Moh Kite Follow Sesame...

Thursday, September 15, 2011

Miss Angola versus Miss Landmine...Moh Nyongket Kg Deredebi Part III!

Itam itu menawannnn!

Assalamaumalaikum dan Salam Ceria,

Mesti kome ceria sebab nampak pompuan cantikkkkk!
Rasanya belum terlewat ucapkan tahniah kepada Miss Angola Leila Lopes kerana baru jer dinobatkan sebagai Miss Universe 2011.
Tepuk! Tepuk! Tepuk!

Dedulu kalau sebut Angola teman ingat pasa konflik kat negara tu. Tak bape ingat sejarah deme, ater sejarah Tanah Melayu pun teman dah celaru ni, tapi yg teman ingat berlaku perebutan kuasa antara beberapa kumpulan lepas penjajah Portugis meninggalkan negara tu, macam berlaku kat Timur-Timor tu.
Lahanat Portugis ni. Dah buat kotor tak tau nak kemas!


Miss Periuk Api

Ni Miss Landmine, satu pertandingan ratu cantik di Angola, yang dianjurkan oleh sebuah NGO Norway bagi menarik perhatian dunia mengenai musibah penggunaan periuk api dalam konflik dan peperangan. Teman tabik dengan sense of humor dan ketabahan mangsa periuk api di Angola ni. Takde self-pity!
Respek Yong!

Sumber dari Yahoo.com dan Times


Anggur liar merayap dicelah pokok hazelnut.

Meh sambung Nyongket Kg Deredebi Part III.
Nilah ropa buah anggor yang biasa tumbuh liar kat Kg Deredebi. Ni kira dah masak. Rasa dia memang manis dan isi dia lembut, tak keras yg macam jenih berjue kat supermarket kita. Bila dah masuk musim luruh dan warna dia dekat warna itam, orang kampong kutip berkilo-kilo, masak dalam periuk besor direbus tanpa ayor dan gula sampai pekat. Gunanya dijadikan sirap untuk dimakan dengan roti. Nanti deme simpan dalam botoi-botoi, dimakan waktu sarapan. Tahan berbulan-bulan.


Sepasang suami-isteri sedang bersantai.

Selain dari pokok anggur, banyak burung yang sebesor burung pipit menghuni di pokok hazelnut. Memang sonok ler deme sebab takde sapa kaco...kecuali si Freelance dan sekutu kalau deme rajin mengendap!
Dalam setiap 10 perdu pokok, ada satu sarang.



Lazimnya anak burung ni menetas di musim panas. Kalau menetas di musim sejuk, mau keras bebudak ni!



Rasa teman rumoh kerabat Kak Emine.
Piring satelit tu buleh tangkap saluran dari seluruh Eropah, Afrika, Timur Tengah dan sebahagian Asia. TV 3/4 dan RTM tak dapat, walhal yg dari Indonesia, Vietnam, Thailand dapat pulak.
Namun gitu, bangsa Turki ni, dik sebab skema, deme tak gemor bukak saluran asing, walaupun percuma.
Asyik-asyik tengok rancangan Turki.
Tapi deme banyak saluran Yob, kat bandar besor deme ada saluran sendiri! Umpamanya TV Ipoh, TV Alor Staq, TV Shah Alam, TV Ghombau City...gitu!



Lagi sebuah rumoh jiran. Teman ingat-ingat lupa rumoh ni kat belah mana.



Ni salah sebuah rumoh yang agak terpencil on the way ke Sungai Deredebi.



Dalam musim bunga dan musim panah, ayor Sg Deredebi agak meningkat sebab ujan banyak turun berbanding di musim sejuk.
Takde sapa mandi kat sunga ni...sejuk!



Ropa utan kat bukit Kg Deredebi. Pokok deme tak bape besor.
Tapi setahu teman utan deme ni takde hewan liar...eh ada kot. Sebab teman penah nampak sorang anak sedara Mr T bawok senapang pegi memburu. Mungkin nak buru beruang atau musang/rubah.



Dari atas bukit kome buleh nampak sebahagian besor Kg Deredebi. Nampak tak rumoh Mr T?
Tu...tu...yg belah kiri sekali, cat putih, bumbung putih. Sebenornya takde atap genting rumoh Mr T, dia flat jer...buleh buat tempat jemuran!



Cuci mate lagi. Gambor teman amik dari koleksi Abdul Hamit Saglam, orang kampong Mr T yg jugak kawan dalam FB teman.
Ntah tak tau dia mana satu. Baru lepas graduate dari universiti dia.
Pilih Yong, pilih!



Sempena musim raya ni, moh jamah sikit bislut raya dari negara Arab! Ahlan wahsahlaaaan!

16 comments:

  1. anak burung tu kalo goreng pon sodap

    ReplyDelete
  2. umah yang terpencil tu macam dalam citer atu je....tapi dah lupa tajuk apa....
    seronoknya dapat mandi kat sungai tu....beku pun beku lah janji leh mandi jugak..hehehe....
    sini tanam anggur asik mampuih je....

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Yob Ustaz,

    Nak buat burger anak burung ke?

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Yong Eita,

    Citer apa eh? Blur Witch?
    Yong oi, nak masuk kaki pun dlm sunga tu pun dah ngetor. Tapi kalu nak try apa salahnya!

    Mampuih kot pokok sbb panas atau cuaca tak ngam. Atau pun kena boh baja banyak sikit.

    ReplyDelete
  5. Kak,,, semem\ang nya di Ghombau City ada station TV sendiri hahhahahahhahahah,, harap suatu masa nanti akak dapat datang melancong ke Ghombau City yg indah permai ini,

    ReplyDelete
  6. salam Yong...,

    biskut tanak....nk yg tuuuuuuuu...stoberi!

    ReplyDelete
  7. As_Salam Akak...
    Kasi kirim itu jus anggur...hehehe

    btw....umah2 tu memang sesuai untuk projek photography sayaa..bila laa nak sampai Turki nih..Thailand pun tak penah jejak...heheheh

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Yong Dragon,

    Stoberi skrng tengah mahei...

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum Yob PO,

    Wow hebat,,,ada citer XXX tak? InsyaAllah akak akan sampai ke sanun!

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum Yob Din,

    InsyaAllah ada rezki, dpt merasa sirap anggur. Kalau ada rezki, sampailah Yob ke sini, I mean ke Istanbul yg permai...slow2, gi Thailand dulu, Indon dulu...

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum Kak Halima
    -Hitam itu menawan..
    -Mak aii, anggur boleh petik2 macam tu je kak,bestnya, ummi petik jambu air je berkilo2,hehe..

    ReplyDelete
  12. Waalaikumsalam Yong Ummi,

    Memang manis Ms Lopes tu.
    Memang banyak pokok anggur liar Yong. Yang tanam pun ada. Jambu air cicah kicap belacan sedap Yong!

    ReplyDelete
  13. kagum dgn sikap org yg melupakan kekurangan diri..punya motivasi dan berani tampil di khalayak tanpa rasa malu.. sepatutnya bangsa/individu begini pasti berjaya..

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum kak
    selamat bercuti hujung minggu..ater rumah deme rupe rumh kg kita jugak ye..ada tangga batu...nyaman je suasananya..

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum Yob Samad,

    Tulah kalau kita amik sikap positif dan redho, kita akan idup lebih bersemangat dan ceria!

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum Asma,

    Selamat bercuti!
    Nak kata ada seropa, adalah sesikit... Bila musim tak memetik dan mengojekan hazelnut, kampung ni mmemang nyaman dan santai.

    ReplyDelete