Moh Kite Follow Sesame...

Thursday, October 6, 2011

Bahasa Arab Jadi Subjek Elektif Di Turki, Islamisasi Gaya Erdogan?

Sekolah si Zeynep, Sekolah Rendah Akcakoca, Laut Hitam.


Assalamualaikum dan Salam Bahagia,

Kementerian Pendidikan Turki telah menambah satu lagi bahasa asing iaitu Bahasa Arab sebagai subjek elektif untuk para pelajar dari tahun 4 hingga 8.
Menurut Ketua Jabatan Pendidikan Encik Merdan Tufan, keputusan ni dah diamik tahun lepas tapi baru tahun ni pek silibus siap. Tahun ni para pelajar boleh terus belajor subjek ni dan buku teks akan diedar tahun depan. Para guru boleh guna apa-apa sumber yang ada atau tak perlu guna teks, tambah beliau.


Cucu Mr T si Zeynep dan rakan kelas sewaktu rehat.

Buat masa ni subjek elektif bahasa yg sedang dioffer ialah bahasa Inggeris, Jerman, Peranchis, Itali, Spanyol dan China. Durasi mengajor bahasa ialah 3 jam seminggu untuk tahun 4-5 dan 4 jam untuk tahun 6-8.
Pek pengajaran Bahasa Arab untuk sekolah menengah akan siap tahun depan. Guru-guru terlatih jurusan bahasa dan bahasa Arab akan dilantik, selain dari guru agama yg ada sekarang.

"Lebih 350 juta umat di dunia bertutur bahasa Arab, salah satu 6 bahasa penting yg digunakan di PBB. Hampir kesemua jiran-jiran kita (negara-negara Arab berdekatan) bertutur dalam bahasa Arab, kita ada hubungan dagangan dan pelancongan dengan deme. Adalah wajar kita pikiorkan keperluan supply and demand ni," kata Encik Tufan lagi.
Teman rasa tak lama lagi ada golongan sekular yg hingor menuduh parti Erdogan sedang mengislamisasikan pendidikan di Turki.
Ajerneyr deme ni dengki!

Hmmm tapi entahlah, macam hentam kromo jer. Yang teman tau, deme ni belajor BI start umur 10 tahun, main hafal jer. Abis sekolah menengah yg deme tau, "What is your name?", "Where are you from?" dan "My name is..."

Sumber Hurriyetdailynews.com


Tambah coleslaw dalam mesin basuh memang sedap!

Ni contoh Bahasa Inggeris yg disalahguna di China.
Hah nak basuh baju janganlah campur coleslaw tau...
Ekceli, apa yg dipikior dik tuan kedai laundry ni gamoknya.


Balasan untuk Gay!

Sian arrr...Yob gay Mesir hancus disumbat dalam bekas plastik.
Tulah laknat dan bala yg Allah turunkan kat deme!



Masa mandi mestilah nak sonok, no hal punyalah, Amoi!


Buang apa...?

Sapa yg gedik dan merenyam nak kawin tu, elok paka krim ni.
Korang sikit kes-kes khalwat dan dot.dot.dot...


Yob ni bukan burunglah...

Tak sian ke kat deme kalau deme lapor?
Bagi sik lemak sebungkus bukan buleh muflis!


Apek lu pikir apa tulis Ingelish ini macam?
Lu horny ka?

Ok...Ok, sumpah teman tak akan bagi makan anu teman kat ikan-ikan tu. Nanti tingge apa?



Ahhh...makan ni yg betoinyer.
Teman biasa gak dijamu dengan mende ni tapi lupa nama dia. Akan-akan nasi tapi halus-mulus.
Deme tumis dengan bawang, tomato pes dan ditabur herba dan sayur bila dah masak. Kalau suka buleh boh daging atau seafood!



Orang posa, ni akibatnya.
Kome posa tak ari ni?
Haa jom layan lagi kebab daging.
Awwww...!

27 comments:

  1. salam yong...teman pose ni yong...terlior tgk kebab!

    ReplyDelete
  2. tak terlior pun,,,,,,,,,,,,,,,,

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Yong

    nasib baik baca n3 ni sebelah malam...
    kalau tidak telior...teman

    Wassalam

    ReplyDelete
  4. Salam kak,

    Makanan tu tak silap dia orang panggil humus. Cik abang saya suka sangat makan tu.

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Kak Halima;
    Haha tambah sabun dalam coleslaw lagi bagus kak, pahtu makan2 sambil swith on the 'fun' without fail..

    ReplyDelete
  6. salam kak..

    ahhahahadei tegelak2 saya baca..

    ReplyDelete
  7. arghhhh...nape lah akak sokmo buat saya terliur..
    tensen...ni

    ReplyDelete
  8. kalu saya apply ngaja bahasa arab kt sana agak2 depa sudi terima tak?hehe

    ReplyDelete
  9. Bestnya belajar banyak bahasa.

    ReplyDelete
  10. no wring... in coleslaw...!!!! adoi tak tahan...

    ater kebab tu kan... sangat lah merobek2 selera ni..!!!! bak mai la sikit...

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum Yong Farah,
    Selamat datang. Maaf menggoda Yong dgn gambor yg mengoncang nafsu ni!

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum Yong Nieda,

    Alamak, memang ada makanan best kat sini sokmo!

    ReplyDelete
  13. Salam Yop PO,
    ye ler tak terlior, sat gi dia ligan sekor kamben buat bar-b-que!

    ReplyDelete
  14. Waalikumsalam Tuan Hj,

    Posa jugak ka ari ni? Apa juadah berbuka?

    ReplyDelete
  15. Salam Yas,

    Ha'ah nama dia humus, macam pes kan? Nak tergelak dia eja homos tu.

    ReplyDelete
  16. Salam Yong Ummi,

    Tak tau camner otak diorang pikir nak guna sesuatu word, kagum akak! Ha ha!

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum Cikgu Wan,

    Wah buleh speaking Arab ke? Ntah tak tau diorang buleh terima foreign teacher ke tak. Cer try tanya Embassy he he!

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum Yong Eita,
    Ater blog lain banyak citer gaduh dan seks, akak boh citer yg lebih seksi - makanan!

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum Cikgu Zmah,

    Ah deme amik satu elektif jer tu, bukan 3-4 bahasa. BI pun deme tak leh handle sbb tak dpt praktis cam kita.

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum Yong Mulan,

    Ok, ok satu ari nanti Yong dan husband drive around Turki pulok deh?

    ReplyDelete
  21. salam kak limah,

    kebab tu x leh menahan teman nengok nya..

    kak,
    saya ade juga amik tempahan utk cross-stitch.. :)

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum KakYong,

    Memang popular kebab di kalangan Malaysians ni akak tengok.
    Oh, memang cantik x-stitch Yong, nanti teringin buleh akak tempah.

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum kak Lima,

    adoila...tergelak2 Ina depan PC nih tgk kesalahan bahasa2 tu...mmg menggeletek hati sungguh...

    btw, yg macam nasi halus2 tu 'hummus' ke?

    ReplyDelete
  24. Assalamaualaikum Yong Ina,

    Yg nasi halus tu macam couscous atau bulgur. Humus tu yg 'homos' yg akak kata 'gay' tu ha ha!

    ReplyDelete
  25. kus kus tu rasa cam nasik jugak ke yong?
    warning kat kolam ikan tu, tk bleh blahh..
    sy pun kena study english dgn yong ni..
    kang jadi cam ahpek tu..hehe

    JUM JOIN GIVEAWAY SAYA :)

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum Yong Tihara,

    Ha'ah dia jenis bijiran dan halus besor biji sagu. Tapi warna dia sikit kekuningan tak putih. Errr...nak study Ingelish ada pengerasnua Yong...

    ReplyDelete