Isyyy lama gak teman tak bukak blog ni. Ater teman baru balik menjongket (kata Cikgu Fazila di Parker, Terengganu) ke Pahang gi lepak umah Cikgu Izan (MRSM). Teman bila dah jenuh memerap kat umah, dia mula bosan, gatal kaki, cari tiket naik bas ekspres gi lah memana. Kali ni sms Cikgu Izan kabor, "Akak nak lepak umah kau seminggu''. Jadi seminggulah teman lepak umah Ijan yg comel-lote tu. Sebab dia sibuk weekdays, weekend baru dia bawa ronda. Nasib baik hari Jumaat minggu tu cuti Hol kat Pahang, dapat banyak tempat kami ronda. Dari Bndr Muadzam ke Rompin, sampai Endau, redah Nenasi, nyusur Pekan, singgah Kuantan dan last sekali Cherating. Jenuh gak dalam 3 ari tu kami sukat sebahagian Pahang Darul Makmur. Citer menyukat Pahang ni kemudian yer.
Ni nak songeh pasal nasi lemak. Teman ada lagi sorang member kamcing yg ngajor kat Pokok Sena, Kedah Darul Aman. Dia dgn teman ada kegemaran yg sama - suka makan-makan. Masa kat UM dulu kami selalu keluar gi kuliah naik van awal, kalau ada kelas kul 9 pagi, kami keluar kul 7:30 gitu, bukan nak cop tempat dalam dewan syarahan, tapi nak gi sarapan kat salah satu kafeteria. Kalau awal, masakan fresh dan pelanggan tak ramai. Kami akan cari makanan kegemaran memasing dan dok corner yg selesa. Dalam masa makan pagi tu, kami akan bincang, "Tengah hari nak makan kat ner" atau "Malam ni kita gi makan bubur kat Kg Baru nak?''. Gitulah advancenya kami kalau bab-bab plan nak makan apa.
Haa bila Cikgu Bad ni mai KL ka atau Shah Alam untuk kursus, dia kekadang mai lepak umah teman sehari dua. Kalau nasib baik dapat dok 2-3 ari, maklumlah cikgu bukan senang dapat cuti. Kalau kebetulan kena ari cuti lamalah dia lepak. Jadinyer, bila dah jumpa, aktiviti utama kami ni makanlah. Sebelum dia mai, cek dah plan nak masak pa. Dah pikiaq dah nak makan apa dan bila. Semua plan dah. Dia mai menu kegemaran dah siap untuk yang ari tu punya.
Salah satu menu yang kami dah buat 2 kali bersama ialah nasi lemak bungkuih antara benua! Haa hangpa jangan jeles, nasi lemak kami buat berdaun pisang! Bukan tu jer yang spesel, ada satu bahan yang teman boh untuk jamuan kami ni. Menggantikan kacang tanah, teman boh kacang hazelnut!
Yaaa tuan-tuan dan puan-puan, nilah dia Nasi Lemak Antara Benua yang teman buat...takde kat Malaysia nasi lemak boh hazelnut. "Ehh sedap boh hazelnut...mahe ni, tak penah buat dek orang!"'kata Cikgu Bad.
Yaaa tuan-tuan dan puan-puan, nilah dia Nasi Lemak Antara Benua yang teman buat...takde kat Malaysia nasi lemak boh hazelnut. "Ehh sedap boh hazelnut...mahe ni, tak penah buat dek orang!"'kata Cikgu Bad.
"Kalau jue sebungkus bape yek?"dia berdiskusi sambil menambah sebungkus lagi.
"Sebungkus RM3!" kata teman.
"Yalah..bukan senang nak dapat kacang ni" Cikgu Bad menyokong penuh ghairah.
Gitulah kira-kira diskusi kami. Bahan-bahan semua sama weh, tapi Nasi Lemak Antara Benua ni ada hazelnut, rangup...krup, krup, krup!
Nanti kome tanya, mana Akak dapat hazelnut ni, maha kalau nak beli. Lingkup biznes camni. Heh heh...memang maha, sekilo mau ada RM30-RM45. Ikut gred gak. Ater teman kalau nak hazelnut petik jer kat ladang Mak Mentua! Bawak balik 2-3 kilo. Tu yang boleh makan cam makan kacang goreng jer!
P.S Entry ni ditulis dengan cerianya untuk Frau Bada di Pokok Sena, Kedah DA. Bila nak mai lagi Bad?
wah-wah wah, cerita kelazatan nasi lemak tu melebihi keglamouran cikgi Izan dan cikga fazilah...nyum2.Agak2nya bila dapat kami merasa kerangupan hazelnut dgn nasi lemak yang hebat diperkatakan tu yeek?
ReplyDeletefuuyoh kalau pasal nasi leak ni ..memag dah favorite saya tu .
ReplyDeletehttp:skafbirumuda.blogspot.com