road....to the place I belong!!!!! peberet tu yong!!...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakkkk,


      ada ke rumah nak dijual atah bukit nun?sonoknya duk sana kalo dah pencen nnti....sangat peacefulllllllll

      Delete
    2. Salam Yong Nekcik, best tu sambe menghirup udara bersih Yong Nek dan suami nyanyi lagu John Denver tu!

      Delete
    3. Salam Yong Ina,
      kalau ada org jual, akak pun naaaaaakkkkk!

      Delete
  15. indah nyer pemandangan kampung kat sana kak...siap ado beruang lagi yer...siap buat pet lagi yer...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob, setakat baby bear buleh ler deme bela, kalu dah besor nak bagi makan apa? Nayaaaaa!

      Delete
  16. Fuhh gambar2 superb.Keindahan alam ciptaan Illahi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ayang,
      bayangkan Ayang berbaring2 kat ataih rumput tuh!

      Delete
    2. siap guling2 sambil nyanyi lagu hindustan..

      Delete