Moh Kite Follow Sesame...

Thursday, August 2, 2012

SELEPAS SUBUH DI KAMPONG DEREDEBI, LAUT HITAM, TURKI.

Sesudah subuh...


Assalamualaikum dan Salam Bahagia,

Alhamdulillah pagi ni ujan sikit kat Shah Alam, idak panah bebenor nanti.
Kang nak nyongket PKNS, Alam Sentral dan SACC.
Soping rayalah!
Teman jarang hapdet dan blogwalk dalam bulan posa ni, sebab mata cepat letih. Maaf pd rakan-rakan kalau teman tak sempat ziarah blog kome ya.

Satu subuh jenguk-jenguk kat luar tingkap rumoh Kak Emine.
Matahari main intai-intai celah bukit.
Ada refleksi kat tingkap rumoh Mr T ni.



Teman nampak si Karabas kat luor gate rumoh mertua. Teman pangge:
"Karabas...Karabas!!!"

Amboi pantang dipangge, teruih datang terkinja-kinja.
Tapi bila teman datang dekat amik gambor dia, dia malu, buat-buat pandang ke lain.
"Apa nak malu dengan Makcik ni Karabas. Bukan orang lain!"



Teman naik tangga nak ke dapur, amik ration untuk dia.
Bila jauh sikit baru dia berani tengok direct.
Tapi telinga dia jatuh...segan kot.
Ohhh masih ada nama Yong Asma, Ipoh mali, kat ataih salji tuh!



Teman pun campak seketui roti pada Karabas.
Teruih pongap, tak Bismillah...haisyyyy kamu ni!
Ohhh nama Yong Ummi Ross pun ada kat situ.
Selamat kembali dari umrah, Yong!



Matahari naik sikit.
Naik sikit jer kat ufuk dalam musim sejuk ni.
Nampak cerah.
Salji dah tak turun 3-4 ari dah.
Salji yg 4 ari lepas dekat takat lutut, dah mula cayor.



Ngapa serombong rumoh mertua tak berasap?
Deme belum bangun ke?



Van ekmek (roti) dari bandar Akcakoca datang jual roti.
Mak sedara Mr T beli 2-3 buku.
Van roti ni satu-satunya kenderaan yg tak kena ligan dengan si Karabas. Kenderaan lain sebesor lori pun dia gemor ngejor!
Tunjuk macho tak bertempat!



Lepas meroh susu Kara Kiz dan Sari Kiz, Kak Emine siapkan kahvalti (sarapan).
Ni bulan Februarilah...mana ada posa!



Ni lunch teman bila di Istanbul.
Jangan harap nak makan steak-metik kat Kg Deredebi.
Meh kome!
Ehhh...posalah pulak!

60 comments:

  1. Assallammualaikum Puan
    Selamat berpuasa!

    Macam mana la agaknya suasana berpuasa kat Istanbul yek?

    Sedap nampaknya lunch kat Kg Derebi tu.. kalau buat sahur pun sedap jugak tu, simple + nice ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumslam Yong,
      Selamat berposa jugak!
      Mereka meriahkan surau dan masjid dgn ngaji dan tazkirah, ada puppet show, ada nasyid dll.
      Yang kat derdedbi tu breakfast Yong, bukan lunch.

      Delete
  2. oo kat shah alam hujan yea..kat tpt saya mendung je tk ujan...syok nye dpt gulin2 dlm salji..fuhh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Yong, Alhamdulillah redup sampai ke petang!

      Delete
  3. Kat penang panas tapi berjerubu....kalu kat turkey tak makan nasik le ye yong...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Yob, ya kat Turki jarang makan nasi, roti memanjang! Tapi I'm cool!

      Delete
    2. Tapi sekali-sekala mesti teringatkan nasik sambal belacan & tempoyak kan..???...hehehhe

      Delete
  4. assalamualaikum kak..

    mudah mudahan akak sihat2 je
    yang kuning tu cili ke kak..? Pedas ke idak?

    simple je nampak makanan dan kami memang hantu roti..bila time posa tu nape ntah roti tu nampak super menarik pulak..hihihi

    selamat berbuka nanti..insyaallah..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalikumsalam Yong,
      Alhamdulillah sehat. Semoga Yong dan kuarga sehat jugak ya.
      Yaa cili padi jeruk Turki, ohhh buleh tahan pedas tp sedap!
      Kalau suka roti, hmm Turki macam syurga roti, berbagai rupa, saiz dan rasa pd Rulza!

      Delete
  5. salam, yong halima,

    bulan posa ni tengok telur goreng ngan roti pun nampak sedap..kuat benor dugaan..kan..

    teringin lah haii..nak feel puasa di istanbul..:-)

    selamat nyongket..selamat shopping ye yong...hati2 naa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Siti,

      Cobaaaannnnn!
      Jenuh nyongket, barang tak jugak jumpa!

      Delete
  6. amboii yong..nak nyopping yer..jgn lupa beli baju melayu kat Mr.T
    Lagi satu yong..beras Turki tu boleh dapat kat sini tak..nekcik suka benor makan...lemak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Yong,
      Dia tak pakai baju Melayu he he!
      Rasanya takde kat Msia beras Turki Yong, beras Siam dan Jepun ada ler!

      Delete
  7. Asssalamualeykum kak.
    Tak teringin ke nyongket europe naik Oriental Express?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Gezgin,
      ater Istanbul pun tak abis nyongket...

      Delete
  8. Salam Yong,

    mesra alam jugak si Karabas tu yek? Takder ke dia datang ngendeng2 manja kt Yong?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Yong,
      alaa selalu dia nak ngendeng manja2, tapi akak tak bagi!

      Delete
  9. salam
    aii...dah nak shopping raya ke...cuaca redup mmg syok la kan...walaupun tekak terasa kering...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Yong,
      tulah hari panaz tp sabor jer manahan dahaga!

      Delete
  10. DeeDee Ima..

    Ayoyo.. sini Kemaman ader panas lar... tarak mendung mender pon... tarak best... angin laut rasa panas jer...

    C++
    CipanTapirTenuk.Blogspot

    ReplyDelete
  11. salam kak yong
    kakkkk takkk baikkk tawwww
    ajak makan bulan posee....hihi
    kak..karabas tu sure rindu kat akak
    sebab akak selalu kasi roti kat dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Yong,
      eleh, blog dia lagilah, macam buffet! :-P

      Delete
  12. Assalamualaikum Kak..

    Waa buka2 blog akak nampak Karabas, hilang rindu. Rindu kat akak dan n3 akak sebenarnya, Alhamdulillah dapat berkunjung kembali. Ummi dah baca n3 akak yang sebelum2 ni,masa pegi ummrah tak online. Waa akak dah mula homestay ye kak, tahniah, ummi pun excited juga ni. InsyaAllah kalau ada rezeki nanti bolehlah join, tak lari gunung dikejar kan. kena menabung dulu ni, teringin nak pergi musim bunga, hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Ummi, Ahlan wahsahlan.

      Sihat Yong?
      Homestay memain jer Yong, Baru nak belajar jadi host. InsyaAllah boleh diusahakan. Silakan mai kalau sudi.

      Delete
  13. Chenta macam nak propose Kak Limah kat TV3 ..
    Citer sal Ramadhan di Turki lak ..hikhikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Yong,
      ehh jangannn, akak pemalu!

      Delete
  14. Salam Yong Sepekan

    Ish Yong ni, nyongket tak ajak keme, tak pulak kita terserempak kat PKNS tadi ....tak de jodoh sungguh....
    Bila balik Parit Yong ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum,
      InsyaAllah balik ujung minggu ni, Sabtu kot. Ada jer tetamu nak datang romah, tak dpt balik awal. Alhamdulillah ada tetamu sudi lepak rumoh!

      Delete
  15. fuhh.... nengok sesalji masa cuaca terik ni, rasa nak golek2 je ataih sesalji tu..

    ps: ramai tak caya kita ter-jumpa di pkns... antara nya uncle gedek & kak kasih tu... hahaaaa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Yong,

      ngape pulak deme tak caya? Dah jodoh tak ke mana, ewaaahhh!

      Delete
  16. Assalamualaikum kak hajjah..
    ada lagi nama saya atas salju tu...karabas yang setia dengan mokciknya..

    raya nanti lama ke akak di kg?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waallaikumsalam Hajah Asma,
      mungkin seminggu akak balik kampong.
      Meh datang Parit.
      Meh miss call akak, nombor dah hilang, 3 ari lepas software phone rosak, semua data hilang!

      Delete
    2. Assalamualaikum Cucukerinci,
      di Kampong Tengah. He he , miker orang mana?

      Delete
  17. Salam yong..

    Aii shopping baju raya ke yong at PKNS tu. Bukan ke dah beli kat turkey ritu? Emm. Teman tempat penuh2 gitu tak jad beli mende pun kalau pergi. Mabuk tengok orang ada le..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Ayang,
      akak suka pegi weekdays, orang tak ramai he he!

      Delete
  18. raya mana Kak? kat Malaysia ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Nieda, InsyaAllah di Malaysia.

      Delete
  19. salam kak,

    yang panjang warna cekelat dalam pan untuk lunch kt bawah tu ape kak?roti ke ape ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Ina,

      ya roti wholemeal deme, sedaaappp!

      Delete
  20. salam Kak halima...tebalnya salji tu..sejokkkkkkk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Azatie,
      belum tebal lagi tu, tunggu 2 ari pas gambar tu diamik, salji takat lutut!

      Delete
  21. salam kak

    tertarik dengan steak tu...menarik dan unik...=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Azhan,
      tumis jer...pe kabor?

      Delete
  22. Serombong ghomah mak mertua tak berasap...megholoh kot...he he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum,
      tak...diorang walaupun keja kampong ada disiplin, mesti bangun macam biasa sbb ada lembu nak jaga.

      Delete
  23. Assalamualaikum kak!

    Alamak...teringin la pulak nk mkn mcm yg gambar last tu...akak ada dpt x email yg I hantar kt akak pasal FM tu I x sempat nk pos semula?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Ruby,
      Masaklah, buat sesuka ati kita.
      Ohh belum check email, siang tadi nyongket ke PKNS, SACC dan Alam Sentral shopping, sat gi akak check, tima kasih.

      Delete
  24. Sejuk benor melihat gambar salji..
    Menu2 kat atas ni pun menyelerakan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Nur,
      He he salji memang sejuk.
      Gituler menu teman kat sana sbb nasi jarang ada.

      Delete
  25. Replies
    1. Assalamualaikum, yaa, ada yg bela anjing. Dalam mazhab deme tak najis, mazhab Hanafi.
      Ok noted!

      Delete
  26. Yong kat mana sekarang nih? kat mesia ke kat kg deredebi? nak nyongket kat pkns tu terlalu mencabo sbb orang nyer ramei no..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Yong,
      kat Shah Alam, kan akak kata nak nyongket PKNS tu. Memangnya ya...ramai bebenor rakyat!

      Delete
  27. kat PKNS sure pack time2 bulan puaso nih kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Yob PM,
      ohhh pack macam ikan sardin dlm tin!

      Delete
  28. Duk sana...jarang makan nasi.Mesti kurus saya duk sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Cikgu,
      memang boleh kurus terutama pemakan nasik!

      Delete
  29. hai... menarik betul gambar2 yang yong tunjuk ni...rasa macam nak pegi je.... huuhu

    ReplyDelete