Moh Kite Follow Sesame...

Monday, November 19, 2012

FROM PARIT TO ISTANBUL, RAMAINYA DEME!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, pe kabor kome? Semoga sejahtera. Lama teman tak hapdet Mohkembara. Teman kalut shopping di Grand Bazar dan aktif kat FB. Sebab? Teman berjue online! Apa kena mengena dgn 3 sinki ni. Takde ler apa...cuma nak tunjuk betapa bersihnya bilik ayor kat dalam kem Mr T di padang pasior, Iraq. Sapa tukang cuci tak taw ler!
Bila teman berjue kat FB, orang book dan order, esoknya teman kena gi Grand Bazar gi beli. Tiap ari teman nyongket ke Bazar ni, naik kuruih badan jalan pusing keliling cari barang. Ni pintu zaman Uthmaniah teman lalu kat Bazar tu, tebal!
Dengan sengalnya (ntah-ntah ada perampok atau orang mental kat dalam tu) teman panjat tangga naik satu bangunan bersambung dgn Bazar tu. Teman curious nak taw senibina zaman Uthmaniah ni. Ruang ni kosong dan macam berpuaka...wuuuuuu heeeeeee!!!! Snap gamborlah selai dua!
Lepas beli-belah 2-3 jam, balik Basaksehir, bukak FB, upload gambor dan nanti kawan-kawan FB berebut chop tudung tu, shawl ni...sonok dengor deme berebut, "nak ni", "berapa RM kak?" "Nak warna merah ada?" Memacamlah komen dan permintaan deme. Yg fofuler tudung, shawl, fridge magnet. Malamnya teman bungkuih apa yg nak dipos esoknya. Sekarang ada sorang kawan baru kat FB borong sakan dgn teman...dia nak buka kedai kat Shah Alam! Ataih ni salah satu bangunan zaman Roman dekat pejabat pos.
Nama kucing ni 'Kucing Pejabat Pos', sebab dia dok kat pejabat pos. Kucing Turki bertuah, ada jer orang sayang kat deme dan dapat cukup makan!
Sabtu baru ni, masa teman tgh sarapan, couple di sebelah teman tegur dalam BM. Kami pun sembang. Soregh punya soregh...orang kampong ropenya. Si suami asei Lambor. Pastu lalu satu kuarga Melayu pulak, sembang lagi, soregh punya soregh, si bapak asei Bote Kiri pulak. Issyyy...ramenya orang Parit bercuti di Stambul! Kaye-kaye deme yek! Deghoyan udoh luruh kot, banyak duit! Ater...
Ni antara barang teman berjue kat FB. Yong Ummi Ross beli set sudu motif Uthmaniah ni. Akak jual ya, Yong!
Hok ni teman belikan utk blogger Yob Fadzli...dia nak bagi orang puan dia. Sayang bini tu. Glamlah nanti puan Yob Fadzli, orang Bruas kite!
Sebagai penutup,( tak leh upload gambor banyak, broadband lajuuuu jer abis)...nikmatilah menu Melayu teman - nasik, sup kamben mbeeekkkk; kacang hazel goreng dgn bilis, sambal sardin awwwww dan ulam daun bawang. Jadi ler...Alhamdulillah! P.S brooch utk Cikgu Zmah udah dibeli, juga utk Ummuaimi, Yong Ummi Ross, Yong Mulan...yg lain-lain tu belum lagi, InsyaAllah akan diusahakan!

51 comments:

  1. sudu tu cantik sgt...mesti sayang nak guna ,kan...pamer kat dalam kabinet je hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Kam,
      pakai jgn tak pakai, rugi...

      Delete
  2. Assalamualaikum kak...

    Seriau juga tengok bangunan lama tu kak.
    Alhamdulillah, maju bisnes akak kat fb.
    Ummi beli ye kak sudu tu, tqvm cari sudu yang cantik tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalikumsalam Yong,
      Akak jual...sama-sama.
      Alhamdulillah biznes picking up tp kecik-kecik jaa...memenuhi masa lapang!

      Delete
  3. Salam Yong Moh Kembara

    Lamer Yong tak mengkomen. Bukan Yong tak singgah. Tapi tak sempat nak mengomel.

    Yong teringin berFB. Dah buat tapi sebuk memanjang. Hmmm. Beli anak pokok bunga kekadang sampai tumbuh akor kat bawah,tak sempat pindah ke pasu.



    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      He he jgn berFB Yong, nanti addicted!

      Delete
  4. Salam kak,

    Aah mmg deghoyan udah luruh....melambak dijual skrg.....udah kaye,deme jejalan kt Istanbul nun....'Istanbul Aku Datang' huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Harap2 ada lagi deghoyan bila akak balik nanti!

      Delete
  5. Nampak sedap hidangan Yong tu. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kakcik,
      makanan yg telah dimodified, adalah rupa dan rasa Melayu sesikit!

      Delete
  6. nak ikoottt pi grand bazaar...!!!! bila nak sampai ni...???

    cantik sunggoh toilet kat padang pasior tu yek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Mulan,
      Nanti sampai GB, Mulan takmo balik pulak.
      Toilet di bawah pengawasan Mr T cantiklah kot...

      Delete
  7. Ghamei ghupernye orang Perok kat sana ye kak. mejak due menjak ni banyak pulak citer pasal setanbul ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,
      ye ke bnyak citer Istanbul? Idok Yong taw...takde channel Malaya kat Istanbul ni. Ape citernye?

      Delete
  8. wakaka... tukor yong... mane ade parit lagi, dah tuko jadi paris.. wakaka. dtg paris singgoh le kat kg sadang ye!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,
      issyyy idok teman nak nukor nama daerah keme dgn nama bandor Perahncis tu...yor ler bunyi dia tak semenggah, janji org dia baik2 dan kaye-raye!
      Ni jemput teman ke ni? Deghoyan ade?

      Delete
  9. kelako le yong nih bcite. main lalu je tapi mengena plak tuh. lucu membace. kucing pej pos tuh yang paling betuahnye. msuk sini skali. kak yong, tahniah jualan kt fb 'lebat'. murah rejki!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Beb,
      Kucing tu maskot PTT (Perbadanan Pej Pos Turki) kot.
      Alaa bizness main2 jaa Yong Beb, kalau bertambah tu mmg rejeki, Alhamdulillah!

      Delete
  10. Assalamualaikum kak,

    akak dah dpt x email yg I hantar? nnti akak check a/c maybank ye..mana fb akak, nk tgk barang yg akak jual online. mesti lagi byk lagi benda2 yg menarik tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong,
      baru ke email tu? Takde pun, dah check. Nanti akak tngok Maybank akak. Utk bayaran apa? Ruby, kot Ruby InsyaAllah dlm minggu ni nak pos, kalau tak aral yaa. FB akak guna nama yg sama tp gambor profil gambor Mr T yaa.

      Delete
  11. as salam

    ape kabo kak halime..suka dpt baca entry akak...semua brg2 cantik2 tinngal lagi sedia ongkos je..huhu:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Tie, Elhamdulillah baik, semoga Yong dan kuarga pun begitu.
      Yong Tie dpt tngok barang2 lain kan,, dah geng FB!

      Delete
  12. Replies
    1. Salam Yong, mana besornya...heboh jer lebih!

      Delete
  13. Replies
    1. Salam Siti, lawor jer? Ater...apa lagi...

      Delete
  14. salam yong helly....ce add keme kat fb. Normi Ali ekkk...nak juge skodeng tudung turki.gambo kat fb gambo baby pake baju belang2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Normi,
      Carilah nama akak dan profil gambor Mr T. Akak lazim tak mintak add, akak tunggu org datang mintak add, kalau tak kenai akak tak add.

      Delete
  15. Lawak la citer kak yong ni..ada sinki bagai... Kak yong, nanti saya nak p sana kan, kawan saya nk kirim kain ela ngan shawl.. yg shawl tu memang la ada, yg kain ela tu ada ke..? kat grand bazaar ke..? ade kedai leh rekomen...? time kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Kain ela kena gi tempat lain, kat Grand Bazar dan kawasan sekitar semua barang dah siap utk dibeli dan diborong.

      Delete
  16. Salam, Yong..

    Rantai tangan tu..bling-bling..tapi ada pulak brand Dell..rupa2nya ataih laptop..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong, ho ho ho...tu camera trick!

      Delete
  17. seronok nya yong malaya ni nyoping!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Nekcik,
      penat Yong, mau 4-5 km akak tawaf tiap kali shopping tu!

      Delete
  18. Teringin pulak teman nengok gelang bling bling tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Cikgu,
      teringin? Ater, apa lagi...

      Delete
  19. salam kak yong. apa kata kakyong berjual juga kat blog ni sebab sy nak juga tgk shawl n fridge magnet tu....maklum la jarang dpt buka fb.. :)
    seronok ye wat site bisnes gini....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Intan, apa pulak takde berjual, ada...tp tudung tak jual kat sini, tak sempat nak sebut pisang, org kat FB dah beli!
      Takde site biznes, akak berjual kat FB biasa, malas nak buat banyak site!

      Delete
  20. salam kak yong, harap sihat2 ya.hehe.tahun depan mngundi jangan lupa balik.hehe

    seronok tgk Turki dengan peninggalan sejarah2 Islam dulu...bila la nak dapat p sana ni.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalamualaikum kak hajjah,
      cermin dlm bilik ayo tu memang tinggi rupa tu ke..ke orngnya tinggi2 semuanya..kalau saya rasanya jenuh juga nak berjengket tu kalau nk tengok cermin..
      semoga biz bertambah maju!

      Delete
    2. Salam Hajjah,
      cermin tu tinggi2 sbb para pengguna ramai yg tinggi kot! Bukan bathroom org pompuan nih!
      Terima kasih, Aamiinnn, In Syaa Allah biznes semakin maju!

      Delete
    3. Salam Yob Azhan,
      Alhamdulillah sihat. In Shaa Allah dpt buang undi nanti.
      Yaa yg menarik kat Turki, selain pemandangannya, ialah sejarah Islam, amat mengkagumkan!

      Delete
  21. Terima kasih kak Yong, nanti email saya untuk proses seterusnya. Jangan lupa email akak saya nak add di fb saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Cikgu,
      Nanti senang akak reply kat email. Kat FB akak guna nama penuh dan gambar profil gambar Mr T!

      Delete
  22. Salam,
    Oh orang Paris ghopenya ye :)

    Eh kome deghorah dah habis buang buruk...moh kita buat lempuk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong, kami kat Parit tak rajin buat lempuk, yg buruk buat tempoyak!

      Delete
  23. salam kak yong, no wonderlah kucing tu gomok2..haha

    ni mesti kes cerita istanbul aku datang kot, tu yang ramai orang mesia dtg istanbul..he3

    ReplyDelete
  24. Salam Yong Sayang,
    Masa deme datang, citer ni belum ditayangkan, ni dah tempah tiket lama dah. Pas nilah kot ramai yg gedik2 nak datang Istanbul.

    ReplyDelete
  25. lama tak jengeh blog akak...mcm2 criter gupanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mama Farris,
      Hosgeldeniz. Pe kabor? Sesikit adalah.

      Delete
  26. Salam Yong...wah..wah....dah ade ghopenye teman punye gelang...alhamdulillah...kesiannn...sampe kurus mike sorry le ye...nanti kalau datang berueh teman belanje teh tarik...hehehhe....

    ReplyDelete