Moh Kite Follow Sesame...

Wednesday, May 9, 2012

RUTIN PEPAGI BUTE DI KG DEREDEBI, LAUT HITAM, TURKI!

"I'm dangerous..." Mr T penah labun.


Assalamualaikum dan Salam Ceria,

Tengah rajin nak hapdet.
No such thing as Wordless Wednesday kat sini!
Tengah ari tadi Mr T tepon kata dia on the way ke Ankara. Nak jumpa Boss baru dia.
Aaarrggghhh dia nak koje luar negeri lagi!
Adeiiii, nak larang tak buleh Yob nih. Tapi jadi expat masyuk lebat, Alhamdulillah.
"I'm doing this for you!" dia selalu kata.
(Ok, pegi...pegi!)

Tapi awatlah selalu koje kat negara yg tak bape aman - bom sana, tembak sini, culik sana, berani mati sini!
Teman buleh doa tiap ari, tu jer.
Mr T ni tak takut semua benda-benda ni. Dah biasa pada dia. Maleh nak citer apa yg dia penah buat masa dia muda-muda dulu.
Buleh buat filem James Bond atau filem spy!



Bangun pagi mesti tengok tingkap. Ni masa trip pertama teman balik kampong Mr T tahun ni, dalam bulan Februari.
Matahari segan nak naik.
Nampak romah sepupu Mr T dan ladang hazelnut Mr T.



Bila cerah sikit, teman rakam gambor romah mertua seberang jalan. Tu bukan si Karabas kat gate tu, tapi mungkin sedara dia.
Teman pun "Syohhh, syohhh!" halo dia kuar.
Buat bodo kamu yek...


Tiap musim sejuk sini teman dan Kak Emine tido, bila Mr T tak baliklah. Teman tido bawoh, Kak Emine tido ataih sofa cum katil buleh lipat.
Sini paling panah, dlm bilik tido sejuk, dan kena pasang api soba!


Sementara Kak Emine gi banglo Kara Kiz utk peroh susu dia, teman masak ayor. Bila ngelegak, kalih teko cay tu ketepi sikit.
Rebuih telur 2 lai...


Bagian bawoh teko, ayor dia merenih, bagian ataih boh ler daun teh dan tuang ayor panah tu separuh.
Biorkan merenih lagi!


Susu semalam dan susu pagi ni dituang dlm poyok besor dan dimasak sampa meruap...


Sementara Kak Emine buat koje dgn susu tu, teman rolling meja kayu ni, lap dengan tuala basah dan boh 2 gelas cay...


Kak Emine potong roti yg dia bakor semalam. Kulit dia agak keras tapi belah dalam gebu jer.



Dia bakor roti utk teman.
Sayang kat teman tuuu!
Heee perasan!
Sapa yg tak kenei Kak Emine, Karabas atau Kara Kiz, gi selak entry dedulu yek!



Dia amik seketui beyaz peynir (keju putih kampong, dia sendiri buat dgn susu Kara Kiz) dari peti ais, potong-potong empat segi sebesor tauhu.
Ho ho kalau dibungkuih elok-elok dan dijual kat Giant atau Tesco, mau RM12-RM15 seketui tuh!

Nampak tu jari teman yg comey...nampak?

Masa roti tu panah-panah, teman sapu dgn butter kampong buat dari susu the lembus.
(Tima kasih Kara Kiz dan Sari Kiz!)

Deme kat sini roti dan telur rebuih main letak jer ataih meja, tak yah pinggan atau piring. Tu sebab sofra (meja makan) ni kena dibersihkan dulu sebelum makan.


Clockwise
: Dagin korban ditumih, sebab Yong Malaya suka makan dagin; jem buah tin; telur rebuih sebiji utk teman; beyaz peynir kampong; butter kampong; dan yoghurt manis kampong!
Sekali lagi, tima kasih Kara Kiz dan Sari Kizzzz!
Ehhh kat tengah madu asli kampong...of cozzz!


Nah tengok dedekat roti kampong dibakor, disapu butter kampong dan jem buah tin kampong.
Nilah dikatakan kahvalti atau sarapan Turki!
Syukur Alhamdulillah nikmat yg Dia beri pada hamba-hambaNya!



Close-up
jem buah tin (fig kata omputih!).
Sapa nyongket ke romah teman kat Shah Alam, merasa ler!
While stock lasts!






53 comments:

  1. Assalamu'alaikum Yong.

    Semoga Allah sentiasa memelihara Mr T dan kita semua juga.

    Hadiah dari Yong teman dah terima, dah buat entri pun pasei hadiah tu. Terima kasih bebanyak ya.

    Meghase juge teman makan hazelnut dari ladang Mr T. Alhamdulillah. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Kakcik,
      Amiiin, tima kasih mendoakan utk dia dan kita jugak.
      Heyyy dah amik ya, Alhamdulillah selamat. Mr T kata bagi2 hazelnut pada kenkawan, merasa sorang sikit. Ramai waris, tak buleh nak bagi banyak.

      Delete
  2. salam kak
    Mr T dah macam James bond dah kan.. :)
    kita doakan Mr T selamat.

    bestnya jem dan cheese tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Amiiinnn! Tima kasih doakan utk dia.

      Alhamdulillah dpt merasa jem dan keju yg ori Yong.

      Delete
  3. Assalamualaikum kak,

    Tgk gaya pun tahu, Mr T ni jenis org yg berani. kita pakat2 doa ajelah semoga Mr T selamat di mana saja dia berada. x boleh jadi ni, setiap hari dihidangkan kahvalti Turki di sini....kak..nk kahvalti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Ruby,
      Alhamdulillah, tima kasih dan Amiinnnn!

      Kalau ada rezki, boleh kita jumpa bila Ruby balik Malaya dan akak ada kat Shah Alam. Tapi tak buleh nak cakap Yong, tetiba akak kena balik sana, tak taulah. InsyaAllah, kita doakan ya.

      Delete
  4. salam kak... mr T tu sayang akak kan... por mi amor..echewah...

    alaaa....keme jauh jauh dari shah alam tu..mana le nak merasa kahvalti akak...dpt tgk je le..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Farah,
      Ti amor! Amor, Amor!

      Rezki tak buleh kata Yong...kalau Dia nak bagi, tetiba akak buat kahvalti kat romah Yong kat Ipoh tuh!
      Kaaaaannnn?

      Delete
  5. Assalamualaikum Kak..

    Moga Allah melindungi Mr T dan akak juag walau dimana jua.
    Mr T dan akak murah rezeki sebab selalu memberi, Alhamdulillah.
    Kahvalti berkhasiat tu kak..yum,yum!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Ross,
      Aminnn, Amiiinn...tima kasih doakan utk kami. Memberi lebih baik dr menerima kan.
      Ajernye berkhaziat dan berzat, Yong...tapi kalau tiap pagi makan, jemu gak. Jadi kena pandai buat satu dish panas tiap pagi, tukaw-tukaw!

      Delete
  6. Tengah berangan , Bahasa apa yg Kak Halima cakap dgn Mr T . Cakap Perak ke @ org putih? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Nieda,
      Bahasa Omputih!
      Mr T tak penah ajar akak Bhs Turk dan akak pun tak ajor dia BM. Tu sbb sampa sekarang akak tergagap2 ckp Turki dgn mertua dan kerabat dia! Dgn anak2 dia ckp BI.

      Delete
  7. hehe kena baca byk kali br paham...perak pekat bebenor ye..hehe anyway best la blog akak ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Sufatiha,
      Hosgeldeniz dan selamat datang. Tima kasih sudi lepak sini.
      Idok ler pekat bebenor Yong, ni yg paling tak piyor. Ada yg lebih piyor cam Yob Samad @atasnamaku, Labun Kume Labun Kite, dll.
      Tima kasih rajin membaca!

      Delete
  8. Ok lah tu Kak Yong, masyukkk!...he..he... saya pon sama macam sufatiha, ada certain vocab yg saya x faham...kih..kih.. ada dictionary perak x..? tanya sket...Si Karabas tu anjin kan..? boleh bela ka..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      InsyaAllah dimurohkan rezki, doakan supaya dia selamat dan dipermudahkan koje. Juga doa utk kita semua supaya baik dan sejahtera!
      Mana susohnya Yong, tengok konteks mesti faham.
      Mazhab deme Hanafi, buleh bela anjin, buleh sentuh, tak payah samak. Karabas ni jaga romah dan ladang tp dia dok laman jer.

      Delete
  9. Salammmmm....!!!!

    Anak2 murid dah bertanya teacher dah balik ke belum... hahahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salaaammmmm!!!
      Woah rindu ekstrem tu.
      ha ha ha InsyaAllah buleh start semola minggu depan!

      Delete
  10. salam yong..yong dah biasa kesana makan roti je ye..kalau yong masak cara yong..boleh ke deme makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Erna,
      Kalau kat kampong Mr T akak tak masak sbb takde bahan dan...dan deme tak mau makan menu asing. Tapi kat romah Istanbul akak masak utk diri sendiri ala-ala Msian utk lunch, sbb sorang, tapi dinner masak ala-ala Turki yg ada perubahan ikut tekak akak he he!

      Delete
  11. kalau jenis perut nasi ni susah duk sini..
    asik makan roti je....

    dah gaya gangster je mr.T tu..
    huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Eita,
      abih tu cam ner nak melancong ke Stambul?
      Payah deh...

      Delete
  12. assalamualaikum kak hajjah,
    Mr T kalau pakai tengkolok dah blh jadi hang jebat tu kak, akak blh jadi tun teja..hihi..gurau je kak ye..semoga Mr T, akak dan kita semua sentiasa dlm perlindunganNya..
    kahvalti ater buat kat rumah Farah je ke kak, saya pun nak jugakkk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Hajah Asma yg comey,
      Huh org Turki susoh nak makan, guna, pakai benda asing. Tp at least Mr T buleh juga makan menu Melayu kekadang asaikan bukan ketam, udang, kerang. Baju dia tak buleh tukar, mesti style deme jugak!
      Amin utk doa tu, tima kasih!
      Isyyy akak pepanda jer nak buat kahvalti kat romah org...dengor ler tuh!

      Delete
  13. salam yong,

    mesti sedap buah tin tu buat jem..ada kelainan di situ! selalu kat sini dok nampak stoberi, peach, pineapple je.....klu dekat shah alam tu ndak jugak saya terjah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Siti, ajernye sedap, Alhamdulillah kali dpt bawok balik sebotol ke Malaya!
      Belum ada rejeki tu!

      Delete
  14. Tengok ladang hazelnut,teringat kacang hazelnut yg lemak dan enak..teşekkür ederim to you n Mr T also. Masih x guna lagi ilif tu, rasa sayang pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Sama-sama, its our pleasure!
      Tu payah ni, dah beli sayang nak pake...

      Delete
  15. Salam kenal :)

    Semoga selamat pg dan blk Mr.T..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong/Yob,
      Salam kenal jugak...Hosgeldeniz dan Selamat Datang!
      Amiinn...tima kasih!

      Delete
  16. Assalam kak, antik betul tgk teko tu kak...:)

    note: sijantung hati tu tak kisah pun bilax2 pon nk poskan kak....saya tak kisah..terima kasih bykx2 yer:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Nieza,
      Teko yg besor tu mmg design dia cam gitu sejak zaman berzaman, deme tak ubah. Ia utk masak ayor panas dan buleh guna ayor panas tu utk pelbagai tujuan.
      Ok, InsyaAllah bulan Jun akak pos...kalau tak lupa.

      Delete
  17. ..kat sana hari2 mesti makan roti ye kak? :))
    I like roti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Intan,
      Hosgeldeniz...ni pengomen baru ke?

      Yaaa...tiap2 ari dan tiap2 kali makan kena ada roti!
      Kalau suka roti, buleh hidup kat Turkilah adik ni!

      Delete
  18. seronok betoi baca entry akak ni...menarik..harus diselak entry2 yang sebelum ni...

    salam kenal juga,,:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob/Yong Rulza,
      Hosgeldeniz dan selamat datang.
      Ajernyer kena selak dan singkap yg lelama, nanti tak kenei sapa sapa dan bila dan di mana.

      Delete
  19. wife saya selalu teringin nak buat sendiri cheese macam tu...

    Mr T kena bertugas kat mana? Syria? Lebanon? Afghanistan? Goheadgostan? :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob Ziyyad,
      Nak buat cheese, white cheese, senang ropanya tp cuaca kat Msia ni tak sesuai kot sebab tak bape sejuk. Dlm entry2 sebelum ada akak tulis cam ner nak buat cheese putih, cer cari. Tapi buleh akak buat entry baru, banyak gambor!
      Dia akan bertugas di tempat banyak askar2 PBB!

      Delete
  20. Kalau singgah kat sini, mcm2 buleh belajo, hiks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Melati,
      Mana yg elok kita amik, mana yg tak elok baca jer...tima kasih singgah mace!

      Delete
  21. salam kak

    simplekan sarap dorangkan, tak macam kita nak roti tampal dangdut lah, nasi lemau lah hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,
      buleh dikatakan simple tp berkhasiat, namun banyak mak nenek - mesti ada madu, keju, buah zeytin, sirap, jem buah, ooohhhhh!

      Delete
  22. Salam Yong.suka tengok gambar rumah di kg dg view snow dan bukit tu...nyamannya.home made cheese....bestnya satu pengalaman menarik dpt lihat org sana buat ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Kampong2 deme mmg cantik2. Keju tu akak dah tau cara buat tp belum penah try. Lain kali akak nak cuba, InsyaAllah!

      Delete
  23. jem buah dalam tin tuh pasti sungguh lazat kan...:)

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum Kak.
    mesti seronok kan dapat menikmati panorama indah perkampungan damai yg diselimuti salju

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yob,
      Ada masa seronok, ada masa membosankan juga, tapi Alhamdulillah merasa kelaianan dr apa yg kita ada di Msia.

      Delete
  25. wahhh hubby akak macam model iklan..hihih..
    buah tin tu bagus kan kak..byk khasiat..
    selalu makan yg kering hat org bw blk dr mecca :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Kekadang dia jadi model rokok...he he kaki rokok!
      Hmmm sedap buah tin kalau makan fresh dan buat jem. Yaa yg kita dpt selalu yg kering dr Makkah.

      Delete
  26. salam yong..
    Tak yah le dok tayang ke jam buah tin tu.. teman tak leh tima kenyataan.. Teman suke bebonar jam tu & gula anggur tu.. :-(
    Mai nak tanya sikit, MR T tak mau mai msia ke??? leh teman order sebalang 2.. Mengidam ni.. sian kat cacing2 dlm perut teman ni... meleleh air liur..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ayang,
      yaa akak ingat awak campur jem tu dgn keju, masin dgn manis, tentu sedap!
      Errr nampak gayanya dia masih tak dpt mai, dia nak nyongket ke negara lain. Ckp kat cacin-cacing tu , "sabor!!"

      Delete
    2. hahah... ckp kat MR T,nyongket sini best.. ada awek sek 24 tunggu.. nyoongket tempat lain tak de.. hehehehe
      Akak, gaya mr T kat gbr tu kalah gengster kampung dusun... muahahahaha..

      Delete