Moh Kite Follow Sesame...

Monday, June 20, 2011

Du Yu Speek Inglish? Dis Shud Be Yusful Fo Yu!

Kara Bayan di balkoni Basaksehir, Istanbul


Assalamualaikum dan Salam Ceria,

Kara Bayan nak citer sikit. Ni article Puan T terima beberapa tahun dulu. Simpan dalam email. Memang lawak. Kalau kome nak tau apa yg lawak (tapi mungkin tak lawak), kome kena baca sampai abis. Jangan skip...nanti tak nampak beza.


European English:

The European Commission has just announced an agreement whereby English will be the official language of the European Union rather than German, which was the other possibility.

As part of the negotiations, the British Government conceded that English spelling had some room for improvement and has accepted a 5- year phase-in plan that would become known as "Euro-English" .

In the first year, "s" will replace the soft "c". Sertainly, this will make the sivil servants jump with joy. The hard "c" will be dropped in favour of "k". This should klear up konfusion, and keyboards kan have one less letter. There will be growing publik enthusiasm in the sekond year when the troublesome "ph" will be replaced with "f". This will make words like fotograf 20% shorter.

In the 3rd year, publik akseptanse of the new spelling kan be expekted to reach the stage where more komplikated changes are possible.

Governments will enkourage the removal of double letters which have always ben a deterent to akurate speling.

Also, al wil agre that the horibl mes of the silent "e" in the languag is disgrasful and it should go away.

By the 4th yer people wil be reseptiv to steps such as replasing "th" with "z" and "w" with "v".

During ze fifz yer, ze unesesary "o" kan be dropd from vords
kontaining "ou" and after ziz fifz yer, ve vil hav a reil sensi bl riten styl.

Zer vil be no mor trubl or difikultis and evrivun vil find it ezi tu understand ech oza. Ze drem of a united urop vil finali kum tru.

Und efter ze fifz yer, ve vil al be speking German like zey vunted in ze forst plas.

If zis mad you smil, pleas pas on to oza pepl.






Meh layan roti dan telur goreng ala Kampong Deredebi.
Rindu pulak teman dengan roti bakor guna dapur kayu Turki atau soba. Ni resepi Kak Emine, masak untuk teman. Masa tu kami tingge berdua-duaan jer.

Walaupun kami ni tak buleh berkomunikasi secara total, tak bermakna kami tak buleh berinteraksi dengan baik. Dengan vokab yg berjumlah tak lebih 100 perkataan, buleh gak teman berlabun dengan kakak teman ni - umpama ayam belanda dengan ayam kampong.
Kalau ayam dengan itik tu kira tak tau langsung biji butirnya!

"Bugun biz yemeg yumurta, patates ve ekmek!" kata teman dlm bahasa Turki yg amat, yaa amat basic! (Nahu takde!)

"Tamam!" kata Kak Emine.

Kome buleh teka apa teman cakap tu? Sapa buleh agak, meh bagi translation. Yang pertama betoi dapat hadiah dari Turki...hua hua huaaarrr! (ketawa tanpa perikemanusiaan!).



Semalam teman jamu Tapas kan?
Haa tengok entry semalam yek.
Ni lagi satu tapas yang teman buat masa jamu lagi sorang kawan. Tapas yg sihat sebab ada hazelnut dari Kg Deredebi; ada jugak marmalade buah ceri, jem buah plum; dan roti tu di topup dengan sucuk dan keju.
Meh kome jamu mater...



30 comments:

  1. Salam Yong!! wah...ada snowwoman muslimah! kikiki...lawak betul kan european english...

    Burp!! I dh kenyang jamu mata dgn tapas ni. setelah ditranslatekan turkish-malay menggunakan google translate lebih kurang begini maksudnya,"Hari ini kita akan telur, kentang dan roti! "Kata teman DLM Bahasa Turki AMAT, AMAT asas yaa! (Nahu takde!)

    "OK!" kata kak Emine"

    kelakar kan google translate ni...direct translation!

    ReplyDelete
  2. Hari ini kita makan telur, kentang dan roti!" kata teman dlm bahasa Turki yg amat, yaa amat basic! (Nahu takde!)

    "OK!" kata Kak Emine.

    hehehe

    ReplyDelete
  3. Oh... kakcik ingat kakcik yang pertama, rupanya PenDragon dan Ina dah jawab! :)

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Yong Dragon,

    Tu dia, deme berebut main guna google translation! Pelik betoi terjemahan Uncle Google nih!

    He he...bahasa buleh jadi komedi jugak!

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Yong Ina, cekap betoi mengkome ni...nak hadiah punya pasal! Tima kasih mencuba!

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Yong Kakcik, ater...apa salahnya cuba, tak kiralah sapu dulu, kot mau sangkut!

    ReplyDelete
  7. olooorrr.... awat buat kat muadzam...?? meh la buat kat kerteh ni... bila nak nyongket sini yong...?? bila yong balik kolompo..??

    ReplyDelete
  8. Slmlkm...

    Kakkk.. sedapnya tapas tu! Menyelerakan!

    ReplyDelete
  9. Suka tukar 'u' dengan 'o'

    haha

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum Yong Mula, ater dah kat Muadzam sangkutnya, sini ler berkubang. InsyaAllah kalau ada rejeki, jumpa ler kite di Kerteh nun!

    ReplyDelete
  11. kak lima...

    blog akak ni wajib Ina terjah tiap2 hari kak...kalo contest org lain jarang Ina join...tapi kalo akak pny soalan ke,teka teki ke......teruja pulak nak menjawab sbb tak payah susah2 buat entri bagai......apa khabar kak kat sana?sihat?

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum Sueozana, pe kabor? Kalau nampak sedap, buleh buat...senang jer, tak banyak bahan atau guna rempah-ratus, pinggan mangkok pun tak banyak!

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum Yob Gedek, ha ha...lawak tapi masuk akal gak!

    ReplyDelete
  14. Salam Yong...lama tak singgah sini...GElak baca ni...macam masa sekolah dedulu pulak....amboi deme awei lagi dah pi google translate....betoi ke ape yg google translate tu...??

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum Yong Ina, tima kasih rajin nyongket sini. memang pun akak tak suka nyusohkan pembaca/pengikut blog akak, lagi pun memang saja sonok2 dan memang nak bagi pun.

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum Yob Fadzli,belajor bahasa ni memang sonok kalau kena gaya. Memang deme ni cekap dlm bab2 peraduan, cekap bebenor, sebab tak susoh...peraduan kat blog akak ni mudah dan tak nyusahkan kan? haa nanti kita tengok betoi dak Pakcik Google translate!

    ReplyDelete
  17. Assalamulaikum kak Halima

    dah bunyi macam bahasa german dah kak...hehe.

    Cepatnya dah berjawab kuiz akak, moga2 betul jawapan depa tu...

    Tapas tu nampak simple tapi berkhasiat...

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum Yong Ummi., ha ha ajernyer ya...dah bunyi cam bahasa jerman, bahasa Belanda pun ada!
    Ater kalu berteka-tikam memang cekap Yong-yong kat blog ni...harap betoilah , deme guna Pakcik Google!
    Yong Ummi mesti lebih terer mereka-cipta tapas-mapas ni!

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum,

    Hah, ini pakcik pay rock teranselit :

    "aghi nih kita ngap telo mate kobo, kentang ngan ghoti"

    "mane membwatnye"

    ReplyDelete
  20. kelas sume jawapan kat atas..jenohle yong nak bg hadiahnye..haha!

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum Cikgu, memang rocklah terjemahan cikgu...suke, suke!

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum Yong Diva, satu jer hadiah nak bagi...he he!

    ReplyDelete
  23. salaam kak,

    saya suka ayat akak yang ni..betui sesangat dalam menjalinkan persahabatan dengan sesape pun..

    "Walaupun kami ni tak buleh berkomunikasi secara total, tak bermakna kami tak buleh berinteraksi dengan baik"

    ReplyDelete
  24. Tapas tu macam sedap,cam mana nak buatnya?
    ayat tu,makan roti campur telur.

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum Asma,

    eh cam falsafah pulak kan? Tima kasih, tima kasih!

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum Yob Joyiman,
    Cam gitu ler, bukan ada boh rempah ke benda, telur lenyek dgn mayonnaise dan lada itam jer, siram sikit minyak zaitun. OKlah nanti2 akak bagi resepi,. Ok ayat tu akak nilai nanti, tima kasih!

    ReplyDelete
  27. salam ziarah..
    hehe..macam2 la entry nie..
    dari gambar, komunikasi sampai la menunya..
    menarik tertarik!

    ReplyDelete
  28. teman ngah lapor ni yong... meleleh lior temaN nengok roti bakor tu yong huhuhu

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum Yob Qamar, ni namanya blog caca marba. Hosgeldeniz...selamat datang!

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum Ustaz, kan akak dah kabor, makan dulu sebelum mai sini!

    ReplyDelete