Moh Kite Follow Sesame...

Thursday, April 14, 2011

Melayu tu, "Jika menipu masih bersopan" - I like!


Assalamualaikum dan Salam Ceria,

"Melayu tu orang yang bijaksana
Nakalnya bersulam jenaka
Budi bahasanya tidak terkira
Kurang ajarnya tetap santun
Jika menipu pun masih bersopan. Bila mengampu bijak beralas tangan

Melayu itu berani jika bersalah, kecut takut kerana benar, janji
simpan di perut, selalu pecah di mulut
Biar mati adat
Jangan mati anak."

- Usman Awang.

Ha...ha...Tuan Usman amat sarkastik sekali!

I like!



Kome jangan tanya teman nyongket kat ner.
Sibuk ni.
Sibuk tengok orang buat koje. Deme nak buat pameran seni dan budaya lusa. Teman follow kawan dan famili dia yang terlibat secara langsung dengan program seni dan budaya ni. Cam ner program yang sebenor pun teman korang clear. Esok-esok tau ler. Sementara tu teman usyar orang buat koje dan keep out of the way!




Masa singgah kat R & R tadi, kawan baik teman, Yas, dengan adik dia makan nasi dengan gulai tempoyak ikan patin sorang semangkok. Femes ikan patin ni kununnya. RM7 sepotong. Idok ler sampa beribu ringgit!
Deme kata sedap.
Sedap ke?
Kawan teman suruh rasa.
Teman amik sikit.
Nyap...nyap...nyappp...hmmm OK gak rasa dia.
Teman ni tak biasa makan ikan patin ni. Walau pun orang Perak yang biasa dengan gulai tempoyak, ikan yang teman makan dengan gulai tempoyak ni teman makan ikan temenung jer. Ikan lain tak reti. Tempoyak pun nak yang baru. Kalau dah masam, teman kureng.

To be continued....

30 comments:

  1. nyaum nyaum nyaum,,,,,, sodak tuuu

    ReplyDelete
  2. saya suka Usman Awang.
    pernah satu semester kami satu kelas mengkaji dan mengupas sajak2 karya Usman Awang utk kelas BM. memang menarik bila baca karya2 beliau.

    ReplyDelete
  3. ina nih suka benor ngan sambal belacan+tempoyak..tapi kalo gulai tempoyak ntah nape tekak xleh terima pulak

    ReplyDelete
  4. betui2... sangats la sedah sambal belacan+tempoyak.... Patin masak tempoyak pun saya suka... sedap la sgt2

    ReplyDelete
  5. Aderk!!

    Terkejut kita tengok ada orang di belakang kerawang tu, hehehe.....

    ReplyDelete
  6. Pernah kena sepotong rm80 hengit campur nasik dll dlm rm100 terbang,Beli kat kedai rm3 1ekor,rasa sama je,tak tau bezanya kat mana.

    ReplyDelete
  7. Salam Yob PO, kamben buleh masak gulai tempoyak dak?

    ReplyDelete
  8. Salam Dyanna, bagus kaji sajak penyair kita terutama penyair otai tp students kita kata kesusah-teraan tak penting.

    ReplyDelete
  9. Salam Ina, memang sedap sambal campur tempoyak tp sambal belacan ke? Kami guna sambal jer yg takder belacan.

    ReplyDelete
  10. Salam Ali, wah orang Kedah pun pandai makan gulai tempoyak ikan patin!

    ReplyDelete
  11. Salam Yong Dangarumbia, main sorok2 tuh!

    ReplyDelete
  12. Salam Joyiman, haa tu kedai yg charge RM13,000 utk makan 50 org tu kot. Memang betoi, beli sendiri, masak sendiri, makan sendiri..tak de beza!

    ReplyDelete
  13. amboi kak..
    bersajak pulak..
    best je nyongket tu..
    nk ikut..

    ReplyDelete
  14. saya sambung sket ..


    "Dagang lalu nasi ditanakkan
    Suami pulang lapar tak makan
    Kera di hutan disusu-susukan
    Anak di pangkuan mati kebuluran"

    inilah yang terjadi kat malaysia skang secara kiasannya.

    Melayu ni kalau mencuri ayam, nak makan kena sembelih, nak sembelih baca bismillah, kalau tak haram makan ayam tu.

    hahahha...

    ReplyDelete
  15. Ohhh... nyongket ikan patin yeaaa... patut ler... gelap jer ghumah... hehehe...

    Betui ke... kat sinun tak boleh bawak makanan... adus.. puasa ler.. teman laki bini gamaknya... hahaha...

    ReplyDelete
  16. Salam Yob Din,Kat Malaysia bukan jer kera, monyet, babi utan, cipan, langsuyor semua disusukan...ha ha!

    Tulah, babi tak nak makan tapi arak togok berbotol-botol, sebelum minum baca "Bismillah" kot, amik berkat!

    ReplyDelete
  17. Salam Yob ISA, ater dah dpt green light, nyongket ler. Aik, skodeng rumoh akak yeah!

    Betoi Yob, Ostolia dan NZ tak kasi bawok sebarang mende makan, hatta susu baby sekali pun. Deme nak jaga kemurnian produk deme dr dicemari barang dr luar!

    ReplyDelete
  18. Salam Kiut, ater nak buat apa lagi, nyongket ler yg best!

    ReplyDelete
  19. Melayu kalau bershopping, setengah kapalterbang beg dia...!

    Teka sapa?

    ReplyDelete
  20. wahh gulai ikan patin memang mabeles..
    favourite aii org pahang..

    ReplyDelete
  21. salam yong,haiii terliur teman nengok gulai tu !dahle mood nk masak dan makan tu merudum..huhu...

    yong ! terime kasih bebanyok ! hadioh dari Turki udah sampei ! nnti teman buat entri next week yer...sukeee bangat :) sayang mike ! :)

    ReplyDelete
  22. Salam Yob Gedek, isyyy susoh soklan tu...Kalau FLOM gi shopping kena bawak 2 kapalterobang, 1 utk entourage dia, satu untuk barang shopping ha ha!

    ReplyDelete
  23. Salam Yong Tihara, ye ke? Teman idok biasa makannya...

    ReplyDelete
  24. Salam Yong Hanie, takde mood masak dan makan? Tak sihat ke Yong? Oh, sama2, hadiah kekecik jer...lain kali amik bahagian dlm peraduan lagi...

    ReplyDelete
  25. musim doyan luruh kat tempat teman skang nie....tempoyak belambak......haaa...jangan nak ngada melambakkan tempoyak lak ye.

    ReplyDelete
  26. temanpun nak hebohkanle karya Usman Awang nile...bole ye yong..

    ReplyDelete
  27. Salam kak,
    waa seronok nyongket kak, ummi suka ikan patin masak tempoyak tu kak

    ReplyDelete
  28. Salam Cikgu Humairi, dah tau banyak, bak mai sikit. Kg Yong belum berbuah lagi! Tak per, ajorkan syair penyair kita pd anak2 murid kita...bagus tu Cikgu!

    ReplyDelete
  29. Salam UmmiRoss, wah org Sarawak pun pandai makan patin masak tempoyak...akak yg tak pandai makan!

    ReplyDelete
  30. Tu la..nak kate sedap sangat tu idak le sampe bebelas ribu itu ari....

    ReplyDelete