Romah Mak Mertua dan Nevin seberang jalan
Assalamualaikum dan Salam Hormat,
Masa memola sampai ke Kg Deredebi trip tahun ni (awal Februari) teman perati ada 3 binaan baru kuarga Mr T buat kat laman romah deme. Satu yg paling ketara kandang Kara Kiz dah tak de.
Mr T bina sebijik banglo pulak utk Kara Kiz dan gerombolan dia kat tapak lama tapi besor lagi.
Rujuk pd entry sebelum ni ya kome.
Kat laman mertua ada binaan bertingkat.
Bagian bawoh bangsal lembu dia (dulu berkongsi dgn lembu-lembu Kak Emine). Kat atas tempat nyimpan rumput kerin (hay).
Sebab nak bina romah ni, pokok buah berangan dulu kat belakang ni, kena tebang!
Tak dapat ler teman kutip buah berangan lagi nanti.
Kena kutip yg kat ladang ataih bukit jer.
Lagi sebuah binaan ialah firin kecik ni.
Firin ni ialah dapur oven dibuat dari simen dan batu, untuk masak roti dan mengering makanan yg perlu dikerinkan seperti bijiran atau buah.
Lazimnya firin digunakan kerap masa musim panah sebab kuasa panasnya yg power, jadi kena bakor roti kat luor romah. Kalau kome tengok tempayan orang masak roti nan, cam tulah konsep dia - ruang yg panah keliling jadi roti masak rata.
Orang kampong iaitu jiran buleh guna firin ni.
Memola kena bakor kayu kat tengah-tengah firin tu.
Api kenalah besor supaya dinding firin tu hangat ataih bawoh, depan belakang, kiri-kanan.
Ni seropa dapur nak perasap kayu bakau buat arang jer.
Sementara tu get ready roti/kueh kome tu. Ni ropa karipap tapi teman yakin dalam dia keju putih!
Boh roti ataih kayu panjang ni. Pastu ulur ke dalam.
Sendiri ulur tak buleh arrr, hangat taw!
Ehh sebelum tu kome kena kalih kayu yg dah jadi bara tu ke tepi, bior tetengah tu kosong.
Tutup pintu firin tu dan ikutlah bape lama menu kome tu masak.
Nilah firin atau oven tradisional yg terdapat di kebanyakan negara yg rakyat dia kerap makan roti!
Emy tayang ikan bilis goren dan hazelnut!
Terlufe nak citer pasa ziarah salah sorang ex-student teman dan blogger Emy Syuhada minggu lepas. Emy datang dgn suami, siap bawak cucuq ikan bilis, kegemaran Cikgu ni. Teman jamu kahvalti dan cik mak...
Cik mak fusion!
...cik mak yang ada unsur-unsur keturkian. Instead of kacang tanah, teman guna hazelnut. Mentang-mentang hazelnut tengah banyak.
Tima kasih Emy dan suami kerana sudi ziarah Cikgu!
Sebagai pemanis, selain biskut hazelnut, teman jamu deme sudu cokelet sorang sebatang.
Sedap pulak sudu cokelet teman beli kat Grand bazaar ni!
Lain kali kena beli 3-4 set!
Errr sapa nyinggah flat teman, merase ler.
(While stok masih ade...)
Assalamualaikum dan Salam Hormat,
Masa memola sampai ke Kg Deredebi trip tahun ni (awal Februari) teman perati ada 3 binaan baru kuarga Mr T buat kat laman romah deme. Satu yg paling ketara kandang Kara Kiz dah tak de.
Mr T bina sebijik banglo pulak utk Kara Kiz dan gerombolan dia kat tapak lama tapi besor lagi.
Rujuk pd entry sebelum ni ya kome.
Kat laman mertua ada binaan bertingkat.
Bagian bawoh bangsal lembu dia (dulu berkongsi dgn lembu-lembu Kak Emine). Kat atas tempat nyimpan rumput kerin (hay).
Sebab nak bina romah ni, pokok buah berangan dulu kat belakang ni, kena tebang!
Tak dapat ler teman kutip buah berangan lagi nanti.
Kena kutip yg kat ladang ataih bukit jer.
Lagi sebuah binaan ialah firin kecik ni.
Firin ni ialah dapur oven dibuat dari simen dan batu, untuk masak roti dan mengering makanan yg perlu dikerinkan seperti bijiran atau buah.
Lazimnya firin digunakan kerap masa musim panah sebab kuasa panasnya yg power, jadi kena bakor roti kat luor romah. Kalau kome tengok tempayan orang masak roti nan, cam tulah konsep dia - ruang yg panah keliling jadi roti masak rata.
Orang kampong iaitu jiran buleh guna firin ni.
Memola kena bakor kayu kat tengah-tengah firin tu.
Api kenalah besor supaya dinding firin tu hangat ataih bawoh, depan belakang, kiri-kanan.
Ni seropa dapur nak perasap kayu bakau buat arang jer.
Sementara tu get ready roti/kueh kome tu. Ni ropa karipap tapi teman yakin dalam dia keju putih!
Boh roti ataih kayu panjang ni. Pastu ulur ke dalam.
Sendiri ulur tak buleh arrr, hangat taw!
Ehh sebelum tu kome kena kalih kayu yg dah jadi bara tu ke tepi, bior tetengah tu kosong.
Tutup pintu firin tu dan ikutlah bape lama menu kome tu masak.
Nilah firin atau oven tradisional yg terdapat di kebanyakan negara yg rakyat dia kerap makan roti!
Emy tayang ikan bilis goren dan hazelnut!
Terlufe nak citer pasa ziarah salah sorang ex-student teman dan blogger Emy Syuhada minggu lepas. Emy datang dgn suami, siap bawak cucuq ikan bilis, kegemaran Cikgu ni. Teman jamu kahvalti dan cik mak...
Cik mak fusion!
...cik mak yang ada unsur-unsur keturkian. Instead of kacang tanah, teman guna hazelnut. Mentang-mentang hazelnut tengah banyak.
Tima kasih Emy dan suami kerana sudi ziarah Cikgu!
Sebagai pemanis, selain biskut hazelnut, teman jamu deme sudu cokelet sorang sebatang.
Sedap pulak sudu cokelet teman beli kat Grand bazaar ni!
Lain kali kena beli 3-4 set!
Errr sapa nyinggah flat teman, merase ler.
(While stok masih ade...)
Yong,
ReplyDeleteMeleleh liur tengok roti dan tempat pembakar tu. Bakar cara tu, tak payah cakaplah. Mesti sedap punya!
Salam Yob Dweller,
Deleteajer bebenor Yob...wangi pulak bau kayu!
temanpun aje bekenan ghoti bako ghope itu, kalu singgoh kedei mamok mesti caghi ghoti tempayan . ponoh le teman muat ghoti bako dalam tong besekut, pakei sabut nyo....abih ghentung penyudohnya.... lambat tengok. las las teman buat tepek tepung je bako ateh kuali....lagi sedap tepek nyo atopun tepek pisang....he..hee..hee...kalu aghi ujan beloh2 pagi macam pagi ni...tak dapat nogheh lagi....syok juga nguntei tepekj nyo....
DeleteSalam Yob,
Deletewaah masih buat tepek nyor ke? Lama tak makan lempeng ni.
Syok dengor Yob citer style idup Yob ni....ke guro jer?
Nak terjah kampong Yob buleh?
Mcm oven dlm citer dongeng Hensel & Gretel je tu. Best apa ada oven outdoor mcm tu. Jiran2 boleh tumpang masak sama. Wah...cik mak spesel tu ada bilis hazelnut! Tidak terdpt di mana2 gerai/kedai biasa...
ReplyDeleteSalam Yong Ruby,
DeleteCiter dongeng masih wujud di Turki he he heh!
Cik mak ni memang ni jer satu dlm dunya!
Ada Yong tengok kat TV BBC Lifestyle. Ingat untuk bisness jer...
ReplyDeleteSalam Yong,
Deleteyg bizness tu kat restoran kan?
Yaa restoren pide, lamahcun dan piza Turki ada firin ni, masak jap-jap tu, rasa roti fresh kan.
salam yong..sudu cekelat tu..yang beno nya cekelt la ye..sebab boleh dimana..cekelat ghope sudu..he he..tak acik tengok lagi tu yong..
ReplyDeleteSalam Yong Erna,
Deleteyaa bebenor cekelet, makan semua.....ngaaaapppp!
salam kak
ReplyDeletebagus idea depa buat dapo tu kat luar dan semua org kampung boleh gunakan, besar pahala
hari tu tak jumpa pulak sudu cokelat tu pasal dok sibuk menikmati suasana dalam grand bazaar tu dan ambik foto hehehe
kalau dia buat senduk cokelat, mau kenyang makan sebatang hehe
Salam Yob,
DeleteYaa ler gamaknya, berbakti pd jiran tetangga besor pahala kan.
Sudu cekelt ni kena usyar kat kedai jual gula2/candy lazimnya. Yg ropa ni baru tahun ni teman jumpa. Bila nampak terus beli, tak mahal sangat satu set ni, 5 Lira jer.
He he kalau dibuat ropa periok?
salam. puan tinggal di kawasan mana turkiye? mesti dekat dengan istanbul sebab selalu ke Grand Bazaar.
ReplyDeleteSalam Yob Mimar,
DeleteNak kata dkt idak jugak. Dok di Basaksehir, kalau naik keta 20 minit, naik bas 45 minit kalau tak jem. Rajin ke Grand Bazaar sbb takde apa nak buat, dan beli barang bawak balik Msia.
Salam,
DeleteMelihat photo kampung suami puan penuh dengan salji tapi tiap kali saya pergi Istanbul tak pernah bertemu salji.Mayis 2010, April 2011 dan akhir sekali Mac 2012 masih tak bertemu salji. Bila sebenarnya salji turun di Istanbul? Tak ada ke tempat selain dari Grand Bazaar atau Egypt Market untuk shopping? Tempat tu pahaleh, Pazari di Fatih pada hari Rabu pulak tak jual souvineir, tapi pesmina boleh dapat on lira berbanding Bazaar Onbesh!
Salam Mimar, salji kerap turun bermula dr Disember sampai ujung Februari. Nasib ler kalau dpt merasa sbb kita tak tau bila dia nak turun, lazimnya dlm bulan2 tu. Ada masa dlm bulan Mac pun ada turun. May dan April dah kira musim bunga Yob!
DeleteAkak jarang shopping DALAM Grand Bazzr tu tapi akak melilau di kedai2 yg banyak di LUAR Grand Bazaar! Di Eminonu ni banyak pilihan kedai, dan kedai2 yg tersorok di lorong dan di bawah level jalanraya pun banyak boleh kita discover!
salam kak
ReplyDeletespesel2 cik mak tu..nak kena gi shah alam lah kan kalau nak mkn cik mak cam gini.
oven tu best ar kak...x yah nak pakai elektrik kan
Salam Yong,
DeleteKalau sudi meh datang, akak berbesor ati!
Firin tu dibina bkn sebab nak jimat letrik tp sbb dh tradisinya gitu, dan buleh masak banyak roti dan mengerinkan bahan. Lagipun lebih sedap sbb guna kayu kaaannn.
makan makn makan makan makan makan makan makan ,,,,,,,,, badan tak jugak GOMOK hahahahhahahahahahahah
ReplyDeleteSalam Jang PO,
Deletejeles ke orang slim? Ha ha hah!
SALAM
ReplyDeleteSAMPAI TERBAU2 AROMA ROTI YG BARU DIBAKAR TU...
Salam Yong,
DeleteTu kelebihan dapur firin ni, bau bara kayu lagi!
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteUntong nye ade mertua/sedara kat sana.. Bole tukaq angin slalo.. Mesia ni angin nye suam2 kuku jerh
ReplyDeleteSalam Yong,
Deletesuam2 kuku pun sodap makanan kita setengah tu for e.g kita buleh pulun seafood memacam bentuk. Deme tak buleh atau tak mau makan seafood cam udang, ketam,kerang, siput, sotong etc....makruh deme kata. Kan rugi tuuu!
salam kak, pelik lah sudu coklat tu..makan ngan skrem dap nih :)
ReplyDeleteSalam Yong Tihara,
DeletePelik gapo...biasa jer tu, jgn buat bentuk lucah sudah. Tp bagus gak buat cedok eskrim!
firin tu boleh buat keringkan kasot tak?
ReplyDeleteSalam Yob Gedek,
Deletekerinkan rambut pun buleh...ulur kepala tu ke dalam!
assalamualaikum kak hajjah,
ReplyDeleteroti tu makan gitu je ke?..kut la cicah dgn kari ke?..eh..tapi deme makan kari ke?
Salam Hjh Asma, roti yg cam karipap ni dah ada inti, mungkin keju putih atau sayur spinach. Ya, deme mana ada kari-mari.
DeleteAssalamualaikum Kak..
ReplyDeleteMacam mat salleh bakar pizza pun ada, mesti best rasa roti tu pakai oven tradisional tu, jauh berjalan luas pengalaman kan kak!
ps:Cekelat sudu tu,olala!!!
Waalaikumsalam Yong Ummi,
DeleteOmputih masak pizza seropalah cam ni, guna firin. Alhamdulillah dpt tengok benda2 yg takde kat Msia.
Sib baik ada gambor pegang cokelet!
makanan utama kat TUrki mmg roti yer kak...
ReplyDeleteSalam Papa Mifz,
DeleteYaaa...yg makan nasi org kat Asia!
salam kak
ReplyDeletememang menarik, tradisional dan klasik. mesti roti kat sana sedap2 ni
Salam Yob Azhan,
DeleteMemang yaaa...roti harian deme pun sedap dr roti kat Msia.
ingat karipap gergasi tadi....
ReplyDeleteSalam Ta,
DeleteMakan sebiji kenyang samapi besok!
salam perkenalan kak..
ReplyDeleteselalu baca entry akak. lg2 lpas sy jalan2 ke sana. bila baca entry2 akak psal turkey, terubat rindu. nak pegi lg. :)
cerita pasal roti, masa dkt mekah. sy perati org turkey makan roti dgn keju. kmdn bila balik hotel. lalu satu kedai jual roti. sedap sgt bau dia.
sy pun cuba beli. kunun tamak (sbb bau masa panas sdap sgt) beli smpai 3 keping. mkn dgn kuah dhal dorg.
smpai bilik, makan stgah keping pun tak habis. nampak sgt tekak melayu. tekak nasi. hehe.
tp roti dkt hotel turkey sedap. makan dgn sup.. nyum.. nyum!!
~err.. pnjg pulak komen pengenalan~ :)
Salam Perkenalan Fazlini,
Deletehosgeldeni dan selamat datang!
Ohh harap2 entry2 lain pun dpt mengubat rindu awat pd Turki.
Roti amat sedap bila dimakan masa masih panas2.
Takpa tulis panjang2 pun, free!
Selamat Hari Ibu utk Kak Yong.
ReplyDeleteSalam Yob,
DeleteTima kasihhh, tp akak tak sambut Hari Ibu.
Hari Ibu Tiri ada ka?
teman nak sudu cekelat... tunggu teman pi kl nanti tau..!!! tungguuu, tak dapat nanti teman teriak nangis satu malaya... hahahaaa....
ReplyDeletefirin tu mmg bagus utk bakar2 kan esp pizza kot.. rasa original gitu...
Salam Yong Mulan,
Deletebagi tau awal2 taw, sebab ada kawan lain nak mai jugak, buleh adjust time dia.
Rasa bahang dan haba kayu api yg buat roti deme sedaaappp!
kat mane umoh kak Limah ni ..
ReplyDeleteDen nak datang nak merase sudu cekelat ...
kegemaran bebenor
Salam Yong,
DeleteKat seksyen 24, Shah Alam. Hosgeldeniz!
tengok coklat sudu tu macam coklat yg homemade guna acuan pelbagai cuma kt sni x jumpa lg mould sudu..agak2 sama x rasa hee..
ReplyDeleteyong kjap kat turki kjap kt sni..cmne jadual yong huhu..teringin juga nk jumpa org yg byk ilmu n pengalaman ni, tp segan pon ada huhu
azyatun@fawwaznuha