Moh Kite Follow Sesame...

Tuesday, July 17, 2012

HOMESTAY MOHKEMBARA ISTANBUL UDAH MOLA!

Restoren ikan di Selat Bhosporus, Istanbul.
Kome buleh makan sandwich ikan kat sini!



Assalaamualaikum dan Salam Ceria,

Pe kabor mengkome?

Ni nak bukak citer.
Teman dah mula buat biznes Homestay Mohkembara Istanbul bermola awal November ini, InsyaAllah.
Ni kerana saranan dan cadangan ramai kenkawan yang berminat nak gi lawat Turki atau Istanbul khasnya tanpa melalui package tour. Setelah dipikior masak-masak sampa hangit dan dengan persetujuan Mr T, teman pun dengan rela ati memolakan Homestay Mohkembara Istanbul #1.

Kembara pertama ni melibatkan Istanbul saja sebab jatuh pada bulan November, jadi tak best bawok kome ke Laut Hitam dan ke Kg Deredebi sebab pokok hazelnut tido!


Pekerja di restoren ikan, Istanbul.

Untuk trip pertama ini, hanya dibuka utk kaum Yong sahaja, sebab Mr T tak mandang, dia di Iraq.
Paling kurang 2 orang dan maksima 4 orang. Small group amat santai. Pemandu menyongket teman ler.
Lepak di apartment kuarga Mr T di Basaksehir, Istanbul.
Kos jauh lebih muroh dari package tour.
Bagi Yong-Yong yg berminat nak gi bulan November 2012 sahaja sila email teman utk keterangan lanjut. Yang tak minat datang bulan November, tak yah dulu naa.
Yang bebenor berminat jer email pd: hellibra2@hotmail.com
Sekian terima kasih!



Antara tentative program ikut Homestay Mohkembara ni, teman akan bawok ke pasar tempatan. Kome buleh nikmati suasana pasar deme dan beli baju muroh-muroh!



Di bulan November, dekat masuk winter tu deme mola jual baju tebal-tebal dan baju dari benang bulu.
Beza harga dgn di Malaya memang jauh yaa amat!



Kalau kome suka kekacang yg lebih fresh dari yg dijual kat Malaya, moh kite ke pasar deme!
Hazelnut ada, walnut ada, chestnut ada, pine nut ade, peanut je hampir-hampir takde!



Ni baju dalam...banyak pilihan warna! Di Malaya ada putih, itam dan coklat jer selalunya.



Suka cekelet Turki?
InsyaAllah teman buleh bawok di lorong-lorong tersembunyi...banyak kedei jual cekelet yg pelik-pelik tapi sedap!



Gemor busana Muslimah?
Moh ke pasar ada, di Mall pun ada.
Yang ni dekat jer apartment kami.



Ni fesyen musim bunga tapi bila masuk musim luruh atau sejuk, material deme lagi tebei!



Di bandar, kita naik bas dan tram kome yek!
Kome kena ikut stail teman...menyongket!



Antara destinasi yg kome tentu gemor, Kapali Carsi atau Grand Bazar. Teman akan tunjuk jalan dan kedei di luor Grand Bazar di mana banyak pilihan eksotik dan lebih muroh...



....dari yg terdapat dalam Grand Bazar.
Sini rame pelacong Malaya kene semelih!
Hati-hati kome!



Teman gemor melilau di kedei-kedei dan butik di luor - lebih menarik, pilihan pun banyak!



Selain dari tu, of coz, kita melawat tempat-tempat bersejarah seperti makam-makam...



...mescit-mescit.
Ni laluan bawoh tanah dekat Yeni Cami (Masjid Baru, Eminonu).



Bahagian belakang Yeni Cami.
Filem James Bond terbaru shooting di luor masjid nilah!
Di sini kita berebut dgn orang tempatan dan pelancong asing utk bersolat!



Dan yang patut diziarahi dan melakukan solat di dalamnya - Masjid Biru atau Sultanahmet Mosque.
Itu antara yg teman cadangkan, InsyaAllah, ada lagi.
Email teman segera...first come, first serve!


Hmmmm.
Balik kampong 4 malam.
Dah lama tak ziarah Mak. Alhamdulillah dia sihat.



Pagi tadi balik adik ipor bekalkan pisang minyak dan pisang susu.
Kome kenei dan penah makan pisang susu?
Mana penah!



Sempat teman gi makan kenduri rumoh jiran.
Mak teman bawok basikal.
Ada ler 1/2 km jer jarak rumoh tu.


Mak teman dah 82 tahun lebih, Alhamdulillah masih larat berkayuh, gi surau, ke pekan dan jalan dedekat!


Doyan tak mandang kali ni di kampong kami, baru nak berbunga!
Jadi jamu ler mater kome dgn hidangan Perok ni teman rembat dari FB Anak Jati Perak!


Cicah dgn kicap.
Ikan apa ni kome?

99 comments:

  1. Terbaekkkkkkkkkkkkkkk ,,,

    http://bintongan.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikan Banyak TULANG ikan TERUBUK ,, emmang sedap jika di bakar n ciciah air asam ,,,,

      Delete
    2. Salam Yob PO, hmmm teman pun agak tu ikan terubuk. Tapi teman tak suka ikan ni, hanyior!!!

      Delete
  2. Salam Halima,
    Tahniah, tahniah ...
    Berjaya, berjaya ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Prof,
      tima kasih...bukan daftar memana pun, sendiri2 bikin!

      Delete
  3. Salam yong

    MasyaAllah....bestnya menyongket ke Turki
    Teman dah penuh jadual tahun ni sampai May tahun depan.
    Rugi, tidak boleh teman main salji kat Istanbul.
    Moga bisnes homestay Yong Halima berkembang maju (special ni).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      tu dia aih, udoh penuh.

      Takpa InsyaAllah ada lagi, tengok notis atau pemebritahuan dari masa ke semasa.

      Delete
  4. Tahniah Kak Yong...berminat nak ke Istanbul,nanti bincang dengan suami dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Cikgu, tima kasih...ni perusahann one-woman show jaa.

      Delete
  5. Assalamualaikum Hjh yong

    ate bile pulak kaum yop punye giliran


    Selamat menyambut Ramadhan Al Mubarak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Tuan Haji, tu kena tunggu bila Mr T abis bertugas di Iraq, InsyaAllah!

      Delete
    2. dan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan utk Tuan Haji jugak, semoga kita berjaya menjalani ibadat ini dgn tekun dan tawadhuk!

      Delete
  6. salam yong..tahniah..dah mulakan homestay..acik memng le tak lepeh kesana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,

      InsyaAllah nanti sampa juga tu...usaha-usaha ke Makkah dulu, nanti buat side-trip!

      Delete
  7. salam kak halima..
    tahniah..bestnya la kalau dapat peluang ke turki.. yg paling best tang pemandu pelancong tuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob Mad, tima kasih...usaha sendiri jer, bukan ada syarikat apa pun. Lama Yob tak bersiaran, sihat ka?

      Delete
  8. assalam yong halima,

    menarik aih itinerary tu..best..takyah ikut tour package yg rushing sana sini. nanti2 kalau ada rezeki boleh la ikut program homestay yong ni.

    cekelat turki memang sedap..nyesal beli sikit je hari tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Siti,
      Kaannn? Akak dengor program pelancong yg ikut pakej memang rushing dan letih!

      InsyaAllah buleh try lain kali ikut program Homestay Mohkembara.

      Delete
  9. WAHHHHH!!!!!...bestnye cikgu....

    takpe cikgu niat nak ke turki tu memang ade..ni cikgu dah wat homestay ni nampaknye my dream come true ni...trip ke berapa wallahualam cikgu...(teruja gile ;0)....best2...;0...kalau ikut trip selalunye 4 org geng saya...nanti bile nak ikut cikgu ke turki saya inform k...tp tak tahu lagi trip ke berapa...;0...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Amy,
      kalau nak tanya banyak dan keterangan lanjut email kat cikgu. Tp kalau nak gi bulan Nove blh email, kalau trip #2 lambat lagi kot.

      Nanti U all kena gi sendiri, cikgu tunggu kat erport Istanbul jer kecuali cikgu mmg ada kat Msia. Winter trip suka? December-February 2013.

      Delete
  10. Syabas Yong...ternostalgia lah pulak teman nii...tapi kaum yop tak leh gi sama lah pulok!!! camni Nekcik kna tnggu Mr.T balik lah pulak ye...teman nok gi sesame yong!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong, tulah Mr T takde, saya tak buleh bawok masuk kaum Yob dlm rumoh. Kita tunggu Mr T balik naa.

      Delete
  11. DeeDee Yong...

    Balik Perak tak ngener ikan lome aper kerhaenyer... Telor ikan lome ler sedap... ikan lome pulak kume buat pekasam je... sedap ya'amat..

    20hb nih kume nyambut puaser kat Tg Tualang... dah lame tak balik kampung... boring gak.. takde kawan menyongket... hahaha

    C++
    CipanTapirTenuk.Blogspot

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob, ater mane nak cari ikan lome, lama dah tak mandang kat Sunga Perok tu Yob!

      Boring sbb kawan kat kampong Tg Tualang takde ke, atau kawan yg kat tempat sekarang takde, balik kampong memasing?

      Delete
  12. Assalamualaikum Yong,
    Teman terbiasa pulak bahasa perak, respect the home owner. Teman pun suka juga menyusur tepi Grand Bazar, banyak barang2 pelik terutama barang tembaga. Teman suka nengok kayu seperti sudu yg berpintal depannya,katanya untuk makan madu. Besi2 untuk memasukkan tumit dalam kasut pun dijualnya. Melesia tak da benda2 ni.
    Teman sebenarnya pergi ke istanbul bukannya berbayor, percume! Teman buat part time dengan agensi bawa orang pergi umrah. Teman memilih umrah/ziarah istanbul setiap awal tahun,kadang2 3 hari dan kadang2 4.Disebabkan teman teman tak banyak cuti tak lah teman selalu ulang alik,setahun sekali ke istanbul.Teman masih lagi kerja sebagai arkitek. Tapi kali pertama teman pergi istanbul teman pergi jalan2 dan tidor di Yalova 2 minggu pada tahun 2003.Masa tu teman sewa kereta round dari Bursa hingga ke Istanbul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob Gezgin, oh gitu citernya bawok org gi Umrah.Bertuah.

      Tu yg akak nak bawok tetamu akak ikut lorong2 sbb pemandu pelancong biasa bawok belah dalam Grand Bazar jer.

      Yob Gezgin, cer email akak jap, nak minta tolong sesuatu ni. Terima kasih!

      Delete
    2. Salamualeykum yong, saya email pada yong. Teman seronok tengok homestay puan. Memang minat teman benda2 macam ni. Teman akan fikirkan bagaimana teman boleh bantu majukan business puan.

      Delete
  13. Salam....

    Lemak tempyak ke tu Kak? Sedapnye nengok pepagi neh, :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      lemak biasa kot tp ada sambe dgn tempoyak, nanti gaul-gaul, sedappp!

      Delete
  14. Assallammualaikum
    Amboi Puan, teruja betul saya membaca post ni
    Insya-Allah kalau ada rezeki nak ngikut puan ke Istanbul, sebab utama, nak pegi ladang hazelnut.. hehe
    moga Allah mudahkan urusan puan utk menjalankan homestay ni.. Aminnnn

    p/s: teringat balik ekmek yang sangat sedap bila tengok gambar2 dalam post ni.. nyummmmmmmmmmmmmmmmmm!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Aamiinn, terima kasih. Amboi baru balik teringin nak gi lagi!

      InsyaAllah trip yg ada ke ladang hazelnut atau Kg Deredebi kena tunggu Mr T balik dr Iraq, senang dia nak urus logistik.
      Ekmek kampong pun buleh try nanti, InsyaAllah!

      Delete
    2. Puan, hari2 ngingau pasal Istanbul lagik ni.. hahaha

      Harap2 ada rezeki lebih la nak ikut trip dengan Puan, sebab mesti lagik best dari jalan sendiri.. kami ari tu tak guna agen Puan, main redah aje.. hehe.. Suami pun excited nak nyongket sekali, saya kata - NO ENTRY, LADIES ONLY! hahah.. moga dipermudahkan segalanya, Amin!

      Delete
  15. salam kak Halima...
    itu ikan lampam atau ikan lome? entah mana satu sbb dah digoreng. hehe..

    kak...nak ikutttt....tapi x de fren la pulak. Sorang2 je camne? Boleh nyelit?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      ada sorang kata ikan terubuk, betoi ka?

      Buleh jer sorang tp usahakan cari lagi sorang kalau takde permintaan lain. Kalau sorang jer, soranglah. Tapi akak takde kat Msia masa November tu, akak tunggu tetamu sampa di erport Istanbul. Berani ke kalau sorang? Akak selalu nyongket sorang, Alhamdulillah dah berpuluh kali!

      Delete
  16. bestnya klu dapat ikut ke Istanbul tu....ada rezeki bolehla join.....pisang minyak?pisang susu?tak penah teman dengor lak kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,

      InsyaAllah nanti Ina dpt ikut trip Homestay Mohkembara akak.

      Pisang minyak kan biasa tp pisang susu memang rare. Nanti dah masak akak upload gambor ya.

      Delete
  17. assalam yong...teghingin juga nok ke turki tu...teman nok cop taim ngutip buwoh hazelnut atopun taim salji tughun. boleh ngelonsor ngulen peghin ateh salji. Nampok gayenye lepaih ni kene le teman laki bini ngumpoi duit nogheh lebih sikit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yob,
      Kena tunggu Mr T balik balik nak merasa petik hazelnut. Nak main salji tahun ni pun dia masih takde di rumoh Yob. Tunggulah tahun depan, InsyaAllah.

      Buleh ler ngumpui dr sekarang, nak singgah otw gi umrah pun boleh.

      Delete
  18. Salam Yong...
    Akhirnyaaaaaaaaaaaaa... Lahir sudah... hehehehehe..
    Ayang nak tunggu trip Laut mati la kot2 ada rezeki nak pi lagi. Winter di istanbul dah cover dah. Sandwich ikan tu mmg sedap bangat bah.. Bertambah sedap sebab kita org bawak sos cili dr malaya... hehehehe..

    Best tengok mak akak kuat lagi ngayuh basikal. Kita umur gini pun rasa tak berapa nak kayuh dah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ayang,

      Atas permiintaan ramai tuh.

      Ada bawak sambe belacan makan dgn sandwich masa tu?

      Alhamdulillah Mak akak sihat lagi, semoga dia terus sihat utk menjalani ibadat posa nanti.

      Delete
  19. salam Yong Halima..wahh best nye deme dh open homestay gitu

    next year mmg ade plan nk ke sana..boleh khabor kat hubby ni ehehehe

    *betul lah kakYong letih benor ikut trip..rushing medang..kekadang tak enjoy sbb penat benor..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Ok buleh bersedia kumpui duit.
      Sementara Mr T takde, akak buleh terima kaum Yong jer dulu yek.

      Buat homestay ni sbb akak nak tetamu akak enjoy the holidays dan tidak dibuli dik tour operator dan tourist guide.

      Delete
  20. Akak!!!!!!

    Tahun depan saya nak ke Istanbul...family of 4( saya, wife, anak 2 org umur 4 tahun + 2 tahun)...Sila consider ya...ekekekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob Doc,
      kalau termasuk Yob ni, kena tunggu Mr T balik dr Iraq, tengok dia mau tak ada tetamu lelaki. Yob Turki ni jeles sikit he he. Buleh jer consider, InsyaAllah.

      Delete
  21. Salam Yong...bestnyaaaaa.....teringin nak pi, nak pi mancen kat belakang ghumah tu yg ade sunge kecik tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Fadzli,
      manceng situ mana ada ikan, anak ikan ade ler Yob, tu kan anak sunga jer.

      Delete
  22. wahh seronoknya akak dah wat homestay..tapi ntah bila nak ada rezeki ke sana..tapi insyaallah kalau ad akita cop akak punya homestay..hihi...

    wah shedapnya lauk lauk tu...lemak pucuk paku tu sungguh menggiurkan..:) sekarang ni teringin nak makan..tapi bila nak masak je loya..aiseh..nak beli tak tak minat plak...

    ikan terubuk tu feveret sayala..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      harap2 usaha akak ni berjaya, walaupun secara kecik2 jer. Bior kecik asei berjaya, ye dak?

      Errr dah ada baby ke? Tahniah!

      Hmmm akak tak bape gemor ikan terubuk pulak, bau dia kuat.

      Delete
    2. mak saya pun selalu cakap camtu..kalau nak mula, kecik-kecik pun takpa..asal berjaya....:)

      kalau takde aral bulan 3 tahun depan dapat baby yang no 3...:)

      Delete
  23. salam
    hehe kalau ikutkan nafsu melancong..mmg le nak pergi...tp bila mandang duit dlm bank..beberapa kupang ja...terpaksa la jamu mata ja dgn gambar2 yg sgt cantik tu...

    yong halima..apa petua bonda begitu cergas walau dah berusia 80 lbh..mmg amat2 menakjubkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Tak tau apa petua dia, tp dia suka makan ulaman dan makanan dia simple - nasik, ikan goreng, ikan kering dan ulam. Dulu ada kencin manis sikit tp skrng dah stabil sbb berubat dn berpantang. Minda dia masih kuat, rajin mengaji dan solat. Alhamdulillah.

      Delete
  24. wahh seronoknya kalo dapat gi homestay akak...mak akak masih steady lagi ngayuh beskal yea, umo dah >80...mak saya dah tak kuat macam dulu walo umo tak sampai 60 pun lagi..tapi itulah rezeki masing2...yang penting sihat dari penyakit bahaya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Ti, Alhamdulillah dia sihat takde penyakit kronik kecuali kencing manis yg dah semakin pulih sbb berubat dan pantang.

      Delete
  25. waaahhh.... saranan yg bertubi2 akhirnya terlaksana jua insyA...!!!

    alaaaa... sah2 kena reject nak join tour ni sbb ada 2 yobs dgn teman ni haa.. nak taruk kat mana kalo pi sana nanti.. ater kabor ke mr T buleh le masuk 2 yobs ni..

    lawatan ke kg derebi tak de ke.. heheh.. mintak mr T approve yek.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Mulan,
      tunggu Mr T balik,tengok apa dia kata he he. Kalau dia ada senang buat urusan logistik.

      Delete
  26. Assalamualaikum Yong. kalau gini lah care nyer, kena lah teman ngumpoi duit nak pegi turki. InsyaAllah kalau ada rezeki teman, sampe ler. Kena sabo je byk2 + usaha + doa... kuang kuang kuang....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong,

      Yaa InsyaAllah, kumpui pelan-pelan, tak ngape, usaha dan doa tangga kejayaan!

      Delete
  27. salam kak yonggg
    kenapa le tawaran ni dibuat sekarang
    kalau dari dulukan best
    tak de le saya kena sembelih di spice market tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Tu pengalaman idup, sukar dicari ganti.

      Delete
  28. assalamualaikum kak...
    waaa.....akak dah buat homestay..
    kalau dapat gi ni mesti best kan...ita paling suka nyongket...

    lawa lah kampung akak...
    arwah mak ita umur 67 pun dah tak larat nak jalan..apatah lagi nak kayuh basikal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Ta,
      kumpui duitlah skrng.
      Tima kasih, kampong biasa ja. Alhamdulillah akak masih ada mak yg sihat, semoga dipanjangkan usia dan diberi kesihatan yg baik.

      Delete
  29. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  30. salam yong... menariknya ada homestay... tempat2 kat turki tu pun nampak menarik... terasa nak pegi la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Nora,

      Buleh jer, bila pintu homestay dibukak, utk trip #1 bulan November.

      Delete
  31. salam kak..
    mcm menarik tu, lain tahun ada tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong NP,
      Selamat datang. InsyaAllah ada tp tengok akak ada kat sana ke tak, akak ni dok 2 benua.

      Delete
  32. Replies
    1. Salam Cikgu Scarlett,
      tu ikan terubuk he he!

      Delete
  33. Salam Kak Yong,

    Selamat menyambut ramadhan al-mubarak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Khairul,
      Selamat menjalani ibadat puasa, semoga ibadat kita diterimaNya!

      Delete
  34. assalam kak yong,,

    wah syiok nye dah buat homestay.. lg syiok kalu2 boleh ngikut! tapi tu la dia.. belom boleh mampu lagi ni. insyaAllah lain hari. jgn lupe cite nnti ape jdi bwk kwn2 ke sana ye k.yong? dasyat planning tuh. sure happening.

    dikesempatan ni nak ucap selamat berRamadhan ye buat k.yong dan keluarga :)

    lama tak jejak sini sbb nya tak on9. vizi sket :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Beb,

      Takpa pelan2 simpan, nanti ada Mr T dimIstanbul, akak tanya Yob-Yob buleh dok homestay dak.
      Selamat menjalani ibadat puasa jugak pd Beb dan suami!

      Delete
  35. Assalamu'alaikum Yong.

    Selamat menyambut kedatangan Ramadhan Al Mubarak.

    Kalaulah kakcik boleh ikut Yong ke Turki... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Kakcik,
      Selamat menjalani ibadat puasa jugak pd Kakcik dan keluarga.
      InsyaAllah ada rezki, sampai nanti ke Istanbul.

      Delete
  36. Assalamu alaikum kak,

    Saya nak tempat masa salji...nak gi ngan kakak. agak2 bulan brp?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Hajah,
      masa salji dari bulan Januari sampai awal Mac. Tak tentu akak di mana, mungkin akak di Msia buleh ikut sekali, mungkin akak di Istanbul bila akak bukak pintu utk terima tetamu.

      Salji tak tentu bila dia turun hajjah kecuali hajjah sanggup duduk seminggu lebih, kot dia turun masa hajjah ada.

      Delete
  37. Tahniah yong.. semoga homestay berjaya dan maju...
    Selamat menyambut bulan Ramadan... semoga tahun ini amalan kita lebih diberkati....amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Acik,
      Aamiiin!

      Terima kasih Yong, baru nak cuba-cuba, secara sendiri-sendiri, lebih pd nak tolong pelancong Msia dari disemelih tour operator!

      Delete
  38. Mak akak dh 82 masih mampu mengayuh beskal,wah hebat mak akak..

    Selamat berpuaso yer kak :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Papa Mifz,
      Selamat berpuasa jugak!

      Alhamdulillah Allah memanjangkan usia dia dan beri kesihatan yg baik.

      Delete
  39. Selamat berpuasa kak Ima ku sayang.

    ReplyDelete
  40. Smg bisnes homestay akak berjaya dan menjadi stepping stone utk kejayaan yg lebih besar.
    Kaz teringin nak join tp keadaan belum mengizinkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kaz,
      Selamat berpuasa jugak pd Kaz. Larat ke berpuasa? Dua-dua hero tu mesti dah berposa kan.
      Tima kasih tp biznes ni buat kecik2 jer, Kaz, sebagai membantu pelancong kita dr dibuli oleh tour operator!

      Delete
  41. Assalam kak, maaflah lately ni saya jarang bw.best tgk gambar yg akak sharekan ni. Selamat berpuasa juga buat akak sekeluarga:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Nieza,
      jugak selamat berpuasa kpd Nieza dan keluarga. Panjang sikit eh posa tahun ni?

      Delete
  42. Asalamualaikum, Selamat berpuasa yong. Nok tanye, kalo pegi sane due org utk seminggu , berape kosnye yong. Teringin nok nyongket juge! hahah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,

      Waalaikumsalam,
      tulah org suruh email. Meh email, alamat email kat dlm entry di atas. Kalau Yob nak gi, kena tunggu Mr T balik dr Iraq, kalau dia boleh terima tetamu lelaki, blh ler dok apartment kami he he. Selamat berposa jugak pd Yob dan keluarga.

      Delete
  43. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  44. Salam Ramadhan Al Mubarak Yong Sepekan

    Selamat menjalani ibadah puasa. Puasa kat mana Yong, Parit or SA ?
    Moga dengan adanya tour agency Yong ni, memudahkan lagi pengembara2 pegi ke sana dengan lebih santai terutama budget traveller. Bagus Yong, moga berjaya dengan business baru ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong, posa separuh di SA, separuh dan raya di Parit, InsyaAllah.
      Ehhh mana ada tour agency, akak buat homestay jer, secara sendirian. Terima kasih! Yong bila balik kampongnya?

      Delete
  45. kak yong.. bestnya tawaran tu..!!
    sy nak pegi musim bunga tengok tulip..

    ~sambil tengok poket. duhet ada singgit je~ heheee.

    ramadhan mubarak kak yong..!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Fazlini,
      Selamat datang. Ohhh ni gi musim bunga yaa...InsyaAllah kalau diizinkanNya dpt awak ke sana, dok apartment Mr T.

      Selamat jalani ibadah puasa jugak, semoga diterimaNya ibadat kita!

      Delete
  46. Salam Ramadhan Helli,
    Bunyi macam best la homestay tuh...

    ReplyDelete
  47. Salam Pak Long,
    tu baru bunyi...
    Selamat berposa Pak Long!

    ReplyDelete
  48. wamboii Yong..bnyaknya sambutan lawatan mnyongket istanbul ni..skali bwak 4 orghang..bila nak habis rmbongan nya..Nekcik tngah tnggu uncle tony offer tiket murah ni..sbb teringin nak naik tram..boleh le nyinggah romah yong kejap yer!!

    ReplyDelete
  49. Salam Nekcik,

    Baru plan Yong, harap2 dimakbulkanNya.
    Ntah bila si Tony tu nak buat landing kat Istanbul.
    Nyinggah jer, meh ler duduk dgn kami...tapi sekarang Mr T tak mandang, jadi kaum Yong jer boleh lepak.
    Nak nek tram punya jauh tuh!

    ReplyDelete
  50. salam puan..mcm menarik je..tp brp kosnya ek :)

    ReplyDelete
  51. salam...wah nampak best gile...teringin rasenye nak pergi...saya x pernah sampai lagi...saya bekerja sebagai travel agent...memang berguna post yg puan beri ni...please visit my blog - www.zilaisyah.blogspot.com...and be frend with me..saya baru belajar..sila beri tunjuk ajar ye...;-)

    ReplyDelete
  52. salam akak, saya nak buat tempahan boley? sy dah email kat kak.

    ReplyDelete