Moh Kite Follow Sesame...

Tuesday, April 29, 2014

SAPA NAK BERMENANTU JEJAKA TURKI, MEH SINI!






Assalamualaikum, pe kabor? Ada yg komen, hapdet yg baru lepas tu gambor sikit! So teman pun hapdet lagi! Ni citer musim dingin lepas. Teman balik kampong dengan anak sedara Mr T, si Ilker, lelaki tinggi ragah kat background tu. Mak dia Si Nevin yg drive traktor tu. Yang lain-lain dlm traktor tu termasuk mertua teman dan jiran-miran.
Dalam ziarah kedua teman ni, ada tetamu lain kat rumah mertua, Makcik Sefiah. Dia tinggal di bandar Eregli, tiap tahun dia lepak seminggu kat rumoh mertua teman. Kira bercuti ler. Ni dia tengah masak sayur pancar yg pahit macam kailan tu.

Ni cicit mertua, dan cucu pada si Nevin, nama deme Mursel dan adik dia Omer. Deme anak Ilker. Kalau cuaca mengizinkan dapat deme main di luor rumoh kejap. Main kayu yg best, ya Mursel?

Bila deme bosan dan resah, deme akan buat onar dalam rumoh moyang deme. Nak bagi deme senyap, teman bagi si Mursel dan Omer sebiji epal bersalut gula. Ahhh melekit satu badan!


Masa ni bulan Februari, pokok hazelnut dah keluorkan bunga, tak nyabor-nyabor nak berputik, walhal daun tak keluor lagi!

Seperti biasanya, bila dok kampong rumoh mertua, deme layan makan sayur dan sup kekacang  dgn roti jer. Lauk tak mandang. Tapi sayur dan salad deme yang tanam, kira organiklah!


Baidewei, masa winter break 15 hari dlm bulan Januari, cucu sulong Mr T, si Ertugrul datang Istanbul. Tido 2 malam jer. Dia mai nak gi bandar beli seluor jin. Teman bawak dia ke Grand Bazaar. Ahh pilih, pilih Ertugrul. Dia ni penjimat dan pandai berbelanja! Tak macam Helime Baba Anne dia, main rembat jer!
 

Ertugrul baru nak masuk 15 tahun, belum kawin lagi. Sapa nak, boleh email teman senyap-senyap yaa.

30 comments:

  1. hensemnya Ertugrul
    booking boleh ye, kena bayar deposit tak?hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Irfa, kenalah, meh akak antor borang deposit!

      Delete
  2. Hahaaa...booking jadi anak saudara lah. ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Kak Mah, boleh gitu, advance pemikiran Yong!

      Delete
  3. ensem sungguh cucu akak... nk antar resume lah.... tp mude bebeno pulak...

    kt sana mmg kalu mkn roti ltk gitu je atas meja tanpa pinggan yek kak... tp simple sungguh menu nyer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Nor, simpan dulu. Haa mmg deme letak roti gitu jer atas meja, tp meja selalu dilap sebelum makan.

      Delete
  4. ahaksss... jadi ejen pencari jodoh le pulak Kak Halima.... hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Yob Shahril, tolong bina masjid!

      Delete
  5. Tu dia jejaka tampan dari Turki. Saya ni takde anak perempuan, kalau tak saya yang first email kak halima, hehhe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Yong, Buat anak sedara atau cucu pun boleh kikikiki!

      Delete
  6. hencemlah sesangst...tak tenang anak teman nnti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Nekcik dan Azian, buat calon anak sedara pun boleh!

      Delete
  7. kocik bebeno nak dipadankan dengan anak dara kat umah teman ni yong..

    ReplyDelete
  8. Sedap bebenor nampaknya apple bersalut gula tu. Kalau teman makan habis melekat kat gigi :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Yong Naramas, kokak jer, sedap pulak sbb epal tu masam2, lawan dgn gula pulak!

      Delete
  9. heheehheh comei je cucu kak yong ni..

    ReplyDelete
  10. Amboi Yong .. mesti suka tuan badan tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Yong, hehehe dia tak taw pasal blog nih...

      Delete
  11. Replies
    1. Assalam, hehehe terima kasih, Alhamdulillah.

      Delete
  12. tak nak cari menantu..tak nak cari anak angkat..tp nak cari suami angkat...boleh..:)

    ReplyDelete
  13. epal tu napok sangat melekit..jenuh lah kena hurung semut tu..


    alaaaaaa...dah terlambat nak mengurat..kita dah kawen..huhuhu..hahahahha

    ReplyDelete
  14. salam yong,

    teman nak ke istanbul dari 24 mei sampei ke 17 jun ada keghojer sikit sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam, Selamat datang, hosgeldeniz.

      Delete
    2. Kg. Deredebi ni belah maner Yong? Teman udah masuk 2 minggu ulang-alik dari Crowne Plaza-Asia ke Sabiha Havalimani Gokcen ni. Tak gheti teman nak menjelajah belah2 sini, Ahad haghi tu jer teman ngikut Bosphorus Cruise dkt Kurtkoy nun...

      Delete