Moh Kite Follow Sesame...

Tuesday, April 5, 2011

"It's Hell in Misrata!" - Pemberontak Libya.

Rakyat Libya mengibar bendera Turki di depan feribot 'Ankara' setiba ia berlabuh di Benghazi, Libya.

Assalamualaikum dan salam Hormat,

Kapal peranginan 'Ankara' sedang dalam pelayaran ke Turki setelah menyelamatkan beratus-ratus rakyat Libya yang cedera serta kuarga deme dari bandar Misrata yg dikuasai pemberontak. Beribu-ribu lagi orang awam berkumpul di pelabuhan meminta diselamatkan.

"Situasi amat sukar, kami terpaksa tinggalkan pelabuhan segera" kata sorang pegawai dari Kementerian Luar Turki. Kapal feribot yang diubahsuai jadi hospital terapung tu terpaksa belayar segera bila beribu-ribu lagi rakyat Libya berasak cuba menaiki kapal termasuk 4,000 warga Mesir. Salah sorang yang cedera berkata 'pembunuhan beramai-ramai' sedang berlaku di Misrata dan menyebut situasi di situ bagai 'neraka'. Deme citer, tentera Gaddafi bom rumoh dan masjid-masjid. Bila deme dengor pesawat Nato, deme nyorok dalam rumoh dan masjid, bila pesawat tak der, tentera gomen rosakkan rumoh-rumoh dan masjid! Hmm...ni kata orang yg tak gemor dengan Gaddafi ler. Teman terjemah jer!

Feribot ni disewa oleh gomen Turki, dengan Persatuan Bulan Sabit Merah Turki dan Humanitarian Aid Foundation (iHH, yang memiliki kapal Mavi Marmara) membekalkan kakitangan dan bekalan. Ianya dijadikan sebuah hospital untuk operasi menyelamat. Bila 'Ankara' sampai di pelabuhan Benghazi dan meniup semboyan, beratus-ratus penyokong pemberontak melaung, "Darah para syuhadah tumpah kerana menuntut kebebasan!"


Rakyat Libya alu-alukan feri penyelamat Turki.

Sementara itu 12 buah jet pejuang dan sebuah frigate Turki mengiringi feri ini dan memberi perlindungan tatkala ia berlabuh di Misrata. Menteri Luar Turki terpaksa menghubungi gomen Libya dan pihak pemberontak menggesa genjatan senjata kejap; dengan itu dapat ler feri ni masuk berlabuh untuk mengambil rakyat Libya yang cedera.

Saudara kita di Libya menderita kena bom dan peluru, kita kat Malaysia sibuk nak tau sapa pelakon gred B dalam filem low-budget dan black n white tu...isy...isy...isyyy!

Sumber berita dan gambor dari Today's Zaman dan Hurriyet Daily News



Ari ni nak citer pasa Alphan dan Dede dia (datuk) main pondok-pondok. Ni masa teman dan Mr T dijemput oleh Asim makan malam di apartment deme di Gebze, bahagian Asia Turki, 45 minit dari Istanbul.



Bila datang rumoh Asim, Mr T mesti beli mainan untuk Alphan. Semedangnya dia beli pistol atau keta. Kali ni dia beli kapalterbang dan mesin drill. Alphan ingat driller tu pistol.



Ada satu ketika, Alphan tarik turun kusyen. Mr T pun tolong. Mr T buatkan pondok-pondok.



Sarung kusyen tu dah dibukak untuk dibasuh oleh isteri Asim. Pondok Mr T ni senget...



Dia pulak yang dok bawah tu.



Bila dah baring tu, dia mintak Alphan urut belakang dia.



Alphan tumbuk-tumbuk dengan tangan kecik dia. Ni Turkish Massage kot.



Ada masa dia nak main jimnastik pulak. Mr T dok layan jer...



Dia tunggang terbalikkan Alphan. Masa tu Busra, mak Alphan, dah bawak semangkok bubur.



Alphan tek fai. Makan jap!



Dah bosan main pondok-pondok, mak dia bagi gunting dan majalah; main gunting kertas pulak. Budak kecik memang suka main gunting kertas nih!



Lebih kurang 15 minit, dia bosan lagi. Masa tu Dede dah masuk bilik untuk solat. Dia pun masuk bilik spare yang juga bilik tido tetamu. Bila nampak teman nak amik gambor dia, dia sorok belakang sofa. Alphan ni masih susah nak mesra dengan orang yang dia jarang jumpa.



Tetiba dia nyusup bawah Dede dia masa Mr T tengah solat! Hampir tergendala solat Atok dia. Nak main jugak dengan Dede dia masa tengah solat. Nasib baik sempat Mr T abiskan solat maghrib dia.



Alphan dengan mainan driller yang dia ingat pistol. Dia tembak teman banyak kali dengan mende tu.



Susoh nak amik gambor dia ni, asyik bergerak jer. Cam budok Betul si mata biru tuh!



Kendian kami gi meja makan. Baru Alphan kurang aktif sikit sebab tak der kawan.



Ni salah satu menu yang isteri Asim masak - tak tau nama dia tapi dibuat dari tepung jagung, masak dengan sikit minyak, sikit gula dan ditabur hazelnut - orang banyak hazelnut katakan!



Sup sayur dan stew kacang dan roti. Mana lauk oii Busra? Tu yang teman lomah ni, tak der lauk! Makan jer ler...



Tadi jumpa gambor lama Mr T masa dia dalam National Service tahun 1983. Deme kena berkhidmat 15 bulan, tak der main-main cam kat Malaysia ni. Deme kena gi sempadan lawan tembak-tembak dengan gerila Kurdish. Kalau mati, nasib ler.

Memula susoh teman nak kenal yang mana Mr T. Memang tak kenal pun. Tanya adik ipor si Nevin, dia tunjukkan yang mana satu.

Haa...teman dah lama tak buat peraduan ni. Ari ni nak buat ler. Sapa buleh teka yang mana Mr T, haa jawab dalam ruang komen entry ni. Sapa dulu jawab betoi, dia ler menang. Hadiah ole-ole dari Turki dan akan di pos dalam minggu ni. Tarikh tutup esok kul 6 petang. Jawab sekali jer. Kabor kat teman contoh: Mr T tu Yob yg nombor 4 dari kanan. Cam tu. Selamat Mencuba...sonang jo, kata Yob Ghombau!

P.S Cenderahati dan cenderajantung untuk pemenang peraduan sebelum teman gi Turki dulu, satu batch teman dah pos tengah hari tadi dan satu batch lagi mungkin esok atau lusa ya.


42 comments:

  1. Mr T nombot 3 dari kanan ...ahaaa..

    ReplyDelete
  2. salaam kak,
    Mr T nombor 2 dari kiri kak (barisan hadapan baju hijau)..comeinya si alphan ni..agak2nya bebudak turki tak ada yg tak comei melainkan semuanya comei2 belaka..terima kasih kak info pasal rakyat Libya tu..

    ReplyDelete
  3. salam akak..comelnye alphan..hehe

    Mr T 2 dari kanan..heheh..yg depan

    ReplyDelete
  4. Salam Yob Dinbrasco, hah orang pertama menjawab...belum tentu betoi atau salah, tp sebab Yob Din yg pertama menjawab, akak dgn murah hari akan bagi hadiah cenderalimpa utk Din ya. Meh sini nama penuh dan alamat rumah, email kpd akak di hellibra2@hotmail.com Akak kan pemuroh!

    ReplyDelete
  5. Salam Asma, tima kasih mencuba! Ya deme kekecik mmg comey tp bila dah besor yg lelaki tak bape comey, ganas jer ropanyer!

    ReplyDelete
  6. no.2 dari kanan kot..
    hehe..

    ye la kak, situasi tmpt orang bgolak dngn darah, tmpt kita pulak kusutkan situasi dngn kisah cctv..

    ReplyDelete
  7. Salam CikCeria, he he memang dia comey, tp sombong dgn nenek tiri dia! Tima kasih mencuba jawab!he he!

    ReplyDelete
  8. Salam Kiut, aik...main kot, kot...jgn takot! Tima kasih mencuba, senang jer kan, takyah banyak pikior! Kita kat Malaysia ni ntah apa2 hingar pasa mende2 yg tak berpekdah!

    ReplyDelete
  9. rindu dgn mr T lah tu uwaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  10. hahahhaha setuju dgn Pak Oncu... Mesti akak tgh rindu dgn Mr T sal tue wat peraduan nie kekkeke

    ReplyDelete
  11. Saya rasa no 4 dari kanan....

    ReplyDelete
  12. Salam Yob PO, nak kena karate dgn Mr T?

    ReplyDelete
  13. Salam Pirate, he he pandai ler mengkome buat telahan...yg merapu! Ok esok tengok keputusan pas kul 6 pm!

    ReplyDelete
  14. Mr T no4 dari kiri(kira dari 2 pegawai tu)

    Tak nak naik teksi cabuk sy ke nak jln2
    segala maklumat ada http://taxiservis.tk

    ReplyDelete
  15. 2 dari kanan? Baju cokelat?

    Gambar atas tu yg baju belang2 merah tu mr T, eh?

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum,cikgu,saya nak cuba juge, Mr T adalah tiga dari kanan.sebelah pegawai 2 org tu.

    ReplyDelete
  17. Salam Yob Joyiman, tima kasih mencuba. Ada ari tu saya tanya bape rate ke KLIA?

    ReplyDelete
  18. Salam Yob Gedek, tima kasih amik bagian! Yang baju belang2 merah tu? Tu Asim, anak Mr T, bapak kpd Alphan, anak tiri akak! Camner Yob Gedek buleh keliru?

    ReplyDelete
  19. Salam Razimah, wah sempat gak baca blog. Tima kasih cuba try...esok tengok keputusan lepas kul 6pm.

    ReplyDelete
  20. Seronok main dengan budak-budak

    ReplyDelete
  21. Salam Yong Zmah,

    Alphan reserved sikit dgn akak. Kalau Bahrican yg tinggal kat Akcakoca, suka main dgn akak. Tak nak main teka-teka ke?

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum,

    Ada mase lagi weh nak neka nih...

    Ghasenye Mr T yang tidak berdisiplin tu..tngah noleh tu yang No. 3 dari kanan..macam jawapan Dinbrasco...tapi tak aci niru kan?

    Tak ape la....sape suruh lambat nyawap...erak?

    ReplyDelete
  23. salam kak,
    saya teka 3 dari kanan..hua hua :D

    ReplyDelete
  24. Salam kak
    Main teka2 ye kak,ummi tak tekalah,bg peluang kat org lain dpt cenderahati dr Turki yg memang cantik menawan.
    Seronoknya Mr.T melayan cucu , cucu pulak comei...
    Kesiannya rakyat Libya kan, jd mangsa keadaan...

    ReplyDelete
  25. saje jela try
    Mr T no 4 dari kiri

    ReplyDelete
  26. salam kak halima..

    Lyza rasa no 3 dari kiri sebelah pegawai tu kot..cucu Mr T tu pon tomeiii sgt..geram tgk.

    ReplyDelete
  27. Salam Cikgu Humairi, ada masa lagi, sampai 6 pm ni. Yg tak berdisiplin tuh? Hmm...nanti dia Yob tu. Ha ha...takper niru, sapa yg jawab betoi dulu...he he!

    ReplyDelete
  28. Salam Yong Tihara, ha ha teka yg tak berdisiplin tu jugak? Takpe ...tima kasih...nanti tengok keputusan pas kul 6 ptng ni!

    ReplyDelete
  29. Salam UmmiRoss, he he...mulianya ati Yong, bagi peluang kat org lain. Akak tak kisah sesapa nak amik bahagian pun. Ha'ah si Alphan tu comey cuma dia reserved sikit. Pasal Libya tu, ya...kalau dah lama memerintah, ni jadinya!

    ReplyDelete
  30. Salam Yong Ina, ya try jangan tak try...bukan kena charge pun. He he...malam nanti check result ya.

    ReplyDelete
  31. Salam Lyza, lama tak nampak Lyza kat sini. He he..Yob yg tu ya....hensom gak. haa malam nanti check result ya. Masak pe ari ni Yong?

    ReplyDelete
  32. Salam Yob PakNgah,
    Tima kasih mencuba Yob...nanti malam check tengok keputusan ye!

    ReplyDelete
  33. TEman dah terey nak cube cam...memandangkan idung teman bermasaalah, jadi tak dapat membau yang mane satu mr.T...buakan teman tak teghingin ole2 dari turki tu...lagi pun dah lepeh dew date...heheh

    ReplyDelete
  34. mr T no 2 dari kiri....

    comey nya alphan...

    kak lima, nanti buat blog resipi masakan turki eh... asyik meleleh je nengok seme yg tersergam kat meja makan tu.. hehee..

    ReplyDelete
  35. Salam Fadzli, belum tamat lagi, petang ni kul 6pm baru tamat...ada 5 jam lagi!

    ReplyDelete
  36. Salam Yong Mulan,
    Tima kasih mencuba try! Kekecik budak lelaki memang comey, bila besor muka serabut dgn misai jambang satnika. Ok, InsyaAllah, akak buat citer resepi Turki sesikit nanti!

    ReplyDelete
  37. Assalamualaikum Kak Halima...
    awok teke yang no 3 daghi kighi ...... ghasenye leee

    ReplyDelete
  38. as salam cekgu,
    saye TEMPAH yg ke-6 dari KIRI.. hehehe...

    ReplyDelete
  39. Waalaikumsalam Yob Shahril, Ok no 3 dari kiri...noted. Malam ti check result ya.

    ReplyDelete
  40. Salam Numara, waaah dah lama tak mai sini awak. Yang ke 6 dari kiri, wokey!

    ReplyDelete
  41. kak halima yg saya hormati...
    nak teka walopun udoh pun dpt ole2 daripada kak halima petang tadi..err.. beghayo mate oghang ghumoh teman nengok kiriman akak tu.. die mmg gemo teghoyok pun hahaha..kagum ngan sikap pemurah akak..

    keme musin pening meneka Mr T.. last2 pilih yg ketiga dari kiri, sebelah pegawai..

    teruskan menulis perkembangan di Libya dan Turki..infonya sentiasa memikat hati saya..

    Sikap penyayang seorang atuk ada masanya menyentuh hati saya.. anak2 saya sudah kehilangan seorang atuk yg terlalu memanjakan mereka.. sian deme..

    ReplyDelete