Moh Kite Follow Sesame...

Wednesday, April 28, 2010

Kembara Kimchi

Salam bahagia semua!




















Salam bahagia semua!
Teman posa ari ni so memang orang posa ni gemor fikir pasal makan atau makanan. Biasalah kan. Tapi nasib teman ni bukan kaki melantak tapi kaki makan. Ada bezanya tu. Kaki melantak dia kuat makan, kaki makan dia suka makan. Eh sama ker? Ape-ape jer ler, kaki melantak ke, kaki makan ke, yang sebenornya nak kisahkan tentang makan!
Pernah taman ngajor sorang eksekutif syarikat LG dari Korea. Dia dok KL kejap jer kot, beberapa bulan. Company dia pun bagi peruntukan utk belajor bahasa tempatan, Bahasa Melayu lah tuh. Teman pun dicontact oleh seseorang utk ngajor si Andrew ni, lupa lak nama keluarga dia. So pas contact dgn hp dan jumpa kat KLCC (nak tengok gak rupa si Andrew ni, kacak cam Rain ke, tapi masa tu Rain kecik lagi kot, baru sekolah Tadika) dan buat deal. Bincang punya bincang pasal tempat dan rate sejam, kami pun bersetuju ada kelas BM 2 kali seminggu dgn kadar RM50 sejam. Ajor basic jer, yalah dia tak tau apa, kena ajor "Bola - ball, kucing - cat, rumah - house...", gitu...cam ajar budak tadika. Pas satu jam setengah dapatlah teman RM75 pagi tu, balik boleh joli katak.
Nak pendekkan citer, dari si Andrew ni teman tau tentang kimchi. Ia merupakan menu utama selain nasi dalam masyarakat Korea. Pulak tu orang Korea ni cam orang Kedah nun! Pepagi buta dah pekena nasi depa ni. Bila teman sampai kat Kelab Korea nak ngajor Andrew ni, teman akan lalu kat dining hall deme pepagi dan nampaklah dua tiga geng-geng Korea ni bersarapan dengan nasi. Siap dengan lauk dan sup, dan adalah menu kimchi ni. Tiap kali teman datang, sarapan deme mesti nasi dan benda2 tu kecuali lauk berubah, mungkin ikan, kekadang daging.
Jadi baru-baru ni teman terbaca dalam satu sathabor tempatan yang siar rencana tentang betapa hebatnya kimchi ni. Orang Korea nak buat pasaran global ni nak jual kimchi(eleh deme tak tau belacan dah sampai outerspace!). Takpalah, ater lepas baca article tu teman pun terkenang akan si Andrew pekerja LG yang tiap pagi makan kimchi. Takde kimchi pada deme ni cam orang Melayu makan takde sambal belacan, tapi teruk lagi kot!
So teman pun cer try buat kimci tapi tak tau. Jadinya teman bukak Youtube tengok camner deme buat kimchi. Ada yang tunjuk orang Korea buat ada yang tunjuk omputeh buat. Tapi lepas dianalisa dengan halus dan tulus...tak susah nak buat menu ni. Bahan2 senang cari kat Giant, Tesco atau kat Mydin. Hari yang teman buat tu tak daklah pula sos ikan, teman bantai guna kicap cap kipas udang...lantakler asalkan ada rupa dan rasa kimchi. Hari tu teman guna timun, sebab itu jer pun yang ade dalam fridge. Ikut arahan dalam Youtube tadi, teman pun buat ler. Dah buat teman peram dalam mangkok besor dan tutup. Bubur nasi ada tengah merenih atas dapur. Teman gorenglah ikan bilis (lauk favourite ni), tumis ayam, dan siapkan kicap dan daun sup.
Dalam kul satu tu, agak-agak satu jam setengah lepas teman peram kimchi tu, teman pun bentanglah sathabor atas meja dan boh lauk-pauk yang teman masak tadi. Kaut satu mangkok besor bubur nasi dan teman pun jamulah selera!
Verdict? - Apa yang teman masak memang teman puji sedaaaap. Tapi camner rasa kimchi tu, tak boleh nak dikatakan sedap atau tak sedap sebab teman pun tak peroghnah rase! ''Isyyy hampeh miker nih," kata Frau Bada. Manalah teman tau, teman tak penah rasa, tengok dan bau jer masa kat Kelab Korea tu. Kalau nak rasa real gilah supermarket yang ada section makanan Jepun dan Korea gitu. Resepi? Alaa bukalah Youtube, takkan itupun teman nak ajor. Walau bagaimanapun adalah baik kita pelajari sesuatu yang baru tentang kimchi ni, tak rugi amik maklumat ni. Layarilah http://wwwtreelight.com/ . Pas baca site tu tentu kome rasa teruja nak buat dan try makanan Korea ni. Teman dah cuba, kome bila pulak?
P.S : Entry ni teman tulis khas untuk Frau Bada di Pokok Sena, sebab miker suka try menu-menu baru ni kan!

1 comment:

  1. hihi..akak rasa sedap ke..? dulu pernah gak cr resepi nak buat tapi sampei ke sudoh tak buat lagi..:)

    ReplyDelete