Moh Kite Follow Sesame...

Saturday, June 22, 2013

SUMMER 2012 DI LADANG HAZELNUT, KG DEREDEBI, TURKI!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, semoga semua sihat menghadapi jerubu, dan sihat dan sejahtera di KL sempena 505.Ni nak recap trip summer 2012. Si Mursel sedang menggolek botoi!
Zeynep anak pada anak tiri yg bongsu, sedang mendukung adik sepupu dia. Lazim summer holiday semua yg dok bandar balik Kg Deredebi sebab nolong petik dan kutip hazelnut!
Pokok hazelnut ada yg ditanam sekitar kampong, ada banyak lagi kat bukit. Hak ni dipetik sebelum gi bukit. Lepas mesin kena jemur kacang tu 3-4 ari, jangan kena ujan!

Pas 2 malam kat kampong, teman ikut cucu sulung si Ertugrul dan sorang sedara si Salih, gi Farmhouse atas bukit. Sini ladang Mr T lebih luas, kena duduk kutip dekat sebulan!
Farmhouse ada 2 bilik tido, 2 bath, dapor cum sitting-room. Teman pun menyerah diri kat sini selama 3 minggu. Kuarga anak tiri sulung dok sini sejak cuti summer. Bawak anak bini semua. "Kamu jangan ponggah beg Helime Baba Anne Yusuf, berterabur satnika mende kang!"
Ada masa Mursel datang lepak. Bila jumpa dua pupu dia, deme bergomoi ler...
Katil dah jadi berkubang cam kandang kamben....
Ada masa Nevin bawak cucu dia ni susup-sasap gi kutip sayur, tomato, cabai segala!
Banyak round kacang hazel ni dimesin, dijemur dan dimasuk dalam guni. Ada 4-5 round kot dalam sebulan tu. Berat kojenya. Ni anak tiri hok sulung, si Tahsin. Lazimnya dia amik cuti 2 minggu nak uruskan koje dan pekerja kami.
Saban tahun orang Kurdish akan berbondong-bondong datang ke wilayah Laut Hitam amik upah koje di berbagai ladang. Selalu kami amik 15-20 orang pekerja ni. Ni salah sorang pekerja dan Nevin, lepas waktu koje.
Mertua teman yg kat tengah tengah discuss dgn ketua pekerja. Lazimnya deme-deme ni dari satu kampong dan bersedara-mara. Senang nak urus. Yang bawah kanvas tu kacang yg dah kering, nunggu nak dimasukkan dalam guni jer.
Bulan September sekolah dah bukak, Tahsin dan kuarga dia balik bandar, tingge teman, mertua, Nevin dan Salih kat Farmhouse tu. Pekerja Kurdish dok dalam khemah deme sendiri di tepi Farmhouse. Ni lada ijau yg Nevin tanam, ditumis dgn minyak dan bawang. Simple jer deme masak!
Kahvalti. Kekadang Nevin buat, kekadang mertua, kekadang Salih. Teman nolong siap dan basuh pinggan. Jom!

24 comments:

  1. salam
    lamanya menyepi...ingatkan bertapa ataih bukit mana hehe...
    comel pulak budak kecik tu ngutip cabai..

    ReplyDelete
  2. Assalam Yong Kam,

    bukan menyepi, sibuk menyongket sakan!

    ReplyDelete
  3. as salam, akhirnya blog ni berupdate juga..nice story kak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Yong Tie.....hhhuuuuhh...letih! Tak sempat sokmo!

      Delete
  4. untongnye kat Kg Deredebi ni....semue nye dapat dari tanah...tak payah nak beli..... jimat belanja...... dan bulih juei lagi......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Yob,
      Kita pun untung, tanah banyak, air banyak, matahari semedang...cuma rajin tak banyak he he he!

      Delete
  5. Assalamualaikum Kak Halima..

    Bila baca n3 kat blog baru terasa puas, rindu n3 akak sebenarnya, rindu nak tengok suasana Kg Deredebi juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Ros,
      akak pun rindu nak jenguk...tapi sokmo tak sempat ha ha ha!

      Delete
  6. assalamualaikum kak...


    mewah nyer kacang hazelnut siap leh duduk atas kacang lagi...

    ReplyDelete
  7. Waalaikumsalam Yong Eita,
    rindu kat Eita...pe kabor? Memanglah mewah...setahun mau dpt 20 tan! Alhamdulillah!

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum kak..
    harap akak sihat2 dan ceria sokmo..
    beso dah usop ye..gambo yg last yang tengah2 tu apa kak? makan dgn sos yg dalam piring tu ke?

    ReplyDelete
  9. Bnyk btl hazelnuts... iyelah...ladangnya pon bsr..besar keluarga mr T ni kann...

    ReplyDelete
  10. as salam kak yong,

    lama tak baca cite kak yong kt sini, lama betul yek masa memetik hazelnut tuh, sampai sebulan... agak2nyer seguni tuh berapa harga ek kak yong...

    simple betul makanan deme tu ye kak... tp nengok menyelerakan jugak

    ReplyDelete
  11. banyaknya hazelnut....boleh eksport macam tu gayanya

    ReplyDelete
  12. Ya ampunnnnn mmg berguni2 hazelnut tu rupanya

    ReplyDelete
  13. Salam...

    Singgah dari blog Kak Yan. Tiba2 teringat hazelnut dalam coklat yg selalu dibeli. Orang sana tak heran pun kita kat Ma;aysia mahal kalau nak beli hazelnut tu.

    ReplyDelete
  14. untong ler yong..mak mertua tokeh kacang..senang nak makan!!

    ReplyDelete
  15. salam kak, apa kabar, suka tengok muka budak2 kat sana kak, comell,,

    ReplyDelete
  16. aduhh.. puas ngunyah hazelnut ye kak.. xtrkunyahla pula.. hihi.... kat sini punyalah mahal..

    ReplyDelete
  17. haaaa... tak balik nyongket lagi ke akak ni....

    salam ramadhan.. maaf zahir batin..

    ReplyDelete
  18. wahhh...gerammm je tengok kacang hazelnut tu...nyam3...lain kali nak ikut la trip g jenjalan ni boley x cikgu? hehehe

    ReplyDelete
  19. Bestnya...orang lain masak kita basuh pinggan..sukanya hidup!

    ReplyDelete
  20. Seronok nya dpt experience dok ladang kat farm house.. seronok baca .. gmbr come come belaka..

    ReplyDelete