Moh Kite Follow Sesame...

Saturday, August 13, 2011

Erdogan Akan Lawat Somalia...Teman Kaya, Teman Kaya Kome!

Recep Tayip Erdogan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Menurut laporan media Turki, Encik Erdogan dan Menteri Luar Turki akan membuat lawatan ke Somalia bersama kuarga deme untuk highlight masalah kebuluran yang kronik di negara Afrika tu.
Beliau akan menjadi satu-satunya pemimpin dunia yang sudi ziarah negara malang ni sejak sekian lamanya.



Sementara itu Turki mengantor lagi 2-3 kapalterobang kargo mengandungi ubatan dan bantuan makanan ke Mugadishu. Rakyat deme pun banyak dah hulur bantuan melalui sedeqah dan program Telethon yang berjaya mengumpul Turkish Lira 25 juta (RM50 juta). Malaysia bila lagi weh!

Teman pulak akan menderma US$10 million.
Ngape, tak percaya? Sikit jer tu.
Baru-baru ni salah sorang anak Muammar Gaddafi antor e-mail kat teman, dia nak share juta-juta pound dengan teman. Teman dengan besor ati akan setuju menjadi rakan kongsi dia.
Jangan jeles mengkome!

Nah ni e-mail yang teman dapat tuh!:



Good day,

My name is Khamis Muammar Gaddafi, one of the youngest son of the troubled
Muammar Gaddafi, I am a policeman by profession and a leader of a Special
Forces brigade of the military of Libya. I am at the moment very depressed
as I write to you. I got your mail from search engine and I really think
you can be of help to me.

At the moment I am studying for a master’s degree in IE Business
School in Madrid, but as I write to you I am in the UK before the British
Government revoked the immunity given to my father (Muammar al-Gaddafi)
and his families
(http://www.news-worthy.info/u-k-revoked-diplomatic-immunity-for-gaddafi-his-families/8932/
so at the moment I do not possess the right to move about, as I will be
arrested and prosecuted in an international court of justice. In my
possession right about now is my internet connection and my private cell
phone, it is only with this two I am able to make contact with the out
side world.

Also as another measure that has been taken by the international
community, our asset i.e. the assets of Muammar al-Gaddafi and family
world wide have been frozen to compel my father to step down as the Libyan
leader.

http://www.allvoices.com/contributed-news/8317593-us-freezes-assets-of-alqadhafi-and-four-of-his-sons

http://english.aljazeera.net/news/africa/2011/02/2011228105035282376.htmlhttp://www.swissinfo.ch/eng/specials/the_arab_spring/Switzerland_freezes_Gaddafi_assets.html?cid=29581082

The above mentioned reasons are what have compelled me to write you this
mail, as I seek to partner with a trustworthy person who can assist me in
transferring some of my monetary assets worth about (GBP) 145m (ONE
HUNDRED AND FORTY-FIVE MILLION GREAT BRITISH POUNDS). This money has been
lodged in a bank account in the U k and as things are shaping now this
money is likely to be discovered soon, so I seek your assistance in
helping me transfer this money into your account so that it is not
discovered. I am ready to offer as much as 50percent of this money to you
if you render to assist in transferring this money and the money is
transferred successfully.

If you are interested in assisting me write me a reply on my private
email: khamismuammargaddafi@kelebek.gen.tr


Pas ni sesapa yang nak minta sikit duit kat ataih tu, buleh e-mail teman. Setakat RM2-RM3 ribu no hal punya!
Jangan malu-malu! Hikksss!




Haa...tengok pada jadualwaktu waktu solat, berbuka dan imsak kat Turki sekarang ni.
Tu dia aih..., Mr T kat Istanbul terpaksa tunggu kul 8:17 pm baru buleh berbuka!
Sabor jer ler khoja canim!



Moh tengok orang berifftar kat Ankara pulak. Datuk Bandar Ankara Aladdin Yuksel beratur untuk dapatkan juadah ifftar.
Mau ke VVIP kita makan dalam plate gitu?



Muslimin di Asia Selatan sedang sabor menunggu kentung berbuka. Dedulu masa teman kecik biasa makan dalam dulang. Berebut!
Orang Jawa mesti biasa makan cam gini. Berkat kata deme!



Ni di Laut Meroh, Jeddah. Kebanyakannya kaum pekerja dari negara-negara Asia seperti India, Pakistan dan Bangladesh.



Yob ni kusyuk mengaji sebelum berbuka. Dia dapat 2 batang roti dan 2 peket makanan dan sekotak apa mende lagi tuh!
Yob ni walaupun sibuk berlawan dengan Gaddafi, sempat berposa tu, Alhamdulillah!



Lagi satu penganan seropa maruku tapi made-in-Iran pulak.
Mesti sedap dan rangup sebab halus acuan dia...krupp, krupp!


Ertugrul di pintu gate sekolah dia.

Mengelewor jap.
Meh ikut teman melawat sekolah Ertugrul masa dia memola baru masuk sekolah tahun 2007.
Kuarga Tahsin dok di bandar Eregli, Laut Hitam. Pas musim petik hazelnut, deme balik ke Eregli di musim luruh sebab sekolah mula untuk sesi baru. Pada ari kedua, teman kata nak ikut Ertugrul ke sekolah dia, lebih korang 1 km dari romah.
Kami jalan kaki jer.


Ertugrul dan cikgu kelas dia

Sampai di sekolah loceng dah bunyi dan bebudak dah beratur. Selamba jer Ertugrul join kelas dia.
Masa ni sorang budak tengah baca ikrar. Cikgu Ertugrul tanya dia sapa pompuan comey ni.
Ertugrul kata, "Nenek saya dari Maleyzia...tapi dia tak buleh cakap Turkce!"
"Mana Atuk awak dapat?" cikgu montel tanya.
"Ntah...satu ari Dede saya pegi cuti, pastu balik, dia kata dia kahwin dengan Baba Anne ni!" jelas Ertugrul.
"Dasat Dede awak!" kata cikgu bulat.
"Dede saya memang teruk cikgu!" gosip Ertugrul.
Ehhh...ni dialog fiksyen jer!


Sule dan jiran sebelah rumoh, di Eregli, Laut Hitam.

Sambung kisah sekolah Ertugrul esok.
Ni kahvalti (sarapan) kat rumoh Tahsin. Masa ni adik Ertugrul, Sule, belum sekolah. Yang lagi sorang jiran deme. Isteri Tahsin Zuleyha sangat panda memasak. Untuk meraikan teman, mak mertua tiri dia, dia masak lempen kentang colek dengan madu asli; ada jem buah tin; ada jeruk buah zaitun; ada tomato dan timun dan 2 jenih keju.
Meh rasa sorang sikit kome!

24 comments:

  1. Salam Helli,
    Terkedu Pak Long tengok duit yang hang nak dapat tuh... hang jangan lupa sedekah kat Mak Long hang buah kurma tangkai dah laa... haha...

    ReplyDelete
  2. fuuhh... nak gak duit raya... buleh raya sakan ni.. dapat jugak ikut yong balik turki kejap pon best sangat ni..

    bagus mr aladdin y tu kan.. sanggup berator amik makanan... maruku iran tu nampoks sedap je..

    ReplyDelete
  3. hehehe ramai la kayo dpt duit free gini..

    mekasih share citer kak..=)

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Pak Long,
    Takkan nak buah kurma jer Pak Long? Satu ladang kurma kat Libya saya sanggup bagi sekarang!

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Yong Mulan,
    Takpe, nanti akak sponsor flight utk satu kuarga ke Istanbul. Ha ha sonoknya!

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Cikgu Wan,
    Ater kalau dah jd jutawan, kena ler berkongsi kekayaan, tambah bulan posa ni cikgu. Cikgu tak mo melancong ke Istanbul ke, buleh jer akak sponsor tiket! Hiikkkss!

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Young

    oooiiii...kaye nyer kome...main juta2
    ate idak ke bagi kat surau teman ni...he he

    Wassalam

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Tuan Hj,

    Ater bak mai nombor akaun Meybenk ke, Besh-S-End ke, apa ke...ke masjid pun teman buleh derma...weeeee!

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum Yob Orlando,
    isyyy ngutuk org! Mungkin ustazah kat skolah miker cun giler kot...kan, kan?

    ReplyDelete
  10. kak halima membuat saya semakin kagum pada pemimpin turki..
    RM50 juta mungkin cukup2 utk beli cincin bini je kak weihhh.. hihihi..

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum Yob Mad,
    Turki dah jd juara dan pemimpin negara dan suara Islam nampak gayanya. Ha ha RM50 juta dpt 2 cincin! Dengornya tak lama deme tu dok Putrajaya. Cari kotak utk pindah romah!

    ReplyDelete
  12. Turki kembali bangkit selepas penindasan Attaturk...tahniah Yong jadi jutawan...leh belanja berbuka puasa.hehe

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum Yob Azhan, semoga kebangkitan Islam akan berlaku lagi,tak kira siapa yg lakukan. Oh, sebagai jutawan, lebih dari belanja berbuka posa buleh Yong usahakan he he!

    ReplyDelete
  14. Kayenye mike .. teman juge yang kayap

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum Yob Mamamat,

    Kayap tak ngape Yob, jgn kurap dan keparat! Banyok ke lagi doyan kat Perok tu Yob?

    ReplyDelete
  16. Deghoyan tingga buah pengujung je .. itupun beghebut dengan tupa. Ate mike lambatke lagi baliknye?

    ReplyDelete
  17. Alhamdulillah dah balik Parit minggu lepas, merasa dah doyan dan mutan. Ni ada kat Shah Alam semola, minggu depan balik Parit InsyaAllah.

    ReplyDelete
  18. salam Yong,

    Jgn lupa kt I bila dh kaya tu...I nk 5k utk buat raya!

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum Yong Dragon,

    5k sikit jer tu...Yong Dragon punya pasa, 20k pun buleh bagi! Weeeeeeee.....! Meh sini no acc Meybenk!

    ReplyDelete
  20. nak duit raya?

    Duit baru tu boleh?

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum Yob Gedek,
    Amboi dah mintak duit free, nak duit baru pulak. Nah RM1k jer...!

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum kak Halima;
    Haha kayo akak, meh belanja ummi pi Turki...hik!

    ReplyDelete
  23. Salam Yong Ummi,
    Buleh jer, dok 3 bulan pun buleh!

    ReplyDelete