Lama bebenor gak teman tak nulih ni. Ater baru kebah dari demam... Aritu gate gi kuwor ghomoh gi pejabat pos. Tapi kalau tak keluar sape pulak nak buat keja ni, bukannya ada orang lain buleh disuruh2. Balik tu malamnya badan seram sejuk, esok pagi suhu pun naik. Lusanya baru jumpe doktor kata kena throat infection, kuman di udara...hmm.
Sekarang Alhamdulillah dah semakin pulih dan dah buleh pasang aircon...
Tengahari ni nak citer sikit pasa sarapan. Idok ler nak citer pasa sarapan di Malaysia, tu kite dah tau dan maklum, ni kat kampong teman lagi satu. Deme ni walaupun berumah kampong, semuanya bina rumah batu, siap dengan peralatan moden. Tapi kat dapur deme masih guna dapur kayu tradisional (dapur gas pun ada kalau nak masak yang segera) dari logam apatah, ada serombong yg dipasang ke luar. Deme guna kayu sebab dok kampong dikelilingi pokok dan banyak dahan dan kayu dipotong terutama masa musim bunga bila perdu-perdu pokok hazelnut dicantas dan dibiarkan kering. Nak masuk musim luruh baru perdu/dahan ni dipotong dengan chainsaw. Jadinyer, dapur kayu tentulah gunakan kayu kan, memang praktikal dan efesyien digunakan di kampong2 kat Turki ni. Selain dari fungsi utk memasak, dapur kayu yang rekaannya memang dah wujud berdekad ni digunakkan juga sebagai pemanas atau macam radiator. Kalau dibuboh kayu api penuh dalamnya, memang panas satu ruang dapur, berpeluh dibuatnye walau kat luar salji setebal 3 meter!
Jadinyer, bentuk dapur kayu tradisional Turki ni macam kotak dengan serombong. Di atasnya diletak periuk atau teko air utk dimasak terutama utk masak makanan yg memerlukan tenaga yang lama. Ia juga ada ruang macam oven di mana deme masak roti atau kek! Dan juga memanggang atau mengering! Untuk goreng buah berangan pun buleh! Letak jer atas dapur atau letak dalam bahagian oven tapi kena kacau2 sekali dua kala.
Tengok gambor, itulah ghopernyer antara sarapan lazim di kampong Turki dalam wilayah Laut Hitam. Kentang digoreng sama telur dengan sikit minyak. Kentang goreng dulu hingga dekat2 nak masak baru boh telur. Sementara tu teman suka roti yang dibakar, bukan guna toaster tapi letak atas dapur tu. Bila kuning balikkan. Bila disapu butter kampong (yaa deme buat butter sendiri dengan susu lembu deme sendiri), pastu sapu madu atau sirap anggur...hmm enak bebenor! Sirap anggur deme buat guna anggur kampong, boh dalam periok tanpa ayor, rebus, rebus, rebus sampai cayor buah tu dan menggelegak dan pekat. Pastu tapis pati tu. Tak boh gula, rasa manis memang manis pior (pure!) gula anggur tu. Deme simpan sirap ni dalam botol2 dan disimpan untuk dimakan sepanjang tahun hingga datang lagi musim panas, anggur dipetik untuk dimakan dah selebihnya buat sirap. Selain sirap anggur atau jam buah tin atau jam erik (plum), deme makan buah jeruk zaitun, keju kampong dan keju komersial ketika sarapan.
Jika dibandingkan sarapan kita dengan sarapan deme, sarapan kita lebih interesting dan menyelerakan tapi tak buleh nak tipu, sarapan deme lebih berkhasiat...
bagi saya sedap,
ReplyDeletesaya suka yg macam ni
Salam Yong Tihara, waaahh baca entry lama! Tima kasih sudi ziarah. Nanti banyak lagi saya story main masak2 ni Yong!
ReplyDeleteseronoknya reti buat keju sendiri..suami saya pun suka makan yang macam ni..feveret dia memang roti cicah keju2 ni....sekarang ni tengah kumpul duit nak beli oven..nak buat roti sendiri..:)
ReplyDelete