Protester yang Bersih dan Jujur...huar, huar, huar!
Assalamualaikum dan Salam Ceria,
Sama ada mengkome ni dipihak pemBersih atau pengotor, meh rehat jap dari berbaloh pasa demonstrasi Bersih 2.0. Kalau tak puah ati, kita berdemo lagi kendian yek?
Ni apa?
Telur?
Biji?
Kuih semperit?
Cer teka, cer teka...
Hadiah takde!
Ni namanya batu. Batu dari pantai Laut Hitam. Laut Hitam memurid, disebut Karadeniz dalam basa Turki.
(Mentang-mentang teman ni cikgu sementara...)
Ada ler dekat 2 kilo teman kutip mende ni sepanjang teman lepak kat Akcakoca, Karadeniz. Teman boh batu-batu berbagai saiz dalam tin, bawok balik Istanbul dan boh atas rak paling atas lemari baju.
Kalau Mr T nampak, dia tak dulik pun.
"Ni mesti koje 'Mad Malay woman' tu," dia akan kata.
Ha'ah dia gelor teman 'Mad Malay woman'.
Teman bawok balik Malaysia beberapa ketoi je utk hiasan atas meja.
Ni ropa ombak Karadeniz waktu pagi masa ayor pasang.
Menakutkan kalau tengok betoi-betoi.
Aik...ngape mengelewor gambornyer Yong?
Aterrr...gambor dipetik dari dalam bas yang bergerak, gitu ler jadinyer!
Bahrican perasan gangster
Hah ni gambor pantai Laut Hitam masa cuaca agak menawan. Si Bahrican yang dah sekolah Tadika sedang action.
Bandar Akcakoca ni kalau musim bunga dan musim panah dipenuhi para pelancong tempatan dan dari luor. Pantai dia tak secantik pantai kat bahagian Mediterranean Turki tapi asal ada pantai, meriah ler dia.
Pulak tu deme cuti sekolah 3 bulan, happening sungguh.
Kalau nak tengok boya putih bersidai, meh datang sini.
Kalah boya kat channel National Geographic!
Gambor ni diamik masa musim sejuk, tu yang lengang jer!
Antara hasil utama Karadeniz ialah balik atau ikan terutama ikan hamsi. Teman rasa ikan hamsi ni ikan sardin, sebab teman nengok dalam AFC Astro semalam, ada seropa ikan sardin.
Ikan hamsi hanya buleh ditawan dalam musim sejuk; dan diluar musim sejuk, haraaaammm!
Tulah cara gomen Turki nak jaga stock ikan deme. Bukan cam kita, main redah jer. Pastu bisin-bisin kepupusan ikan!
Cara-cara menyiapkan ikan hamsi untuk digoreng
Teman buat entry pasa ikan ni sebab teman kempunan nak makan ikan semenjak dua menjak ni. Kat Bandar Muadzam ni takde ikan yang fresh. Tengok layu semacam jer bila gi pasar Sabtu.
Jadi teman jarang dapat makan ikan.
Kalau kat Shah Alam selalu gak dapat ikan yang agak elok sebab deme dapat ikan dari Klang atau kuala-kuala kat Selangor nun!
Gaul dengan tepung jagung kasor dan garam.
Tu jer.
Pastu letak atas kuali lepior dengan minyak sikit jer.
Tutup dengan penutup ni. Dah masak sebelah, terbalikkan ikan atas penutup tu, pastu baringkan ikan tu semula dalam kuali, masak sebelahnya pulak.
Seeeeehhhhhh!!!!!
Yang ni bukan hamsi, tapi ada sejenis lagi yang agak kenit-kenit gak. Rega hamsi lebih korang RM20 sekilo dan ikan yang atas ni RM28 sekilo. Ikan yang ni lagi sedap.
Dapur di rumoh anak tiri, Akcakoca.
Bila dah masak terus hidang, makan panas-panas...errr sebenornyer ratah panas-panas.
Teman buleh ratah 15 ekor sekali hadap!
Ada masa teman rindu nak makan nasi Melayu. Pepanda teman buat samba ikan bilis.
Kalau kat Istanbul, teman kena tengok cuaca dulu. Kalau cuaca sejuk, tingkap jiran bergedup, baru teman berani masak lauk Melayu. Bukan apa, takut bau yang power ganggu jiran. Berdosa menyakitkan ati jiran, ye dak?
Teman guna beras basmati buat nasi lemak, lawan dengan sambal bilis dan telur goreng, dan timun, cili ijo dan bawang mentoh colek kicap. Masa ni Mr T koje kat Iraq. Suka ati teman main masak-masak!
Tapi lazimnya, menu harian teman ikut selera semasa, bermakna daging atau sosej, kentang dan salad. Ni pun ikut suka ati teman.
Meh kome rasa sorang sikit....
Assalamualaikum dan Salam Ceria,
Sama ada mengkome ni dipihak pemBersih atau pengotor, meh rehat jap dari berbaloh pasa demonstrasi Bersih 2.0. Kalau tak puah ati, kita berdemo lagi kendian yek?
Ni apa?
Telur?
Biji?
Kuih semperit?
Cer teka, cer teka...
Hadiah takde!
Ni namanya batu. Batu dari pantai Laut Hitam. Laut Hitam memurid, disebut Karadeniz dalam basa Turki.
(Mentang-mentang teman ni cikgu sementara...)
Ada ler dekat 2 kilo teman kutip mende ni sepanjang teman lepak kat Akcakoca, Karadeniz. Teman boh batu-batu berbagai saiz dalam tin, bawok balik Istanbul dan boh atas rak paling atas lemari baju.
Kalau Mr T nampak, dia tak dulik pun.
"Ni mesti koje 'Mad Malay woman' tu," dia akan kata.
Ha'ah dia gelor teman 'Mad Malay woman'.
Teman bawok balik Malaysia beberapa ketoi je utk hiasan atas meja.
Ni ropa ombak Karadeniz waktu pagi masa ayor pasang.
Menakutkan kalau tengok betoi-betoi.
Aik...ngape mengelewor gambornyer Yong?
Aterrr...gambor dipetik dari dalam bas yang bergerak, gitu ler jadinyer!
Bahrican perasan gangster
Hah ni gambor pantai Laut Hitam masa cuaca agak menawan. Si Bahrican yang dah sekolah Tadika sedang action.
Bandar Akcakoca ni kalau musim bunga dan musim panah dipenuhi para pelancong tempatan dan dari luor. Pantai dia tak secantik pantai kat bahagian Mediterranean Turki tapi asal ada pantai, meriah ler dia.
Pulak tu deme cuti sekolah 3 bulan, happening sungguh.
Kalau nak tengok boya putih bersidai, meh datang sini.
Kalah boya kat channel National Geographic!
Gambor ni diamik masa musim sejuk, tu yang lengang jer!
Antara hasil utama Karadeniz ialah balik atau ikan terutama ikan hamsi. Teman rasa ikan hamsi ni ikan sardin, sebab teman nengok dalam AFC Astro semalam, ada seropa ikan sardin.
Ikan hamsi hanya buleh ditawan dalam musim sejuk; dan diluar musim sejuk, haraaaammm!
Tulah cara gomen Turki nak jaga stock ikan deme. Bukan cam kita, main redah jer. Pastu bisin-bisin kepupusan ikan!
Cara-cara menyiapkan ikan hamsi untuk digoreng
Teman buat entry pasa ikan ni sebab teman kempunan nak makan ikan semenjak dua menjak ni. Kat Bandar Muadzam ni takde ikan yang fresh. Tengok layu semacam jer bila gi pasar Sabtu.
Jadi teman jarang dapat makan ikan.
Kalau kat Shah Alam selalu gak dapat ikan yang agak elok sebab deme dapat ikan dari Klang atau kuala-kuala kat Selangor nun!
Gaul dengan tepung jagung kasor dan garam.
Tu jer.
Pastu letak atas kuali lepior dengan minyak sikit jer.
Tutup dengan penutup ni. Dah masak sebelah, terbalikkan ikan atas penutup tu, pastu baringkan ikan tu semula dalam kuali, masak sebelahnya pulak.
Seeeeehhhhhh!!!!!
Yang ni bukan hamsi, tapi ada sejenis lagi yang agak kenit-kenit gak. Rega hamsi lebih korang RM20 sekilo dan ikan yang atas ni RM28 sekilo. Ikan yang ni lagi sedap.
Dapur di rumoh anak tiri, Akcakoca.
Bila dah masak terus hidang, makan panas-panas...errr sebenornyer ratah panas-panas.
Teman buleh ratah 15 ekor sekali hadap!
Ada masa teman rindu nak makan nasi Melayu. Pepanda teman buat samba ikan bilis.
Kalau kat Istanbul, teman kena tengok cuaca dulu. Kalau cuaca sejuk, tingkap jiran bergedup, baru teman berani masak lauk Melayu. Bukan apa, takut bau yang power ganggu jiran. Berdosa menyakitkan ati jiran, ye dak?
Teman guna beras basmati buat nasi lemak, lawan dengan sambal bilis dan telur goreng, dan timun, cili ijo dan bawang mentoh colek kicap. Masa ni Mr T koje kat Iraq. Suka ati teman main masak-masak!
Tapi lazimnya, menu harian teman ikut selera semasa, bermakna daging atau sosej, kentang dan salad. Ni pun ikut suka ati teman.
Meh kome rasa sorang sikit....
salam kak, lama tak jenguk ke sini.
ReplyDeletesedap nmpk food dlm foto akhir tu...
salam Yong, x usah lah bertapa lama2 kt muadzam nun...meh turun kuantan ni cari ikan fresh!
ReplyDeleteadei... tak tahan nengok ke makanan2 ni.. gitu turki jaga ikan2 depa... bagus tu..
ReplyDeletetapi kat kerteh ni pon banyak ikan fresh yong... buleh dapat tepi jalan je.. tak pon kejor depa yg baru balik laut...
teman pernah kena sound masa duduk korea, duduk apartment la.. tumis sambal sampai abis satu blok bau agaknya... hahahhha... dok ingat sambal tumis malaysia amat power..!!!
tak baik tau kak yong tayang gambor nasi kat org puasa.. :P
ReplyDeleteAssalamualaikum Yong Intan,
ReplyDeleteselamat datang weh! Ni Intan yg mana pulak...lama tak datang?
Hari-hari masak nasi, nasi direbus dengan budu, Yong Intan baru dikenali, mari kita bersalam dulu! Ewaaaah!
Assalamualaikum Yong Dragon, ni ngajak ke ni, atau ngacah jer? Bukan Yong dok Kerteh ke?
ReplyDeleteAssalamualaikum Yong Mulan,
ReplyDeleteKalau akak rajin nanti akak terjah Kerteh. Ha ha...kena sound kat Korea? Tulah akak nak masak Melayu kena kaji cuaca dulu!
Assalamualaikum Yong Diva, yaa ampun! Maaf! Teman doakan posa mu diterima dan diberkati!
ReplyDeleteYong, haha...mmg I dok kerteh tapi adik beradik....rumah...ada kt kuantan lagi..setiap weekend mmg akan pergi kuantan tu...ngajak betul2 ler ni!
ReplyDeleteAssalamualaikun Kak Halima;
ReplyDeleteCantik2 batu tu, boleh jadi hiasan pulak..
rasa nak ratah jugak ikan Hamsi tu kak..
Salam Yong Dragon, ye ke...nanti kita calling2 yek!
ReplyDeleteWaalikumsalam Yong Ummi, memang cantik2 dan banyak kat pantai deme tu. Deme tak heran nak kutip buat hiasan! Memang sedap ikan hamsi tu!
ReplyDeleteSana boleh dapat daon pisang tak buat alas nasik lemak tu...?
ReplyDeleteAssalamualaikum Yob Gedek, banyaklah daon pisang...kat Malaysia pung org ngengada tak nak guna daon pisang!
ReplyDeleteAssalamualaikum,
ReplyDelete....itu belum lagi goren pekasam....bauunye....wangii!
'Mad Malay woman' kah3 klakar la laki yong ni
ReplyDeleteAssalamualaikum Cikgu Humairi, nak mapoh? Kalau teman goren pekasam, teruih deme pangge bomba dan sembur apartment keme! Jangan cari pasa weh!
ReplyDeleteSalam Yob Ustaz Joni Dep, baru tauuu?
ReplyDeleteSalam..nak tergelak baca komen2 di atas dengan bahasa peraknya.....
ReplyDeleteBestnya....nanti tahun depan ingat nak jalan2 kat Turki.. Nak gi masa musim salji.
Boleh singgah kat umah ke?????
Assalamualaikum Hajah Nafisah, he he teman tak panda sngt berbasa Perok ni, tak bape piyor cam Yob Samad atasnamamu dan Yob Syaruk Labun Kume. Tahun depan nak gi Turki? Hosgeldeniz. Kalau nak bersalji bebetoi kena gi Erzurum, Van, Kar...kat belah timur Turki. Kami dok kat Istanbul salji turun kejap jer, 5-10 ari, pastu cayor. Dia turun pun tak menentu bila. Yang kat timur Turki, nah kau 3 bulan salji! InsyaAllah kalau teman ada kat sana, teman citer kat blog ni. Harap rerajin nyongket ke sini ye Hajah.
ReplyDelete