Moh Kite Follow Sesame...

Thursday, December 15, 2011

YAKUZA PUN BUAT HAJI DI MAKKAH!

Jemaah Tuareg merenung Kaabah.


Assalamualaikum dan Salam Hormat,

Kalau kome jenis 'Lone Ranger' masa kat Makkah, memang mudah nak ke mana dan bila kome suke. Teman gi sorang dalam kumpulan 8 orang dgn satu agensi pelancongan yg tak daftar dgn Tabung Haji. Memasing bawok diri sepanjang di Makkah dan Madinah. Hanya masa buat tawaf dan umrah dan gi melontar baru teman gi dgn salah sorang atau sepasang suami-isteri dlm kumpulan kami. Lazimnya teman selalu solo gi memana pun.

Bila kita buat jadual sendiri senang nak gerak. Untuk solat subuh elok kuar 1 atau 2 jam awal (3am atau 4 am) kalau nak port yg best dan buat apa yg patut dlm masjid. Kalau waktu lain setengah jam pun Ok tapi berasak-asaklah dan port pun tempat laluan jemaah, abih pala kena langkah.

Ater selalu dok nunggu dan 'lepak' sensorang kat masjid, tak dpt tidak teman terberkenalan dgn berbagai warga dan bangsa dr negara lain. Guna bahasa ayam dan itik dan bahasa isyarat nak berkomunikasi. Ada masa berlaku silap faham yg tak memudaratkan.


Geng Melayu.

Lazimnya utk solat maghrib dan isyak teman lepak di level paling ataih. Sini rama jemaah Malaysia dan Indonesia. Teman suka solat sini sebab nyaman dan berangin. Kekadang teman dok sebelah geng Malaysia, kekadang geng Jawa atau Lombok atau Papua...



...ada waktu, satu petang sebelum asar sorang jemaah China dok sebelah teman. Cuaca sungguh panaih masa tu jadi kami dok rapat dekat railing. Teman bagi dia pinjam kitab Yaasin teman. Bila dia pulangkan, teman kata bacalah lagi (dlm BI, yg dia tak faham) sebab teman berzikir je. Dia salah faham, "Kamu bagi saya ka kitab ni?" dlm bahasa dia.
Err..cam ner nak kata "pinjam...bukan bagi" dlm bahasa isyarat?
Dia kata "Tima kasih" sambil senyum-senyum. Aisey, terlepas kitab Yaasin teman yg canggih sebab ada kaler-kaler pd huruf-huruf dia utk pembacaan ikut tajwid.
Hmm...takpalah, niat sedeqah! Dah pun belayor ke Republik Rakyat China kitab Yaasin teman tu.
Nee how ma?



Pada hari lain port yg sama teman dok dekat 3 orang rakyat Bosnia. Sepatah haram English deme tak tau cakap jadi kami main senyum dan angguk saja. Sempat Yong ni bagi teman sepotong epal. Baju suami dia kat belakang ada peta Bosnia, kot sesat dan lupa dia tau dia dari Bosnia!


"Nah Yong ayor zam-zam!"

Ada masa teman dahaga dan nak refill botoi ayor zam-zam teman. Teman gi ke pili ayor zam-zam berdekatan dan tunggu giliran. Kalau bersabor memang lambat ler. Jadi kalau nasib baik, ada petugas yg jatuh kesian tolong isikan botoi teman. Manjanya...



Ater apa hei Yob ni senyum kat teman? Teman nunggu botoi ayor teman dan nak amik gambor petugas tu, bukan nak amik gambor dia.
Nee how ma?


Petang lain pulak berkenalan dengan jururawat dr Indonesia ni. Sembang sakan gak kami sebab kami berdua jer ada tengah hari bute tu. Kain batik mak teman jadi pelindung dr mentari terik.


Opah dari Suria

Satu ketika lepas asar menunngu solat maghrib, tengah teman buat solat sunat, tetiba Opah dr Suria ni (Syria) menebeng tepi sejadah batik teman. Dia pun bersolat. Pas solat kami nyembang. Dia kabor dr Suria. Sebab memasing tak ada bahasa medium, teman baca Fatihah slow-slow supaya dia boleh perbetoikan. Sedap jer dengor bila dia pulak baca. Teman baca surah-surah lain pulak dan dia betoikan. Bila teman ajak bergambor, mau pulak, tak macam warga Saudi yg iconoclast tegor!


An African gentleman

Yob Afrika ni sorang yang berbudi bahasa. Bila kami nak turun guna eskalator, dia kata "After you Madam". Lagi satu eskalator, dia masih biorkan teman turun dulu. Nampak dignified orangnya.


Yong Morocco

Satu hari kul 11 pagi teman cari port teduh di tingkat 3. Amik satu corner. Selepas 30 minit datang Yong ni ajak gi corner dia. Teman pun ikut. Sembang-semabng ayam itik, dia kata mai dari Maghribi. Yang interesting dia ni, dia ada tattoo kecik kat dagu dan tangan.


Tattoo si Fatna.

Nama dia Fatna.
Teman tanya buleh tengok tattoo dan amik gambor?
No hal Yong, nah ni tangan teman.
Ni tulang ikan ke ranting Yong?
Kih kih kih!...kami gelak sebab tak faham apa yg memasing labunkan!


Algeria mari...

Satu malam sementara tunggu Isyak, jemaah dah rama dan padat kat level 3 tu. Teman dok dekat satu kuarga dr Algeria. Si Ayah nyanyi lagu "Asma Al-Husna"...


Suara ayah pun sedaaap!

...anak pompuan dia yg comey menari-nari. Elok menari dengor pujian-pujian nama Allah dr buat hip-hop dan shuffle gedik-gedik!


Ni nama dia Kafilatye, dari Nigeria.

Teman jumpa kat dataran lepas solat subuh. Teman tertarik dgn bentuk muka dia dan wajah dia yg manis. Sib baik dia buleh speaking dgn agak baik.
Teman kata, "You're very pretty!"
Senyum, tersipu-sipu malu dia!
"Thank you sista..." dia jawab.



Walaupun baru pertengahan 20an, Kafilatye dah bercerai, ada anak lelaki sorang. Kami bertukor email sebab teman nak email gambor ni kat dia. Kafilatye buat haji bertemankan abang dan anak dia.

Btw, 2-3 ari selepas teman sampai Makkah, teman ada sms kawan baik teman di Singapora, Puan Keiko. Teman tulis, " I think I saw a group of Japanese pilgrims today. A few of them look like Yakuza - crew-cut hair, and some tattoos..."
Keiko balas,"They sure need all the prayers to cleanse their souls!"
Ha, ha, ha!... kami berbalas-balas sms.


Kafilatye yg manisss!



Meh makan lambchop teman masak tengah hari tadi...

39 comments:

  1. Assalamulaikum k Yong,

    mana nye gambor yakuza buat haji tuuu??? akak ni mmg berani jln sorang2, berdikari sungguh!!

    ReplyDelete
  2. semoga impian papa mifz & wife nak ke Makkah tercapai..amin..

    ReplyDelete
  3. hmmm semua korang sama di mata ALLAH

    Info Event For Blogger: Percuma Samsung Galaxy Ace & RM1000, it's very easy to get, let's come and get it --> http://www.streetdirectory.com.my/streetdirectorymalaysia/

    ReplyDelete
  4. Salam Yong Dragon,

    hee nengok Yakuza pun seram...

    ReplyDelete
  5. Salam Papa Mifz,
    InsyaAllah, akak doakan satu hari Yob dan Yong dpt ke sana nanti!

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum kak..seronok baca kisah akak..ramai kawan2 bangsa lain yang akak jumpa..akak ni frenly kan :)

    ReplyDelete
  7. Salam Yong Tihara,

    Ater dah dok dedekat takkan tak bertegur sapa. Kan katanya buat haji ni masa bagi umat Islam menjalinkan ukhwah dan silahturrahim!

    ReplyDelete
  8. kak limah,

    ternanti2 mana gambor yakuza nyer.. ;)

    cantik kawan baru kak ni.. takreti nak nyebut namanya.. bertuahnya bila umur mudah sudah dpt menjadi tetamu Allah

    ReplyDelete
  9. akhir nya makan ,,,,,,,,,,,,,,,,

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum puan hajjah..
    dari gambar2 akak tu boleh dikaitkan dengan firman Allah, surah alhajj ayat 27.

    22-27: Dan serukanlah kepada manusia supaya mengerjakan haji, nescaya mereka akan datang kepadamu dengan berjalan kaki, dan menaiki unta yang kurus, yang datang dari segenap penjuru yang jauh.

    kongsi lagi kak..menarik.. tersangat2 menarik boleh buat buku traveloghaji..-ikhlas ni..

    ReplyDelete
  11. pengalaman manis berpeluang menjalin silaturrahim dgn saudara seagama dr seluruh pelusuk dunia.Bila disana semua sama disisi allah. Tolak segala pangkat & harta dunia..

    ReplyDelete
  12. hahaha... terkejut saya..sedap2 baca..tetibe je ada lambchop hahaha..

    ReplyDelete
  13. Tersenyum nengok tatoo tu kak... buruk bebenor. Hihihihihi. Ntah pa pe... Seronok bace n3 akak ni... terase-rase bagai kat sane... Ate peramoh benor pon.. tapi tak pe..ramei le kekawan baru akak, yak?

    ReplyDelete
  14. Ha ha ha....satu pengembaraan jadinya.....mmg best jalan sorang2 kat sane...masa saya kat sane dulu pun suka gi masjid sorang2. sbb dalam masjid pun bbukan boleh duk dgn suami pun....

    ReplyDelete
  15. best nyer yong, makwe arab pon mesti ramai kan kih3

    ReplyDelete
  16. Salam KakYong,

    Ater berani benor ke kite nak amik gambor Yakuza? Usyar dr jauh jer Yong! Mmmg jelita pompuan Afrika tu!

    ReplyDelete
  17. Salam Pak Oncu,

    Makan kan best. Ater dah sihat ke Yob Oncu? Jgn stress yaaa...

    ReplyDelete
  18. Waalikumsalam Hjjh Asma,

    Betoi tu, dan sama gak dgn doa Nabi Ibrahim A.S yg memohon umat Islam dtng berbondong2 ke Tanah Haram tu. InsyaAllah perkongsian citer dan gambor ada beb erapa siri lagi. Tima kasih masih suka melepak kat sini.

    ReplyDelete
  19. Salam Yong Lavender,
    Ajer bebenor tu. Ntah2 org yg akak jumpa tu org2 ternama dan femes. Tp tak kisahlah, kita semua sama.

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum Kak..

    Hehe silap faham yang takde mudarat dan dapat pulak pahalanya kan kak, moga berpanjangan pahala akak from China.
    Seronok baca n3 akak ni,senyum2 sendirian...

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum Yob Mad,

    Hah tu baru lambchop, kalau akak buboh gambor kibaschop, mau pengsan. Ada akak merasa nasi kibas 2 kali kat sana siap dgn kepala dia...sedap gak daging dia Yob.

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum Yong Fuzjee,

    Ntah tak tau ngape deme bertatu, tak haram ke? Tp tak buleh nk tanya lebih2 sbb masalah komunikasi. Apa2 pun sonok berinteraksi dgn org pelbagai latarbelakang ni!

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum Hjjh Nafisah,

    Yaa kan bila jalan2 sorang dpt pengalaman lain berbanding kalau kita jalan dgn suami. Alhamdulillah takde berlaku perkara2 yg tak baik sbb kita pun harus jaga perlakuan kan?

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum Yob Ustaz Orlando,
    Mak oii Hajjah2 Arab comey2, tapi nampak mata jer!

    ReplyDelete
  25. assalamualaikum.....
    amboi...sempat lagi posing kak.....

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum Yong Ummi Ross,

    Tulah...tersilap faham, miscommunicate tp hopefully berpahala! Hajjah Cina tu manis rupa dia dan lemah lembut. Sayang kami ckp ikut style ayam dan itik. Tentu Yong rindu nak ke sana lagi!

    ReplyDelete
  27. Waalaikumsalam Yong Eita,
    Ater akak jalan sorang2, takder sapa nak amikkan gambor, kena posing sendiri sebagai kenangan. Tp banyak gambor jemaah dan pemandangan yg akak snap.

    ReplyDelete
  28. ini baru betol himpunan jutaan manusia...!

    ReplyDelete
  29. salam yong halima..sonoknya membaca pelbagai kisah akak kat Mekah.Bila la atie pula menjadi tetamu ALLAH tu.Semoga dimakbulkn oleh ALLAH..Aminnnn

    ReplyDelete
  30. seronoknya baca n3 ni...
    harap akak dpt doakan saya utk jejakkan ke sana...


    salam kenal, terus follow sini...

    ReplyDelete
  31. Bila baca bab Mekah ni nostalgia pulak Yong. InsyaAllah tahun depan Yong pergi umrah.

    ReplyDelete
  32. Salam Yob Gedek,

    Hah nanti Yob buleh buat ribu-ribu keping self-portrait kat sana!

    ReplyDelete
  33. Salam Azatie,
    InsyaAllah niat yg baik akan dimakbulkanNya!

    ReplyDelete
  34. Assalamualaikum Wahida, Selamat datang, salam kenal dan hosgeldeniz! Sesama kita doakan kita dpt ke sana menunaikan haji dan gi lagi buat umrah! Thanx for following!

    ReplyDelete
  35. Assalamualaikum Yong, selamat datang dan salam kenal. Semoga niat Yong ke sana lagi dimakbulkanNya!

    ReplyDelete
  36. sporting je semua kalo bab bergambar ^^

    ReplyDelete
  37. Salam Helli,
    Pak Long ngan Mak Long hang ni tak tau la bila rezekinya... Insyaallah, sampai la nanti jika diizinkan Tuhan noo...

    ReplyDelete
  38. Assalamualaikum Yong Imah,

    Ramai yg sporting dr yg tak sporting he he!

    ReplyDelete
  39. Assalamualaikum Pak Long dan Mak Long,

    InsyaAllah akan dimurohkan rezki utk Pak Long dan Mak Long ke sana. Sementara tu Pak Long intai2 gambor di sini bagi familiarize dgn ropa bentuk Makkah yg happening nih!

    ReplyDelete