Moh Kite Follow Sesame...

Monday, January 31, 2011

Tergoda Lagi!


Assalamualaikum dan Salam Sentosa,

Ari ni berkhidmat lagi, mop balkon depan dan belakang. Tengok, tengok balkon dah bersih...tak berhabuk. Rajin arr orang kekadang! Ingatkan tak mampu nak buat ari ni sebab pagi tadi suhu -2 Celcius tapi kul 2 pm dah naik 7 Celcius dan ada matahari sikit, so beranikan diri buka pintu.

Yeee haaa...mop, mop, mop!

Kejap jer kojenyer...10 minit tak sampai! Pastu ganti ayor, mop balkon bilik tido tamu pulak.



Untuk citer menu pagi ni...semalam gi nyongket pasar minggu tak jauh dari taman keme. Ingatkan tak bape sejuk tapi bila dah abis ronda dan beli sesikit barang, teman dah menggigil. Nasib baik teman paka sarong tangan. Pas tu naik salah van servis (van percuma), tukar naik van lain.

Antara mende yang teman beli, 1/2 kg mantar pada harga RM5.40. Banyaklah pulak. Tak per, buleh masak 2-3 kali round.



Pagi tadi amik 5-6 kuntum cendawan tu, celup dengan batter tepung berempah, goreng. Diikuti 3 biji karipap made in Istanbul, 2 biji telur mata lembu, 1/2 biji bawang dan 1/2 biji tomato, secawan milo. Woah...dasat! Memang cam dasat tapi ni brunch weh, makan kul 10 pagi tadi. (Why do I feel guilty tak pasal-pasal?)

Pastu orang nak pulun nulis satu story untuk satu website tu. Dalam 40 minit tu siaplah satu story dan submit. Alhamdulillah!




Entry ari ni tentang sandwich yang dijual di tebing Eminonu. Tempat masaknya atas bot, ada 3-4 bot cam ni. Teroleng-oleng dipukul ombak bila bot atau feri lalu. Atas bot tu deme grill ikan palamuk. Satu sandwich deme boh sebelah ikan tu dan dihias dengan sikit salad.



Bot-bot Sandwich ni mungkin dah wujud berpuluh tahun sebab Mr T kata masa dia student dulu dah ada bot grill ikan ni. Kalau kome suka, buleh makan dengan jeruk cili, kobis, gherkin, atau apa-apa sayur jeruk. Hee kecur ayor liur nengok jeruk tu. Teman tak penah makan dengan jeruk, makan sandwich gitu jer. Nak ilangkan bau ikan, tuang cuka lemon yang disediakan. Sebiji sandwich ni 4 Lira atau RM8.50 gitu. Crest atas tulisan tu ada berkaitan dengan zaman Uthmaniah tu.



Tiap kedai ada baju atau uniform tradisional untuk staf dia. Yang masak kat bot ada 3-4 orang, yang layan kiosk jeruk 2 orang, yang layan pelanggan dan goda pelanggan adalah 6-8 orang kot. Deme akan melaung dan menggamit orang lalu-lalang yang nak gi feri atau ke terminal bas. Pelancong pun ramai kat sini.



Restoran deme kat darat, simple jer ada meja kecik dan bangku rendah. Ada cuka dan garam atas meja. Kome nak duduk atau bungkuih buleh. Tiap kedai ada hiasan tersendiri cam lampu ala-Uthmaniah ni. Kalau nak ayor, deme pun ada jual minuman ringan jer tapi ari tu ada teman nampak cay panas, dari gerai mana ntah.



Masa kome dok makan tu, ada budok remaja yang private enterprise ni jual tisu. Makan sandwich ni mencomotkan muka kekadang sebab saiz roti agak besor, jadi tisu tu perlu gak.



Salah sorang staf akan membawa sedulang jeruk sayur dan cili dalam bekas plastik. Ni bukan free tapi teman tak tau rega dia. Memang kenalah makan sandwich ikan dengan jeruk sebab ilangkan hanyior ikan tu. Teman guna cuka jer bagi ilangkan bau tu.



Pekerja yang grill ikan palamuk. Rasanyer ni ikan temenung, nampak cam ikan temenunglah pada teman. Deme goreng tak sampai garing. Yang tepi tu sayur salad. Cepat deme buat koje sebab pelanggan tak renti-renti datang. Ntah bape puluh kilo mungkin ratus kilo deme masak sehari.
Teman suka sandwih ni tambah kalau makan masa panas, dan roti dia crusty di luar. Masa nak gi terminal naik bas, bau ikan yang sedang digrill dibawa angin laut akan menggoda teman kornar gi ke tebing. Selalu sebenornyer teman tergoda dengan bau ikan grill ni!
Perhatikan crest Uthmaniah dekat ukiran ikan dolphin tu.




Tiap kedai terapung ni ada hiasan yang berbeza dan nama pun ada yang Yildiz Deniz (Bintang Laut) dan sebagainya. Ukiran dia ikut stail seni Uthmaniah kalau tak silap teman.



Ni salah sorang staf yang melaung dan mengajak orang yang lalu-lalang. Teman mintak dia posing berlatar-belakangkan Yeni Camii (Masjid Baru). Pastu dia minta 1 Lira. Buat lawak pulak!
Kalau ada sesapa berkenan kat dia, email teman, nanti teman gi Eminonu jumpa dia lagi...he he!

20 comments:

  1. dolmabahce dekat ngan eminonu kan? kak, citer la pasal kepah yg dimakan tepi laut tu...kepah yg ade nasi kat dlm tu...kitorang dok makan aritu byk gilerrrr....

    ReplyDelete
  2. salam kak,
    yeaaa.dah siap mop balkon..bersih dah tu..ada servis van free kat sana?..untungnya nak jln2 naik van tu je..sedapnya brunch tu..hmm cantik la pulak 2 biji mata lembu tu..kak ni memang la buat orang tetiba nak goreng telur rupa tu..ater gambo sandwichnya tak ada yek.

    ReplyDelete
  3. salam akak..bestnye tgk makanan tu..teruja kita tgk..

    bestnye kak kat sana..

    ReplyDelete
  4. errmmm....
    ade lagi ye cighi2 Uthmaniah yang tinggei pade deme ye....walopon sekularisme dah ambik alih Turki.....teghase sedih hati awok ni Kak Halima....

    opps..berbalik pade ceghite sandwich tadi...err...takde pun gambo sandwich nye Kak Halima

    P/S: err...menu Kak Halima buat tu ...makan soghang ke??? hehehe

    ReplyDelete
  5. saya pun teruja gak tengok segala makanan tu..hoho...

    ReplyDelete
  6. wah kak..
    mcm sedap je goreng cendawan tu..

    ReplyDelete
  7. Salam Hanif, nak kata dekat idok gak, tapi akak tak suke gi situ selalu jam. Ha ha awak makan kepah kat Turki? Org Turki kbnykan tak makan kepah sbb makruh! Adalah dulu lalu dkt istana Dolmabahce tu jalan2 dgn suami dan solat kat masjid kecik bersejarah tu.

    ReplyDelete
  8. Salam Asma, tima kasih puji balkon akak. Elok pun dah bersih, ari ni salji turun, jd buleh pijak2 balkon tu! Sori gambor sandwich tak der sbb masa amik gambor tak beli, lalu jer. Nanti gi ari lain! Van dan bas mini servis utk gi shopping complex dan pasar jer. Ada banyak servis percumi sekitar 5-7 km.

    ReplyDelete
  9. Salam Cikceria, nanti mai sini naa.

    ReplyDelete
  10. Salam Yob Shahril, eh sekular tak bermakna deme tak sayang sejarah. Tak satu istana atau bangunan lama dirosak atau dicabul masa Kemal Ataturk amik kuasa. Nanti lain kali akak amik gambor sandwich. Cam kena perli jer...ya memang akak makan sorang brunch tu!

    ReplyDelete
  11. Salam kayun, buleh buat kat rumah kayun tu!

    ReplyDelete
  12. salam Kiut, bkn cam sedap, tapi memang sedap! Kalau pandai adun rempah dan perasa dialah!

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum,

    Cendawan syisyo, cendawan sawit, cendawan busut...melambak tumbuh kat sini...kutip jer, xyah bayo.

    .....sdappp toii!

    ReplyDelete
  14. Salam Yong , adohaiii tak teriman teman nengok brunch mike ! ;p

    Sejuk bebenor yer sana..huihh...x kire cuace hape pun,habuk tetap ade ye?pelik ... hehe

    ReplyDelete
  15. Salam Cikgu Humairi, mentang2 dia dok dekat2 kampong, banyok yg free. Ater teman dok bandar, mana nak cari cendawan Yob!

    ReplyDelete
  16. Salam Ummie Hanie, maaf ler teman makan sorang jer brunch tu. Oh, kat tempat keme ni banyak habuk gak sbb ada projek pembinaan tak jauh, tengah bina banyak blok apartment! Dalam rumoh tak ler berabuk sngt sbb jarang bukak pintu/tingkap. Walaupun sejuk tapi kering.

    ReplyDelete
  17. perrggh macam sedap je sandwich tu..huuhu
    bayangkan aja la rasa dia kan..hihi

    ReplyDelete
  18. Salam Cikgu wan, haa kuat imaginasi tu mmg bagus, selamat idup!

    ReplyDelete
  19. Menariknya,tapi mahal juge rega sandwich deme rm8.50....fuh,saiznya beso sangat ke cikgu sampai rega boleh tahan....

    ReplyDelete
  20. Salam Razimah,

    Besor gak, saiz cam submarin kat restoran sandwich kat Msia, puas atilah.

    ReplyDelete