Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
Ni bulan posa, kita disarankan mengejor sebanyak aktiviti ibadat yang boleh. Ganjarannya berlipat ganda. Kalau kita leka rugilah kan. Selain dari itu, antara aktiviti utama di bulan posa ialah yang berkaitan dengan makanan! Laa bila bukan bulan posa pun isu makan dan makanan jadi agenda utama, inikan pulak di bulan posa. Teman nak citer sesikit jer bab makan dan makanan ni. Kome tengok gambor pun cukup, penerangan sikit-sikit. Perut lapor malas nak baca bebanyak. Teman faham.
Kat Turki makanan utama roti, dan makanan sampingan keju, madu, buah zaitun jeruk dan salad. Sup kekacang atau dal sebagai pembuka selera. Lazimnya tiap kali teman sampai kat Istanbul untuk lawatan tahunan teman (ikut visa 3 bulan), teman demand makan kat restoran. Ater letih dok 13 jam dlm kapaltorbang, takkan teman nak memasak. Makanan Turki yang teman order dulu ialah lamahcun atau pide dan kebab. Lamahcun dan pide ialah pizza Turki. Lebih sedap dari pizza yang dijual kat Pizza Hut tu. Dan kebab deme lagi sedap dari yang dijual kat pasar malam kita. Gambor atas orang rumah teman tengah ngadap lamahcun (yang besor pinggan tu) dan kebab. Pide takder dalam gambor tapi mak oiii...lezet (kata orang Turki) roti pizza ni. Pas merasa makan pide ni, teman tak jeling pizza kat restoran makanan segera lagi dah!
Sepanjang dok Turki, memang jarang makan nasi. Kalau ada nasi, nasi deme lekit cam pulut. Makan dengan sup, stew sayur dan salad tak bape ngam dengan selera Perak teman. Kekadang lebih 2 bulan teman tak makan nasi. Nasib baik teman ni boleh hidup tak makan nasi. Asal ada lauk, sayur/salad dan sebarang jenis karbo, teman OK dah! Tetapi...ada masanya teman terkenang makanan Melayu. Bila sebut makanan Melayu, teman tak boleh makan cincai-bocai! Makan nasi Melayu kena ada gulai, ikan/lauk goreng, ulaman dan sambal belacan. Kalau kurang salah satu, kira batal!
Kalau tak mandang nasi, bubur nasik berlauk pun orait! Teman boleh makan mende ni pagi petang. Tapi kat Istanbul teman sempat masak sekali dua jer sebab suami teman tak pandai makan bubur nasi ni, jadi kalau teman rasa nak makan teman masak untuk tengah hari bila dok sorang kat rumah. Lawan dengan ikan bilis goreng, kentang tumis dan tabur herba Turki, OK jer Yong! Tapi ada satu dua menu teman tak rajin masak, iaitu gulai kari atau rendang. Sebab bau dia power, tak berani teman masak, takut jiran-miran merungut!
Bila musim-musim sejuk teman selalu teringin nak makan masakan berkuah cam mee/meehoon sup, laksa, soto gitu. Ada 2-3 kali teman masak meehoon dengan meehoon yang dibawak dari Shah Alam. Supnyer teman terojun ayam beli kat Supermarket kat rumah. Siap bawak rempah bunjut! Tabur dengan herba deme, makan panas-panas, mak oiii...Mak Mertua kat Laut Hitam jatuh tergolek pun teman tak nampak. Memang tak nampak, dah jauh!
Tapi gambor di atas tu meehoon sup teman masak kat Shah Alam yerk. Jangan mimpi kome nak dapat buat cam tu kat Istanbul. Mustahil! Pasa pe? Haa kome baca selanjutnya kat bawah...
Orang Turki ni bermazhab Hanafi. Deme ni banyak jenis seafood deme tak sior makan, sebab makruh kata mazhab deme ler. Kalau makan hidupan laut, deme makan ikan yang bentuk ikan normal. Kalau ikan kecik cam ikan bilis deme tak makan; ikan rupa kucing (ikan keli/semilang) pun tak makan; ikan rupa ulor (ikan belut) tak makan; ikan rupa UFO (ikan pari) gak tak makan; ikan besor Cangkat Parah (ikan paus) lagi deme tak makan!
Dengan itu, hidupan yang lebih spooky and scary bentuknya, berkulit keras (kerang), bercengkerang (ketam, udang), berjanggut (cam Paul the Sotong penilik FIFA World Cup 2010), merayap (gamat), melayang (obor-obor), menyorok (Nemo), buat akrobat (ikan lumba-lumba), yang bertapa (kimma, mentarang), tu semua deme tak penah nengok kat pasar deme, apalagi sentuh, jauh lagi makan. Dengor pun deme geli-geleman! Bila teman kabor kita makan kebanyakan hidupan ni deme rasa nak termuntoh! Sampai beruweeek uweeeek deme dengor citer teman!
Tu yang suami teman usik teman dengan gelor,"My wife the insect-eater."
Rupanya deme ni gelor semua hidupan laut (kecuali ikan yang deme makan) seumpama serangga!
Hampeh betul deme ni!
Salam....
ReplyDeletebetoi le Kak....
asei bulan pose jee....
kite berceghite pasei makan....
padehei bulan pose ni le kite patutnye kughangkan makan.......
heghan......seolah macam kite udah lame tak makan..... baghu le sebulan tak makan waktu siang.....yg sebelaih (11) bulan hagham peghasan kite dapat makan waktu siang kan....
ishhh...ishhh....
seolah macam oghang Islam ni berpose utk makan banyak waktu malam.....cehh...
(jemput rejister penjenguk di blog awok....baghu je buat....hehehe)
Assalamualaikum Sdr D08, pe kabor weh? Rajin lagi miker baca blog teman, tima kasih. Mmg betoi org Msia ni makan utk idup ramenyer! Bulan posa pun gitu, pikior makan jer banyoknyer..tapi bila tiba solat terawih debat 8 ke, 12 ke, 20 rakaat ker! Ahh InsyaAllah nanti teman gi blog miker register yek, Selamat Hari Raya kite!
ReplyDeleteohhh.. kak limah kahwin dgn org turki juga..
ReplyDeletesebelum ni selalu dengor citer dr kak NB jer.. sbb hubby dia pun turki..
sampai hati deme kata hidupan laut tu insect.... fuuuhhh..
hihi...kena gelar insect eater..
ReplyDeletetentu kat sana makanan semuanya yang jenis healthy je kan..seronok juga...