Moh Kite Follow Sesame...

Monday, July 2, 2012

MOH KITE BERKELAH DI KAMPONG TURKI KOME!

Rumah utama Mr T di Kg Deredebi, Laut Hitam.


Assalamualaikum dan Salam Bahagia,

Ni gambor retro, dirakam 2 tahun lepas.
Masa ni bangsal si Kara Kiz masih tradisional - rumoh kayu.
Tahun lepas dah upgrade, sekarang deme dok rumoh banglow batu.
Up sikit dari lembu-lembu NFC Yong Ijat!



Di kalangan kuarga Mr T, Yong-Yongnya pun kuat bekoje.
Adik ipor Mr T, si Nevin sedang persiap traktor.



Dia jadi balu sejak umur 20an.
Sedang hamilkan si Ilker, suami dia meninggal, jadi balu sampa laa ni. Jadi dia dah biasa buat koje sendiri.
Tapi Mr T tanggung dia dan Ilker sampa Ilker dah bekoje sendiri.



Pada ari tu Nevin dengan Kak Emine sama-sama gi kebun jagung kat masjid, kutip batang kering pokok jagung.
Buat santapan Kara Kiz dan sekutu-sekutunya!
Teman tak ikut, deme tak ajak!


Mana gi orang jantan?

Mr T based di Istanbul buat biznes.
Tiap 2-3 minggu balik ujung minggu.
Anak-anak jantan dok bandar lain.
Dengan lain kata sejak zaman dulu lagi, bila orang jantan gi koje berperang masa zaman Uthmaniyah kiranya, tinggelah kaum Yong-Yong mengurus rumohtangga, ladang kebun, ayam itik lembu, berbulan-bulan sementara tunggu bapak, suami, abang, pak sedara deme balik dari kempen Balkan kaa, Volga kaa, Eropah kaa, Arab kaa.
Tu kisahnya ngape kaum Yong di Turki kena koje teruk!
Dah terbiasa sejak azali!



Errr Yong Malaya?
Errr...tak bape panda koje berat nih. Dia datang dok tengok, amik gambor, main kat sunga, guro-guro dengan lembus, Freelance, Karabas dan gerombolan yg sewaktu dengannya.
Kekadang main sorok-sorok dengan roti baru dibakor dik Kak Emine!


Di ladang hazelnut kuarga Mr T.

Bila tiba musim bunga, selain buat persiapan untuk metik hazelnut, deme ada masa berkelah.
Adakala Mr T balik, anak-anak pun balik, deme berlonggok berpoya-poya kat ladang hazelnut.
Dari kanan Tahsin anak sulung, Asim anak tengah, dan sebelah Mr T si Ilker, anak sedara dia, anak si Nevin.
Yang kecik tu Alphan anak Asim.
Alphan tengah makan buah epal dia kutip kat bawoh pokok epal tuh!



Ertugrul masa masih tembam sedang kokak buah epal.
Kat ladang ni banyak pokok epal dan pokok pear original. Kome gi kat pokok dia, kait ler buah tu atau kutip mana yg luruh.
Deme tengah nunggu makanan dimasak dlm rumoh ladang.
Rumoh ladang teman belum rakam kat handphone teman.
Next trip, InsyaAllah.


Deme suke bermain di luor rumoh masa musim bunga dan musim panah. Salah sorang cucu sedara Mr T.
Dalam entry sebelumnya, dia main doh tepung roti!
Gambor dr FB.



Orang Turki bila berkelah gemor buat bar-b-q kofte.
Kalau ada jagung deme rebuih...



...atau bakor!



Lagi glam kalau ada kamben panggang!



Rebuih lagi.
Teko teh siap!
Yang bagian bawoh ayor panas kosong, yang ataih teh pekat merenih.



Teko besor ni utk masak ayor kosong jer.


Baik-baik...jangan terojun dalam poyok tu Aymina!

Ni budak separa Melayu-Turki, tingge di Bursa.
Bukan berkelah, tapi tolong buat pekmez sirap buah.
Bila buah terlampor banyak dan berlebihan, buat sirap atau jem ler! Gambor kredit Puan Noreen Kartal.



Best
kalau dapat masak-masak di luor, tambah kalau cuaca sejuk nyaman.


Macam zaman peneroka.
Kuarga Mr T ada rumoh ladang ataih bukit, jadi deme memasak kat dapur, idak kat luor cam ni.



Gemor bebenor deme ni makan tepung jagung!
Tambah keju best nih!



Antara menu Turki yg teman gemor - ikan hamsi.
Apa kelas makan ikan kecik, kata kome.
Ehhh ikan jarang dapat kat Turki.
Ada bulan tertentu jer dapat ikan fresh!
Meh rasa sorang sekor...baik-baik cekik tulang!

48 comments:

  1. Salam yong
    ...pandai diorang jimat masa dan tenaga...sambil rebuih jagung tumpang sekali air teh...hehehe bijak..bijak

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Kak..

    Datang baca n3 akak ni, rindu pulak 2-3 hari tak menjenguk ke sini.
    Mak aihh, bestnya dia orang berkelah, siap ada kamben panggang lagi. Best berkelah anak beranak ramai macam ni kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Yong Ummi,
      Tapi deme berkelah kekadang tepi utan, atas padang kosong, tepi hi-way pun ada, aseikan berjemur!

      Delete
  3. Assalamualaikum kak hajjah..

    "Teman tak ikut, deme tak ajak!"..kalau ajak pun akak tak larat nanti nak ngangkat batang kering jagung tu.:)deme kan sayang ngn akak, tu yang suruh dok rumah bergambo dgn roti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Hjh Asma,
      betoi bebenor , buat kaco daun jer!

      Delete
  4. salam kak halima cayang,

    kuatnya kederat pompuan Turki ni ye? Saya balik kerja, terus buat kerja rumah pun rasa penat beno. Teruja jugak tengok ikan hamsi tu. Macam ikan seluang goreng pun ye juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yana,
      Yaa kederat deme mmg kuat, memang deme pun gaduh letih, tp kena buat jugak.

      Delete
  5. salam cikgu...sedap ke tepung jagung keju tu..mcm menarik je nak cube ni ;0....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Amy, pd cikgu idak ler sedap sangat, kena makan selalu baru buleh rasa sedap kot.

      Delete
  6. Jantan Turki patutnya dah boleh tinggalkan tradisi lama tu Yong...kesian Yong yong Turki kena kerja kampung...sebab Turki dah tak perang dah...:)

    Besar nya roti bakar tu! kalah roti nan mamak malaysia! ahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob, somi deme cari duit, kalau koje kampong takde duit. Hari cuti deme keja sama2. Mmg adat deme suka bekoje Yob, sambe tengok TV tangan deme mengait renda, stokin, baju sejuk etc!
      Rori ni tahan 3-4 ari, takde pengawet Yob!

      Delete
  7. Ooo... roti... ku pikir kan dulang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob Gedek,
      Dulang buleh dicicah ayor teh!

      Delete
  8. ske tgk gambo2 ni..scenic...sedapnya jagung..saya antu jagung kak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Tie, jagung deme jenih ori, bukan jagung manis. Jagung ori ni dulu kita pun banyak, sedap buat bubur, campur kelapa dan gula. Jagung manis tak sedap buat kuih.

      Delete
  9. waahhh... seronok gitu dok picnic tengah panas kat sana.. kalo kat malaya ni mau lari cari tempat teduh.. terik kat sini kan.. sana mesti susu tak tinggi mana..

    aiyaa aymina... cer jauh2 sikit.. dah le muka comel dok tepi poyok panas tu..

    sedap nampak ikangs tu.. hhhmm, bikin meleleh lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Mulan,
      Ha ha org kureng siuman jer berkelah bawah matahari kat Msia nih!
      Tulah ngeri tengok si Aymina ni. Lasak budak ni.

      Delete
  10. teringin nak tumpang bekelah kat bawah pokok epal tuh...kita ingat kat istanbul hari tu depa jual ikan goreng ..kecik tu makan dengan salat..kelako yong..masa jalan jaln tu macm terbau ikan bilis goreng..so keme..cuba ikut bau tu..jumpalah hamba Allah ni ngan besen kecik ..jual ikan goreng..lawan salad..keme pun bli nak rasa...makaii blum habis sekor Nekcik dah tcekik tulang!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Nek,

      kalau ada rezki, adalah nanti Yong berguling2 bawah pokok epal.
      Issyyy baru nak kabor tercekik tulang, udoh tercekik yek?

      Delete
  11. jagung panggang terus masuk dalam api gitu..tak termakan habuk ke??

    Sebornya roti..leh tahan sebulan kalo abis makan..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Zila, selamat datang dn hosgeldeniz!
      Negara2 belah sana (Timur Tengah, Asia Tengah dan sewaktu dgnnya) tak heran habuk...kayu jer.

      Delete
  12. rebuih dan bako jagong mcm kg kite aje yong.. hahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,
      sama ler Yob, cuma jagung kita jagung manis, deme masih ada jaguh benih ori zaman dedulu!

      Delete
  13. salam kak yong, syiok tu kalau berkelah ada makananya..heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Lia, kalau takde makanan, dipangge makan angin!

      Delete
  14. Cerita pasal sekolahnya pulak Yong!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Cikgu, ehhh udah tulis fasal sekolah. Cer check entry lepas, dlm sebulan lebih.

      Delete
  15. salam kak yong sayangggg
    saya pernah makan ikan hamsi tu di Ankara
    masih terkenag2 kesedapannya...
    makan dgn nasi pilar dan bawang + salad
    bawang kat sana pun sedap rasanya
    atau saya lapar time tu??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      Nasi pilav.
      Hmmm bawang besor deme memang manis...atau pun memang Yong lapor sebab sejuuukkk!

      Delete
  16. salam yong Halima,

    patut la masa pergi hari tu semua dish dia daging je...tak dapek ikan..unless masa pegi makan kat restoran seafood hari tu.

    serius..seronok la tengok suasana kat ladang tu..very country living ala turki gitoo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Siti,
      Lazimnya ikan dijual di restoren ikan, restoren daging tak de menu ikan he he.

      Serius? Akak nak minta Mr T buat rumoh kecik utk akak tepi utan!

      Delete
  17. Salam.. Apa khabar Kak Yong?

    Nur lihat, di Turki memang banyak gunakan bahan2 semula jadikan kak?.. Masak pun masih guna kayu api..


    Ermm.... sedap bebenor melihat jagung bakar tu.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong,
      di kampong mmg gitu, semua benda di sekeliling deme guna, tapi dlm rumoh deme semua peralatan moden ada.
      Sonok berkelah jagung kaaan?

      Delete
  18. hebat yer kaum wanita kat Turki...gagah perkasa papa mifz tgk...:)

    pergh kambing golek tuh dapat mkn skrg nih best nih!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Papa Mifz,

      Deme kuat Yob, guna kapak, chainsaw, hangkut guni hazelnut, bawok traktor - boleh belaka!

      Delete
  19. ater ..udah jantan idok ade ke ...orang pempoan aje yang kerojer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,
      orang jantan nyongket ke lain...balik rumoh mintak roti!
      Jadi jgn memain dgn pompuan Turki ni, sekali dia libas, melayang miker!

      Delete
  20. seronok nyer tengok acara masak jagung....

    ReplyDelete
  21. uiiiiiiiii sodapnya!!!! xtau nak tayang apa bagi org Melayu kat Turki nie terliur hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ali,
      Apo yg sodap, ikan tu? Yaa memang pon!

      Delete
  22. salam yong..ya allah ong..besonya roti..makan ngan apa tu yong..kalau kita makan cicah kuah kari..sedap bebeno tu ye yong..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yong Erna, memang besor tu sbb baking pan besor. Deme makan sampai 4-5 kali jugak. Yg ni takde pengawet, ayor, tepung dgn yeast. Makan dgn apa pun sedap!

      Delete
  23. Assalamualeykum
    Samsun banjir teruk! Semoga Deredebi tidak terjejas. Ikan mengingatkan teman pada Kapkapi. Teman selalu mengemukakan teka teki, haiwan apa yang dipanggil balik apabila tiba di Turki?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yob,
      Ohhh Samsun nun jauh, Kg Deredebi ataih bukit atau kawasan berbukit2, InsyaAllah tak kena!
      Heee pandai main teka-teki Turki ya. Sebenornya 'i' dlm ejaan 'balik' tu takde titik, jadi bunyi dia lain sikit dari sebutan kita 'balik' tu.

      Delete
  24. Hari2 teman ngintei celoteh yong di sini. Banyak bebenor yng keluor. Teman suka membaca, tapi maleh nak menulih.

    ReplyDelete
  25. Salam Yob,
    selamat datang! Ehhh mailah celoteh, sesikit pun tak ngape! Link blog teman kat blog miker. Tima kasihhhh!

    ReplyDelete