Moh Kite Follow Sesame...

Wednesday, April 28, 2010

Kembara Tanjung



Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Teman ni gemor makan...gemor yek, bukan kuat makan, gemor jer. Mungkin terikut dengan hobi arwah bapak yang suka makan. Teringat dia bila keme berkereta dia suka singgah kat gerai-gerai atau restoran. Dia ajak turun kalau dia nampak deretan gerai kat tempat-tempat yang keme drive tadi. Keme memang tau perangai dia yang suka makan-makan ni, ikut jer ler. Mak keme kekadang merungut gak, ''buat apa singgah-singgah'', ''dah petang,"', atau "' dah lewat,"' atau "'dah dekat magrib''...Isyyy, mak ni potong steamlah, orang pun nak makan-makan gak!

Bukan apa pun yang dia order, makanan biasa jer, mee rebus, mee sup, meehoon sup...gitu. Tapi arwah bapak ni dia suka nar masakan berkuah dan bersup, terliur jer dia bila dia nampak menu cam ni. Mee maggie bodoh pun dia nak rasa sikit kalau dia nampak keme masak kat dapur. Jadi selalunya dia akan order meehon sup atau mee sup, anything yang bersup atau berkuah. Itu ler makanan kegemarannya. Semoga Allah merahmati roh arwah...aaamiin.

Ni teman bukan nak citer pasal arwah bapak, tapi pasal makanan yang teman sampel kat tempat-tempat teman pernah pegi. Untuk entry pertama Moh Kembara ni teman nak citer sikit makanan kat Pulau Pinang, ataupun sebenornya nak mengumpat. Teman tak puas ati baru-baru ni, adalah kira-kira 2 bulan lepas, teman pegi Teluk Kumbaq cari mee udang yang sedap teman rasa (15 tahun dululah), dah tak sesedap cam dulu. Ni sapa punya kojer jadi tak sedap nih? Ni salah Mamat bin Ajis, anak sedara teman yang tak banyak cakap, tapi elok gak dia tak banyak cakap, kalau dia cakap pun teman tak bape faham apa dia cakap!

Dia port motor dia kat restoran itu jugaklah, tapi nampak restoran ni dah besaq sikit dan nampak lebih tegap. Dulu-dulu dia cam gerai, gerai ni cam nak tumbang! Dia terletak kat gigi laut, ada bahagian restoran ni dibina memang atas ayaq (perasan cek lah, dah malam tak bape nampak). Kerusi meja pun dah bertambah; dapuq dia pun besaq, tapi dari segi decor tak yah komenlah, memang minimal. Yang penting menunya, Mee Udang dot dot dot. Tak leh sebut nama restoran ni, nanti dia saman cek, susah cek.

Anyway, lepas teman dan Mamat bin Ajis order mee udang yang famous ni, (''Yang RM5 ya, encik") kami pun dok perati keliling. Ada segerombolan lelaki-lelaki Melayu tempatan berborak kah.. kah.. kah, sambil minum teh tarik; ada satu geng pemuda India menikmati mee deme; dan 2 ekoq kucing sedang bersantai. Angin laut pus-pus bahasa...nyaman...

Bila order kami mai,...aik...cam pucat jer! 15 tahun dulu nampak kuah dia pekat dan gelap, dan lebih ceria. Tapi malam tu nampak pucat sikit, namun isinya dan saiz udang masih maintain. Ah Oklah, zaman ekonomi susut ni tak leh teman kritik banyak. Restoran Mee Udang dot dot dot ni, famous dengan kuah dia yang jadi copyright dia. Pernah teman nampak dia cedok kuah pekat dia dari dalam periuk besaq. Ohhh, itukah yang buat mee udang pakcik ni lain dari yang lain! Harga sepinggan pun berbeza-beza; ikut saiz udang yang kita order. Kalau sebut RM5, dapat saiz sekian-sekian, adalah dalam 4-5 ekoq; kalau sebut RM10 dapat saiz sekian-sekian; kalau mintak RM20 dapatlah standard tu maa. Tapi kalau hangpa datang naik Merc ka atau kereta yang sewaktu dengannya, pakcik tokeh ni tak tanya dah, dia terus masak, pastu bayaqlah berpuluh-puluh ringgit sepinggan ya! Gituler citernyer yang teman dengor.

Apa rasa mee udang ni 2 bulan lepas? Ni yang teman kurang puas ati. Kureng rasa kuah copyright dia, cam sikiiiit jer dia boh! Apa pakcik downsizing ker? Isyyy...niaga makanan ni tak buleh downsize rasa dia, kurangkan portion takpa naa, tapi rasa kena maintain. Kan teman dah rasa potong steam! Jumlah udang masih 4-5 ekoq yang agak besaq gak tapi...rasa dia tuh dah tak sesedap dulu. Oh Mee Udang dot dot dot, awat hang wat lagu nih? Kecewa cek nak makan sedap-sedap mai Tanjung ni.

Takpalah lain kali cek tak mai dah. Cek gi restoran lain pulak. Hangpa tau dak, orang kat Malaysia ni kalau bab makan depa sanggup jalan, nek motor atau drive berpuluh kilometer malah beratus kilometer semata-mata nak makan sedap. Nak mentekedarah kata orang Perak. Jadi kalau hangpa nak niaga makan, rasa masakan tu biaq sedap dan maintain, tempat kureng cantik pun takpa; tapi biaq kebersihan jangan abai naa. Bila sedap, tak payah buat iklan, pelanggan yang ada akan promo dengan rela hati depa. Cam tu ramai yang mai! Depa sanggup redah ujan dan trafik jam kalau seru nak makan tu mai. Gerenti cek habaq! Tapi kalau rasa dia dah tak sedap atau dah kurang, hancussss! Customer dah tak mau mai. Kalau mai pun yang biasa-biasalah, bukan pelanggan baru atau repeat customer.

Itulah citernya kisah teman dan Mamat bin Ajis bermotor malam-malam cari mee udang Teluk Kumbaq. Walaupun dah kureng sedap mee udang ni, abis gak sepinggan.

"Awat tak habaq mee ni dah tak sedap Mat?" teman komplen kat anak sedara.
''Mana nak taw...'' jawab Mamat bin Ajis. Apa yang kau tau?
"Jom pekena teh tarik pulak."
Kami pun merempit cari kedai mamak cari teh tarik. Vrooom vroooom!!!

P.S : Entry ni teman dedicate untuk anak sedara teman Mamat bin Ajis, Teluk Kumbaq, dengan ucapan "Tahniah, dapat masuk matrix!" Lain kali kita merempit lagi naaa!

3 comments:

  1. setuju kak saya ngan wife sanggup naik motor dari bandar melaka ke kluang johor nak makan nasi briani

    ReplyDelete
  2. Salam Klonghoy, hosgeldeniz, selamat datang! Pembaca baru ya? Tima kasih sudi mari. Haa suka makan2, macam teman jugak! Ya, betoi perangai org Msia sanggup bermotor/drive berpuluh/ratus kilometer sbb nak makan punya pasal!

    ReplyDelete
  3. hihi..kalau di utara budak memang suka sebut "mana nak tau"..rindu nak balik utara..:)

    ReplyDelete