Moh Kite Follow Sesame...

Saturday, November 10, 2012

ISTANBUL TEMAN MAI! HARI ATATURK PULAK!

Assalamualaikum dan salam Bahagia, bahagialah teman dah balik Istanbul semalam. Dekat 3 minggu dok Laut Hitam, haisssyyyy. Semalam cuaca mulai ujan jaa kat sana, laut bergelora...menakutkan!
Bila cuaca nyaman dan sunny, rajin teman nyongket sepanjang esplanade, kekadang dok kat bangku ni makan koci atau chips. Ke depan lagi 1/2 km bandar Akcakoca, pusat bandarlah.
Huuu sampai rumoh terus masak nasik! Bukan teman lapor nasik, tapi lapor makanan pedas. Teman bukak sardin tin, buat sambal sardin. Dan goreng ikan bilis dgn hazelnut. Fuuuhhh banyak hazelnut dr ikan! Malam tu makan 3 pinggan kome!
Pagi ni rasa sejuk, pasang heaterlah, udoh 20 Celcius dlm rumoh. Kat luor 10 C. Breakfast pun masih nasik dgn lauk sambal sardin, yaaahhh! Bila bukak TV, asyik muka Atok Ataturk jer! Hmmm ari ni ulangtahun apa kebenda dia nih. Deme pun main letak-letak kalungan bunga kat makam dia di Ankara. Kat Istanbul rakyat yg kasih kat dia gi letak bunga kat gambor dia dlm istana yg dia penah duduk dulu.
Sebelum teman balik beraya ke Kg Deredebi 3 minggu lepas, tertengok raptai Hari Republik Turki tak jauh dr rumah kawan. Kami pun sakan bergambor. Lain kali teman citer lebih sikit. Entry ni pung main caca-marba jer!
Recap kisah balik kampong ari tu, issyyy asyik recap jer teman ni. Ater.... Ni ropa rumoh Mr T di musim panah, teman amik dari loteng rumoh mertua. Pokok-pokok depan loteng ni kebanyakan pokok buah - epal, pear dll.
Teman jangkau petik sebijik dua, rasa masam-masam manis sebab belum berapa masak masa tu.
Pastu teman gi tolong mertua dan biras petik dan kutip hazelnut. Ada masa teman buat koje ni. Terpaksa duduk atas kacang nak ngisi kacang dlm guni. Koje ni nampak senang, tp malam kang, tangan sakit lenguh-lenguh sebab kacang ni banyak, sampai 1 tan...jenuh nak ngisi dlm 20 guni! Kome kalau makan kacang ni, ingat-ingat sikit orang yg mengusahakannya!
Sebelum teman sampa, cucu tiri si Sule udah jual citer teman, "Saya ada Opah Malaya, minggu depan dia datang!" pada pekerja Kurdish kami. Bila deme jumpa teman, tiap ari ajak sembang, padahal cakap ayam dgn itik jaa. Ni pertama kali deme ajak teman minum teh kat pondok deme.
Ok simpan citer Laut Hitam lagi. Iklan pulak, ada sesapa minat dgn aksesori besor gedebeh? Ni rantai tangan dgn batu kristal besor penumbuk. Kat Malaya takde pesen ni. Kalau nak kabor cepat, boleh teman beli bawak balik. Made-in-Korea pun takdak rope ni yek!
Rasanya Yong Ummi Ross ada tanya pasai barang buatan atau motif Karadeniz/Laut Hitam. Ni salah satunya, beg galas sebesor kertas A4. Rega RM35, kalau sesapa minat bagitau cepat, boleh teman beli borong kat Grand Bazaar tu. Teman masih tak boleh nak balas ziarah kome yek, sebab kredit broadband laju jer susut kat Turki ni, harap mahap!

41 comments:

  1. Sedap nye nengok nye hazelnut nuh kak yongg!!! Iyye lah.. Mmg slalu jgk tfkir benda2 yg rumit dan leceh tuh cemane la dorang usahakan.. huhuhuhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Beb,
      Terima kasih sudi mengingati kami dlm santapan mu!

      Delete
  2. Assalamualaikum kak,

    3 pinggan tu mkn nasik! mmg kena dgn selera tu kot...ataupun lama sgt akak x jumpa makanan pedas. sesekali dapat terus mkn betul2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Ruby,
      3 pinggan jer, tp isi dia bukan penuh! Memang lama tak makan menu pedas, sejuuuuuk jaa makanan Turki ni! Dalam minggu ni akak try pos pardesu/kot biru tu yaa, InsyaAllah.

      Delete
  3. as salam kak halime

    alhamdulillah akak sihat..setiap kali makan coklat ada hazelnut saya mesti ingat akak n famili akk kat sana..seronok tgk views kat pantai tu kak..gadis2 kurdish pun lawa2 jugak ea :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Tie,
      terima kasih ingatkan kami masa makan coklat hazelnut...he he!
      Pantai cantik tp batu dia kasar2. Yaa gadis2 Kurdish comel2 macam orang Arab!

      Delete
  4. amboi boleh tenggelam dlm hazelnut ni!

    ReplyDelete
  5. haha...yong...duduk ja atas kacang hazel tu ya...boleh buat main baling2 lagi tu hehe

    ReplyDelete
  6. waa kak, mewah dengan hazelnut, sampai bersimpuh dalam hazelnut lagi.
    Suka,suka,suka..ummi nak beg tu.Table runner ada tak corak karadeniz kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Yong Ummi,
      OK satu beg utk Yong Ummi. Table runner motif Karadeniz tak jumpa lagi, kalau ada barang lain akak tunjuk, OK?

      Delete
  7. Assalam yong,

    amboi ayu gitu opah malaya duduk bersimpuh ngisi hazelnut dlm guni....hihihi

    ReplyDelete
  8. Yong ummi. Saya bersama suami, emak,emak mertua serta 2 org anak bercadang nak nelawat turki . Kami bertolak 9/12/2012. Disana mungkin satu minggu. Nak cuba pusing2 di turki. Saya berasal dari kg bahagia teluk intan. Boleh bantu saya dapatkan hotel dan juga guide di turki nanti.email saya faridah_61@yahoo.com

    ReplyDelete
  9. Yong ummi. Saya bersama suami, emak,emak mertua serta 2 org anak bercadang nak nelawat turki . Kami bertolak 9/12/2012. Disana mungkin satu minggu. Nak cuba pusing2 di turki. Saya berasal dari kg bahagia teluk intan. Boleh bantu saya dapatkan hotel dan juga guide di turki nanti.email saya faridah_61@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      he he...akak tak carikan hotel, akak jadi host jaa. Cuba try Tripadvisor.com. Bulan disember akak dah takde di Istanbul. Tapi cuba google dan research utk cari maklumat. Selain tu baca entry akak yg terdahulu utk dpt maklumat. Tujuan akak buat blog ni adalah berkongsi maklumat dan pengalaman. Sekarang maklumat di hujung jari.

      Delete
  10. salam kak
    epallllll...petik di pokok
    besttttnya
    tengok ikan bilih goreng tu terus laporr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      pe kabor?
      Udah pilih brooch. Sebut nak ropa mana?

      Delete
  11. Salam yong..
    Tengok laut je teringin teman nak memancen kat situ, agok2 nye ikan ape le ye yang nyambo......hehehe...gelang tangan tu teman bekenan la...tapi bukan untuk teman, tapi tuk cik wife teman le....teman nak 3...hehehhe...kalu buleh lain2 paten...berape rege???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,
      Deme ada ikan hamsi, palamuk, mergit, salmon dll.
      Err betoi ke nak utk isteri...besor gedabak ni? Mau ke dia makai?
      Seurat RM50-RM55 Yob. Kalau bila sampai 3 urat akak kira RM50, pos percuma dari Shah Alam nanti. Kalau betoi nak, akak cari 3 urat yg lain2 bentuk yek?

      Delete
  12. Lupe nak komen pase hazelnut tu...uihhh...macam buleh mandi ngan kacang tu...

    ReplyDelete
  13. salam yong...

    ngancam nye tengok ikan bilis goreng wit hazelnut..sini tak merasa la..hazelnut mahai!..kacang tanah pun mahai...haha..

    istanbul dah nak beralih musim ye yong..nak dekat december dah ni..tak lama lagi bersalji lagi la kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Murni,
      yaaa dah mula nambah sejuknya. Ikut ramalan cuaca, takde salji bulan disember, lambatlah pulak tahun ni. Tp lazimnya bulan Januari-Februari lebat ler kat Basaksehir ni, kat tengah bandar Istanbul tak berapa lebat!

      Delete
  14. Assalam Yong, kalau teman ke Turki, apa boleh ke kita jumpa yong? teman racanga2 macam nak ke sana taun depan kalau tak jadi pegi Kashmir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,

      Kalau akak ada time Yong datang, apa salahnya, bagi notis tepat2 dan tengok plan akak pulak. Kan akak ni berulang-alik. Tapi akak buat homestay utk small group, bukan serombongan Cik Kiah. Takat 4 org atau kurang jaa. Sorang pun takpa.

      Delete
  15. Salam Opah/Yong,
    Masak ikan campur hazelnut tu apa le rasanya ye? Masak rendang tuk boleh ke bubuh hazelnut?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Aman,
      rasa kacang dgn ikan bilislah. Mana ada Opah masak rendang wehh.

      Delete
  16. Salam Yong..Ate....beso bebeno ke gelang tu....wife teman memnag le kecik...tapi takpe le, kire konpem le teman nak 3 uteh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Li,

      besor ler, cer tengok gambor permata kat tangan tu, kan clear tu. Takpa akak amik yg mata dia kecik sikit dr yg dlm gambor ni tp masih kira besor dan meriahlah ya. 3 uteh yaa...RM150 post free dari Shah Alam nanti, InsyaAllah!

      Delete
  17. duduk ataih hazelnut lagi tu...!!!! jeles sunggohs...!!!! sini nak beli 1/2 kg pon dah geletar mahal...!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Mulan,

      meh koje katuk kacang, meh!

      Delete
  18. Salam Kak. Alhamdulillah majlis 10 November 2012 br nie berlangsung dengan lancar walaupun tgh musim hujan tapi nasib baik cuaca cerah sampai selesai majlis. Lps tue hujang selebat2nya heheh. Ni singgah sekejap sebelum bertolak balik kampung utk preparation majlis sebelah saya pula di Felda Teloi Timur, Kuala Ketil Kedah pada 17 November 2012. Terbang lah ke Kedah hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ali,
      Alhamdulillah dah selamat jadi suami org...Tahniah!
      Nanti upload gambor kat blog yaa.

      Delete
  19. Yong, nak beg tu 2, warna berlainan.

    Azian

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam AGAS,
      Tadi ada 2 jer lagi kat kedai tu, mungkin abis stok. Nanti tunggu lagi seminggu kot deme restok!

      Delete
  20. salam kak,,, bestnya dapat mengembara ke turki tuu,, bilalah teman dapat ke sana,, tengok pemandangan kat sana,,,,,bye kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      InsyaAllah ada rezki sampai. Byeee!

      Delete
  21. salam perkenalan kak.memang seronok gi istanbul.masih bila baca story ni teringat2 pulak masa kami kesana dulu.bestkan.

    ReplyDelete
  22. salam perkenalan kak.memang seronok gi istanbul.masih bila baca story ni teringat2 pulak masa kami kesana dulu.bestkan.

    ReplyDelete
  23. Kak Yong,
    Epel hijo tuh coleh kuah rojak sedap tu..

    ReplyDelete