Moh Kite Follow Sesame...

Monday, January 24, 2011

Moh Minum Kopi Turki


Assalamualaikum dan Salam Ceria,

Lepas kahvalti di rumoh Nevin pagi tadi, teman bersiap beg baju dan beg plastik nok bertandang rumoh anak tiri yang sulung Tahsin di Eregli, lebih kurang 35km. Eregli masih di wilayah Laut Hitam. Berbeza dengan Akcakoca yang merupakan bandar percutian pada musim panas, Eregli ni sepanjang tahun dia bandar perusahaan besi. Ada kilang besi yang besor dan perusahaan baikpulih kapal kat bandar ni.

Ilker antor dan tunggu dengan teman hingga van ke Eregli sampai. Berusaha dia bayor tambang dan pesan kawan dia kat ofis syarikat bas di Eregli benarkan teman dok ofis tu sampai Tahsin datang amik teman.

Entry ni nak citer 'kemahiran' anak sulung Tahsin, Ertugrul Hamza, 12 tahun, dan juga cucu sulung Mr T buat kopi. Masa memula teman duduk kat salon deme, dia tanya, 'Baba Anne nak minum kahve?' Bior betoi Mamat ni. 11 bulan dulu teman cukup getik dengan dia kekadang sebab merampus budoknyer. Kalau dia meradang abis dia jerit dan meraung marahkan semua orang. Ni dah pandai pulak buat kahve. Kagum gak!

Dia ke dapor apartment company tempat Baba dia koje. Kecik jer apartment lama ni. Dia bawok kuor 3 set cawan kopi dan bekas renih ayor kopi.




Turki tak tanam kopi tapi dia ada Turkish Coffee! Sebab deme grind kopi tu deme kata tu kopi deme. Lembu punya susu...

Ertugrul tunjuk brand kopi. Teman tanya mana belajor buat kahve, Tahsin kata dia belajor sendiri. Ertugrul tak pandai BI, Tahsin jadi penterjemah. Anak-anak Mr T ketiga-tiga buleh ler speaking sikit-sikit sebab Baba deme galakkan kot atau beratkan pendidikan.



Ertugrul gi ke balkon isikan ayor dalam jug. Deme simpan botol ayor di balkon dan ayor ni lazimnyer diamik dari Kg Deridebi di rumoh kampong deme ler, ayor bukit yang free tu.



Ertugrul boh ayor dan kopi dalam bekas masak kopi tradisional dan biorkan mendidih. Dia kaco-kaco brew tu dengan sudu kecik.



Dia tambah gula pulak. Masak dengan api sederhana jer.



Satu bekas tu buleh isi 3 cawan. Dia buat 3 cawan sebab mak dia, mak sedara dan adik dia tak mau minum. Adat deme ada pulak bawak sekali ayor sejuk. Pas minum kopi buleh wash down dengan ayor sejuk tu!



Cayor sikit dan tak bape manis kahve yang Ertugrul buat ni tapi OKlah untuk budak yang nakal; mau buat koje masak-memasak walaupun hanya sekadar 3 cawan kopi! Tahniah cucu tiriku!



Mak Ertugrul nama dia Zuleyha. Anak jiran Mr T. Maknanya Tahsin kawin dengan jiran dia. Dia tengah hamil 2 bulan (si Zuleyha, bukan Tahsin!). Ada masalah pulak, tak buleh bau banyak benda-benda kat dapur, dia rasa nok muntoh. Jadi tengah hari tadi kami makan lamahcun yang diorder dari restoran.

Namun untuk tea-time Zukeyha dapat gak buat biskut gulung berinti keju kampong.



Adik Zuleyha bernama Yeter ada dok tinggal 3 ari kat sini tolong memasak. Tapi ari ni dia balik Akcakoca. Tahsin buleh ler diharap membantu sesikit koje rumoh atau menyiap makan mana yang buleh.

Selain dari biskut gulung keju, jiran sebelah bagi bis
kut putar tabur hazelnut dan salad bijiran. Kenyang lamahcun tadi pun tak hilang dah ada biskut pulak...Alhamdulillah!

26 comments:

  1. Mughoh ghejeki Yong.. Alhamdulillah. :)

    ReplyDelete
  2. best ,,,,,,,,,,,,,,, salam gain kak Lima,,,,,,,,,kapan mau pulang ke malaysia?

    ReplyDelete
  3. Salam Kak Halima.....
    waaaahhhh Kak Halima....kat sane yong dilayan macam ghaje ye???...seghonok betoiii.....

    ReplyDelete
  4. Salam Kakcik, Alhamdulillah...rezki menyongket!

    ReplyDelete
  5. Salam Yob PO, lambat lagi akak balik, ujung bulan Mac. Awat dah jadi Indon?

    ReplyDelete
  6. Salam Yob Shahril, idok ler cam raja,dah Yong ni Mak dan Nenek deme, deme layan sepatutnyer ler.

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum,

    singgah minum kopi....mehla minum sama oldtown, ipoh mali...kaw-kaw pnye.

    ReplyDelete
  8. byk gak rupa2nya makanan2 tradisi org Turki...

    ReplyDelete
  9. Salam Cikgu Humairi, pe kabor cikgu? Teman ni tak bape minum kopi tp dah dibancoh dik cucu minum juge ler! Oldtown tu produk Perok ye? Bangga teman!

    ReplyDelete
  10. Salam Ali, adalah banyak gak, tu pun ada yg Yong tak merasa lagi kot terutama dari wilayah timur dan selatan.Besor Turki ni Ali!

    ReplyDelete
  11. salam akak..

    bestnye..kopi sana sama x mcm kopi sini?heheh

    ReplyDelete
  12. salam kak halima..

    saya pun terasa kenyang tengok akak makan je..hehe
    rezeki sungguh tu kan..alhamdulillah

    ReplyDelete
  13. macam tau2 je... saya baru beli kat kedai roncit arab, baru bukak kat area ampang... mula tu mcm berempah tapi lepas tu idok nya lagi.. sebab antu kopi. apa jenis pon lalu je kat tekak ni..

    ohh depa takde tanam kopi ekk.. kesian lembu kan.. hehe..

    ReplyDelete
  14. Salam kak... wah seronok dapat layanan dari cucu... kak tak try ke masak masakan malaysia plak? Cuba kasi diorg rasa... hehehe

    ReplyDelete
  15. salam kak,
    comel la Ertugrul tu..hehehe..dapat bayangkan kalau dia merampuih, msti masa merampuih tu pun comeii je..tak jadi nak marah kut..

    ReplyDelete
  16. kak halima yg dihormati :kopi deme tu lebih pade ghase kopi ke nescafe kak halima ? teringin nok tawu pulok.. sbb idok mcm kopi kite je teman tengok..

    ReplyDelete
  17. Salam Cikceria, samalah kot rasa dia...tak pandai nak kata sbb akak bkn kaki kopi, tp kalau kopi tu rasa kopilah kan.

    ReplyDelete
  18. Salam Cikgu Wan, kenyang sampai terbelahak tak?

    ReplyDelete
  19. Salam Mulan, rasanyer kopi deme tu dr negeri Arab kot, tapi deme kisor sndiri deme kata kopi Turki! Akak pulak tak bape gemor kopi!

    ReplyDelete
  20. Salam Mila, kalau dia senyum mmg nmpak comey! Tak buleh masak menu Msia sbb bahan takder dan bau dia kuat, takut jiran tak senang. Masak benda simple cam goreng keropok ikan pun deme takut2 nak makan, apa lagi benda2 berempah!

    ReplyDelete
  21. Salam Asma, kalau dia tak merampus elok jer budoknyer. Ari ni ada nangis2 marah. Nak perhatian jer tu!

    ReplyDelete
  22. Salam Yob Samad, er tu kopi kisor biasa, jadi rasa kopi serbuk dan bukan rasa nescafe. Teringin ke?

    ReplyDelete
  23. Salam Armouris, hosgeldeniz! Ada biznes kopi ke?

    ReplyDelete
  24. cekgu leh buat buku citer pasal makanan tradisi turkey... :p

    ReplyDelete
  25. Salam Numara, alaa cikgu bukan chef atau expert dlm menu orang, camner nak buat buku. Thanx bagi suggestion!

    ReplyDelete