Moh Kite Follow Sesame...

Thursday, April 24, 2014

MOH MELILAU EMINONU, ISTANBUL!

Assalamualaikum, jumpa lagi, Alhamdulillah. Pe kabor semua? Sejak balik nyongket di Aceh, teman segan nak hapdet blog. Sebab layan posting barang-barang org order. Jom layan gambor sekitar Eminonu waktu subuh!
Masa teman masih kat sana, Turki tengah rancak menghadapi kempen pilihanraya majlis tempatan utk jawatan yang dipertua, penghulu, tok sidang gitu. Seperti kome tau parti Erdogan AK Parti menang besor. Ni kat depan Masjid Baru (Yeni Cami) di Emoninu, Istanbul.
Kalau kome rajin susup-sasap lorong di Sirkeci, jumpa patung ni. Persaingan gerai dan restoren memang sengit di Istanbul. Teman selalu pilih yg staff dia peramah!
Ni typical kahvalti di restoren Istanbul dengan sarapan urban deme - roti simit, menemen (scrambled egg dgn tomato), telur rebus dan cay panas. Bila teman ingat nak kena banyak nyongket, teman makan banyak gini ler. Nak menapak 3-4 kilometer tu.
Baru teman perasan, kat lantai tu ada lukisan nota muzik. Ni memang dikhaskan utk busker ke? Ni kat salah satu stesen metro bawah tanah. Sekarang metro dah boleh sampai dari Old Istanbul sampai ke daerah rumah kami di Basaksehir. Kena tukor 2 tren jugak nak sampai rumoh tu!

Masa teman tenang-tenang nak snap imej Masjid Baru ni, sorang pakcik ni berhenti perati teman. Dia cacat jari-jari tangan tapi tak menhalang dia bangun subuh-subuh yg sejuk utk gi koje. Kendian teman snap gambor dia solo, suka bebenor dia!

26 comments:

  1. Salam Yong halima...Apa kabar?Lama tak singgah kat sini...sedapnya menu yg trhidang tu & permandangannya pon sgt menarik!

    ReplyDelete
  2. Salam Azatie, kabor baik. Menu deme mudah jer tp berkhasiat. Yong apa kabornya?

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Kak. Bile le gamoknye teman buleh jejak ke sana....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, In Syaa Allah bila ada rezki.

      Delete
  4. lamanya kak halima bertapa ...ahaks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Nieda, bukan bertapa...sibuk menyongket heheh!

      Delete
  5. Lama sungguh ...baru update yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Kak Mah, lama tak jumpa baru rasa rindu. Kalau selalu nanti org nyampah!

      Delete
  6. Suka ikuti foto Yong nyongket... esp masjid tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum, sejuk mata memandang kan?

      Delete
  7. Alhamdulillah
    akhirnya terubat rindu nak baca entry akak
    baca dalam fb lain..
    ehee :)

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Kak Halima..

    Waa bestnya, kali ni saya baca entry akak dan Istanbul terasa begitu dekat, hotel saya menginap hari tu di Sirkeci,sempat jalan-jalan juga di Eminonu, aura Istanbul masih segar terasa. Terima kasih kak, blog akak banyak memberi panduan dan inspirasi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Ross, ohh dah balik ya, Alhamdulillah. Ahh Sirkeci dkt Eminonu, akak gi Sirkeci utk pos surat dan barang, main post office tu.

      Delete
  9. cantiknya gambar berlatar belakang masjid tu...

    ReplyDelete
  10. haihhh.....bila la nak sampai ke turki yg indah menawan nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Yana, bila terlebih duit telekung tu!

      Delete
  11. AS Salam K. Halimaton.. seronok je nampak bandar tukey.... bab mkan yg sy paling suker... mcm sedap jer roti tu... menum teh panas... kene pula suasane sejuk2....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Pedasdanmanis, pe kabor? Yaa memang sedap kalau makan masa sejuk2 tp menu deme kurang pedas masalahnya!

      Delete
  12. Lama nye Kak Halima tak update blog... ramai peminat dok tunggu ..... ahaks....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Yob Shahril, ahaksss...terbatuk2 ni!

      Delete
  13. Assalamualaikum kak hajjah,
    Akhirnya ye..ada jugak entry..cantik gambo masjid tu.. menu kahvalti tu terasa sedapnya..nampak khasiatnya..

    upload la gambo jalan2 kat acheh pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Hajjah, hehehe...nanti citer Aceh pulop!

      Delete
  14. lama tak singgah baca kat blog yong ni, Istambul nampak gloomy.

    ReplyDelete
  15. suka baca blog sis
    loghat kg mentua saya

    ReplyDelete