Moh Kite Follow Sesame...

Monday, January 17, 2011

Moh Skodeng Orang Kampong Turki Sorok Makanan!




Assalamualaikum dan Salam Bahagia,

Allhamdulillah teman dah semakin sihat hari ke 3 kat Kg Deridebi. 3 malam tido kat rumoh utama Mr T. Tinggal dengan Kak Emine jer. Ni gambor terbaru rumoh keme musim sejuk ni yang teman snap dari loteng rumoh Nevin. Depan rumoh ada 2 longgok kayu api baru potong dibiorkan berjemur; bawoh rumoh ada setinggi siling; kat kandang Fistig dan Kara Kiz ada berlonggok yang belum dipotong.

3 ari teman di kampong rasa lemah-lembut sebab kurang makan. Tambah dengan cuaca yang mendung dan muram. Tapi teman masih buleh menyongket ke rumah Nevin dan Mak Mertua, seberang jalan jer.



Ari ke 3 teman buleh usyar sekitar tanah keluarga Mr T dan rumoh Ahmed Amca sebelah rumoh mertua. Ni nak citer camner deme simpan dan tanam makanan untuk dan dalam musim sejuk.

Tiap musim deme bercucuk tanam dan ni plot kebun sayur Mertua dan Nevin. Sayur yang ditanam sesuai tumbuh musim dingin antaranya sayur salad maru, pancar, ispanak (spinach),
pokok bawang, herba maidanos, dll.



Salad maru yang buleh dipetik dalam seminggu. Kat kampong deme boh baja hasil keluaran Fistig dan Kara Kiz! Sihat dan berkhasiat lagi bersih tuh! Tiada pencemaran tanah dan ayor, lagi percuma!
Macam bunyi iklan baja pulak...




Lagi satu penyimpanan dan pengeluaran makanan di negara 4 sezon ni ialah kaedah sorokan. Patut ler teman nampok sekilas mertua kutip buah epal, tetiba dah penuh plastik. Dekat 3 kilo. Tapi tak nampok buah kat pokok. Kalau gugur tak nampak kat tanah. Ropanya deme kumpui epal-epal yang gugur dalam musim luruh dulu, simpan bawoh longgokan dedaun kering dan batang jagung kering. Seropa natural pantry. Simpan cara ni tahan berbulan-bulan.



Semalam ada kerabat mertua datang. Mertua bukak pantry tu dan deme pilih buah epal, ada 2 jenih, besor dan kecik. 3-4 kg deme bawok balik. Jadi kalau teman rasa nok epal, selak jer pantry tu. Pantry ni terletak kat dalam kebun sayur, sebelah plot salad maru.




Teman suka naik tingkat atas rumoh Nevin, ada loteng. Deme simpan banyok reta qarun kat loteng - jemuran, perabut antik, biji-benih, perkakas, bijiran dll. Musim panas teman suka dok sini sebab ada buai jaring, situ teman berbuaian nok elak suhu dapor yang panas dan lari dari riuh rendah Nevin-mertua bila deme berperang mulut.



Luas loteng ni buleh buat satu salon atau sitting room dan bilik tidor. Tapi rumoh deme ni memang underused. Salon deme dan 2 bilik tido jarang digunakan.

Ada satu lemari antik kat sini teman selongkor terjumpa gambor lama arwah adik Mr T/bapa Ilker/suami Nevin. Hensom arwah tu. Allah cucuri rahmat ke atas rohnya.



Ni deme panggil kozalak. Kita kat Malaysia nampok masa musim Krismas atau kat kedai hiasan, siap dicat warna emas dan perak. Sini deme buat bahanapi. Berlambok kat belakang rumoh, atas bukit dan dalam utan ladang. Dia cepat terbakor cam kayu mancis. Jadi digunakan sebagai pemula membakor kayu kat dapur atau boiler. Memang efisien bahanapi ni. Kesian kat kita, benda camni pun jadi bahan hiasan!



Berguni-guni jagung kering disimpan kat loteng. Ni bukan buat benih jer tapi akan dikisor buat tepung. Tepung deme agok kasor, deme akan buat roti jagung.



Kabak
atau labu pun dok sini. Labu ayor pun ada. Sebab loteng ni takder tingkap memang sentiasa sejuk, macam peti ais semula jadi.



Berkilo-kilo buah ceviz atau walnut liar deme kutip dekat-dekat rumoh atau ladang. Buah dikutip sehabis jer kacang hazelnut habis dituai. Orang kita nok makan kena guna hammer atau lesung batu. Sini orang pompuan gune sebelah tangan jer pecahkan kulit tu. Teman tak guro. Kalau teman, guna nut-cracker baru dapat isi!

Jenuh teman makan ceviz, kastane (buah berangan), findik (hazelnut) kat kampong ni. Alhamdulillah tak payoh beli!



Moh skodeng Kak Emine buat roti pulak. 2 ari teman asyik dok baring jer masa tak sihat tu. Walaupun teman sorang kat rumoh tu, dia buat masakan cam nak jamu 10 orang. Celik mata gi peroh tetek Kara Kiz. Kalau nak tau Kara Kiz dah nak bercucu! 10 bulan dulu ada anok, ni dah nak bercucu!

Kekadang orang kampong ni suka makan roti sendiri jadi deme bancuh ler buat roti sendiri. Van jual roti ada datang tiap ari kat dalam kampong. Ni mungkin sebab teman ada, Kak Emine buat roti spesel sikit.

Sayangkah dia akan diriku? Ohhh...



Ada ler sejenih ragi yang dia boh, gaul-gaul 10 minit gitu...
Pastu dia biorkan 30 minit dalam besen besor.



Lepas 30 minit (sementara tu banyok koje lain dibuatnyer), dia boh adunan tu dalam bekas roti besor. Memang tradisional punya bekas ni. Dalam bekas ni Kak Emine biorkan 30 minit lagi. Dia siapkan lunch pulak. Teman makan sikit jer. Perut masih tak mau terima makanan sangat walaupun Kak Emine masak sup tulang. Dia tau teman gemor daging, berusaha dia rebus tulang daging kurban. Idok ler dia jamu teman tulang jer...tulang tu pun banyok dagingnyer!



Roti dah siap dibakor dalam dapor cum pemanas kat dapur cum sitting room. Masa bakor ni kena turn around bekas tu tiap 10 minit.



Tengok dekat, belakang dapor siap letak kayu api saiz besor sebab dapur ni perlukan bahanapi yang power. Kat luor buleh ada salji 4 kaki tebal tapi dalam dapur ni rasa cam dalam Turkish Hamam! Dapur ni sentiasa berasap sampai dah nok tido masih ada kayu dibakor untuk memanaskan bilik ni sampai esok pagi terutamanyer kalau ada orang tido kat sini. 3 malam teman kat kampong ni, 3 malam teman dan Kak Emine tido dalam dapur cum sitting room ni. Very cozy here kome!



Roti dah siap untuk dimakan. Ni bahagian bawoh.



Nampak cam hangit. Bukan hangit tapi crusty. Ada bahagian hitam sikit. Kome buang ler. Tapi dalam dia lembut dan moist cam kuih apam kukus kita. Gebu. Kome makan dengan manisan buah, madu asli, jem buah, keju kampong, butter kampong...err segala satnika makanan yang orang kampong hasilkan.

Meh makan kome...Efiat olsun!

P.S Sori arr... muka comey Madam T Senior tak dapek teman siar. Dia cam riso jer bila teman asyik klik, klik gambor dia. Teman kata gambor Ablah takkan diantor ke New York Times!

24 comments:

  1. hahahahahahah again ,, im the first who make a komeng hahahahahahhahaha !!!!!!!

    ReplyDelete
  2. Salam Yob PO, ha ha ha....sonoknyer dia!

    ReplyDelete
  3. Salam PO, ater...apa komennyer? Suka sangat lupa nok kata sesuatu!

    ReplyDelete
  4. wow!!!
    nampak macam sedap pula roti tu..
    nak tukar selera pula la..
    ehhehehe

    ReplyDelete
  5. salam.
    kak yong, nak merasa juga la sorok2 buah2an gitu.
    isy...keme rasa nak kahwin dengan orang turkey aje :P

    ReplyDelete
  6. Salam Kak Halima, best entry kali ni. Kaz suka part yg sorok buah epal tu, hebat, hebat.

    ReplyDelete
  7. salam kak,
    beruntung kak dapat kak emine yg baik hati..epal tu blh mkn lagi ke?

    ReplyDelete
  8. Salam Mie, prasan Yob ni suka tang makan-makan!

    ReplyDelete
  9. Salam Mz Nina, buah epal kna sorok dgn benda2 organic dan dlm suhu dingin baru dia sentiasa segor. Nak kawin dgn org Turki? Kalau gitu kna minat kemas rumoh dari siling ke kaki tangga. Deme amat particular bersihkan rumah - buang abuk, mengelap cermin dan lap itu ini, kaki kerusi dan tombol pintu pun deme lap.

    ReplyDelete
  10. Salam Kaz, akak pun rasa kaedah sorok2 epal tu menarik jadi akak pun share ler story ni!

    ReplyDelete
  11. slm.

    4 ur info mamafaris dah tukar url nih

    http://farrafaris.blogspot.com/

    meh join GA...just suka suki

    ReplyDelete
  12. Salam Asma,Alhamdulillah dia baik dgn akak. Sorok epal tu kaedah tradisional. Rumput dan daun kering tu memelihara kelembaban buah dan hawa dingin maintain kesegaran. Kalau simpan dlm peti ais seminggu buleh kering tp dgn menyorok camtu buah tu tahan berminggu2! Lg pun tanak deme takder cacing.

    ReplyDelete
  13. Menarik cara simpan makanan dgn sorok dan letak kat loteng. Deme bleh buat camtu sbb sejuk kan Kak Yong. Kalo kat sini, alamat kena gelakkan aje ler.. :)

    Kat sana tu skrg suhu puratanya bpa tu Kak Yong?

    ReplyDelete
  14. Salam Hairil, Ha'ah ni cara simpan utk musim sejuk. Kita pun ada simpan - tempoyak, cincaluk, budu he he...banyok guna garam dan cuka dan rempah-ratus cara kita. Suhu ni jap turun jap naik setakat ni purata 6 C kot. Paling panas setakat akak kat sini 10 C. Ni lambat turun salji tahun ni.

    ReplyDelete
  15. Salam Yob Hairul, pe kabor? Maaf lama tak bw ke blog miker...masalah broadband, 22hb nanti dia pulih boleh akak bw cergas!

    ReplyDelete
  16. Salam Mama Faris, pe kabor. OK ur new url noted. Thanx

    ReplyDelete
  17. Beruntungnya kak Halima dpt rasa suasana sebahagian dari kehidupan peribadi org2 Turki... Nnt kalu sudi boleh cerita macamana Kak boleh jadi sebahagian dari diorg x?

    ReplyDelete
  18. Salam Kak Halimaaa.....
    haaaa....ni baghu betoii....ade entri pasei makan.....hehehehe..... bagoih jugak kak Halima tempek kan makanan2 Turki niii....at least kite tau jugak pasei makanan Turki nii

    ReplyDelete
  19. Salam Alı, Alhamdulillah itulah rezki akak. camner jd sebahagian dr deme? Akak kawin dgn salah sorang dr deme!

    ReplyDelete
  20. Salam Yob Shahril,jgn tengok jer, try masak yob.

    ReplyDelete
  21. assalamualaikum kak.....
    waaa...best nya tengok diorang kutip epal..rasa nak terbang pergi sana je....

    ReplyDelete
  22. wah..
    roti buat sendiri tu..
    klau TK cicah air kopi la sejuk2 tu..

    ReplyDelete
  23. Salam Yong Kiut,

    He he sana jarang minum kopi, ada occassion tertentu ada cara penyediaan yg tertentu.

    ReplyDelete