Moh Kite Follow Sesame...

Thursday, January 6, 2011

Moh Try Cay Turki


Assalamualaikum dan Salam Bahagia,

Hari ni tak nyongket memana kecuali ke satu supermarket. Jadi takder citer yang syahdu atau menarik kecuali citer rumohtangga. Teman nok labun sikit pasa kegemaran ekstrem orang Turki pada minuman harian deme -
cay.

Kat Malaysia kita suka minum teh tarik/teh 0/teh ais.. bla bla bla... Deme sini suka cay atau teh 0 tiap masa. Lazimnya masa sarapan dan lepas makan malam deme renih cay ni. Kalau bertandang rumoh orang secara rasmi, dapatlah cay ni, kalau main terjah dapat ayor sejuk jer.

Gi restoran atau cafe, cay jer minuman panas yang lazimnya ada, kecuali kalau restoran yang upmarket sikit baru ada expresso this, mocha that dan minuman ringan lain. Kekadang teman dahaga pas nyongket tu, teman gi gak restoran cam gambor kat atas tu. Mahal pun mahallah, bila udoh sejuk nok gak minum cay, (kat bistro tu RM3.00 segelas).

Kat Turki ada cay panas jer. Kalau kome mintak cay ais, deme buleh pikior, "Betoi ke pompuan ni...ada sihat?"



Kat rumoh di Basaksehir, teman kena renih cay ni 3-4 kali sehari . Ngape teman kata renih...nanti kome tau.

Memula boh ayor minum dalam kettle. Kat Turki lazimnyer deme guna ayor botoi. Ayor paip cam deme tak gemor. Nok kata cemar, ok jer teman guna kekadang. Cuma deme lebih caya ayor botoi. Tapi teman rasa ayor botoi sini memang sedap. Beza dari rasa ayor botoi kat Malaysia. Sini ayor mahal. Satu botoi 10 liter RM4.



Antara jenama teh yang suami selalu beli. Yang berat 1000 gm ni tahan 2 minggu jer.



Sekali bancuh, boh 3-4 sudu makan daun teh. Pastu tuang ayor panas yg baru menggelegak tadi. Tak buleh boh lambat, nanti tak kembang comey (ikut standard deme ler). Boh lebih kurang setengah atau kurang dari setengah dari tinggi teko tu. Memang nok pekat pun.



Ni teko teh bahagian bawoh. Kome boh agak separuh ayor panas tadi. Biorkan renih atas dapur, api kena kecik jer.



Haa yang teko bahagian atas pendek sikit ukuran dia. Tadi dah boh ayor kan? Letak teko kecik atas teko besor dan renihkan deme 10 minit gitu sebelum di tuang dalam gelas cay.

Cara minum, tuang 3/4 ayor yang kat teko atas dalam gelas, lebihnyer tuang ayor yang kosong dari teko besor. Api biorkan terpasang hingga kome tak mau minum lagi atau teh yang pekat dah abis. Seredak teh tu kena buang, tak buleh recycle walaupun ada kaler lagi! Nak minum lagi, boh lagi daun baru.



Minggu lepas Mr T balik kampong dia kat Kaut Hitam. Balik bawok 2 Kg buah berangan dari belakang rumoh mak dia. Teman yang pesan soh minta dari adik ipor, Nevin, kalau ada. Memang ada pun kastane ni dan ceviz (walnut) yang tumbuh lior dalam hutan kampong.

Untuk lebih sedap, makan buah ni dengan cay panas lepas makan malam.



Deme idok goreng dengan pasior panas. Deme bakor dalam oven atau rebus cam kita rebus biji nangka. Memang sedap makan buah dari kampong ni. Kecik sikit dari yang komersial. Tapi yang komersial kat sini lebih besor yang dijual kat Malaysia. Yang kat Malaysia sama saiz cam yang Mr T belah tu. Dia tak bagi teman belah sebab teman belah tetap tak belah, dik piso yang tak tajam dan takder kedrat. Silap aribulan kalau piso tu tergelincir, mau potong tangan kome. Mr T pun belah dengan piso lipat dia. Belah sikit jer supaya tak letup bila dimasak.



Selain buah berangan, lawan cay ni (kalau kat rumoh keme ni) ialah hazelnut dari ladang keme ler. Bawok berkilo-kilo untuk makan berbulan-bulan. Abis amik lagi bila balik kampong.

Deme sini makan gitu jer. Tapi teman suka digoreng tanpa minyok dengan api kecik. Lebih rangup. Bila rajin lagi, teman mandikan dengan gula yang dicayorkan, tabur sikit serbuk lada. Mr T suka rasa ori, jadi half untuk dia yang ori, half yang spicy untuk teman.



Minum ler cay dengan hazelnut atau buah berangan kampong.




Malam tu Mr T minum cay kat dapur lepas mengemas bilik tido. Bukannya dia rajin bersihkan rumoh tapi sebab teman baru sampai ari tu dan sebab ada perabut berat yang teman tak buleh uboh.



Lazimnya dia minum di salon sambil guna internet atau tengok TV. Dia suka tengok berita dan rancangan talkshow politik. Satu jer drama TV yang dia suke tengok ialah "Kurtlar Vadisi Pusu." Sanggup dia duduk tengok sampai kul 11 malam sampai abis. Siri ni dikatakan siri gangster yang banyok peminat di Turki dan negara-negara Arab.

Bila dia minum di salon, bermakna teman kena berulang 8-10 kali ke dapur tiap kali refill. Sib baik apartment comey jer, idok, jenuh nok pi mai ke dapur 7, 8 kali!



Teman kekadang minum cay tengah hari atau petang. Tapi cuba kome
bandingkan werne cay deme dengan yang teman punya ni, nampakkan bezanya? Tulah ropa cay buatan orang Malaysia - pucat lesi tak bermaya!

Err...dengor kabor, teh tarik naik RM2.00 segelas, betoi ker?

25 comments:

  1. Akak,,, kalau di negara arab (sudan) cay mereka pekat jiddan,,,, !!!!! tak tahan nak minum cara mereka minum cay!!!,,,,,,, tak kan akak nak teperap di turkey jer ? tak poie seberang ke sanun ke?

    ReplyDelete
  2. Huahh.. macm tu agaknya dlm cuaca dingin tentu best pekena tu..
    Apapun kak, pesan kat Mr T tu...kurangkan merokok, tak payah terus lagi baik.

    ReplyDelete
  3. kak lima,

    apa jadik agaknya klu akak mintak cay with milk lak????mau terbeliak biji mata diorang kuts hehe

    ReplyDelete
  4. cantek tol teko ngn glass dorang neh.nampak unik=)

    ReplyDelete
  5. Salam Pak Oncu, tu kira tak pekat akak buek tu. Kalau kat kampong atau kat kedai lg pekat Yob. Amboi ke Sudanlah, seberanglah, Turkey ni pong akak tak abis ronda, Istanbul pun tak sampai suku akak gi. InsyaAllah akak nyongket ke lain kalu ada rezki!

    ReplyDelete
  6. Salam Yob Radio Ham,mmg sedap sesejuk makan snack Yob. Dah jenuh soh dia berenti. Ada dia stop seminggu. Buat balik. Tak buleh nok berenti merokok Yob. Susoh. Tapi bulan posa buleh plak tak merokok siang! Err Yob maaf teman tak buleh access blog miker. Tak tau ngape. Ada 3-5 blog yg akak tak leh pegi sjk mai Turki ni!

    ReplyDelete
  7. Salam Ina, memang takder teh susu atau teh ais! Yang bersusu minuman koko atau nescafe tapi tu deme tak jual kat kebanyakan restoran atau gerai cay. Masa musim panas akak minta jus berais pun takder!

    ReplyDelete
  8. salam akak..
    teringin nak rasa makanan n minuman sana..heheh...:)

    ReplyDelete
  9. Salam Cikceria, haa kumpui duit sesikit, nanti mai ler. Cari dgn airlines yg muroh yg ada transit, MAS mahal sikit, almaklum ler Best Cabin Award!

    ReplyDelete
  10. salam kak,

    selamat balik ke kg..kg dr basekhir tu berapa km kak?..hihi saya suka menanya km kan..sebabnya saya nak bayangkan nih..tak dapat pi, bayangkanpun jadi ler..

    ReplyDelete
  11. Ommak .. ninnye cay yang mike bancuh. Tapi buah beghangan tu teman gegham wehh

    ReplyDelete
  12. Tu dia aih banyaknye Mr T minum cay sampai 7-8 kali akak dok ulang ke dapur nak refill... hee.. nampak cam sedap aje..err dari mana datangnya cay Turki tu yer? Cay dari Ceylon tapi diproses di Turki ke? Kiter kat M'sia kebanyakannya minum cay cayor skit... yg dlm gambar tu pekat bebeno... Teman pun suker minum cay..minuman wajib yg ada kat ghumoh... bila pegi Cameron ngangkut teh aje khojenye...

    ReplyDelete
  13. Salam Kak Yong..

    Pelik renih lagu tu...hehe!
    Buah berangan makan pun lagu tu gak? Sedap la kan?

    ReplyDelete
  14. salam akak,
    nampak complicated sikit cara nak buat teh turkey. hehe tapi mesti sedap kan. nampak pekat je tu.

    ReplyDelete
  15. Salam Asma, InsyaAllah pagi ni kul 4 gi Gebze (di belah Asia). Anok kat Gebze si Asim, akan antor Mr T kat ehpot sana , dan guna keta slama Mr T koje kat Iraq. Kul 9am Asim antor akak ke stesen bas, akak ke Laut Hitam atau Karadeniz. Bandar nok gi nama dia Akcakoca. Dr Basaksehir ke Gebze 55Km, dan Gebze ke Akcakoca 180km. Buleh bayangkan?

    ReplyDelete
  16. Salam Yob Mamamat, lain padang lain cacingnyer. Gituler cara deme mancuh teh. Alhamdulillah jenuh gak akak dpt makan buah berangan tu, tak yah beli. Nok beli kat Malaysia mahal.

    ReplyDelete
  17. Salam Cikgu Nuzhah,teh deme teh local, ditanam di timur Laut Hitam/Karadeniz terutama di RRize dan Trabzon. Mmg deme minum teh pekat tp kalau akak bancuh tak sepekat kat rumoh deme sndiri. Akak guna standard Msia. Tapi kena buat pekatlah kalau tak deme tak minum. Sedap gak cay deme cikgu, akan2 teh Boh.

    ReplyDelete
  18. Salam Hairil, tak pelik cuma panaskan jer tp tak kena direct api, jgn tutup api sampai abis teh kat atas tu. Buah berangan bakor atau rebus, idok ler renih Yob!

    ReplyDelete
  19. Salam Tina, nampok jer complicated, tp sebenornyer leceh banding dgn kita punya. Kita boh ayor panas, boh gule, kaco! Sini gule boh sendiri.

    ReplyDelete
  20. Salam, cikgu, teh tarik lum naik lagi.sekarang minyak masak pula tak de kt johor.....

    ReplyDelete
  21. Salam kak yong.
    nampaknya bunyi teh dengan cay tak banyak bezanya.

    sedap jugak menu minum petang tu :)

    ReplyDelete
  22. Salam Kak Halima....
    ghase cay ni same ke macam ghase Teh kat Malaysia ni Kak Halima.....macam awok kat ghumah memang kuat minom teh ....teh o yee.....pagi petang malam memang ayor teh o le minuman wajib femili awok...... dan femili awok jenih yang tak kuat maneh....asei ade ghase teh dah ok....atopon ghase maneh2 buah kate oghang.......

    ReplyDelete
  23. Salam Razimah, mungkin kat tmpat lain rega teh dah naik. Minyak masak pulak lesap?

    ReplyDelete
  24. Salam Miz Nina, ha'ah bunyi teh bnyk seropa dlm banyok bahasa - cai kat India, cay kat Russia dll. Siang malam buleh minum cay ni Nina.

    ReplyDelete
  25. Salam Yob, rasa teh deme sedap gak, cam teh Cameron. Tang gule tu memasing boh sndiri. Tp teh deme pekat, kalau ning cam akak buat tu deme nengok heran jer...isy! Buleh ler Yob lepak Turki kalu dah suke cay!

    ReplyDelete