Assalamualaikum dan Salam Hormat,
Siang tadi gi Kedai Maxis di SACC Shah Alam tanya pasa nak suspend servis broadband untuk 3 bulan.
Kat tingkat 2, nampok mesin timbang. Haa gi timbang badan. Dari semalam memang ingat nok timbang berat badan.Tu dia...dah agak berat badan naik! Ni kira gemuk pada teman. Adeiii...kena dietlah ni! Malunya badan gemuk...
Untuk dinner malam ni makan benda-benda yang tak bergoreng. Memula rebuih kentang. Jangan sampa lembik. Belah dua. Tabur apa-apa herba yang kome suke, garam sikit.
Semalam beli 3 ekor ikan ni. Apa nama dia? Suke ikan ni sebab rasa dia manis. Tapi bahaya ikan ni, tulang kasor dan tak rangup bila digoreng garing pun. Silap ari bulan buleh tercekik, sangkut kat rengkong! Teman lumur dengan kunyit idup, tak suka kunyit serbuk. Garam sikit. Piring berbunga itam ni teman sambor dari rumoh Mok! Teman suke kumpul dan gune barang lama.
Dalam baking tray baringkan ikan ni dengan kentang tadi. Sebelum tu sapu tray tu dengan minyak zaitun kalau ada, kalau takder minyak biasa, jangan sampai berlinang. Pastu renjis-renjis minyak atas deme ni.
Simpan deme ni dalam oven yang dah dipanaskan antara 200-230 C. Teman main agak jer. Bakor dalam 30-35 minit.
Are you comfy Miss Mullet? Teman tengok rancangan AFC aritu. Jaime Oliver The Naked Chef ajor camner masak roast potato. Nampak sedap, jadi teman pun nak buatlah ni.
Dah siap! Tak bape garing cam Naked Chef punya tapi Ok jer sebab kentang tu dah masak cuma kurang kaler. Makan dengan sayor rebuih dan salad tomato.
Teman hidang dalam pinggang 'antik' teman cilok dari rumoh Mok kat Parit. Tiap kali balik kampong teman amik 3-4 pinggan dan piring lama. Yang ni arwah bapak beli kat Singapore. Belakang pinggan ada cop E & R H. Ansley Co. Ltd 1956.
Moh makan kome!
Sedap tu Kak. Kalau saya singgah makan, saya pula bawa balik pinggan tu...:)
ReplyDeleteada ka patut?
ReplyDeletekawe gi sini pepagi. perut lapo.
kome bagi gambo nih...jejes tau ayaq liu
huahua....
salam kak, tak tima perut saya nak dinner camtu sbb lidah kampung...hehe..kena makan nasi jugek wpun sikit..tapi kalau makan roti, ok...
ReplyDeleteAssalamualaikum
ReplyDeleteIsyyy, mun 57 kg idok le kighe gemok ato debab, ok le tu! ah berghente2 kite ni, sel2 badan pun mmg semakin padat kecuali kite eksersaih keluwor peluh. Ikan tu namenya `gelame meghah`, ate biase le org glamour! Kenape tak dilumor dgn perencah kari samada cap ADABI, BRAHIM`s, ato buat sendiri je camporan rempah kari + kunyit +lada hitam kemudian masukklah dlm oven! Ade le semboni skt rasanye soh pula makannye...
Kak Halima,
ReplyDeleteSaya lagi berat. :)
Best juga sesekali makan macam tu ya. Yati pun suka tengok jimmy oliver tu juga.
Salam Spallan, kalau Akak ngajok awak dtng makan, lepas makan tu nanti akak kira, cukup tak pinggan mangkok yg akak gune tadi, kot ada yg leboh...hi hi hi!
ReplyDeleteSalam Abgreds, tu yang orang kata kalau kita nak makan, jamu mata dulu, kalau terliur baru sedap makan. Tapi setengah org masak tak panda hias, nampok tak nyelera nok jamah. teman kalu makan kat luor intai gambor kat menu tp ni bkn buleh harap, intai apa yg kat pinggan orang lain.
ReplyDeleteYob Tajnur, Waalaikumsalam. Eh betoi ke nama dia glamer meroh? Tima kasih bagi nama tu. Ater boh kunyit idup pun dh sdap Yob, kalau lumur memacam satnika rempah, tenggelam rasa manih ikan tu, dah tak glamer! Dulu teman 45kg jer, tu yang skrng rasa gemok ya amat Yob!
ReplyDeleteSalam Yati, Akak banding berat dgn 10 tahun dulu he he! Akak suke nengok channel AFC tu nak cari inspirasi, tukor2 selera katakan!
ReplyDeleteSalam Yob Jet, selamat datang dan hosgeldeniz weh!Ni mesti Yob sorang collecter kan? Err gambor pokok nyor? Camner tu Yob? Rumoh mok teman banyaok pinggan mangkok dr China, sesikit dr Jepun dan England jer. Pokok nyor tu buatan mana?
ReplyDeleteSalam Kak Halima....
ReplyDeletealaaaa....57 kg tu ok ....
kalo 67 ato 77 yang tak ok....
kekekeke.....
pinggan tu kak Halima udah jadi baghang rare....
beghebut oghang ndak tuuu....
APA KES KAK BARU 57 ... Lek ar
ReplyDeleteSalam Yob Shahril, memang rare pun Yob terutama pinggan marble tu, takdok buat atau jaul kat Msia ni. Akak ada simpan 10 keping kat Shah Alam tapi gune gak. Mak kata 'amik, amik!' Dia pun tak nok simpan.
ReplyDeleteSalam Tash, mana buleh relax...ni tiap ari catu makan dan main skipping dlm rumoh!
ReplyDeleteSalam.
ReplyDeleteades..bab makan tu cek suka la.
tapi pinggan2 lama tu , uish...bleh tahan la antiknya :)
OOO,itulah pinggan lamanya...
ReplyDeleteSalam Miss Nina, itu jer yg ada yg berani guna sebab tebal. Yg pinggan antik lain halus sangat kaca dia tak berani amik.
ReplyDeleteSalam Iaryylr, ya itulah yg Akak cakap. Yg paling lama rasanya 1954. Tiap pinggan ada nama company dan tarikh kat belakang. Dulu kamai ada gelas kaca Queen Elizabeth dan King George V, tapi dah lesap sapa amik.
ReplyDeleteSalam Intan, ehh camner nak komen kat blog intan? Kena sign in WordPress? Akak guna google.
ReplyDelete